sałatka, królująca w moim domu dosyć często, którą zazwyczaj traktuję jako lekkie, samodzielne danie obiadowe lub kolacyjne. So c zysta i mięciutka pierś z kurczak a w wersji grillowanej w towarzystwie świeżego ogórka, soczystej czerwonej papryki, słonej i kremowej fety, zielonych oliwek, czerwonej cebuli nadającej lekkiego 'pazura' oraz podprażonych(...)chrupiących pestek słonecznika... Ta pyszna kombinacja smaków dodatkowo wzbogacona została prostym dressingiem na bazie oliwy z oliwek, octu jabłkowego i ziół. 2 porcje: * pierś z kurczaka- 1 duża szt. * papryka czerwona- 1 średniej wielkości * czerwona cebula- 1 mała * świeży ogórek- 1/2 szt. * oliwki zielone- 10 szt. * ser feta- 100 g * mix sałat- całe opakowanie (około 150 g) * pestki słonecznika
Kraina Miodem PłynącaŚwietnie smakują upieczone w piekarniku. Składniki: 600g fileta z kurczaka 7 plastrów ananasa z puszki 14 pieczarek średniej wielkości 1 zielona papryka 2 żółte papryki 2 czerwone papryki 1 cebula przyprawa do kurczaka sól pieprz Wykonanie: 1. Filet z kurczaka umyć, pokroić na 21 kawałków, oprószyć przyprawą do kurczaka. Odstawić na około 20 minut. 2. Każdy plaster ananasa pokroić
Szalona Kuchnia EwelinySkładniki: 4 małe podudzia z kurczaka 1 mała cukinia 1 czerwona papryka 1 marchewka 1 cebula 2 łodygi selera naciowego 60 g zwykłego selera 1/2 pora (biała część) 130 g kapusty 20 g masła około 3 łyżek poszatkowanej natki pietruszki 1/2 łyżeczki kurkumy 1/2 łyżeczki cząbru 2 łyżeczki soli 1 łyżeczka pieprzu Sposób przygotowania: Cebulę szatkujemy w drobną kostkę(...)dodajemy rozdrobnione warzywa i dusimy je około 5 minut od czasu do czasu mieszając. Do garnka dodajemy poszatkowaną w drobne paski kapustę, pokrojoną w kostkę cukinię i paprykę oraz pałki z kurczaka. Wszystko zalewamy 1 litrem gorącej wody, dodajemy kurkumę, sól i pieprzy, gotujemy pod przykryciem 25-30 minut. Na 5 minut przed końcem gotowania do zupy dodajemy cząber oraz
Qchnia po prostumakaron pełnoziarnisty – (50 g) - filet z piersi kurczaka (100 g) - pieczarki (75 g) - papryka czerwona (50 g) - ser feta (25 g) Wykonanie: Makaron ugotować al dente. Pieczarki pokroić w plasterki a paprykę w kosteczkę. Mięso pokroić w kosteczkę, przyprawić, poddusić w głębokiej patelni. Do gotowego kurczaka dodać pieczarki i paprykę, dusić jeszcze chwilę. Na patelnię wyłożyć ugotowany makaron, wymieszać. Przyprawić
Być w dobrej formie i tryskać pozytywną energią przez cały czasporcje 1 kurczak około 1,20 kg 50 dkg ziemniaków 2-3 łyżki oleju 1 puszka (425ml) pomidorów bez skórki 30 dkg porów pikantna papryka 1 szklanka wody sól pieprz mielony zielona natka pietruszki i lub zielony tymianek Sposób wykonania : Ziemniaki obrać, umyć, podzielić wzdłuż na ćwiartki. Włożyć do lekko osolonego wrzątku, gotować 15 minut, odcedzić(...)Kurczaka podzielić na 6-8 części, umyć, osuszyć. Rozgrzać mocno olej w brytfance, smażyć kawałki kurczaka 10 minut ze wszystkich stron na złoty kolor. Posypać solą, pieprzem oraz papryką. Następnie podlać kurczaka w brytfance szklanką wody, dodać pokrojone w kawałki pomidory wraz z zalewą. Włożyć kurczaka do nagrzanego piekarnika i piec 30-35 minut w temperaturze 200 C. Pory dokładnie
Przepisy i porady kulinarnejestem zadowolona, dodatkowo moja wędlina powstała w przyspieszonym tempie, bez solanki i chłodzenia w lodówce. A więc 2 ha i możemy jeść;) Składniki: 1 kg piersi z kurczaka 1 mała papryka czerwona lub 1/2 dużej 100 gram żółtego sera sól pieprz do smaku Przygotowanie: Piersi z kurczaka oczyszczamy, myjemy i osuszamy. Następnie mielimy lub drobno siekamy. Czerwoną paprykę również kroimy
Życie zaczyna się w kuchniZapraszam Was do wypróbowania przepisu na przepyszną sałatkę, głównym składnikiem jest gotowana pierś z kurczaka i pędy bambusa, dodatkowo smak sałatki wzbogacają orzechy włoskie, czarne oliwki, czerwona papryka i kiełki lucerny. Orzechy są bogate w kwasy omega- 3, dzięki czemu mówi się o nich, że są pokarmem dla mózgu, usprawniają naszą pamięć. Kiełki lucerny nie tylko pięknie wyglądają(...)tego pełne smaku czarne oliwki i czerwona papryka. Nie zapominajmy też o właściwościach bambusa, który bogaty jest w błonnik czy fitosterole. Na zdrowie! składniki: pierś z kurczaka opakowanie kiełków lucerny papryka czerwona słoiczek pędów bambusa 1/2 słoiczka czarnych oliwek (dużych) orzechy włoskie 1/2 szklanki (zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 10 minut) 2 łyżki majonezu i 2 łyżki jogurtu greckiego
SMYKWKUCHNImleka mąka pszenna tym 500 Kłos-Pol ( wsypujemy na oko tak aby ciasto było konsystencją jak na naleśniki) Panierka: płatki kukurydziane 2 szklanki sól,pieprz,papryka czerwona mielona do smaku Dodatkowo: pierś z kurczaka 400 g Wykonanie: Do miseczki wbijamy jajko(...)wlewamy mleko i roztrzepujemy. Dodajemy mąkę( wsypałam na oko aby zgęstniało ciasto).Płatki owsiane wsypujemy do woreczka i tłuczkiem rozdrabniamy.Przesypujemy na talerz i doprawiamy solą,pieprzem i czerwoną papryką. Pierś z kurczaka myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym, kroimy w cienkie paski.Maczamy w cieście naleśnikowym następnie w panierce i smażymy w głębokim tłuszczy 3-4 minuty z każdej strony.Podajemy same
Różowa kuchniaPyszna i pożywna potrawka z kurczaka, w towarzystwie pomidorów, papryki, kukurydzy i pieczarek. Składniki: 2 podwójne filety z kurczaka 4 pomidory 1 puszka kukurydzy 1 czerwona papryka 2 cebule 10 pieczarek sok z cytryny olej do smażenia pieprz do smaku 2 ząbki czosnku Wykonanie: Filety opłukać, natrzeć solą, pieprzem i zmiażdżonym czosnkiem i odstawić na pół godziny. Następnie rozgrzać olej
Tradycyjna Kuchniaudka z pieczarkami i papryką w słodkim sosie winnym lub w sosie satay. Wszystkie obłędne, zapraszam! Scroll down for recipe in English Udka kurczaka w sosie z powidłami i cebulą (6 porcji) Składniki: 6 udek z kurczaka, podzielonych na pałki i podudzia olej do smażenia 2 cebule, pokrojone w kostkę 2 ząbki czosnku, drobno posiekane 10 suszonych śliwek, pokrojonych(...)plasterki 1/2 szklanki powideł śliwkowych 1/2 szklanki keczupu 3/4 szklanki wody 2 łyżeczki cukru 1 łyżeczka octu 1 łyżka pikantnego sosu (chilli, tabasco…) sól, pieprz papryka czerwona słodka Przygotowanie: Natrzyj kurczaka porządnie solą, pieprzem i papryką, obsmaż na dużej patelni na odrobinie oleju do zarumienienia z każdej strony i przełóż mięso do większego naczynia do zapiekania. Do tej samej
karmelowyłyżka masła 300 ml mleka 2 łyżki startego parmezanu 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki natki pietruszki posiekane pierś z kurczaka marynata: 1 pierś z kurczaka sól, pieprz papryka ostra, wędzona olej rzepakowy 1 cebula 2 łyżki octu winnego koper świeży pozostałe: sałata 1 cebula czerwona 8 pomidorków koktajlowych 1 ogórek zielony 4 jajka 2 łyżki octu(...)parmezan sos ziołowy Winiary Mięso marynata: Pierś z kurczaka przekładam do miski, dodaję cebule pokrojoną, sól, pieprz, papryki, ocet winny, trzy łyżki oleju. Mieszam i odstawiam do lodówki na godzinę albo na noc. Pierś smażę na patelni, a jak przestygnie kroje w plastry. Gofry: Żółtka, mąkę, sól, mleko, roztopione masło, proszek, parmezan przekładam do miski i łącze mikserem. Białka ubijam
wesoła kuchniapewno zrobi wrażenie na nie jednej osobie podczas zabawy karnawałowej. Do przygotowania sałatki wykorzystałam produkty Jamar oraz ePrezenty Składniki: opakowanie chipsów Nachos 1 filet z kurczaka 2 pomidory 5 ogórków kiszonych 1 papryka czerwona 1 papryka żółta 1/2 sałaty pekińskiej 1 puszka kukurydzy Jamar 1 puszka czerwonej fasoli Jamar 1 jogurt naturalny 250 g 8 łyżek majonezu 2 ząbki czosnku(...)kroimy w kostkę a sałatę szatkujemy dość drobno. W misce układamy warstwy sałatki według poniższej kolejności: Pomidory Ogórki kiszone Papryka żółta Sos Fasolka odsączona i przepłukana Sałata Papryka czerwona Kukurydza odsączona Sos Kurczak Nachosty
Podróż w kulinariałyżki) 2 1/2 łyżki mąki kukurydzianej 2 1/2 łyżki mąki pszennej 3 jajka 1/2 łyżeczki słodkiej papryki 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego 1/3 łyżeczki ostrej papryki szczypta soli Końcowe przygotowanie ("obtoczenie", smażenie kawałków kurczaka) 4 łyżki mąki kukurydzianej 4 łyżki mąki pszennej olej do smażenia WERSJA PIKANTNA 1/3 łyżeczki słodkiej papryki 1/3 łyżeczki ostrej papryki szczypta soli odrobina oliwy z oliwek(...)czosnkowy lub w bułce z sałatą i sos/keczupem. Wersja pikantna Kawałki kurczaka po delikatnym rozbiciu tłuczkiem wkładamy do worka z marynatą (słodka i ostra papryka, sól i oliwa z oliwek). Tak przygotowanego kurczaka wkładamy do lodówki na około 40 minut. Po tym czasie wyciągamy kurczaka i postępujemy analogicznie jak w wersji podstawowej. Z tą różnicą, że do panierki dodajemy
Słodkie okruszkiłyżki) 2 1/2 łyżki mąki kukurydzianej 2 1/2 łyżki mąki pszennej 3 jajka 1/2 łyżeczki słodkiej papryki 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego 1/3 łyżeczki ostrej papryki szczypta soli Końcowe przygotowanie ("obtoczenie", smażenie kawałków kurczaka): 4 łyżki mąki kukurydzianej 4 łyżki mąki pszennej olej do smażenia WERSJA PIKANTNA: 1/3 łyżeczki słodkiej papryki 1/3 łyżeczki ostrej papryki szczypta soli odrobina oliwy z oliwek(...)czosnkowy lub w bułce z sałatą i sos/keczupem. Wersja pikantna: Kawałki kurczaka po delikatnym rozbiciu tłuczkiem wkładamy do worka z marynatą (słodka i ostra papryka, sól i oliwa z oliwek). Tak przygotowanego kurczaka wkładamy do lodówki na około 40 minut. Po tym czasie wyciągamy kurczaka i postępujemy analogicznie jak w wersji podstawowej. Z tą różnicą, że do panierki dodajemy
Słodkie okruszkiniskotłuszczowej. Zamiast kąpieli w oleju, nasz kurczak w panierce z płatków kukurydzianej zaliczył pobyt w rozgrzanym piekarniku. Wyszedł tak, że palce lizać. Przepis na kurczaka w chrupiącej panierce bez smażenia Składniki: trzy ćwiartki z kurczaka (można też użyć udek lub pałek), 4 ząbki czosnku, 1 jajko, łyżka mąki pszennej, kilka garści płatków kukurydzianych, papryka ostra, sól, pieprz. Jak zrobić kurczaka(...)chrupiącej panierce bez smażenia? Czosnek drobno posiekaj, oprósz solą, rozetrzyj na desce przy pomocy noża lub widelca. Kawałki kurczaka, przełóż do dużej miski, natrzyj czosnkiem, solą, pieprzem i papryką ostrą według smaku, odstaw do zamarynowania na kilka godzin, a najlepiej na noc. Jajko wbij do miseczki, wsyp mąkę, dokładnie wymieszaj trzepaczką, wlej do kurczaka, wymieszaj. Płatki kukurydziane rozdrobnij w malakserze
Kulinarna Polska