piersi z kurczaka (pojedyncze lub jedna podwójna) pokrojona w cienkie paseczki Po pół papryki czerwonej, żółtej, zielonej pokrojonej w wąskie paski 1 Cebula (mała, średnia, duża) pokrojona w półkrążki Czosnek przeciśnięty przez praskę lub drobno pokrojony (ilość ząbków zależy od upodobań, ja lubię i wrzuciłam 3, jeśli ktoś czosnku nie znosi, można go pominąć) Papryczka chilli (ilość i wielkość zależy(...)salsa, żółty ser Kurczaka lekko posolić i przesmażyć na patelni aż się zrumieni. Wodę, która wydzieli się z kurczaka podczas smażenia należy odlać, inaczej kurczak będzie ugotowany a nie usmażony. Na drugiej patelni podsmażyć cebulę, czosnek, papryczkę chilli, paprykę, doprawić ziołami i przyprawami. Pod koniec smażenia dodać kukurydzę i groszek cukrowy. Należy pamiętać, aby warzyw nie smażyć za długo
Codzienne Gotowaniekurczaka 1 duża cebula 1 czerwona papryka 1 puszka pomidorów krojonych 4-5 łyżek koncentratu pomidorowego 150 g startego żółtego sera 2 ząbki czosnku pęczek szczypioru z dymki olej do smażenia 2 łyżki przyprawy do kurczaka 1 łyżeczka ziół prowansalskich czarny pieprz sól przepis Makaron gotujemy w garnku w lekko osolonym wrzątku z dodatkiem łyżki oleju, według przepisu na opakowaniu(...)praskę czosnek oraz pomidory z puszki i koncentrat pomidorowy. Wszystko dusimy około 10- 15 minut często mieszając. Pod koniec duszenia całość doprawiamy ziołami prowansalskimi, czarnym pieprzem i solą, dodajemy wcześniej ugotowany makaron, wszystko dokładnie razem łączymy i zdejmujemy z ognia. Tak przygotowany makaron układamy na talerzach posypujemy startym żółtym serem i posiekanym szczypiorkiem. Artykuł Makaron z kurczakiem i pomidorami
Smakowite DaniaPrzepis na makaron z porem, kurczakiem i pieczarkami: Składniki Ilość porcji: 2 Makaron – 150 g Mięso z piersi kurczaka – 200 g Pieczarki – 100 g Śmietanka 30% – 100 ml 1 średni por 1/2 szklanki bulionu 2 ząbki czosnku Płatki chilli Oliwa z oliwek Sól i pieprz do smaku Przygotowanie Gotujemy makaron według przepisu na opakowaniu, aż będzie(...)dente. Pieczarki myjemy i kroimy, pora oczyszczamy i kroimy w plastry. Kurczaka kroimy w kostkę i doprawiamy według uznania, smażymy na oliwie z oliwek i odstawiamy. Na rozgrzaną patelnię wrzucamy pokrojone pieczarki, dodajemy posiekany czosnek, sól i smażymy do momentu, aż puszczą wodę. Dodajemy pora, wlewamy bulion i gotujemy kilka minut. Następnie wlewamy śmietankę, dodajemy płatki chilli, pieprz i gotujemy
ale PysznieSKŁADNIKI 2 filety z kurczaka 8 cm świeżego imbiru 3 ząbki czosnku 1 jogurt grecki sól 1/2 łyżeczki kurkumy pieprz czarnuszka olej kokosowy Fileta kroimy w średniej wielkości kostkę, sypiemy pieprzem i solą. Imbir obieramy , kroimy w plastry i wrzucamy do blendera, czosnek również obieramy, kroimy i dodajemy do imbiru, wlewamy trochę jogurtu aby dokładnie zmiksować składniki. Uzyskaną masę wlewamy(...)Rozgrzewamy rondel z olejem i wrzucamy mięso wraz z marynatą, dusimy, pod koniec dodajemy czarnuszkę i kurkumę. Można na koniec dodać jogurt o ile chcemy uzyskać więcej sosu. Ja kurczaka podałam z duszonymi warzywami i kaszą gryczaną
harrisaIndonezji. To dziwnie brzmiące danie kryje w sobie naprawdę pyszny smak. Warto wypróbować. Kto się skusi? MEE GORENG (Indonezyjski makaron smażony) Składniki: 1 filet z kurczaka 1 kawałek imbiru 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 puszka kiełków sojowych 4 liście kapusty pekińskiej 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżki sosu ostrygowego 1 łyżka sosu smabal oelek lub sriracha (w wersji łagodnej(...)cienkie paski. W woku lub na dużej patelni na oleju kokosowym podsmażamy cebulę,czosnek i imbir. Dodajemy sambal oelek lub sos sriracha (jeśli ma to być wersja łagodna to tylko 2 łyżki koncentratu pomidorowego), a po chwili zamarynowane w sosie sojowym kawałki kurczaka. Kiedy kurczak się podsmaży na patelnię wrzucamy pokrojoną w paski kapustę pekińską oraz odsączone kiełki
Bon appetit mon amieprzypadnie Wam do gustu Składniki: różne kawałki z kurczaka (pałki, piersi i skrzydełka) Zalewa: 3 szklanki (poj. 250 ml) wody (3+1) 2 łyżki soli gruboziarnistej 2 łyżki cukru pudru 1 łyżka miodu wielokwiatowego 1 łyżeczka majeranku 1 łyżeczka ostrej papryki 1 łyżeczka suszonego czosnku Panierka: 1 szklanka (poj. 250 ml) mąki kukurydzianej 1 szklanka (poj. 250 ml) mąki pszennej(...)rondelka wlewamy 2 szklanki wody i dodajemy wszystkie składniki zalewy, zagotowujemy i studzimy i łączymy z 1 szklanką wody. Kawałki kurczaka wkładamy do wiaderka i zalewamy zalewą, zamykamy i odstawiamy w zimne miejsce na kilka godzin. Sól gruboziarnistą z czosnkiem i prażoną cebulkę rozgniatamy w moździerzu. Wszystkie składniki panierki, w tym oba rodzaje mąki, łączymy ze sobą. Kawałki kurczaka wyjmujemy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięobiad! Szybko , smacznie .. lekko i dietetycznie! Przepis BEZ LAKTOZY - polecam! SKŁADNIKI: * filet z kurczaka – 2 szt * mąka pszenna – 2 łyżki * słodka papryka – 2 łyżki * mieszanka przypraw Cajun – 2 łyżki * oliwa – 0,5 szkl * duża cebula – 1 szt * czosnek – 2 ząbki(...)żółta papryka ( albo czerwona ) – 1 szt * bulion warzywny – 400 ml * suszona bazylia – 1 szczypta SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA : Cebulę siekamy , czosnek rozgniatamy. Paprykę oczyszczamy , kroimy w paski. w miseczce mieszamy mąkę , paprykę i przyprawy cajun. Piersi z kurczaka oczyszczamy , kroimy na kawałki i obtaczamy w przygotowanej mieszance. W rondelku podgrzewamy odrobinę oliwy , wrzucamy cebulę , czosnek i pokrojoną paprykę. Smażymy
Ostra na Słodkokurkami w sosie śmietanowym oraz najlepszy sposób na oczyszczenie kurek Składniki: 300 g makaronu tagliatelle 1 pierś z kurczaka 200 g kurek 5-6 suszonych pomidorów ½ czerwonej cebuli 1 ząbek czosnku 1/3 szklanki parmezanu 1 pęczek pietruszki 150 ml śmietany 18% sól i pieprz do smaku 1 łyżka sosu sojowego zioła prowansalskie 2 łyżki masła Przygotowanie(...)pomidory kroimy w mniejsze kawałki. Na patelni rozgrzewamy masło, podsmażamy cebulę oraz czosnek. Dodajmy kurki oraz suszone pomidory i dusimy przez około 8-10 minut na małym ogniu, delikatnie mieszając. Śmietanę mieszamy z 2 łyżkami parmezanu, doprawiamy solą, pieprzem oraz odrobiną ziół. Mieszamy dokładnie. Do grzybów dodajemy kurczaka oraz śmietanę. Podsmażamy jeszcze przez około 3 minuty. Dodajemy posiekaną pietruszkę
Mania Gotowaniaimbiru (oskrobany i pokrojony w bardzo cienkie plasterki lub starty) 1 pęczek włoszczyzny na rosół 1 cebula opalona nad ogniem 2-3 ząbki czosnku 2-3 ziarnka ziela angielskiego 1 liść laurowy sól do smaku Wykonanie: Kurczaka lub korpus opłukać pod bieżącą zimną wodą i zalać w garnku czystą zimną wodą wraz z opłukaną włoszczyzną, cebulą i czosnkiem
Sztuka gotowania w/g Samirypierś z kurczaka pasta z oliwek zielonych (tapenada) ok 1 łyżka sól pieprz szczypta bazylii szczypta lubczyku szczypta majeranku pół cebuli 4 ząbki czosnku 200 ml śmietany 22% tłuszcz do smażenia 2 szkl rosołu Pierś z kurczaka umyć, osuszyć, przeciąć na cieńsze plastry ale duże, posmarować wszystkie kawałki pastą z oliwek, lekko posolić i zrolować. Obwiązać sznureczkiem bawełnianym
Gotowanie jest łatweTradycyjnie mamy dla Was przepis z recenzowanej książki „Superfood na co dzień” . Pyszny kurczak cacciatore w aromatycznym sosie Składniki: - 1 mała cebula - 1 por - 2 ząbki czosnku - 2 plasterki wędzonej pancetty (u nas szynka szwarcwaldzka) - 2 gałązki świeżego rozmarynu - 2 listki laurowe - 500 g dyni - 100 g małych pieczarek - 2 udka z kurczaka - 125 ml czerwonego wina(...)Mieszamy ok. 2 minut i dodajemy czosnek pokrojony w plasterki, a następnie cebulę pokrojoną w ósemki i pora pokrojonego w plasterki. Całość smażymy ok. 10 minut cały czas mieszając żeby się nie przypaliło. Dynię kroimy w grubszą kostkę. Pieczarki obieramy i oddzielamy kapelusze od nóżek. Udka oczyszczamy ze skóry. Dynię, pieczarki i kurczaka wrzucamy do garnka. Wlewamy wino i czekamy
Kuchenne Wariacjeśmietanę. Danie pełne aromatu, pikantne, rozgrzewające. Smakowało nam bardzo, a zapach unosił się po kuchni cały wieczór. Przepis znalazłam tutaj . Składniki: dwie piersi z kurczaka 3 cebule 2 małe marchewki kawałek imbiru 3 ząbki czosnku pomidory z puszki 1/2 łyżeczki curry 1/2 łyżeczki kurkumy 3-4 łyżeczki garam masala 400 ml mleczka kokosowego Danie przygotowujemy w dużej patelni(...)Cebulę kroimy w piórka, a imbir w paseczki. Podsmażamy cebulę, dodajemy pomidory, pokrojoną w plasterki marchewkę. Po chwili dodajemy posiekany czosnek i imbir oraz wszystkie przyprawy. Wszystko dokładnie mieszamy, a następnie dodajemy pokrojonego w dość sporą kostkę kurczaka. Smażymy kilka minut. Na koniec dodajemy mleczko kokosowe i dusimy ok. 20 minut. Podałam z ryżem, podczas gotowania dodałam szczyptę
Na moim talerzuprzygotowywałam tego kurczaka po raz pierwszy, duża część marynaty zniknęła w niewyjaśnionych okolicznościach zanim trafiła na mięso.. 😉 Składniki: 4 ćwiartki kurczaka 165g suszony pomidorów olej od suszonych pomidorów 1/2 główki czosnku ostra papryka pieprz sól zblenduj pomidory z czosnkiem, dodaj tyle oleju, by pasta była wilgotna i łatwo było ją rozsmarować na mięsie. [...] Artykuł pieczony kurczak z suszonymi pomidorami
SandraFrej.comzależności ile szaszłyków robimy) Pierś z kurczaka wędzony boczek ogórki kiszone cukinia papryka żółta czerwona cebula czerwona i biała Do marynaty mięsnej : olej,czosnek,majeranek,słodka papryka,tymianek ,oregano,cząber ,sól,pieprz Sposób: Kurczaka kroimy w większą kostkę i marynujemy na minimum godzinę im dłużej tym lepiej. Kroimy nasze warzywa wedle uznania,ale nie mogą być małe plus wędzony
Viola cooks with passionkomponuję, więc i dobrze smakuje! Składniki: 100g piersi kurczaka 1 średni batat 1 pomidor liofilizowana kukurydza przyprawy: pieprz cytrynowy, zioła prowansalskie, przyprawa kebab-gyros, czosnek granulowany, ostra papryka olej do smażenia Sposób przygotowania: Pierś kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę. Doprawiamy wszystkimi przyprawami. Odstawiamy do lodówki na 30 minut. Między czasie, obieramy, myjemy i kroimy w plastry batata
Truskawkowa Fiesta