Pierś kurczaka faszerowana rukolą gotowana na parze, to pyszny i bardzo sycący obiad, przy tym mało kaloryczny. Dla tych co na diecie jest idealny. Do doprawienia kurczaka wykorzystałam 1 arkusz papirusu Winiary z czosnkiem i ziołami. Często tak grilluję mięso lub owoce , gdyż papirus doskonale się w tym sprawdza. Ale jak ktoś ortodoksyjnie dba o swoje zdrowie, twierdząc, że wszystkie
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięgarscie szpinaku Pęczek natki Sól i pieprz do smaku 1 łyżka papryki czerwonej mielonej słodkiej i ostrej 2 łyżki orygano 1 łyżka Bazyli 1 łyżka czosnku Olej rzepakowy do smazenia PRZYGOTOWANIE: Filet z kurczaka myję, kroję w kostkę. Mięso doprawiam dokładnie. Na patelni rozgrzewamy olej ,przekładam mięso, smażę na rumiano na średnim ogniu że wszystkich stron. Następnie natkę pietruszki
Gotowanie Patkipatelni dla całej rodziny. Obiad nie musi być nudny . 100 g makaronu spaghetti 7 zielonych szparagów 1 pęczek botwiny 1/2 papryczki chili 2 ząbki czosnku 1 cebula czerwona masło klarowane 1/2 cukinii kurczak: 1 pierś z kurczaka sól, pieprz 1 łyżka sosu balsamico 1 łyżka octu winnego 1 łyżeczka przypraw rozmaryn, oregano, bazylia Pierś z kurczaka kroję na małe
wesoła kuchniaright .adsbygoogle {width:auto;width:380px;} } (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Siekane kotlety z kurczaka i cukinii – Składniki: 2 pojedyncze filety z kurczaka – ok. 500g pół łyżeczki suszonej bazylii pół łyżeczki suszonego oregano pół łyżeczki czosnku granulowanego 1 czubata łyżeczka słodkiej papryki sól i pieprz do smaku 1 średnia cukinia – ok. 400g pół pęczka natki pietruszki(...)pszennej olej rzepakowy do smażenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Siekane kotlety z kurczaka i cukinii – Wykonanie: Filety z kurczaka umyć, osuszyć, pokroić w drobną kostkę. Wrzucić do miski, dodać przyprawy (pół łyżeczki suszonej bazylii, pół łyżeczki suszonego oregano, pół łyżeczki czosnku granulowanego, 1 czubata łyżeczka słodkiej papryki, sól i pieprz do smaku), dokładnie wymieszać i odstawić na co najmniej pół
Kulinarne PrzebojeSkładniki: 3 skrzydełka lub dwa podudzia z kurczaka z kurczaka 1 duża marchew 1/2 selera ½ cebuli 4 ząbki czosnku 1/2 pęczka natki pietruszki 2 łyżki koncentratu pomidorowego 2 szklanki przecieru pomidorowego (passaty) 1 puszka krojonych pomidorów z sokiem 2/3 szklanki słodkiej śmietanki 2/3 szklanki pęczaku, przepłukanego do smaku cukier, sól i pieprz , zioła do pizzy - ok. 1 łyżki(...)przyprawa warzywna bez glutaminianu sodu, maggi Podudzia lub skrzydełka z kurczaka włożyć do większego garnka, zalać 4 szklankami wody i gotować 30-40 minut na małym ogniu pod przykryciem. Warzywa umyć i obrać, marchew i seler zetrzeć na grubej tarce, cebulę i czosnek drobno pokroić . Włożyć do wywaru razem z pęczakiem i gotować do miękkości . Wyjąć mięso
Czerwień i błękitdanie wegetariańskie. Ja, z uwagi na smaki moich domowników wykorzystałam mięso kurczaka. pierś z kurczaka zagrodowego 2 sztuki boczniaki 250 gram imbir świeży 3 cm sos sojowy 3 łyżki przyprawa chińska 2 łyżeczki (kupuję w sklepie azjatyckim obłędnie pyszną przyprawę chińską w małych saszetkach) czosnek 3 ząbki cebula dymka kolendra 1 garść marchew 1 sztuka papryka czerwona 1 sztuka olej(...)ziemniaczana 2 łyżeczki do rozpuszczenia w 150 ml wody Kurczaka, boczniaki i warzywa pokrój w paseczki. Olej rozgrzej w woku. Wrzucaj po kolei najpierw kurczaka - obsmaż, wlej sos sojowy, dodaj tarty imbir i posiekany czosnek. Następnie dodaj grzyby, marchew i paprykę. Dopraw chili i przyprawą chińską. Przygotuj skrobię rozcieńczoną w wodzie. Wlej do woka i wymieszaj. Podawaj z makaronem ryżowym
AZgotuj!tańsze i wcale nie gorsze w smaku zamienniki jak migdały czy inne twarde sery. I słusznie! Byle nam smakowało :) Pierś kurczaka łatwo za mocno wysmażyć, ale dzięki pesto był wyjątkowo soczysty. Wkrótce zrobię pesto z czosnkiem niedźwiedzim. Składniki na pesto: 2 łyżki orzeszków piniowych lub migdałów, albo pestek słonecznika (u mnie wszystkiego po trochu(...)nasiona, następnie odsączyć je z tłuszczu. Umyte i osuszone liście bazylii, czosnek orzeszki i nasiona słonecznika utrzeć w moździerzu dolewając oliwę. Ucierać aż mieszanka będzie gładka. Dodać starty ser i nadal ucierać. Można doprawić solą i pieprzem. Pierś kurczaka natrzeć pesto i pozostawić jeszcze trochę pesto by ponownie polać pierś po usmażeniu. Piersi smażymy
Bon Appetit Małgorzatyprzyprawa do kuchni meksykańskiej 3 łyżki sezamu 2 łyżki sosu sojowego ciemnego 1/3 łyżeczki ostrej papryki ½ łyżeczki słodkiej papryki pieprz 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę 80 g startego sera żółtego ulubiona salsa lub sos czosnkowy Przygotowanie: Kurczaka myjemy, kroimy w podłużne paseczki. Dzielimy mięso na dwie części. Jedną doprawiamy przyprawą do kuchni meksykańskiej. Drugą ostrą i słodką papryką, sokiem(...)skórką otartą z połowy limonki, czosnkiem, sosem sojowym, pieprzem i obtaczamy w ziarnach sezamu. Mięso wkładamy do lodówki i marynujemy około pół godziny. Oliwę rozgrzewamy na patelni i smażymy kurczaka w dwóch partiach. Papryki myjemy, kroimy w podłużne paseczki. Smażymy przez około 5 minut. Możemy smażyć na patelni pozostałej po smażeniu kurczaka, wtedy warzywa przejdą również aromatem
Mania GotowaniaSKŁADNIKI / 4 porcje 1 litr bulionu lub wody z 3 łyżkami sosu sojowego ok 10 nitek szafranu 2 małe piersi kurczaka 100 g kiełbaski chorizo 1 czerwona papryka 1 cebula/ pokrojona w drobniutką kostkę 2 ząbki czosnku / starte na tarce 2 pomidory / sparzone, obrane ze skórki i pokrojone w kostkę 1/2 szklanki białego wina 1 łyżka koncentratu pomidorowego(...)bulion (lub wodę) z szafranem. Zmniejszamy ogień do minimalnego, przykrywamy pokrywką. Chorizo kroimy w cieniutkie plasterki, kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w małą kostkę. Paprykę kroimy w kostkę 1,5 cm, Na szerokiej patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy, dodajemy posiekaną cebulę, starty czosnek i chorizo. Smażymy na umiarkowanym ogniu, często mieszając, aż cebula zrobi się szklista (około 3 minut
cool and mintybardzo nie kojarzy się z jesienią, jak słonecznie pomarańczowa, słodko- wytrawna zupa dyniowa. Składniki: - 2 pojedyncze piersi z kurczaka - 2 litry wody - 3 marchewki - 1 pietruszka - 1 cebula - 4 ząbki czosnku - pół selera - 300 g obranej dyni - pół pora - 4 pomidory suszone - 2 łyżki oliwy z oliwek - 2 łyżki koncentratu pomidorowego - 1 papryczka chili ( bez pestek) - 100 ml mleka - sól(...)pieprz Przygotowanie: W garnku gotujemy bulion na filetach z kurczaka. Dodajemy marchewki, pietruszkę, selera oraz pora. Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i podsmażamy chwilkę z pokrojoną dynią oraz czosnkiem. Całość patelni przekładamy do bulionu, dodajemy pomidory suszone, pokrojoną w kostkę papryczkę oraz koncentrat pomidorowy, chwilkę gotujemy. Zupę zaprawiamy mlekiem a następnie blendujemy i podajemy polane oliwą z oliwek
Zainspirowana w kuchniosoby) 100 gram makaronu z fasoli – Vermicelli 1 pojedynczy filet z piersi kurczaka pół żółtej cukinii pół małego fenkułu 4-5 grzybów mun suszonych 4 duże świeże boczniaki 1 duże zielone chilli 1 mała papryczka chilli czerwona 4 centymetry imbiru 3 ząbki czosnku kolendra sos sojowy jasny olej sezamowy ocet ryżowy brązowy cukier limonka ziarna białego sezamu 2 łyżki(...)obtaczamy w 2 łyżkach mąki kukurydzianej. Dzięki mące mięso będzie bardziej delikatne. Kroimy wszystkie warzywa w paseczki równej wielkości (mniej więcej takie jak kurczak). Imbir kroimy w plastry (wyjmiemy go gdy odda smak), chilli i czosnek kroimy w plasterki. Sos: mieszamy sos sojowy, ocet ryżowy, olej sezamowy, cukier. Mięso smażymy na rozgrzanym oleju na dużej patelni lub na woku. Smażymy
OstryKęsosoby) 100 gram makaronu z fasoli – Vermicelli 1 pojedynczy filet z piersi kurczaka pół żółtej cukinii pół małego fenkułu 4-5 grzybów mun suszonych 4 duże świeże boczniaki 1 duże zielone chilli 1 mała papryczka chilli czerwona 4 centymetry imbiru 3 ząbki czosnku kolendra sos sojowy jasny olej sezamowy ocet ryżowy brązowy cukier limonka ziarna białego sezamu 2 łyżki(...)obtaczamy w 2 łyżkach mąki kukurydzianej. Dzięki mące mięso będzie bardziej delikatne. Kroimy wszystkie warzywa w paseczki równej wielkości (mniej więcej takie jak kurczak). Imbir kroimy w plastry (wyjmiemy go gdy odda smak), chilli i czosnek kroimy w plasterki. Sos: mieszamy sos sojowy, ocet ryżowy, olej sezamowy, cukier. Mięso smażymy na rozgrzanym oleju na dużej patelni lub na woku. Smażymy
OstryKęstowarzystwie kotletów i zestawu surówek, przygotowałam makaron z kurczakiem i warzywami na pomidorowo. Składniki: 300 g makaronu tagliatelle 2 filety z kurczaka 1 młoda cukinia 1 czerwona papryka 2 pomidory malinowe 2-3 ząbki czosnku 3-4 łyżki oleju 1 płaska łyżka mąki 2/3 szklanki słodkiej śmietanki min. 18% 2 łyżki koncentratu pomidorowego łyża słodkiej papryki łyża włoskich ziół(...)umyć. Mięso oczyścić z błon i pokroić w kostkę. Rozgrzać olej. Obsmażyć na nim kurczaka. Cukinię pokroić w grube plastry, a paprykę na dość duże kawałki, dodać do mięsa i chwilę smażyć na bardzo małym ogniu. Pod koniec dodać obrany i pokrojony w plasterki czosnek. Dodać mąkę i chwilę mieszać. Wlać 1 szklankę wody i po zagotowaniu gotować aż warzywa
Czerwień i błękitporcję ciasta, ja zrobiłam z dwóch. Składniki: - opakowanie ciasta francuskiego (375g) - upieczone mięso z kurczaka (1 pierś + udko) - 3 małe kolorowe papryki - 250g pieczarek brązowych (są bardziej aromatyczne niż białe) - olej rzepakowy - młode liście pora - 4 ząbki czosnku - 4 plastry sera żółtego - uprażone płatki migdałowe - 1 jajko do posmarowania(...)Umyte i wydrążone papryki pokroiłam na kawałki, skropiłam olejem i upiekłam (pieczona papryka jest bardzo aromatyczna), gdy przestygły zdjęłam skórki. Mięso z kurczaka pokroiłam. Na rozgrzanym oleju usmażyłam starte na tarce jarzynowej pieczarki, posoliłam, dodałam drobno pokrojony czosnek. Gdy woda odparowała dołożyłam pokrojony w talarki por (uważając, aby składników nie połączyć), posoliłam. Jeszcze chwilę smażyłam (na jednej patelni) nie mieszając
mojewypiekiinietylkomasłowej 2 - 3 pomidory 2 małe cebule czerwone 1/2 papryki czerwonej 1/2 ogórka świeżego 2 łyżki oliwy z oliwek 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka octu balsamicznego 1/2 łyżeczki brązowego cukru sól i pieprz SKŁADNIKI NA FILETY Z KURCZAKA W SŁONECZNIKU: 2 filety z piersi kurczaka (2 x ok. 200 g) 2 szklanki słonecznika (260 g) 1/2 szklanki mąki(...)pomidory, ogórki (mogą być z skórką) pokrój w plasterki i na pół, cebulę w piórka, paprykę w wąskie paski. Wymieszaj oliwę ze startym czosnkiem, octem, cukrem, solą oraz pieprzem i polej sosem sałatkę. FILETY Z KURCZAKA W SŁONECZNIKU: Umyte, osuszone i obrane z błonek filety przekrój w poprzek na pół. Posól, popieprz i posyp odrobiną słodkiej papryki. Panieruj filety najpierw
Słodko-Słony Świat Ilony