łyżki przyprawa do kurczaka - 1 łyżka tłuszcz do smażenia SOS oliwa z oliwek - 4 łyżki sok z cytryny - 1 łyżka sól czosnek - 1 ząbek Sposób przygotowania: Rukolę umyć, osączyć na sicie, przełożyć do miski. Piersi z kurczaka umyć, osuszyć, pokroić w słupki, wymieszać z przyprawą do kurczaka, odstawić na 30 minut. Następnie usmażyć na tłuszczu, ostudzić. Papryki(...)umyć, osączyć, wydrążyć gniazda nasienne, pokroić w grubsze paski. Ogórka obrać, pokroić w słupki. Kurczaka, ogórka i papryki dodać do rukoli, wymieszać. Sos: do słoiczka wlać oliwę, dodać sok z cytryny i przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, dokładnie wymieszać. Przełożyć sałatkę na talerz lub do salaterki, polać sosem, posypać słonecznikiem. Smacznego ! (function
Kuchnia Danusiumami, podawane również z takim samym pureé. Te ostatnie zdecydowanie zdobyły moje uznanie. Jako dania główne Korba proponuje dwie lekkie sałatki: jedną z serem rougette, a drugą z grillowanym kurczakiem. Dość proste i smaczne. Zaś dalej są te nieszczęsne makarony. W sumie jeden jest tylko nieszczęsny, bo drugi jest okej. Do tagliatelle al nero di seppia z krewetkami, pak choi(...)przypominającą tapenadę z oliwek i suszonych pomidorów. Krewetki w tempurze z 3 sosami: mango, limonkowym i kabayaki. Carpaccio z marynowanego antrykotu z roszponką, serem kozim i czosnkiem niedźwiedzim. Smardze faszerowane musem z kurczaka podawane na pureé selerowo-pietruszkowym. Boczniaki podawane na pureé selerowo-pietruszkowym. Tagliatelle al nero di seppia z krewetkami, pak choi i pomidorkami koktajlowymi. Makaron strozapretti z carpaccio
Food SquareSkładniki: 12 muszli do Tacos; 3 duże filety z piersi kurczaka; 1/2 łyżki chili w proszku; 1/2 łyżeczki słodkiej, wędzonej papryki w proszku; 1/2 łyżeczki kuminu; 1 łyżeczka czosnku granulowanego; 1 łyżeczka suszonej cebuli (u mnie Prymat ); 1/2 łyżeczki soli; 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu; 1/3 szklanki płynnego miodu (u mnie lipowy); 1/2 szklanki świeżo wyciśniętego soku z limonki. Dodatkowo(...)grilowania to min. 8 minut). Przełożyć na talerz, delikatnie przestudzić i przy pomocy dwóch widelców rozszarpać na małe kawałki. Do poszarpanego kurczaka dodać miód, sok z limonki, połowę posiekanej kolendry oraz przyprawy tj. chili, wędzoną, słodką paprykę, kumin, czosnek granulowany, cebulę suszoną, sól oraz pieprz i dokładnie wszytko wymieszać. W naczyniu żaroodpornym ułożyć muszle do taco. Każdą z muszli wypełnić
Gospodyni Miejskadziecko pokusiło się na kilka kęsów. Czas przygotowania: 45 minut (w tym 25 minut pieczenia) Ilość porcji: 3 Składniki: 3 pojedyncze piersi z kurczaka 1 marchewka 1 pietruszka ¼ selera Kawałek białego pora 1 cytryna 2 ząbki czosnku Klika plastrów szynki długodojrzewającej Kilka gałązek tymianku Oliwa Świeżo mielony pieprz i sól Piersi z kurczaka oczyszczamy i rozbijamy tłuczkiem na duże, niezbyt
Kolizje SmakówZachęcam do eksperymentowania. Powodzenia! Poziom zaawansowania: Średni Składniki na 2 porcje: 2 piersi z kurczaka 6 szt. szparagów zielonych 6 plastrów szynki „szchwardzwaldzkiej” 120 g orzechów włoskich 1 duży batat 50 g sera koziego (10g do sosu) natka pietruszki 8 małych ząbków czosnku garść liści bazylii garść pistacji 4 łyżki śmietany(...)łyżki śmietanki 30 % 2 łyżeczki oliwy tymianek suszony/świeży 1-2 jajka sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Zaczynamy od zamarynowania kurczaka. W tym celu, maczamy go w oleju z dodatkiem doli, pieprzu, tymianku i czosnku (2 ząbki). Wkładamy mięso do lodówki na ok. godzinę. W międzyczasie, obieramy batata i szparagi. W przypadku szparagów odkrajamy ok. 1/4 kawałka od końca
Pyszny Duetdodatku efektownie wyglądająca. SKŁADNIKI : 1 ananas 1 podwójna pierś z kurczaka 2 gałązki selera naciowego 1/2 puszki kukurydzy 1 mała czerwona papryka 200 ml jogurtu naturalnego, greckiego 1 ząbek czosnku 1 łyżka ostrego ketchupu sól, szczypta cukru do smaku(...)Piersi z kurczaka, myjemy kroimy w kostkę, doprawiamy według uznania i podsmażamy na odrobinie oleju aż będą upieczone. Do miski przekładamy kurczaka, ananasa, pokrojoną paprykę i seler naciowy oraz kukurydze. Jogurt mieszamy z przeciśnięty czosnkiem, ketchupem i przyprawami. Sałatkę nakładamy do połówek ananasa, polewamy sosem i podajemy. Smacznego
Kulinarne Fantazje MarioliWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Pyszny przepis na udka z kurczaka w sosie miodowo – musztardowym. Miód i musztarda stanowi doskonałe połączenie smakowe
Marta Gotujełyżek suchej fasoli Piękny Jaś 2 listki laurowe 1 ząbek czosnku 3 średnie buraczki 3 podudzia z kurczaka włoszczyzna (1 marchewka, 1/2 pietruszki, kawałek pora i białej kapusty) 1/2 cebuli 2 ziemniaki 3 łyżki posiekanej natki pietruszki 2 łyżki przecieru pomidorowego 2 łyżki soku z cytryny 1/2 szklanki śmietany 18% 1 łyżka mąki sól, pieprz Mimo, że jest to jedna(...)dodatkiem obranego czosnku i listków laurowych (mi gotowanie zajęło kolejne 2 godziny). W razie konieczności dolać wody. Buraczki umyć i osuszyć. Każdy zawinąć w folię aluminiową, ułożyć na blasze do pieczenia i piec do miękkości w piekarniku nagrzanym do 200°C, przez około 1-1,5 godziny. Obrać i zetrzeć na dużych oczkach tarki. Podudzia kurczaka umyć, włożyć do dużego
Świat Domowej Kuchniżółtka – szczypta soli Nadzienie – 4 gotowane w rosole udka z kurczaka – 1 gotowana marchewka i pietruszka – 2 jajka – 1 cebula – 3 łyżki oleju – 3 ząbki czosnku – sól, pieprz do smaku – 1 jajko do posmarowania roladek Wykonanie: Nadzienie – Cebulę pokroić i podsmażyć(...)oleju. – Mięso z kurczaka przepuścić przez maszynkę razem z marchewką, pietruszką i cebulą. – Doprawić do smaku solą, pieprzem i przepuszczonym przez praskę czosnkiem. Ciasto – Posiekać mąkę z masłem, dodać żółtka, śmietanę, proszek dopieczenia. – Zagnieść szybko ciasto i wstawić do lodówki na około godzinę. – Ciasto rozwałkować, pokroić
To co kochamłyżka śmietany 18% jajko sól, pieprz 4 słone naleśniki majonez Marynata do mięsa: olej sos sojowy sól pieprz papryka słodka czosnek granulowany Roladki drobiowe z naleśnikiem, to od dziś bezdyskusyjnie mój numer jeden! Najlepsze danie z mięsa kurczaka jakie jadłam. Mięsko z wierzchu jest soczyste, delikatne i aromatyczne - a wypełniające je składniki są tak doskonale skomponowane, że idealnie dopełniają(...)żółtym serem. I pomimo tego, że danie jest dosyć pracochłonne - to na prawdę warto wypróbować ten przepis! Filet z kurczaka rozciąć poziomo na płasko, ale nie przeciąć do końca, rozłożyć jak książkę. Delikatnie rozbić, posypać solą i czosnkiem granulowanym. Odstawić. Usmażyć 4 małe słone naleśniki wg własnego ulubionego przepisu. Teraz czas na farsz do naleśników. 10 dag pieczarek i jedną
Świat Domowej Kuchniduża pierś kurczaka 1 cebula 1,5 czerwonej papryki 1 duży pomidor 1/2 pęczka natki pietruszki mozzarella bądź żółty ser 2-3 ząbki czosnku czubryca czerwona zioła prowansalskie sól,pieprz Umytą pierś kurczaka pokroić w mniejszą kostkę i przyprawić solą,pieprzem oraz czerwoną czubrycą,polać niewielką ilością oliwy i dokładnie wymieszać - odstawić na parę godzin do lodówki by mięso(...)mięso,smażyć kilka minut. Paprykę oczyścić,pokroić w kostkę,sparzonego pomidora obrać ze skórki,pokroić w kawałki - dodać razem z papryką do mięsa. Pod koniec doprawić przeciśniętym przez praskę czosnkiem,solą,pieprzem oraz posypać ziołami prowansalskimi i dodać posiekaną natkę pietruszki - dokładnie wymieszać. Masą napełnić połówki bakłażanów,ułożyć w naczyniu żaroodpornym i piec
Niespełnione zdolności kulinarnelekki jogurtowy sosik i frytki z piekarnika. Mięsko jest chrupiące i dobrze doprawione. 700 g filetu z piersi kurczaka Przyprawa do kurczaka Ostra czerwona papryka Suszona natka pietruszki Kurkuma Ciasto: 2 jajka 3/4 szklanki mąki pszennej 1 ząbek czosnku 1/4 szklanki mleka 2 łyżki śmietany 18% Sól Pieprz Do panierowania: Mąka pszenna 1 łyżka mąki ziemniaczanej Ok. 1 litr oleju(...)Filet z piersi kurczaka kroimy w większe kawałki. Doprawiamy według uznania przyprawą do kurczaka, ostrą czerwona papryką, suszoną natką pietruszki i kurkumą. Odstawiamy na około 1 godzinę do lodówki. Składniki na ciasto mieszamy ze sobą, możemy użyć miksera. Czosnek do przygotowania ciasta przeciskamy przez praskę. Gotowym ciastem zalewamy przyprawione mięso. Do osobnego pojemnika wsypujemy około szklankę mąki pszennej i mąkę
VioletoweKucharzenieosoby 2 nieduże filety z piersi z kurczaka (podwójne) 2-3 puszki pomidorów w całości lub krojonych (można dodać świeże, bardzo mięsiste pomidory np. malinowe lub Lima) 2 cm kawałek imbiru 2 ostre papryczki chili (kolor bez znaczenia) 2-3 liście limonki kaffir 1-2 ząbki czosnku 1 czubata łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej 1/3 szklanki niesolonych orzeszków ziemnych czubata łyżka(...)Wkładam do miski, zalewam marynatą, mieszam aby każdy kawałek był nią pokryty i odstawiam na noc do lodówki. Następnego dnia podsmażam kurczaka na maśle ghee. Kiedy się zrumieni, dodaję pomidory, przeciśnięty przez praskę czosnek, drobno posiekany imbir, pokrojone w cienkie krążki papryczki chili, liście limonki, skórkę pomarańczową i pokruszone orzeszki ziemne (trochę orzeszków zostawiam do dekoracji). Duszę na niewielkim
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataimbirem, papryką oraz nutą limonki. Pyszne danie, które znika z patelni w mgnieniu oka 😉 Składniki: 1 cebula czerwona 2 ząbki czosnku 3 cm kawałek imbiru 1 limonka 3 kawałki kory cynamonu po 3-4 cm 1 podwójny filet z kurczaka 1 papryka czerwona 20 g grzybów mun 1 łyżeczka zmielonej trawy cytrynowej 1/2 łyżeczkai papryki słodkiej mielonej szczypta papryki chili(...)wrzątkiem i ścieramy z niej skórkę. Imbir obieramy ze skórki i ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Do zeszklonej cebuli z czosnkiem dodajemy starty imbir, skórkę z limonki, kawałki cynamonu oraz zmieloną trawę cytrynową. Chwilę smażymy. Pierś z kurczaka myjemy, osuszamy, oczyszczamy z niepotrzebnych części i kroimy w kostkę. Wrzucamy na patelnię. Przyprawiamy papryką słodką mieloną, papryką chili, curry oraz
Kuchnia MagdaLenyniego chleb. Danie przygotowałam razem Edytką , która znalazła ten przepis. Składniki: 8 kawałków kurczaka (u mnie ćwiartki kurczaka) 1/2 kg marchewki 600-800 g fasoli z puszki 50 g boczku 2 cebule 2 ząbki czosnku 500 g przecieru pomidorowego lub przetartych pomidorów sól, pieprz, słodka czerwona papryka, cukier olej Wykonanie: Umytego i osuszonego kurczaka doprawić(...)podsmażać. Po chwili dodać posiekany czosnek i razem przez chwilę podsmażać. Wlać ok 500 ml wody, pomidory i całość zagotować. Doprawić solą, pieprzem, papryką i odrobiną cukru. Tak przygotowany sos przelać do naczynia do zapiekania. Dodać do niego fasolę, wymieszać. Na wierzch położyć podsmażone kawałki kurczaka. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni
Sto kolorów kuchni