drobiowy z kluskami śląskimi Dziś na obiad przygotowałam gulasz drobiowy z sosem uniwersalnym ciemnym Łowicz i boczkiem wędzonym. Gulasz podałam z kluskami śląskimi. Składniki : Gulasz : filet z kurczaka - 400 g boczek wędzony -100 g cebula - 1 szt tłuszcz sól i pieprz papryka ostra - szczypta natka pietruszki sos uniwersalny ciemny - Łowicz Kluski śląskie : ziemniaki ugotowane -1 kg mąka ziemniaczana
Kuchnia DanusiSezon grillowy już się rozpoczął, z tej okazji zapraszam na pyszne szaszłyki z kurczakiem w cydrowo-miodowej marynacie :) Składniki na 9 szaszłyków: 2 piersi z kurczaka 9 plastrów wędzonego boczku, przekrojonych na pół 9 szalotek, obranych, przekrojonych na pół 18 kawałków ananasa z zalewy Składniki na marynatę: 5 łyżek cydru 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżki płynnego miodu 2 łyżki(...)oliwek 1 ząbek czosnku, zmiażdżony pieprz do smaku CZAS MARYNOWANIA: 120 MIN CZAS SMAŻENIA: 20 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1. Wszystkie składniki na marynatę łączymy ze sobą. Kurczaka kroimy w kostkę o boku ok. 2 cm (potrzebujemy 27 kostek). Wkładamy do marynaty, szczelnie przykrywamy i odstawiamy do lodówki na co najmniej 2 godziny. Jeżeli planujemy wieczornego grilla, kurczaka najlepiej
My Culinary Artkurczaka) i z łatwo dostępnym składników. Duszone udka podałam z młodymi ziemniaki i surówką z pora oraz marchewki. Składniki na 4 porcje*: 1 kg udek z kurczaka 150 g wędzonego boczku 1 szklanka wywaru warzywnego 1 ząbek czosnku 1 łyżka miodu suszona bazylia sól, pieprz papryka ostra 1 listek laurowy olej lub oliwa do smażenia Mięso umyć, osuszyć(...)Wyluzowane udka przyprawić solą oraz pieprzem. Czosnek obrać i pokroić w plasterki. Boczek drobno posiekać. Do garnka wlać odrobinę oliwy lub oleju. Przesmażyć z obu stron wyluzowane udka z kurczaka. Na sam koniec mięso wyjąć i przesmażyć czosnek wraz z boczkiem. Mięso ponownie przełożyć do garnka. Wlać wywar warzywny i dodać miód. Całość przyprawić ostrą papryką oraz bazylią
Ugotowaćgorąco! W taki dzień sałatka Cezara to najlepszy najlepszy pomysł na obiad lub kolację. Uwielbiam sałatkę Cezar . Dzisiaj proponuję kolejną odsłonę tego słynnego dania w tradycyjnej wersji z grillowanym kurczakiem, pysznym sosem, boczkiem, grzankami i parmezanem. Przyrządzam sałatkę Cezar na wiele sposobów, a czasami zapożyczam po prostu przepis na dressing Cezar i polewam nim sałatkę z młodych ziemniaków i zielonych(...)wymieszać z dressingiem, a nie podawać dressing w osobnym naczyniu. Tak też i ja uczyniłam. Sałatka Cezara 4 porcje Składniki: 1 rzymska sałata 400 g fileta z piersi kurczaka 140 g wędzonego boczku 2 kromki chleba 2 łyżki oliwy sól, pieprz, 1 łyżka soku z cytryny, 2 łyżki oliwy i 1 łyżka tymianku do marynowania mięsa 1 czerwona cebula, mała
codojedzeniatyle, że każdy opis jest zbędny :) Jedynie co mogę dodać, to to, iż doprawiam ją wędzoną papryką, która nadaje charakteru temu daniu, a zamiast tradycyjnie boczku daję chudą, wędzoną kiełbaskę z kurczaka, dzięki czemu danie wcale nie jest tłuste, jak również lekkostrawne i niewzdymające- dzięki odpowiedniemu procesowi gotowania fasoli i sporej ilości majeranku. Jednogarnkowa, pyszna i aromatyczna potrawa, najlepiej smakująca(...)Jaś- 400 g * kiełbaska- 200 g * passata pomidorowa- 600 ml * cebula- 1 średnia szt. * czosnek- 2 ząbki * listek laurowy- 1 szt. * ziele angielskie- 4 szt. * majeranek- 2 łyżki * papryka wędzona- 1 łyżka * sól, pieprz- do smaku * oliwa- do smażenia Fasolę namoczyć dzień wcześniej (proporcje fasoli do wody, to 1:2), następnie wodę odlać, zalać świeżą i doprowadzić do wrzenia. Pierwsze
Kraina Miodem Płynącapasztetu w foremce, a wsadziłam go do słoika- dzięki temu pasztet jest bardziej trwały i można go dłużej przechowywać. Do pasztetu oprócz drobiowego mięsa i warzyw dodałam również boczek wędzony, dzięki czemu nabrał wyrazistego smaku, nie jest suchy i łatwo się smaruje. Pasztet naprawdę jest smaczny i zajadają się nim nie tylko dorośli, ale i dzieci. I serce rośnie, kiedy(...)twoim pasztecikiem😁 Świeżutka pajda chleba z takim pasztetem, a do tego ogóreczek i kolacja gotowa. Składniki na 7 słoików o pojemności 350 ml: 4 duże ćwiartki z kurczaka 400 g wędzonego boczku 3 marchewki 1 por 1/4 selera 1 pietruszka 1 cebula 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego ziele angielskie liść laurowy 2 gałązki świeżego rozmarynu
Krylowa Kuchniakurczaka Ślimaczki z ciasta francuskiego z kiełbasą i serem Grzanki z krewetkami Zapiekanka makaronowa z boczkiem i brokułami Wiejska quesadilla Roladki schabowe ze szpinakiem, serem i papryką Wrapy z kurczakiem Domowe zapiekanki z pieczarkami i serem Szaszłyki z krewetkami i ananasem grillowane na patelni Zupa krem z mrożonego groszku Zupa krem pomidorowa – z pieczonych pomidorów Zupa krem cebulowa Na słodko(...)szarlotka Babci Zosi Galaretka z cydru Truskawki w czekoladzie Tarta z jabłkami na cieście francuskim Sałatki Sałatka makaronowa z brokułami, suszonymi pomidorami i jajkiem Sałatka ryżowa z rybą wędzoną Sałatka z kurczakiem, kukurydzą, selerem i ananasem Sałatka z pieczoną papryką i kolendrą Sałatka z makaronem z zupek chińskich i brokułami Sałatka Gyros Sałatka makaronowa z brokułami, suszonymi pomidorami i jajkiem
Kuchnia BazyliiRoladki drobiowo-warzywne z bekonem Kruche i aromatyczne roladki z kurczaka, wypełnione warzywnym farszem oraz boczkiem wędzonym i zanurzone w aromatycznym sosie, to świetny pomysł na smaczny i niecodzienny obiad. Polecam! Składniki: 3 filety z kurczaka 1 cebula 1/2 papryki czerwonej 1/2 papryki żółtej 1/2 młodej cukinii 6 cienkich plasterków wędzonego boczku 1/2 szklanki mąki do obtoczenia roladek(...)ziela angielskiego 1 łyżka posiekanej pietruszki *** Wszystkie warzywa kroimy w kosteczkę *** *** Filety z kurczaka myjemy, osuszamy i przecinamy wzdłuż na połówki *** *** Mięso dość cienko rozbijamy i oprószamy z dwóch stron solą i pieprzem *** *** Na każdym płacie mięsa układamy plasterek wędzonego boczku oraz 1-2 łyżki pokrojonych warzyw *** *** Mięso z farszem ciasno zwijamy w roladki *** *** Roladki obtaczamy
Blog z Apetytemuratowania sytuacji zdecydowałam się przygotować z powstałego ciasta grubaśne placki, które w smaku wyszły mniam! ;) Składniki (na około 19 placków): 100g kaszy jęczmiennej lub jaglanej 100-150g wędzonej piersi z kurczaka 3-4 jajka 2-3 łyżki serka wiejskiego (tej gęstej części) garść świeżego szpinaku 0,5 średniej cukinii 1 mała marchewka przyprawy: sól, pieprz, ostra papryka, granulowany czosnek
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćBardzo smaczne połączenie klasycznego, pieczonego, owiniętego wędzonym boczkiem udka z kurczaka faszerowanego łagodnym serkiem śmietankowym świetnie współgrającym z wyrazistymi suszonymi pomidorami. Składniki: 8 sztuk podudzia z kurczaka Marynata: 2 łyżki oleju 3 łyżeczki pikantnej przyprawy do kurczaka 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka miodu Farsz: 10 suszonych pomidorów z zalewy 1 łyżeczka soku z cytryny 150g śmietankowego serka
Szalona Kuchnia Ewelinyująć,.... PYSZNA! ;) Idealnie spisze się w nadchodzący wieczór sylwestrowy ;) Składniki: słoik konserwowego selera puszka kukurydzy (sprawdźcie, żeby w składzie nie było cukru) 3 jabłka 1 duża por wędzona pierś z kurczaka (około 300g) dietetyczny ser żółty wg. tego przepisu domowy, dietetyczny majonez wg. tego przepisu sól, pieprz wg. smaku Sposób przygotowania: Układamy warstwowo (odcedzony) seler, kukurydzę, (obrane i starte
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćpozostała przepyszna, a co najważniejsze, jest bezglutenowa. Serdecznie polecam! Przepis zawiera również wersję wegańską :-) * * * Składniki (proporcje na jeden półmisek): 1/2 szklanki kaszy jaglanej 1 mała pierś z kurczaka ( wersja wegańska: 1/2 kostki wędzonego tofu) 1 papryka czerwona 1 puszka kukurydzy 1 puszka groszku konserwowego, superdrobnego 1 łyżeczka masła (w wersji wegańskiej można pominąć lub zastąpić olejem kokosowym) oliwa przyprawy: sól
Kawa z mlekiemszalotka 250 g pomidorków koktajlowych 2 łyżki oliwy 4 łyżki jabłkowego octu sól i pieprz do smaku Dodatkowo 300 ml bulionu z kurczaka 500 g mielonego z kurczaka 8 plastrów wędzonego boczku 250 g makaronu, tortiglioni 2 łyżki pokrojonej natki pietruszki 125 g mozzarella Cebulę, chili i czosnek pokrój w kostkę i zeszklij na oliwie. Upieczoną dynię zmiksuj ma puree(...)Wymieszaj i zagotuj sos. Ugotuj makaron w lekko osolonej wodzie odcedź i dodaj do sosu, jeśli wolisz wersję wege. Do wersji mięsnej usmaż boczek na skwarki. Dodaj mielone z kurczaka i smaż aż mięso przestanie krwawić. Wlej sos dyniowy i wymieszaj, ewentualnie dopraw więcej solą i pieprzem. Następnie dodaj makaron, wymieszaj i wyłóż do żaroodpornego naczynia. Na wierzchu pokrusz mozzarella
codojedzenia