Szczaw, wielu osobom do dziś kojarzy sięz niesmaczną zupą ze szkolnej stołówki. Stąd też zapewne wynika niezbyt duża popularność tej rośliny na polskich stołach – a
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!MENU SYLWESTROWE SZYBKIE PRZEKĄSKI NA IMPREZĘ SYLWESTROWĄ Wraz ze sklepem Lidl , chciałabym Was zaprosić na drugi post z propozycjami szybkich, smacznych
SMYKWKUCHNIchce nam się/nie mamy czasu robić kolacji. Wtedy są jak znalazł. Polecamy Wam nasze sprawdzone przepisy na tortille z pastą batatowo-awokadową oraz patent jak wykorzystać resztki pieczonego kurczaka . Składniki: Nadzienie 3 papryki: żółta, czerwona, zielona 2 duże garście umytego szpinaku (typu baby spinach, czyli małych liści) 1 awokado 100 g serka koziego Ciasto 2 szklanki mąki (2 miarki(...)temperatury. Można je też przykryć folią aluminiową lub włożyć do dużego, zamykanego pojemnika. Krok 5 Obierz papryki ze skórki i posiekaj w paski a potem w kostkę. Zachowaj sos jaki wydobywa się z papryk. Przełóż kozi ser do miseczki i dodaj do niego sosu z papryk, żeby go rozrzedzić – nie za bardzo, powinien zachować kremową konsystencję. Przekrój awokado na połowy
Niedzielny kucharzUwielbiam pizzę w każdej postaci :) Mieszkając w dużym mieście mamy do wyboru wiele różnych pizzerii w tym także sieciówki. Domino’s Pizza to światowy gigant
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Wystarczy 10-25 komórek salmonelli w jedzeniu, żebyś zatruł/a się nie na żarty. Tyle komórek zmieści się na łebku szpilki. Ile ich sobie zaaplikujesz, jeśli spróbujesz czy sałatka, sos, zupa, mięso „się jeszcze nadają” łyżeczką lub widelcem? Zazwyczaj jest tak, że najpierw wąchamy, próbując po zapachu rozpoznać, czy jedzenie jest jeszcze zdatne do konsumpcji, potem w ruch idzie łyżka(...)temperatura. Nigdy nie jedz niedosmażonego, niedopieczonego drobiu i wieprzowiny. Pilnuj temperatury w jakiej powinny być pieczone poszczególne rodzaje mięsa: Mielone mięso wołowe, wieprzowe, jagnięce – 160 st. C Mielony kurczak, indyk – 165 st. C Steki i kotlety wołowe, cielęce i jagnięce – 145 st. C Drób: kurczak, gęś, kaczka, indyk, piersi, skrzydełka, udka, z farszem
Niedzielny kucharzWygrałeś/-aś tygodniową wycieczkę na Karaiby. Patrz pkt. 1 - nie będę się przecież powtarzać. 4. Nagle stałaś się miłośniczką zwierząt? Pf. Nie o to chodzi. Ty jesz świnki, krówki, kurczaki i króliki, a czy to oznacza, że ich nienawidzisz? Nie. Błagam choć o odrobinę logicznego myślenia. 5. I znowu chcemy iść do knajpy, ale nie ma nic w niej(...)Wegetarianie nie jedzą mięsa ani ryb, a Ty jesz. Tak, bo jestem semilaktoowowegetarianką (ha, spróbuj to wymówić szybko!), a więc nie jem tylko mięsa, żelatyny, mięsnych bulionów, smalcu czy sosów na bazie mięsnego tłuszczu. Spożywam pochodzące od mięsa pokarmy: jaja, miód, nabiał (laktoowowegetarianizm) plus rybę przekąszę czasami (semiwegetarianizm). Według zafiksowanych na punkcie swoich poglądów osób, nie mogę się nazywać wegetarianką
W kuchni Karmel-itkikontrasty. Mamy więc wspaniałą chrupkość zielonego ogórka, kremowość kwaśnej śmietany i cudowny zapach świeżego koperku! Podobnie jak domowa sałata ze śmietaną , idealnie uzupełni smak pieczonej i smażonej wieprzowiny oraz kurczaka. Mizeria doskonale sprawdzi się też do smażonej ryby, sadzonego jajka oraz potraw z grilla. Zastanawiałeś się nad tym, skąd się w ogóle wzięło słowo mizeria ? Otóż zostało zaczerpnięte z łacińskiego(...)patelni. Niezmienna, klasyczna mizeria jak u Babci, to formuła, z którą kapitalnie uzupełni się pachnąca karkówka duszona z cebulką , rewelacyjny dorsz smażony w panierce oraz delikatne bitki wieprzowe w sosie własnym . Niektóre przepisy na mizerię z ogórków polecają opłukanie ogórków po tym jak je posolimy w celu odsączenia płynu. My zdecydowanie tego sposobu nie polecamy. Zgadza się, spłuczemy sól, której
Kuchnia Na Wypasiepodzielenia się moją opinią z czytelnikami bloga. Jeśli poszukujecie solidnej patelni na lata zapraszam do recenzji. W ramach testu na patelni przygotowałam 3 potrawy: Danie jednogarnkowe – makaron z kurczakiem i oliwkami Pierożki ziemniaczane z mięsem mielonym Placuszki z cukinią i boczkiem Model jaki otrzymałam to patelnia wysoka z serii Diamond o szerokości 28 cm , która idealnie sprawdzi się na obiad(...)elektronice. 4. Oboje doprawiaja ulubionymi przyprawami, żeby było ich dwoje na talerzu. 5. On wstawia makaron, bo nie zapomina o tym, aby posolić wodę. 6. Ona posypuje makaron polany sosem ,świeżo startym parmezanem, bo ona wie ile nasypac zeby nie przesadzić. Takie oto wspólne danie , gotowane z wielką miłością, we dwoje , uszczęśliwi podniebienia całej rodziny ” Gratulujemy! Artykuł Recenzja patelni
KuchniaWeDwoje.pllaurowy, pietruszka, koperek… Gotuj kilka godzin, odcedź, przypraw do smaku i gotowe! Prawda, ze proste? Z czego można ugotować rosół? kości – wołowe, cielęce, owcze, jagnięce, wieprzowe, z kurczaków, indyków, kaczek… ryby – ości, głowy, płetwy, a także pozostałości po filetowaniu, pieczeniu czy gotowaniu ryb na parze potencjalnie niejadalne części zwierząt – szyje, ogony, kolana, kręgosłupy, nogi, łapy(...)wolnowarze, co skutkuje mniejszą ilością glutaminy w wywarze. Gotowy rosół można pić (np. szklanka-dwie dziennie), ale doskonale się też sprawdza jako podstawa samodzielnie gotowanych zup i sosów. Mocny wywar z kości można zamrozić w foremkach do lodu, tworząc swoje własne i bardzo zdrowe kostki rosołowe . PaleoSMAK Ja najczęściej gotuję rosół z kości wołowych (surowych albo pozostałościach po pieczeniu szpiku
PaleoSMAKCzosnkowe grzanki idealnie sprawdzają się jako dodatek do wielu potraw choćby sałatek. Jednak mogą być także świetną przekąską albo lekką kolacją. Czosnkowe grzanki bardzo często są
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!