kurczak w sosie - 15347 przepisów (strona:858/1024)

Miruna w sosie szpinakowym, z kruszonką 144

jemy bardzo mało i choć wiem, że nie ma się czym chwalić, to prawda jest taka, że dobra ryba kosztuje więcej niż kurczak, wieprzowina itd. Jak mam kupić te wszystkie pangi itp to wolę nie jeść. Wybór zazwyczaj pada na mirunę bez skóry, bo nie dość że naprawdę smaczna, to jeszcze nie ma ości, a przy dzieciach jest to bardzo(...)wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180ºC (góra-dół) na ok 25 minut (do zrumienienia wierzchu). Makaron gotujemy wg wskazówek na opakowaniu. Po upieczeniu ryby, łączymy go delikatnie z sosem, tak by nie uszkodzić kawałków mięsa. Posypujemy natką pietruszki

Kuchnia w czekoladzie
Rożki ze szpinakiem i fetą 158

pieczone w piekarniku Szybkie, proste i łatwe do przygotowania! Dobrze smakują na ciepło i na zimno. Szybko sycą i zaspokajają głód. Można je podawać samodzielnie lub maczać w zimnym sosie ( czosnkowym , musztardowym , pomidorowym , bazyliowym ). Podane do barszczu czerwonego, doskonale zastąpią klasyczne paszteciki Są świetnym pomysłem, jeśli masz ochotę na danie bez mięsa, musisz przygotować potrawę dla wegetarian lub coś dobrego(...)się zarumienią. W czasie pieczenia rożki napuchną i powiększą swoją objętość.   Zależnie od gustu i upodobań, do farszu można dodać pokrojone suszone pomidory, zrumieniony boczek, tofu, pieczarki, pierś kurczaka. Zamiast mrożonego szpinaku można użyć świeżego Jeśli w ogrodzie wyrosło Ci dużo szpinaku, warto go posiekać, przełożyć do woreczka/pojemnika i zamrozić.   Pomysły na ciasto francuskie:   Rożki francuskie

Kulinarny S.O.S.
Piersi z kurczaka grillowane w musztardowej marynacie 253

kurczaka 6 łyżeczek musztardy kempingowej Octim 6 łyżek oleju 1/2 łyżeczki czarnego mielonego pieprzu mała szczypta soli mała szczypta soli czosnkowej 1 łyżeczka suszonej bazylii Przygotowanie: Piersi z kurczaka kroimy wzdłuż tworząc po dwa cieńsze kotlety. Każdy kotlet lekko rozbijamy. W miseczce mieszamy składniki marynaty: musztardę, olej, pieprz, sól zwykłą i czosnkową oraz suszoną bazylię. Kotlety przekładamy do większego worka(...)bakteriami i grzybami oraz wzmacnia funkcjonowanie układu nerwowego oraz poprawia odporność. Osoby dbające o sylwetkę ucieszą się z faktu, że gorczyca spala tłuszcz, a musztarda jest najmniej kalorycznym z sosów. Aby korzystać z dobroczynnych właściwości musztardy wystarczy dodawać ją „przy okazji” do codziennych potraw. Do porannych kanapek obok ketchupu sprawdzi się Warmiński Sos Musztardowy, który ze względu na wygodne opakowanie

Słodkie okruszki
Letnia zupa minestrone z młodych warzyw 222

lodówce, jaka jest pora roku i przygotuj idealną minestrone. A oto kilka ogólnych zasad: 1. Podstawą zupy jest bulion i sezonowe warzywa.Bulion może być warzywny lub mięsny (np. z kurczaka, wołowiny), ale podobno najbardziej oryginalny jest na bazie wywaru z gotowania fasoli. Włosi używają tu fasoli borlotti, którą możemy zastąpić dowolnie inną: cannellini, pinto, białą, ciecierzycą itd. Aby przygotować minestrone(...)soczewicy. 6. Na koniec do zupy dodajemy drobny makaron (dowolny kształt) i posypujemy parmezanem. Możemy też podać ryż lub grzanki z chleba. Ciekawym dodatkiem zwieńczającym zupę jest łyżeczka sosu pesto, jak we włoskiej Minestrone alla Genovese lub prowansalskiej zupie soupe au pistou.  Letnia zupa minestrone z młodych warzyw - przepis Składniki: 1 młody seler 1 młody por pęczek młodych marchewek

Chilli Czosnek i Oliwa
Casserole z kurczakiem 205

smaczna, do tego niezwykle prosta w przygotowaniu. Idealna również wtedy, gdy dzień wcześniej jedliście rosół ale na mięso zabrakło chętnych. Bo podstawą dania jest ugotowane wcześniej mięso z kurczaka. Możesz zatem wykorzystać to, które już masz lub ugotować je z warzywami (jak na rosół), specjalnie na potrzeby Twojego dania.  Przyda się Tobie również dobrej jakości naczynie do zapiekania(...)pieprz, sól Wykonanie: Pokrój drobno cebulę i czosnek, podsmaż na patelni, aż zmiękną. Dodaj pomidory z puszki, pokrojone na pół pomidorki koktajlowe, wino oraz wszystkie przyprawy. Odparuj całość, aż sos lekko zgęstnieje. W tym czasie porwij mięso na kawałki, dodaj do całości i wymieszaj. Ułóż całość w naczyniu do zapiekania. Pokrój mozarellę w plastry, ułóż plastry na mięsie. Posyp całość

Garniec Magalie
Pyszny rosół z kaczki 160

Tym razem będzie przepis na pyszny rosół z kaczki. Kaczka, to jedno z najlepszych mięs do ugotowania pysznego buliony, albo rosołu. Mięso to ma sobie zdrowy

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Ostry sos kokosowy - Red Coconut Chutney - Dinesh's recipies 208

Dziś kolejny przepis od Denish'a -  jeśli tak dalej pójdzie to w Arabii Saudyjskiej szybciej nauczę się gotować hinduskie potrawy, niż arabskie :) Relacje z hinduskich

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Pikantna pieczona kaczka faszerowana pomarańczami 149

Kaczki i gęsi były w dawnej Polsce bardzo popularne. Dzisiaj, niestety, zostały wyparte przez kurczaki. To z nich gotujemy rosół, przygotowujemy pieczenie czy panierowane kotlety. A kiedyś to właśnie kaczki i gęsi gościły na niedzielnych stołach. Podczas świąt były niemal obowiązkowe. Od pewnego czasu kaczki i gęsi stają się coraz bardziej popularne, choć wielu ciągle się boi ich. Mówi się(...)zapiekania. (Naczynia niczym nie natłuszczać, gdyż kaczka jest wystarczająco tłusta.) Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni. Piec około 2 - 2,5 godziny.  Mięso polewać często sosem, który stopniowo powstaje podczas pieczenia. Dzięki temu kaczka nie będzie sucha. W połowie pieczenia kaczkę można oblać 1 szklanką gorącej wody. Wtedy skórka stanie się bardziej chrupiąca. Tak upieczona kaczka wspaniale

Codzienna kuchnia niecodzienna
Dieta śródziemnomorska - zasady diety 252

dodać mały kawałek pełnotłustej ale aromatycznej fety do sałatki warzywnej, zetrzeć trochę parmezanu na makaron, czy zrobić dip na bazie jogurtu naturalnego (np. tzatziki) zamiast majonezu. Po danie z kurczaka należy sięgać raz w tygodniu i nie przesadzać z jajkami (rekomenduje się ich nieco więcej, jeżeli w ogóle nie jadacie mięsa). 4. Mięso czerwone i słodycze jedz w małych ilościach(...)zaspokajali świeżymi i suszonymi owocami oraz tureckimi słodyczami loukoumi (to te małe galaretki), które nie zawierają tłuszczu. Pyszne greckie przekąski: dolmades (faszerowane liście winogron) i gigantes plaki (fasola w sosie pomidorowym). Do tego lekkie wino - retsina.  5. Pij czerwone wino, ale w umiarkowanych ilościach. Ponieważ w diecie śródziemnomorskiej rekomenduje się picie wina, wiele osób myśli, że może bezkarnie wypijać

Chilli Czosnek i Oliwa
O soli. Sól morska i kamienna, przepisy na sól smakową – wykańczającą 191

stać się sypka i błyszcząca, nie może być lepka. • SÓL CZOSNKOWA – do grzanek, masła, pieczywa. Do ryb i owoców morza. Do gotowanej kukurydzy. Pasuje tez do twarogu, duszonych grzybów, sosów i dań z fasoli. Sól łączymy z drobno posiekanym czosnkiem w moździerzu lub blenderze. Mieszankę suszymy w piekarniku, w temperaturze 100⁰C. Sól powinna stać się sypka i błyszcząca(...)smażeniem lub posypania po usmażeniu. Sól mieszamy z dobrej jakości liofilizowaną kawą. Mieszanka nie wymaga suszenia. Grubość soli i kawy dowolna. • SÓL Z LIŚĆMI LIMONKI KAFFIR – do wykończenia curry, kurczaka, potraw z ziemniaków i ryżu. Do mleka kokosowego, białych ryb. Z jogurtem i serem labneh. Świeże lub mrożone liście limonki kaffir ucieramy z solą w moździerzu lub w blenderze. Mieszankę

Karo in the Kitchen
Sałatka z tuńczykiem i rodzynkami 397

Sałatka z tuńczykiem i rodzynkami to pożywna i bardzo oryginalna sałatka. Połączenie charakterystycznego smaku tuńczyka ze słodkimi rodzynkami tworzy wyśmienitą propozycję na przystawkę. Oczywiście sałatka ta

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Jarzynowa potrawka z indykiem 193

pieprzu 3 łyżki oleju ok. 200 g mrożonej fasolki szparagowej mała marchew duża cebula 3 liście laurowe 6 kulek ziela angielskiego 4 łyżki sosu lub przecieru pomidorowego (u mnie sos pomidorowo-paprykowy ) ząbek czosnku pół czerwonej papryki ewentualnie: garść płatków migdałowych ewentualnie: suszona papryczka chili sól Pierś indyczą pokroić w plastry jak na sznycle, a potem w paski w poprzek(...)potrawka z przecierem się zagotuje wrzucamy paprykę i ścieramy ząbek czosnku. Czekamy, aż całość się zagotuje i doprawiamy do smaku. ----- Podobne: Polędwiczki wieprzowe z warzywami Szafranowa potrawka z kurczaka Kurczak w śmietanie

Weekendy w domu i ogrodzie
Królik w białym winie i czosnku 184

kilokalorii, tuż obok plasuje się kurczak, którego pierś to 100 kilokalorii. Nieco więcej kalorii posiadają kaczka i gęś, maja one także większa zawartość cholesterolu. Natomiast zawierają więcej żelaza niż kurczak i indyk. W białym mięsie znajdziemy dobrze przyswajalne białko, kwasy tłuszczowe, witaminy z grupy B oraz cynk, potas, magnez i żelazo. Mówiąc o białym mięsie warto też bliżej przyjrzeć się(...)Główkę czosnku kroimy w poprzek na pół, wrzucamy do garnka. Wlewamy wino, dodajemy tymianek i dusimy na małym ogniu przez 30 minut. Po tym czasie doprawiamy solą i pieprzem sos.  Podajemy z  ziemniakami lub ryżem

Kulinarne przygody Gatity
Zwycięskie przepisy konkursu ze Szpinakiem 1000 Listków 228

ogłoszonym na Twoim blogu. Przygotowałam roladki z piersi kurczaka ze szpinakiem Bonduelle. A oto przepis bardzo prosty, szybki i mega dietetyczny. Potrzebujemy:   - 0,50 dag fileta z piersi kurczaka; - 1 cebula; - ok. 0,15 dag szpinaku mrożonego Bonduelle 1000 listków (można dać więcej lub mniej w zależności, jak bardzo szpinakową chcemy mieć roladę)  - 2 ząbki czosnku; - sól(...)łyżka mąki - 1 łyżka masła - 1 ½ szkl. mleka - sól, pieprz, gałka muszkatołowa W garnku rozpuścić masło, dodać mąkę, stopniowo wlewać mleko cały czas mieszając. Gotować kilka minut, aż sos zgęstnieje, przyprawić. Na wierzch: - 2 łyżki startego żółtego sera - pomidor W tortownicy układać na zmianę naleśniki i szpinak. Wierzch polać beszamelem, ułożyć plastry pomidora i posypać tartym serem. Piec pół godziny

Proste Potrawy
Zapiekanka ze słodkich ziemniaków i brokuła 107

miesza razem a następnie zapieka, zazwyczaj z dodatkiem sosu oraz często także sera żółtego. Bardzo popularne są zapiekanki przyrządzane z samych tylko warzyw jak i te, które mają w sobie dodatek mięsa. Jakiego sosu użyć do przygotowania zapiekanki? Tutaj wybór jest spory, gdyż zarówno sos pomidorowy , beszamel, sos serowy, śmietana, sos czosnkowy oraz wiele innych sprawdzą się świetnie połączone zarówno(...)ziemniaków i brokuła? Zapiekanka bardzo dobrze smakuje sama bez żadnych dodatków, zwłaszcza kiedy jeśli mamy ochotę na dość lekkie danie. Podana jako dodatek najlepiej sprawdza się z pieczonymi udkami kurczaka oraz mielonym. Można ją również podać z ryżem, kaszą lub kuskusem. Lubisz zapiekanki z warzyw? Jeśli tak to wypróbuj nasz przepis na Zapiekankę ziemniaczaną z cukinią. The post Zapiekanka

MeCooks