sprawdzi się też bulion drobiowy. Jeśli lubimy, możemy zacząć przygotowanie zupy od ugotowania wywaru mięsnego, gotując w wodzie, przez około 45-60 minut, porcję ulubionego mięsa, np. ćwiartkę z kurczaka lub żeberka. Następnie dodajemy wszystkie warzywa (bez buraków) oraz przyprawy. Gotujemy 30 minut i dalej postępujemy jak w przepisie. Gęstość zupy regulujemy bulionem. Zupę można zamknąć na gorąco(...)koniec dodajemy sok z cytryny lub zakwas z buraków oraz posiekany koperek. Próbujemy i w razie potrzeby doprawiamy do smaku, np. solą, pieprzem, majerankiem (jeśli mamy, możemy dodać trochę sosu sojowego). Podajemy z kleksem jogurtu naturalnego lub śmietany. Posypujemy koperkiem
cool and mintyCały czas kontynuuję cykl przepisów na sałatki w ostatnich dwóch tygodniach było ich już całkiem sporo. Bardzo przypadła Wam do gustu sałatka z kurczakiem w wersji tropikalnej, ale nie tylko Wam, przepis udostępniło kilka dużych profili Facebooków, jest mi z tego powodu bardzo miło. To takie cudowne uczucie jak wstajesz rano sprawdzasz telefon a tam tylu ludzi mówi - pisze(...)kroimy na ósemki, łososia dzielimy na mniejsze kawałki. Zioła siekamy, mieszamy z oliwą z oliwek. Ugotowany makaron wmieszaj z ziołami, dodaj pozostałe składniki, ułóż na talerzu. Sałatkę polej obficie sosem (przepis poniżej). dressing: 5 łyżek wody, 3 łyżki oliwy z oliwek, łyżeczka soku z limonki, łyżeczka musztardy angielskiej z curry, łyżeczka miodu, sól, bazylia, pietruszka lub kolendra (całość miksujemy
SMYKWKUCHNIjest w końcu niczym nadzwyczajnym. Ale do tej sałatki jakoś ciągle nie byłam przekonana. Nie wiem czemu. Może dlatego, że tuńczyk był z puszki? Ananas też jakoś bardziej z kurczakiem chyba się lubi. Zapytałam na jednej z fejsbukowych grup kulinarnych czy ludzie łączą tuńczyka z ananasem, co jeszcze można do tego dodać. W kajecie miałam już pozapisywane swoje pomysły. Uparłam(...)niego odsączonego tuńczyka, kukurydzę i ananasa. Pora kroimy wzdłuż na pół, dokładnie go myjemy i kroimy w cienkie półplasterki (lub na jeszcze mniejsze kawałki), dorzucamy do ryżu. Całość zalewamy sosem, jeszcze raz doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem, dokładnie mieszamy i wkładamy do lodówki na minimum 30 minut, żeby smaki się przegryzły. Podobne przepisy: Sałatka z ryżem, tuńczykiem, kukurydzą
KardamonovyNa ten pasztet miałam ochotę od dawna, a konkretnie od dnia
Kuchnia PrezydentowejCzy wiecie jak szybko i prosto przygotować bruschetty z pomidorami i mozzarellą? W tym wpisie pokażemy Wam, że przygotowanie tej przekąski jest bardzo szybkie, proste i
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Każdego dnia coraz bardziej zakochuję się w kuchni orientalnej. I to taką szczerą miłością ;) Mam nadzieję, że jeszcze w tym, roku uda mi się wybrać do
Ostra na Słodkosmaki. Jednym z popularnych wyborów jest hummus lub pasty z awokado, które zyskały ostatnio na popularności dzięki swojemu zdrowemu składowi. Klasyczne pasty, takie jak pasta jajeczna, tuńczykowa czy z kurczakiem również pozostają wciąż ulubionymi wśród wielu osób. Warto także spróbować pasty z warzyw, takiej jak np. pasta z pieczonej papryki czy z cukinii, lub past z serów, np. z koziego(...)pasta z cieciorki Pasta z bobu Zobacz też nowe przepisy Pasta z makreli Marchewka z ubijaną fetą 5 młynków, które warto mieć w kuchni Pączki z worka Makaron z sosem orzechowym Artykuł Pasta z makreli pochodzi z serwisu Okolice Palnika - blog kulinarny
okolicepalnika.plSałatka z makaronem na zimno to idealne danie na dzisiejszy upał. Moje najmłodsze dziecie skończyło podstawówkę w ty roku i po raz pierwszy pracuje w wakacje
codojedzeniaplanie była sałatka z ryżem i pieczonym kurczakiem. Na blogu już taka była, ale pomyślałam, że dobrze byłoby przypomnieć ten przepis z nowymi zdjęciami. Kurczaka miałam z poprzedniego dnia, musiałam tylko ugotować ryż. A że akurat przyszła sąsiadka na kawę, to tak się zagadałyśmy, że w efekcie ryż przypominał zbitą masę, a nie coś, co nada się do sałatki. Szkoda(...)bardzo się przypiekały, wtedy wystarczy przykryć częściowo naczynie. Z czym podawać wegańskie gołąbki? Te gołąbki mają dość zdecydowany smak, który nadała im wędzona papryka. Fantastycznie smakują: z pomidorowym sosem tradycyjnym lub na bazie naturalnego jogurtu, z ulubionym ketchupem, z jogurtowymi sosami ziołowymi, z tradycyjnymi grzybowymi (z grzybów leśnych lub pieczarek), z sosem mięsnym, który pozostał
Codzienna kuchnia niecodziennazaletą mięsa z królika jest jego strawność. Aż 90% zawartego w nim białka jest przyswajane przez masz organizm. Dla porównania strawność białka z wołowiny wynosi ok. 60%, a z kurczaka - 80-90%. W mięsie z królika znajdziemy też stosunkowo niewielką ilość cholesterolu w porównaniu np. do wołowiny. Królik - dla kogo? Mięso z królika jest odpowiednie w zasadzie dla wszystkich(...)godziny. 12. Po tym czasie wyjmij naczynie z piekarnika. 13. Do małego rondelka wsyp łyżkę mąki, dodaj masło i zrób zasmażkę, którą rozpuść częścią bulionu do powstania sosu. Ragout możesz podać np. z ziemniakami czy ryżem. Ja tym razem postawiłam na makaron razowy. Nie zapomnij też o surówce
Z notatnika dietetykanowa sytuacja... O tyle co po smażeniu pancakes przetarłam patelnię szmatką i była czysta to tu w grę już musiało wejść zmywanie. Na patelni zostało trochę przypraw z kurczaka i ktoś to umyć musiał. A, że zmywać nienawidzę to przypomniałam sobie o patelni dopiero gdy jej potrzebowałam. Rzucona w otchłań zlewu. Oczywiście wcześniej nienamoczona... Łzy, zgrzytanie zębów(...)Klasyczną drożdżową, na mące orkiszowej. Jedną na blaszce, jedną na patelni. I różnicy wiele nie zauważyłam, ale pizza robiona w patelni zdecydowanie szybciej się upiekła. Minusem było rozsmarowanie nożem sosu, nie da się, zdecydowanie lepiej nada się do tego łopatka. PODSUMOWANIE: Jak sami przeczytaliście plusów jest WIELE. Super nagrzewanie, łatwość w czyszczeniu, patelnia i naczynie żaroodporne w jednym
CzarnawisienkaKanapka z pomidorem, jajkiem i grillowanym boczkiem to pomysł na oryginalne weekendowe śniadanie. Przepis jest niezwykle prosty. Do przygotowania tego śniadania wybierzcie pieczywo jakie lubicie najbardziej
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!potrawy możesz ugotować dzień wcześniej. Prasoriso - grecki ryż z porem Polecam jako samodzielne danie (można dodać ser feta) lub dodatek do pieczonej ryby czy grillowanej piersi z kurczaka. Składniki / na 4 porcje: 500 g pora - ok. 4 sztuki 1/3 szklanki oliwy Monini GranFruttato - 85 ml pęczek świeżego koperku 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 3/4 szklanki ryżu (najlepiej średnioziarnistego(...)białe błonki. Nafaszeruj je wcześniej przygotowanym farszem. Przecier pomidory wlej do naczynia żaroodpornego. Dodaj przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, sól, pieprz oraz szczyptę oregano. Wymieszaj wszystko łyżką. Na sosie ułóż nafaszerowane papryki. Naczynie przykryj folią lub papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C. Piecz przez 40 minut. Na ostatnie 10 minut zdejmij folię
Chilli Czosnek i OliwaSkładniki na 6 roladek: 3 duże filety z kurczaka bez polędwiczek ok 250 g szpinaku rozdrobnionego mrożonego 2 duże cebule 2-3 ząbki czosnku ok 50 g rolady ustrzyckiej lub innego dobrego wędzonego sera łyżeczka posiekanej świeżej natki pietruszki, opcjonalnie suszonej przyprawy: sól ziołowa, pieprz mielony i ziołowy, majeranek, zioła prowansalskie opcjonalnie: 3 plastry boczku wędzonego surowego(...)wymieszaj. Zdejmij z ognia. Dodaj śmietanę i dobrze połącz. Jeśli zostało Ci trochę farszu lub uciekł z boków rolad przy ich zwijaniu (co mi się przytrafiło), dodaj go do sosu i dobrze wymieszaj. Po ok 25 minutach pieczenia roladek, zwiększ temperaturę do 200stC. Zdejmij chipsy powstałe z boczku. Odlej z naczynia większość sosu własnego mięsa. Wlej go prosto do sosu
Anioszek w kuchni