ulubionych dodatków i pyszne danie gotowe. Dziś podałam go z upieczoną w rękawie miękką i soczystą piersią z kurczaka oraz warzywami, które z makaronem zawsze komponują się świetnie. Do tego pesto z roszponki i suszone pomidory. Całość polałam odrobiną maślanego sosu, który powstał przy pieczeniu mięsa. Czytaj dalej
Kraina Tysiąca Smakówgarów. 5 godzin gotowania, siekania, krojenia, mieszania, duszenia, doprawiania …….. W końcu przyszła pora na degustację. Pęczotto z kurczakiem było przepyszne. Pieczony halibut też pieścił moje kubki smakowe. Wołowina z kuskusem – smakowało ! A desery – mrożony deser chałwowy i lody z sosem piwnym – REWELACJA ! Wieczorem kolejne warsztaty – winne. Jerzy Sobieniak przekazał wiele praktycznych rad, wskazówek i uwag, jak wybierać
kolorowotorcikowoodchudziłam tradycyjne gołąbki, zamieniłam na lżejsze mięso karkówkę oraz biały ryż na brązowy. I podałam bez żadnych ciężkich sosów. Bardzo nam smakowały. To dobry pomysł na dietetyczny obiad. Polecam spróbować tej wersji! Składniki : * główka młodej kapusty * dwa podwójne filety z kurczaka * 2 woreczki brązowego ryżu * cebula * sól, świeżo mielony pieprz, ulubione zioła Przygotowanie : Kapustę sparzyć. Mięso zmielić, dodać na pół
Magiczne Życie Martychodzi tylko o walory smakowe, ale również estetyczne - risotto zabarwione czerwonym winem nie wygląda apetycznie. Jeśli więc przygotowujemy kurczaka, indyka, ryby, owoce morza czy wspomniane risotto, lepiej użyć wina białego. Czerwone mięso, dziczyzna i wszystko, co podaje się w ciemnych sosach możemy podlać winem czerwonym. Do wszelkich potraw jednogarnkowych wino można po prostu dolać pod koniec gotowania, dla podkręcenia smaku
Mechanik w kuchnikurczakiem,ale składniki można mieszać jakie się tylko chce. Składniki : * pół główki dowolnej sałaty * 3 ogórki gruntowe * 2 pomidory * rzodkiewka * pieczona pierś z kurczaka ( marynata to kostka rosołowa plus dwie łyżki oliwy z oliwy ) * sos czosnkowy ( jaki kto lubi i jak kto robi ) tutaj przygotowanie bez sosu i polana sosem czosnkowym Warto spróbować. Dobra na kolację ale idealna
Magiczne Życie MartyPost Sałatka z tortellini, szynką, papryką, ogórkiem i kukurydzą pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl.
Kulinarne Przebojeutemperować delikatnym. Do czegoś twardego dodać coś miękkiego. Zamknąć i podkręcić smak tych kontrastów sosem – na przykład na bazie winegretu. Ta sałatka to połączenie idealne. Spróbujcie! Można zjeść ją samą, można użyć jej jako dodatku do grillowanego mięsa. Będzie pyszna z pokrojoną w plastry piersią kurczaka , np. z pieczoną w prosty i unikalny sposób jak w tym przepisie . Nie jest(...)grubości plasterki. Pomidory parzymy, następnie hartujemy zimną wodą i obieramy ze skórki. Grubo ale równo kroimy, pozbywając się pestek. Śliwki myjemy, kroimy na połowy i wyrzucamy pestki. Składniki sosu mieszamy ze sobą w kolejności podanej na liście składników, na koniec powoli wlewając cienką stróżką oliwę do połączenia i zemulgowania składników lub prościej – umieszczamy wszystkie składniki w blenderze i miksujemy
Karo in the Kitchenplus. Po przebiciu widelcem wierzchu, uderza nas bardzo przyjemny zapach, a maczanie ciasta w sosie to wartość dodatkowa :) Polecam. Składniki: Ciasto: 100 g zimnego masła 140 g mąki pszennej 2 łyżki kwaśnej śmietany (np. 18%) szczypta soli Nadzienie: 200 g filetu z piersi kurczaka 1/2 l bulionu 200 g marchewki z groszkiem (u mnie mrożone) 1 mała cebula 1 ząbek
zadanie-gotowanieciasta lub babeczek. Do wykonania curry użyłam dyni w zalewie słodko-kwaśnej, jednak spokojnie możecie użyć świeżego warzywa. Curry z dynią kurczakiem Składniki: 2 piersi z kurczaka 1/2 małej papryki czerwonej ½ małej papryki zielonej 200 g dyni w zalewie słodko-kwaśnej (do kupienia w Lidlu) lub ewentualnie świeża dynia 1 mała cukinia 200 ml mleka kokosowego(...)sos wyjdzie za rzadki) masło lub oliwa z oliwek do smażenia Marynata: sok z 1/2 limonki lub cytryny 3 łyżeczki mieszanka przypraw garam masala (ja używam przyprawy Bombay Masala z Kotani)* Lub własna mieszanka przypraw: 1/3 łyżeczki kurkumy około 4 rozgniecione ziarna kolendry 3 rozgniecione goździki 1/3 łyżeczki imbiru 2 łyżeczki przyprawy curry 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne Przygotowanie: Kurczaka kroimy
Mania GotowaniaMeksykańskie fajitas z kurczakiem to danie pochodzące z kuchni meksykańskiej i tex-mex. Jeśli jeszcze nie jadłeś spróbuj! Lekko pikantne w smaku nadzienie fajitas, z orzeźwiającą nutą limonki i aromatycznymi przyprawami stanowi świetne danie. Fajitas to idealny pomysł na obiad lub kolację. Wygląda bardzo kolorowo i efektownie, więc świetnie sprawdzi się w roli przekąski(...)przyjęciu. Samo przygotowanie jest banalnie proste. Oryginalnie do podania można dodać różne sosy. Najpopularniejszy to guacamole ( przepis ) lub pikantna salsa pomidorowa. W niektórych miejscach jedzone są w prosty sposób, skropione tylko świeżym sokiem z limonki. Taka właśnie prosta wersja smakuje mi najbardziej. Artykuł Meksykańskie fajitas z kurczakiem z bloga Gotujemy w domu - blog kulinarny
Gotujemywdomu.plżytnia. Do farszu dodałam moje ulubione dodatki do pizzy czyli mięso, pieczarki, sos pomidorowy i oczywiście ser. Dokładny przepis znajdziecie poniżej:) Zapraszam:) Składniki Ciasto - 3 szklanki (350 g ) mąki orkiszowej lub pełnoziarnistej - jajko - pół szklanki ciepłej wody - 2 łyżki oleju Farsz - 1 zmielona pierś z kurczaka - 2-3 łyżki przecieru pomidorowego - 200 g pieczarek - 0,5 czerwonej cebuli - sól(...)dzielimy na części. Każdą z nich rozwałkowujemy. Wycinamy kółka. Farsz Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na odrobinie oleju. D odajemy pokrojone w kostkę pieczarki a następnie pierś z kurczaka. Podsmażamy. Dodajemy przecier pomidorowy. Podsmażamy. Przyprawiamy do smaku. Tak przygotowanym farsz nakładamy na każde wycięte z ciasta kółko i lepimy pierogi. Do garnka wlewamy wodę i zagotowujemy ją. Następnie
Health-Fit-LifeDziś przychodzę do Was z propozycją na mięsną przekąskę, a nawet obiad, ponieważ tak przygotowany kurczak doskonale sprawdzi się w towarzystwie ziemniaków, frytek czy ulubionej surówki. U mnie dodatkowo był sosik i przyznam bez bicia, że sama wyjadłam sporą jego część... Lekki, a jednocześnie charakterystyczny i przyjemny w smaku. Całość stanowi nietuzinkową propozycję i z pewnością spotka się z aprobatą(...)płaska łyżeczka pieprzu 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej (ok 20g) ½ szklanki bułki tartej Ok 2 pełne szklanki pokruszonych płatków kukurydzianych Dodatkowo ok ¹⁄₄ szklanki oleju Kujawki 3 ziarna Sos: 100g jogurtu naturalnego gęstego 2 łyżki majonezu spora garść szpinaku 2 łyżki oleju Kujawskiego 3 ziarna 1 ząbek czosnku drobno posiekany sól, pieprz do smaku Sposób przygotowania: Składniki na marynatę (prócz
Kuchnia w czekoladziepraskę, listki szpinaku odrywamy od ogonków i drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy kurczaka, czosnek, sól, pieprz i dusimy pod przykryciem do miękkości. Następnie dodajemy szpinak, mieszamy żeby połączył się z tłuszczem i dolewamy śmietanę. Doprowadzamy do wrzenia i zestawiamy z palnika. Tak przygotowany sos podajemy z ugotowanym makaronem
Czary - gary w kuchniPonownie pomieszamy w garach kuchni tajskiej. Aby wzbogacić ryż jaśminowy po tajsku przygotujemy udka z kurczaka po tajsku. Całe bogactwo smaku zawarte jest w marynacie. Składniki: - ok. 2 kg udek bez skóry (8 szt.) Marynata: - 5 łyżek oleju sezamowego - 5 łyżek sosu sojowego - 2 łyżki sosu ostrygowego - 1,5 łyżeczki trawy cytrynowej - sok z limonki - 2 łyżeczki nasion kolendry(...)wyłączonym piekarniku. Upieczone udka podajemy z ryżem jaśminowym po tajsku , albo – z czym kto lubi. Danie nie wymaga specjalnych umiejętności. Marynata i piekarnik zrobią… prawie wszystko. Udka z kurczaka po tajsku to potrawa dla tych co lubią wyraźne i ostre smaki. Mięso jest kruche, delikatne i soczyste. Podane z ryżem i ulubioną surówką, np. z pora, będzie wspaniałym obiadem
mojewypiekiinietylkoNigdy wcześniej nie przygotowywałem w ten sposób tej przystawki. Roladki z hummusem to bardzo ciekawa propozycja na przystawkę na każde przyjęcie. Przy okazji jak będziecie ją
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!