kurczak w sosie sojowym - 1000 przepisów (strona:8/67)

Kurczak w sosie słodko kwaśnym -sweet&sour chicken 228

 Zapraszam na pysznego kurczaka w sosie słodko kwaśnym, palce lizać :)Składniki:ok 500 gr piersi z kurczaka- pokrojony w kostkęMarynata:pieprz2 łyżki sosu sojowegołyżka oleju

Smaki Edyty
Kurczak słodko-kwaśny z makaronem chow mein 529

kawałki sos sojowy do smaku Dodatkowo 100-150 g makaronu chow mein lub ryżu Mięso pokroić na 2-3 cm kawałki. Białko roztrzepać, połączyć ze skrobią i sosem sojowym. Wymieszać z kurczakiem tak, aby całe mięso było pokryte. Odstawić na 10-15 minut. W miseczce połączyć keczup, sok ananasowy, ocet ryżowy i brązowy cukier. Odstawić na bok. Imbir i cebulę(...)chili i paprykę. Smażyć przez minutę. Dodać ananasa i przygotowany sos. Gdy sos się zagotuje dorzucić kurczaka. Smażyć jeszcze 1-2 minuty, aż mięso będzie dosmażone. Jeżeli sos jest zbyt gęsty można dodać nieco wody. Dorzucić makaron i pędy bambusa, zamieszać. Doprawić sosem sojowym i ewentualnie cukrem lub octem do smaku. Posypać szczypiorem. Od razu podawać. Smacznego! * Przy podwójnej porcji

Pełny talerz
Filet z kurczaka zapiekany z pieczarkami i serem 334

majonezu 1 cebula majeranek sól, pieprz Składniki marynaty: 2-3 ząbki czosnku 1 łyżeczka papryki łagodnej  1 łyżeczka papryki ostrej  1 łyżeczka złocistej przyprawy do kurczaka 4 łyżki sosu sojowego  4 łyżki oleju lub oliwy Filet z kurczaka zapiekany z pieczarkami i serem, to pyszna wariacja na temat kotletów drobiowych. Dzięki marynacie mięsko jest delikatne i soczyste

Świat Domowej Kuchni
C - Drobiowe udka w sojowej zalewie 186

towarzystwie ziemniaczków pieczonych w mundurkach, które po wczorajszym debiucie dziś robiłam po raz kolejny:) Drobiowe udka w sojowej zalewie       Składniki: 10 udek z kurczaka 1/2 szklanki sosu sojowego świeży imbir (kawałek około 3 cm) 2 ząbki czosnku dwie gałązki świeżych, dowolnych ziół ewentualnie 1-2  łyżki octu ryżowego sól (do smaku) Udka umyć, osuszyć, ponakłuwać

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Szybki kurczak z ananasem i warzywami 207

ananasa (nie wylewamy syropu) pęczek cebuli dymki 2 marchewki pokrojone w słupki 2 ząbki czosnku łyżka przecieru pomidorowego łyżka mąki kukurydzianej 3 łyżki jasnego sosu sojowego sól, pieprz, papryka słodka odrobina cukru Do dzieła!!! Kurczaka i ananasa kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju i wrzucamy czosnek - chwilę smażymy ale uważamy aby nie zbrązowiał - wrzucamy kurczaka i smażymy(...)dopełniamy wodą i mieszamy z sosem sojowym, mąką kukurydzianą i przecierem. Do kurczaka dodajemy przekrojoną na ćwiartki cebulę - chwile smażymy i zalewamy sosem z syropu i mąki - smażymy aż zgęstnie. Przyprawiamy w razie potrzeby papryką, pieprzem i solą ale uważamy aby nie przesolić gdyż sos sojowy dodany do sosu był już słony. Jeśli przecier pomidorowy był bardzo kwaśny możemy delikatnie

sierotka maRysia w kuchni
Chińczyk 359

mieszanki chińskiej Ostra czerwona papryka Słodka czerwona papryka Sól Pieprz 1 łyżka sosu sojowego 100 ml wody 250 g ryżu Kurczaka myjemy i kroimy w kosteczkę. Przyprawiamy przyprawą do kurczaka i smażymy na rozgrzanej patelni. Następnie dodajemy mieszankę warzywną chińską, dolewamy 100 ml wody, sos sojowy, przyprawiamy przyprawami i dusimy do miękkości kurczaka. Podajemy z ugotowanym ryżem

VioletoweKucharzenie
Udka w glazurze sojowo - miodowej 162

hitem tegoż stołu. Samo wykonanie Zajmie Wam kilka minut, a efekt murowany.  Składniki: 8 udek kurczaka 2 łyżki masła lub margaryny 6 łyżek ciemnego sosu sojowego 3 łyżki miodu Sposób przygotowania: Udka kurczaka umyć, osuszyć. Na patelni rozgrzać masło, dodać sos sojowy, gdy mieszanina zacznie wrzeć, dodać miód, wymieszać. Natychmiast układać udka na patelni. Smażyć pod przykryciem, co jakiś

na moim stole...
Kurczak w marynacie z sosu sojowego 200

kombinuję do pracy z szybkimi i lekkimi obiadami. Poszukując nowych smaków postanowiłam połączyć sos sojowy i miód. Był to strzał w dziesiątkę, gdyż marynata doskonale podkreśliła smak kurczaka :) Składniki: 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka miodu 1 łyżeczka słodkiej papryki Szczypta cayenne 1 ząbek czosnku Pół dużej piersi z kurczaka (1 pojedyńcza) Przygotowanie: Pierś pokrój na mniejsze kawałki

Fabryka pomysłów
Podudzia kurczaka marynowane w miodzie 226

miodu. Danie klasyczne, proste w przygotowaniu i niezwykle smaczne. Czas przygotowania: 5 minut + 20 minut marynowania +40 minut pieczenia Ilość porcji: 4 Składniki: 8 podudzi kurczaka 5-6 łyżeczek miodu 4 łyżeczki sosu sojowego 1 ząbek czosnku Cytryna Ostra papryka  Kurczaka myjemy i odcinamy nadmiar skórki. W misce umieszczamy miód, sos sojowy oraz szczyptę ostrej mielonej papryki. Ząbek czosnku

Kolizje Smaków
Kurczak na jarzynce z kalarepą 255

Podany na duszonej kalarepie z marchewką. Smaczny i przede wszystkim lekki obiad . Jeżeli jednak ktoś woli bardziej treściwe dania to wystarczy dogotować ziemniaki :) SKŁADNIKI: 2 filety z kurczaka 4 łyżki sosu sojowego 1 łyżka sosu worcester słodka papryka mielona przyprawa do kurczaka pieprz czarny 6 liści szałwii 3 kalarepy 2 marchewki 1 cebula masło Fileta z kurczaka pociąć na paseczki

https:KKuchniaMniam
OPOLSKIE FIT - PIKNIK PLENEROWY 120

mięso najlepiej jest zamarynować na całą noc, była by daniem ekspresowym. SAŁATKA ZE SZPINAKU I RUKOLI Z GRILLOWANYM KURCZAKIEM I FIGĄ SKŁADNIKI: 1 pierś z kurczaka 1 ząbek czosnku sos sojowy ocet balsamiczny ( w moim przypadku figowy) sól, pieprz liście młodego szpinaku i rukoli figa oliwa z oliwek (aromatyzowana pesto) A jak to zrobić: Pierś z kurczaka umyć i oczyścić

Kuchnia w opałach
Prosta chińszczyzna 376

spiżarni większości najczęściej potrzebnych składników, stawiam na proste rozwiązania. Taka jest właśnie moja chińszczyzna: kurczak, chińska mieszanka warzyw i makaron.Składniki: pierś z kurczaka przyprawa do kurczaka mieszanka chińska (mrożona) łyżka ciemnego sosu sojowego łyżeczka octu ryżowego szczypta chilli pieprz Wykonanie:1. Kurczaka pokroić w kostkę, posypać przyprawą, wymieszać i podsmażyć na patelni.2. Na drugiej patelni przygotować mieszankę chińską według(...)przepisu na opakowaniu. Gdy warzywa będą już miękkie, dodać sos sojowy, ocet ryżowy i chilli.3. Do warzyw dodać podsmażonego kurczaka, wymieszać i doprawić pieprzem do smaku.4. Dusić jeszcze chwilę pod przykryciem.Podawać ryżem lub makaronem. U mnie makaron chiński Tao-Tao. Wersja mojej mamy była z makaronem ryżowym

Pasja Smaku
Błyskawiczny makaron vermicelli z kurczakiem, fenkułem i boczniakami 350

łyżkach mąki kukurydzianej. Dzięki mące mięso będzie bardziej delikatne. Kroimy wszystkie warzywa w paseczki równej wielkości (mniej więcej takie jak kurczak). Imbir kroimy w plastry (wyjmiemy go gdy odda smak), chilli i czosnek kroimy w plasterki. Sos: mieszamy sos sojowy, ocet ryżowy, olej sezamowy, cukier. Mięso smażymy na rozgrzanym oleju na dużej patelni lub na woku. Smażymy krótko na dużym(...)zgodnie z instrukcją z opakowania. Dolewamy oleju na patelnię. Smażymy warzywa na dużym ogniu, krótko ponieważ mają pozostać chrupiące. Dodajemy kurczaka, wlewamy połowę przygotowanego sosu, mieszamy. Dodajemy makaron, wlewamy resztę sosu i mieszamy. W razie potrzeby doprawiamy sosem sojowym, olejem sezamowy, octem ryżowym z cukrem,  sosem chilli. Podajemy gorące z cząstkami limonki. Posypujemy posiekaną kolendrą i ziarnami sezamu

OstryKęs
Kurczak w ziołach, ziemniaki i dynia hokkaido z piekarnika 126

kurczak sól pieprz 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżka miodu 1 łyżka czosnku niedźwiedziego pół limonki oliwa ziemniaki 5-6 szt 1 dynia hokkaido Kurczaka umyć, przeciąć wzdłuż kręgosłupa i przełamać lekko by się otworzył. Czosnek niedźwiedzi, sos sojowy, pół łyżeczki soli, łyżkę oliwy, wyciśnięty sok z limonki i miód wymieszać, natrzeć kurczaka i odłożyć na kilka godzin do lodówki

Gotowanie jest łatwe
Kurczak słodko-kwaśny 377

marynowaną dynię...  Dzisiaj mojego kurczaka oczywiście ugotowałam z użyciem sosu sojowego i bambusa, ale z sentymentem wróciłam do tej książki, na której nota bene, swoje piętno odcisnął upływ czasu :-).  Kurczaka podałam z ryżem sezamowym. Kurczak słodko-kwaśny Składniki: 500 g piersi z kurczaka 1 łyżeczka soli 2 łyżki wódki lub octu 2 jajka(...)garnku podgrzewamy sos sojowy, ocet, sok z ananasa, cukier i koncentrat. Gdy składniki się połączą do sosu dodajemy paprykę i ananasa pokrojone w dużą kostkę, cebulę pokrojoną w grube piórka i bambus. Podgrzewamy na małym ogniu, a gdy warzywa odrobinę zmiękną wszystko mieszamy z 2 łyżeczkami mąki ziemniaczanej rozpuszczonymi w 2 łyżkach zimnej wody. Gdy sos zgęstnieje zdejmujemy

Kulinarne przygody Gatity