żyje. Do dzieła! Ps. najpyszniejszy makaron jaki w życiu jadłam :-) Składniki: makaronu tagliatelle 1 bakłażan 1 serek mascarpone 1 pierś z kurczaka 1 cebula biała 4 pomidory ząbek czosnku świeża bazylia ulubione przyprawy ( moje to najukochańsze zioła prowansalskie ) Sposób przyrządzenia: Cebulę, bakłażana i kurczaka pokroić w kostkę, smażyć na oliwie
pieprzny smaczekSkładniki: * Opakowanie dowolnego makaronu ( mój pełnoziarnisty) * szpinak mrożony 450 g * suszone pomidory 8 sztuk * filet z kurczaka 2 sztuki * śmietana 18% 4-5 łyżek * duża cebula * 3 ząbki czosnku * sól * pieprz * papryka słodka * olej do smażenia Przygotowanie: Makaron gotujemy al dente. Filet z kurczaka myjemy, kroimy i przyprawiamy solą, pieprzem i papryką słodką. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy pokrojoną(...)kostkę cebulę podsmażamy dodajemy pokrojony drobno czosnek. Następnie dodajemy filety z kurczaka i krótko obsmażamy około 3-4 minuty. Dodajemy szpinak i dusimy zgodnie z opisem na opakowaniu ( u mnie 10 minut). Pod koniec dodajemy pokrojone suszone pomidory, sól i pieprz. Po odparowaniu wody zmieszamy gaz do minimum i dodajemy śmietanę. Całość mieszamy dodajemy makaron. SMACZNEGO! Film z przygotowań poniżej
Kulinarne przygodytortilli śr. 30 cm 400 g fileta z piersi kurczaka Przyprawa do gyrosa 150 g pieczarek 150 g żółtego sera 1/2 czerwonej papryki 2 pomidory 1 ogórek 8 łyżek sosu czosnkowego Filet z piersi kurczaka kroimy w drobną kosteczkę, przyprawiamy przyprawą do gyrosa. Pieczarki kroimy w pół plasterki. Kurczaka z pieczarkami smażymy do miękkości na rozgrzanej patelni. Ser ścieramy(...)tarce o średnich oczkach. Świeże warzywa, pomidor, ogórek i paprykę kroimy w kosteczkę. Na płatach tortilli rozsmarowujemy łyżkę sosu. Układamy kurczaka z pieczarkami, świeże warzywa i ser. Zawijamy w rożek. Górę posypujemy serem. Placki lepiej zawinąć w folię aluminiową, wtedy nam się nie rozpadną. Gotowe tortille zapiekamy w piekarniku w 190*C przez 5-7 minut (do momentu rozpuszczenia
VioletoweKucharzenieserem i pomidorami. Do roladek podałam wyśmienitą Czerwoną zasmażaną kapustę firmy Orzech . Mięsko podałam na Porcelanie Bogucice z kolekcji Hartre . Zapraszam :) Składniki : 2 piersi z kurczaka 1 słoiczek suszonych pomidorów w oleju kilka plasterków żółtego sera domowa vegeta pieprz do smaku suszony czosnek oliwa do smażenia 1 szklanka bułki tartej 2 jajka Jako dodatek
Sama słodycz i szczypta chiliwstążki sosem. SKŁADNIKI: Dla 2 - 3 osób. 200 g makaronu tagliatelle 1 łyżka oleju roślinnego 150 g piersi z kurczaka 2 ząbki czosnku 100 g pieczarek 150 ml białego wytrawnego wina 2 duże, dojrzałe pomidory 100 ml śmietanki 30% garść posiekanej natki pietruszki sól, pieprz do smaku SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: 1. Makaron gotujemy w osolonej wodzie al dente(...)oleju smażymy pierś z kurczaka pokrojoną w cienkie paseczki. 2. Gdy się lekko zarumieni dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i pokrojone w plasterki pieczarki. 3. Delikatnie posypujemy solą i pieprzem. Chwilę smażymy, po czym zalewamy całość winem, odparowujemy nadmiar płynu. 4. Gdy wino się zredukuje dodajemy sparzone, obrane ze skórki, pokrojone w drobną kostkę pomidory. 5. Dodajemy śmietany, czekamy
W kuchni Katieogrodu. Przypominają teraz ciepłą jesień, która do niedawna nas rozpieszczała. By przywołać siłę koloru proponuję Wam wesołą sałatkę z granatem. Składniki: 1 zielona sałata 2 pomidory zielony ogórek pół piersi z kurczaka garść świeżych nasion granatu biały ser sałatkowy 2 listki świeżej bazylii 2 ząbki czosnku tymianek 2 łyżki oliwy z oliwek zielona czubryca chilli sól pieprz Sposób przygotowania(...)oliwek, dodajemy sól, pieprz i świeżą bazylię. Odstawiamy na pół godziny. Sałatę dokładnie myjemy, kroimy i przenosimy do miski. Dodajemy do niej pokrojone pomidory i ogórek. Dokładnie mieszamy z wcześniej przygotowanym dressingiem. Pierś z kurczaka kroimy w grube plastry, przyprawiamy tymiankiem, czubrycą, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, dodajemy chilli, solimy i pieprzymy świeżo zmielonym pieprzem. Następnie smażymy na oliwie
Kuchnia Pani Wiosnypierwsza potrawa. Bardzo fajna przystawka. Składniki Placki tortilla wrap Sos do nachosów ewentualnie guacamole Cebula Filet z piersi kurczaka, Papryka Puszka kukurydzy Zielony Ogórek Papryka czerwona Pomidor Sałata lodowa mix sałat Przyprawa do kurczaka Olej do smażenia Przygotowanie Filet z kurczaka przyprawiamy i obsmażamy na rozgrzanym tłuszczu. Po 3-4 minutach odwracamy i po kolejnych minutach odstawiamy filet na deskę
cookplSkładniki na farsz na 2 porcje: opakowanie makaronu penne słoik suszonych pomidorów słoik czarnych oliwek 20 dag żółtego sera w kostce 2 piersi z kurczaka (jeśli ktoś nie chce w farszu mięsa to rezygnujemy z kurczaka) majonez około 2 -3 łyżek(oryginalnie powinna być pasta łososiowa) zioła prowansalskie sól, pieprz przyprawa papryki w proszku ponadto: 1 cukinia 2 plasterki sera(...)suszone zioła (dowolne wg uznania) Farsz: Makaron penne gotujemy na al dente. Makaron penne kroimy trochę drobniej by zmieścił się do cukinii. Pomidory kroimy w paseczki, a oliwki przekrawamy na pół. Żółty ser kroimy kostkę. Kurczaka kroimy także w kostkę i podsmażamy na oliwie z dodatkiem soli, pieprzu oraz papryki. Kurczaka odstawiamy do ostygnięcia. Później
Bon Appetit Małgorzatymąki • 1/2 l mleka • gałka muszkatołowa • sól • pieprz biały Nadzienie: • cebula • 2–3 ząbki czosnku • 25 dag brokułów • cukinia • 3 kolorowe papryki • 50 dag filetów z piersi kurczaka • 4 łyżki oliwy • puszka pomidorów • kostka bulionu warzywnego • 25 dag mozzarelli • bazylia • oregano • sól, pieprz Przygotowanie: 1. Zrobić sos: w rondelku zasmażyć na jasny kolor masło z mąką, zalewać stopniowo zimnym mlekiem(...)obrać, posiekać. Brokuły podzielić na różyczki. Cukinię pokroić na półplasterki, a paprykę w drobną kostkę. Filety z kurczaka opłukać, osuszyć, pokroić w kostkę i podsmażyć na oliwie razem z cebulą i czosnkiem. Dodać paprykę, brokuły i cukinię. Smażyć razem 2–3 minuty. Pomidory zmiksować razem z zalewą i szklanką wody z rozpuszczoną kostką bulionową. Pół szklanki sosu pomidorowego zachować
KUCHNIA POLSKAcebula dymka wraz ze szczypiorkiem, 2 łyżki masła, mała pierś kurczaka, opakowanie mozzarelli, sól, pieprz cayenne, zioła prowansalskie, cukier. Przygotowanie: Makaron gotuję al dente. Kurczaka kroję w nieduże kawałki, cebulę i szczypiorek siekam (oddzielam osobno). Pomidory sparzam, obieram ze skórki, drobno kroję. Mozzarellę osączam z zalewy, kroję w kostkę. Na maśle podsmażam kurczaka z cebulą z dodatkiem soli i ziół
JejKuchniaRolls. Dosłownie można jej jeść z czym się chce, ale ja pokazuję swoją propozycję. ;) Składniki: (1 osoba) 4 arkusze papieru ryżowego 100 g piersi z kurczaka kilka liści szpinaku 1/2 małej cukinii 1 średni pomidor przyprawy: kebab-grys, sól, pieprz Sposób przygotowania: Myjemy, czyścimy i osuszamy pierś. Kroimy w paski i smażymy na rozgrzanej patelni z 1,5 łyżki oleju(...)smażymy z odrobiną soli, pieprzu i ziół prowansalskich. Po przygotowaniu poprzednich składniki moczymy przez kilka sekund papier ryżowy. Nakładamy: umyty i osuszony szpinak, paski piersi z kurczaka, 2 kawałeczki cukinii i pokrojony pomidor. Papier zwijamy (wpierw boki, potem dół). Podajemy z sosem sojowym lub ketchupem. Smacznego
Truskawkowa FiestaCzasami zostaje nam mięso z poprzedniego dnia, nie chcemy już jeść tego samego. Wtedy warto zrobić taką sałatkę. Można zabrać do pracy na lunch lub jako
Kuchnia Pokoleńparty dla całej rodziny to prawie zawsze grilluję lub raczej mąż grilluje marynowane przez noc filety z piersi kurczaka. Przy okazji można ugrillować warzywa, np. połówki pomidorów, szparagi czy cukinię. resztki grillowanego kurczaka można wykorzystać do sałatki. Zawsze przyrządzam kurczaka na grilla w dużej porcji. Jeden dzień pracy, ale za to na drugi mam już obiad z głowy, bo będzie
codojedzeniakieliszek białego wina zielony groszek – 1 puszka, albo odpowiednia ilość świeżego lub mrożonego 3 łyżeczki przecieru pomidorowego bulion z kurczaka 3 gałązki rozmarynu Kurczaka pokroić na mniejsze kawałki, posolić i popieprzyć. Pomidory pokroić na połówki, pozostałe warzywa w grubą kostkę, tak samo postąpić z boczkiem lub słoniną. Czosnek obrać i tylko zmiażdżyć nożem kub pięścią. Na patelni rozgrzać sporo
stajnia gołębie od kuchniżółtego. Mnie najbardziej smakuje na zimno jako przekąska. Na ostatniej imprezie urodzinowej prezentowała się na talerzu razem z roladkami z kurczaka z farszem szpinakowym i z pomidorów suszonych i fety. Składniki: • 3 filety z kurczaka Farsz • 500 g pieczarek • 200 g sera żółtego • 1 cebula • 1 łyżeczka ziół prowansalskich • sól
To co kocham