zielonej pietruszki przyprawa gyros olej do smażenia 1 szklanka bułki tartej do panierowania *** W pierwszej kolejności smażymy naleśniki PRZEPIS TUTAJ , około 5 sztuk, resztę ciasta zostawiamy, będzie nam jeszcze potrzebne *** *** Filet z kurczaka myjemy, osuszmy, kroimy w kostkę, obsypujemy przyprawą gyros i smażymy na rozgrzanym oleju, na rumiano *** *** Mięso zdejmujemy z patelni. Pieczarki i cebulkę kroimy w kostkę(...)każdego naleśnika układamy porcję farszu *** *** Zawijamy najpierw oba boki do środka, a następnie całego naleśnika od dołu do góry, tworząc krokiety. Z podanych składników wyszło mi 5 sztuk *** *** Pozostałe ciasto naleśnikowe rozrzedzamy odrobinę wodą ( jeżeli ciasto nam nie zostało należy zrobić nowe, z połowy składników podanych w przepisie). Krokiety obtaczamy najpierw w cieście a następnie panierujemy w bułce tartej *** *** Krokiety
Blog z Apetytemtygodnia (a potem część zamrozić). Udało nam się skompletować zestaw prostych dań orientalnych, który wygląda następująco: Menu na tydzień – Proste dania orientalne Niedziela: Kurczak w rozmarynie pieczony na ziemniakach Poniedziałek: Tarta z brokułowego ciasta z chorizo Wtorek: Domowy shish kebab z kuskusem z kalafiora Środa: Pieczona cieciorka z wołowiną i kaszą jaglaną Czwartek: Super prosta iracka zupa z soczewicy(...)ziemniakach To szybki obiad, który robi się sam. Trzeba tylko zamarynować kurczaka w aromatycznej i bardzo prostej marynacie, wyłożyć na warzywa i do pieca. Po 40 minutach wyciągnięcie z piekarnika niesamowicie pachnące danie, do którego wystarczy podać garść sałaty. Zobacz przepis. Poniedziałek: Tarta z brokułowego ciasta z chorizo Jedno z tych dań, które koniecznie chce się zrobić. I wierzcie
Niedzielny kucharzKarmel-itkę poniosła wyobraźnia. Zaczęła fantazjować, jakby tu te truskawki przyrządzić nietypowo, inaczej niż wszyscy. Kupiła świeże piersi kurczaka i wiedziała już, co ma zrobić.A
W kuchni Karmel-itkiniebanalne. Do tej pory serek mascarpone wykorzystywałam do przygotowywania deserów. W połączeniu z białą czekoladą idealnie sprawdza się jako krem do ciast. Teraz przekonałam się, że równie dobrze smakuje w daniach głównych. Składniki: 500g piersi z kurczaka 100g suszonych pomidorów w oleju ziołowym 250g serka mascarpone makaron penne Pierś z kurczaka kroimy na średniej wielkości kawałki, w zależności od preferencji
Animelka Blogsztsól i pieprzPRZYGOTOWANIE:Piersi z kurczaka pokroić na grubsze i dłuższe słupki. Jajka roztrzepać z solą i pieprzem. Płatki kukurydziane,rozdrobnić wałkiem do ciasta. Wsypać płatki do miski,dodać paprykę i przyprawę do kurczaka,wymieszać. Słupki kurczaka,panierować w jajku i płatkach kukurydzianych z przyprawami. Odstawić na 2 godz.w chłodne miejsce. Następnie słupki układamy na blasze,wstawiamy do nagrzanego piekarnika
Kuchnia Danusiolej słonecznikowy, czerwona papryka, zielona papryka, cebula, laktoza, sól, drożdże- RECENZJA -Witajcie chciałbym wam przedstawić kolejny Grudniowe odkrycie Pizze Calzone z Grillowanym Kurczakiem. Pizza ma nietypową jak na Calezone formę. Ciasto wypada bardzo dobrze jest smaczne w smaku, bardzo chrupkie i delikatne w środku. Nadzienie pizzy jest smakowitę . Niestety ilość składników znajdujących
Sylwetka Od KuchniTaką pizzę wykombinowaliśmy sobie w weekend na obiad.Składniki:Ciasto:1,5 szklanki mąki0,5 szklanki ciepłej wody30 g drożdży1 łyżeczka cukruszczypta soli3 łyżki olejuSos:2 łyżki koncentratu pomidorowegozioła prowansalskie1 zmiażdżony ząbek czosnkuFarsz:1 mała pierś z kurczaka pokrojona w kostkę (ugotowana w dowolnych przyprawach)1/2 czerwonej cebuli1/2 czerwonej paprykikilka suszonych pomidorów pokrojonych w paseczki duża garść zielonych oliwekprzyprawa(...)wody, cukrem i 1 łyżką mleka. Odstawiamy, aż podrosną.2. Wszystkie składniki na ciasto mieszamy, dodajemy rozczyn i wyrabiamy ciasto.3. Ciasto rozkładamy na wcześniej przygotowaną blaszkę. Smarujemy sosem, dodajemy pozostałe składniki: cebulę, paprykę, pokrojone drobniej oliwki, suszone pomidory, kurczaka, całość posypujemy przyprawą do pizzy i żółtym serem startym na tarce jarzynowej.4. Pizzę pieczemy w piekarniku nagrzanym
Kuchnia domowa Anizawsze zainspiruje! Donna Hay jest naszą ulubienicą! Przepis pochodzi z jej magazynu. Przepis zmieniliśmy - dopasowaliśmy do nas i zmieniliśmy panierkę - koniecznie spróbujcie! Pycha! Kurczak jest świetny! Mięso w marynacie zmienia konsystencję i jest niesamowicie delikatne, świetne ciasto, dobrze doprawione. Bardzo aromatyczne! Składniki: (dla 3 osób) ok. 400 g piersi kurczaka, 60 g pasty miso, łyżeczka startego imbiru, 1 duży ząbek
Plate of JoyCluckin Bella. Restaurację można odwiedzić nie tylko w IV, za to tylko tam możemy napotkać plakaty reklamujące tegoż burgera, który wg sloganu posiada o 200% większe piersi z kurczaka (aluzja do prawdziwej „kurczakowej” sieci i jej rzekomych praktyk). Warto wspomnieć, że jest to także ulubione miejsce posiłków kompanów Niko, Little Jacoba i Dwayne’a (pozdro dla kumatych(...)przyprawiać. Konsystencja ciasta powinna być bardzo gęsta, a kolor intensywnie brązowy. 3. MARYNOWANIE MIĘSA (3 +15 min) Dużą, pojedynczą pierś z kurczaka dzielimy na dwa średniej grubości filety i ewentualnie oczyszczamy błonek. Następnie dokładnie obtaczamy filety w cieście i odstawiamy na co najmniej 15 minut do lodówki. 4. PANIEROWANIE + SMAŻENIE (6-8 min) Zamarynowane filety dokładnie obtaczamy w panierce
Nerds Kitchenchoć najczęściej bazą jest ser feta i szpinak. Dziś jednak upiekłam tartę na kruchym spodzie, korzystając z przepisu na ciasto M. Roux. Kruchą tartę wypełnił farsz z fety i szpinaku, z dodatkiem czarnych oliwek i lekko grillowanego kurczaka. Tartę podałam z sosem pomidorowym . Była pyszna na ciepło, była pyszna na zimno. Była..... No właśnie, wszystko co dobre szybko(...)rozgrzanej oliwie. Fetę pokruszyć . Połączyć ze szpinakiem, jajkiem, śmietaną i czosnkiem. Zmiksować blenderem na gładką masę. Dodać podsmażonego kurczaka i pokrojone oliwki (część odłożyć do dekoracji) i dobrze wymieszać z resztą nadzienia. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Schłodzone ciasto rozwałkować i wyłożyć nim wysmarowaną masłem formę na tartę. Wstawić do piekarnika na 5-10 minut, aby ciasto lekko się zarumieniło
KUCHARNIACzęstujcie się! To danie ma TO COŚ , czemu nikt się nie oprze! SKŁADNIKI: ( dla 2 osób ) CIASTO SEROWE NA PIEROGI/SAKIEWKI: * serek kremowy – 125 g * jajko – 1 szt * mąka pszenna ok. 1 pełna szkl * miękkie masło – 1 łyżeczka FARSZ: * filet z kurczaka – 1 szt * serek kremowy – 125 g * sól, pieprz, curry * świeża kolendra * masło ghee(...)miseczki wkładamy kremowy serem. dodajemy jajko i masło – mieszamy. Stopniowo wsypujemy mąkę zagniatając gładkie, elastyczne ciasto ( w razie potrzeby zwiększamy jej ilość! ). Rozwałkowujemy, wycinamy okręgi na ok. 8 cm, przykrywamy ściereczką i bierzemy się za farsz. FARSZ: Oczyszczone mięso z kurczaka kroimy na kawałki, posypujemy solą i pieprzem, przesmażamy do miękkości na rozgrzanym maśle ghee – uważajmy
Ostra na SłodkoCzęstujcie się! To danie ma TO COŚ , czemu nikt się nie oprze! SKŁADNIKI: ( dla 2 osób ) CIASTO SEROWE NA PIEROGI/SAKIEWKI: * serek kremowy – 125 g * jajko – 1 szt * mąka pszenna ok. 1 pełna szkl * miękkie masło – 1 łyżeczka FARSZ: * filet z kurczaka – 1 szt * serek kremowy – 125 g * sól, pieprz, curry * świeża kolendra * masło ghee(...)miseczki wkładamy kremowy serem. dodajemy jajko i masło – mieszamy. Stopniowo wsypujemy mąkę zagniatając gładkie, elastyczne ciasto ( w razie potrzeby zwiększamy jej ilość! ). Rozwałkowujemy, wycinamy okręgi na ok. 8 cm, przykrywamy ściereczką i bierzemy się za farsz. FARSZ: Oczyszczone mięso z kurczaka kroimy na kawałki, posypujemy solą i pieprzem, przesmażamy do miękkości na rozgrzanym maśle ghee – uważajmy
Ostra na SłodkoCzęstujcie się! To danie ma TO COŚ , czemu nikt się nie oprze! SKŁADNIKI: ( dla 2 osób ) CIASTO SEROWE NA PIEROGI/SAKIEWKI: * serek kremowy – 125 g * jajko – 1 szt * mąka pszenna ok. 1 pełna szkl * miękkie masło – 1 łyżeczka FARSZ: * filet z kurczaka – 1 szt * serek kremowy – 125 g * sól, pieprz, curry * świeża kolendra * masło ghee(...)miseczki wkładamy kremowy serem. dodajemy jajko i masło – mieszamy. Stopniowo wsypujemy mąkę zagniatając gładkie, elastyczne ciasto ( w razie potrzeby zwiększamy jej ilość! ). Rozwałkowujemy, wycinamy okręgi na ok. 8 cm, przykrywamy ściereczką i bierzemy się za farsz. FARSZ: Oczyszczone mięso z kurczaka kroimy na kawałki, posypujemy solą i pieprzem, przesmażamy do miękkości na rozgrzanym maśle ghee – uważajmy
Ostra na SłodkoCzęstujcie się! To danie ma TO COŚ , czemu nikt się nie oprze! SKŁADNIKI: ( dla 2 osób ) CIASTO SEROWE NA PIEROGI/SAKIEWKI: * serek kremowy – 125 g * jajko – 1 szt * mąka pszenna ok. 1 pełna szkl * miękkie masło – 1 łyżeczka FARSZ: * filet z kurczaka – 1 szt * serek kremowy – 125 g * sól, pieprz, curry * świeża kolendra * masło ghee(...)miseczki wkładamy kremowy serem. dodajemy jajko i masło – mieszamy. Stopniowo wsypujemy mąkę zagniatając gładkie, elastyczne ciasto ( w razie potrzeby zwiększamy jej ilość! ). Rozwałkowujemy, wycinamy okręgi na ok. 8 cm, przykrywamy ściereczką i bierzemy się za farsz. FARSZ: Oczyszczone mięso z kurczaka kroimy na kawałki, posypujemy solą i pieprzem, przesmażamy do miękkości na rozgrzanym maśle ghee – uważajmy
Ostra na Słodkozawsze. [embed]https://youtu.be/4FeBb8Zy35o[/embed] Składniki (na około 10 mini pizz): Ciasto: 400 g mąki pszennej 220 ml cieplej wody opakowanie suszonych drożdży łyżka oleju łyżeczka soli szczypta oreganoSos: około 200 ml passaty pomidorowej 3 łyżki oliwy sól, pieprz, bazylia, oregano, czosnek suszony, cebula suszona Dodatki: pierś z kurczaka 200 g mięsa mielonego przyprawa do gyrosa 3 ogórki kiszone cebula(...)dodajemy olej, sól i oregano. Ciasto wyrabiamy, aż stanie się gładkie i nie będzie się kleiło do dłoni. Ciasto przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 45 minut do wyrośnięcia. Wszystkie składniki na sos mieszamy dokładnie ze sobą. Piersi z kurczaka kroimy w kostkę, oprószamy przyprawą do gyrosa, solą i pieprzem. Podsmażamy na oleju, następnie odsączamy z nadmiaru tłuszczu
e-PrzepisyKulinarne