pierwszy na blogu i w ogóle w mojej kuchni sałatka z zupek chińskich. Składniki: 3 zupki chińskie (u mnie 2 rosoły i kurczak curry) pierś z kurczaka puszka kukurydzy papryka pokrojona w kostkę (u mnie z zalewy olejowej) sól pieprz curry papryka ostra olej do smażenia majonez Wykonanie: Makaron pokruszyć według uznania i zalać go dużą ilością gorącej
Pychotkaaaniej, wbrew pozorom, są bardzo łatwo dostępne i u nas, tak więc polecam serdecznie wybrać się do sklepu (na przykład do Almy) i przygotować to dzieło chińskiej sztuki kulinarnej. :) 1 duża pierś kurczaka 2 porcje rosołowe ze skrzydłami 1 garść suszonych grzybów mun ok. 50g pędów bambusa 0,5 małej kapusty pekińskiej 3 szalotki 2 jajka 2 łyżki soku
Kuchenna KontrrewolucyaAromatyczny kurczak z ryżem i warzywami. Mięso najlepiej zamarynować kilka godzin wcześniej. Podana poniżej porcja wystarcza dla dwóch dość głodnych osób. Danie jest raczej dietetyczne i
Bulliododajemy soku pomarańczowego. Na koniec dodajemy kurczaka i delikatnie mieszamy drewnianą łyżka w sosie. Do obiadu na łyżce oleju sezamowego podsmażyłam pół brokuła i całą marchewkę. Kurczaka możemy podawać z ryżem lub chińskim makaronem- noodlami. Smacznego
Smaki Edytydopiero drugi raz w życiu, ale przygotowałam z okazji przyjazdu gości. Jest ciekawa i dobra. To doskonały sposób na inne wykorzystanie chińskiej zupki. Składniki: makaron z 2 zupek chińskich filet z kurczaka puszka kukurydzy por mała kapusta pekińska 2 średnie czerwone papryki majonez sól, pieprz przyprawa gyros Wykonanie: Makaron połamać i zalać w misce wodą. Nie musi być nią całkiem
Pasja Smakujajkiem Sałatka brokułowa z fetą i pomidorkami Sałatka brokułowa z jajkami i szynką Sałatka brokułowa z boczkiem Sałatka brokułowa z jabłkiem i rodzynkami Sałatka z makaronem chińskim i brokułem Sałatka makaronowa z wędzonym kurczakiem i brokułem Sałatka brokułowa z wędzonym łososiem i fetą Sałatka brokułowa z jajkami, kukurydzą i tuńczykiem
Smaki Na TalerzuWczoraj robiłam to danie po raz kolejny i ostatecznie utwierdziłam się w przekonaniu, że znalazłam już idealny sposób jego przygotowania :) Składniki: 3 lub 4 piersi kurczaka (zależnie od ich wielkości) 1 opakowanie mrożonych chińskich warzyw (450g) 2 łyżki sosu ostrygowego 4 łyżki sosu sojowego 2 łyżki oleju 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka granulowanego czosnku 1/2 łyżeczki chili 1/2 łyżeczki(...)warzywa. 8. Gdy będą już rozmrożone, dodajemy 2 łyżki sosu sojowego i sos ostrygowy - mieszamy całość. 9. Do warzyw dolewamy szklankę wody i wrzucamy usmażonego kurczaka. 10. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy 2-3 minuty. 11. Doprawiamy całość do smaku sosem sojowym i chili. 12. W szklance mieszamy mąkę ziemniaczaną z 3 łyżkami zimnej wody
Prosto z KotłaWłaśnie z malutkimi miseczkami kojarzy mi się kuchnia zarówno chińska jak i japońska. Zawsze w restauracjach, programach kulinarnych czy po prostu w filmach widać jest, że dania kuchni wschodu podawane są każde w oddzielnej malutkiej miseczce - jedynie ryż - podstawa żywieniowa - zasługuje na większa misę lub talerz. Strasznie mi się podoba taki sposób podawania do stołu - to wygląda tak przejrzyście - każdy(...)dość cienki paski. Pieczarki przekroiłam na ćwiartki. Maczamy w cieście najpierw warzywa - smażymy na głębokim oleju (ja użyłam słonecznikowego) na złoty kolor. Następnie kurczaka lub rybę. Kolejność smażenia: owoce, warzywa, mięso. Smacznego!!! Kalafior smażony po chińsku Składniki: kalafior tak ok 400g 1 łyżka posiekanego drobno imbiru 1 i 1/2 łyżki sosu sojowego ciemnego 1 łyżka sosu hoisin pół szklanki
sierotka maRysia w kuchnicukinią Stir fry z kurczakiem Przepis na makaron udon z kurczakiem Drukuj przepis Porcji: 2 Czas gotowania: 20 minut Składniki 2 piersi z kurczaka + sól, pieprz, papryka słodka (ewentualnie ulubione zioła) 200 g warzyw mieszanki chińskiej łyżeczka imbiru łyżeczka ostrej papryki szczypta curry 3 łyżki sosu sojowego łyżka sosu słodkiego chili (można pominąć) 200 g makaronu udon natka/szczypiorek do dekoracji(...)Kroimy w kostkę. 2 Na drugiej patelni rozgrzewamy łyżkę oleju, dodajemy mieszankę chińską i smażymy kilka minut do momentu, aż się rozmrozi. 3 Następnie dodajemy przyprawy: łyżeczkę imbiru, łyżeczkę ostrej papryki, szczyptę curry, 3 łyżki sosu sojowego, łyżkę sosu słodkiego chili (można pominąć). Dodajemy pokrojonego w kostkę kurczaka i dokładnie mieszamy. 4 W garnku gotujemy wodę, wrzucamy na wrzątek makaron
Kuchnia Bazylii/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Pyszne i proste danie, które robi się ekspresowo. Całość jest niezwykle aromatyczna i posiada wyrazisty smak. 1 pierś z kurczaka (podwójna) 100g ryżu 1 jajko około 400g mieszanki chińskiej (mrożonka) sos sojowy 1 łyżeczka czosnkowego sosu chilli curry kurkuma słodka papryka sól Dodatkowo: mąka olej Pierś z kurczaka pokroić w kostkę i polać
Di gotujeJeśli chodzi o smak .. no cóż jak to dania chińskie , smaczne ale jak dla mnie, to wszystkie są jednak nieco do siebie podobne . Młodzież wtrząchnęła i była zadowolona , więc odhaczam jako pyszne " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Składniki na około 3 osoby : 1 pierś z kurczaka ,pojedyncza 1/2 paczki suszonych grzybów mun – około(...)wszystko smażymy na dużym ogniu około 6 -7 minut ciągle mieszając . Makaron przygotowujemy wg. instrukcji na opakowaniu . Makaron dodajemy do kurczaka , mieszamy , smażąc do połączenia składników , posypujemy siekaną dymką i sezamem . Gotowe Post Chińskie danie – „Jīròu mógū” pojawił się poraz pierwszy w Ogrodnik w podróży
Ogrodnik w podróżyKurczak z warzywami i makaronem. Kurczak z warzywami i makaronem -składniki: 200g chińskiego makaronu jajecznego 1 czerwona papryka, pokrojona w paski 1/2 niewielkiej cukinii, pokrojona w paski 3 łyżki oleju roślinnego lub sezamowego 2 ząbki czosnku, posiekane 1 łyżka posiekanego imbiru 1 papryczka chili, drobno posiekana, bez nasion (ewentualnie) 2 szalotki, pokrojone w plasterki 4 pieczarki, pokrojone w plasterki 300g
Moja Książka KucharskaSłodko-kwaśny kurczak w aromatycznej sezamowej glazurze. Super proste, klasyczne danie kuchni chińskiej na wynos. Czas : 30 minut Poziom trudności : Łatwe Liczba porcji: 2 KyrKu Słodko-kwasny kurczak jest bratem bliźniakiem chrupiącego kurczaka w pomarańczowej glazurze , którego opisywaliśmy wczoraj. Obydwa dania pochodzą z Menu na tydzień: 5 obiadów w półtorej godziny i są przykłądem na to, jak z tych samych
Niedzielny kucharzSłodko-kwaśny kurczak w aromatycznej sezamowej glazurze. Super proste, klasyczne danie kuchni chińskiej na wynos. Czas : 30 minut Poziom trudności : Łatwe Liczba porcji: 2 KyrKu Słodko-kwasny kurczak jest bratem bliźniakiem chrupiącego kurczaka w pomarańczowej glazurze , którego opisywaliśmy wczoraj. Obydwa dania pochodzą z Menu na tydzień: 5 obiadów w półtorej godziny i są przykłądem na to, jak z tych samych
Niedzielny kucharzoraz makaronem ryżowym. Danie do przygotowania w niecałe 20 minut 😃 Składniki na porcję dla 2-3 osób: 0,4 kg wyluzowanych udek z kurczaka 150 g makaronu ryżowego wstążki 200 g mrożonej mieszanki chińskiej 2 ząbki czosnku 1/2 puszki kukurydzy sos sojowy sól, pieprz Makaron ryżowy zalać wrzącą wodą i odstawić na 10 minut. Kukurydzę odcedzić. Czosnek obrać
Ugotować