kurczak pieczony - 10104 przepisów (strona:350/674)

Zapiekanka ziemniaczana z kurczakiem 240

żaroodpornego naczynia wykładamy warstwę ziemniaków ( tak jak na zdjęciu) i odrobinę solimy: Następnie wykładamy usmażonego kurczaka: Później pieczarki z cebulą: Na koniec wykładamy resztę ziemniaków i polewamy to wszystko sosem beszamelowym: 4. Wstawiamy naczynie do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez ok. 40 minut.  Po tym czasie wykładamy i zajadamy ;)  A tu ode mnie przyjemna dla ucha pioseneczka

Gotuj Z Muzyką
Nie taka dieta straszna jak ją malują. 300

ketchup można zrobić domowy bez różnych syfów; zamiast szynki, można zrobić cudowną domową wędlinę z piersi z kurczaka (która jest niesamowicie soczysta i ma mnóstwo smaku); zupa - ok ale bez śmietanki 30%; pierogi - jak najbardziej, tylko z mąki pełnoziarnistej i pieczone, a nie smażone; lasagne - jak najbardziej, ale dlaczego makaronu nie zastąpić bakłażanem i cukinią, mielonego mięsa wołowo-wieprzowego

Brzuszki Łakomczuszki
Calzone po hawajsku 201

kawałek ciasta, wałkujemy go lub rozciągamy w formie koła w dłoni. Na jednej połówce kładziemy sos, na to kurczaka, trochę ananasa, posypujemy serem żółtym i zamykamy jak pieroga. Czynność powtarzamy do momentu wyczerpania ciasta. Calzone układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch smarujemy rozmąconym jajkiem.  Pieczemy na złoty kolor 20-25 minut w temperaturze 200 stopni. Podawać

Fabryka pomysłów
Makaron z dynią i kurczakiem w sosie z palonego masła / Brown butter pumpkin and chicken pasta 140

recipe in English Makaron z dynią i kurczakiem w sosie z palonego masła (3-4 porcje) Składniki: 450 g dyni, obranej i pokrojonej w kostkę 2 piersi z kurczaka, pokrojone w kostkę 2 łyżki brązowego cukru 2 łyżki niesolonego masła 1/2 łyżeczki soli 1 łyżeczka posiekanego rozmarynu 200 g makaronu 1/2 szklanki parmezanu, startego 1 cebula, pokrojona w plasterki(...)rozłóż ją w jednej warstwie na blaszce do pieczenia. Włóż ją do piekarnika i piecz przez około 40 minut, obracając co 10 minut, do miękkości i lekkiego zarumienia. W międzyczasie w dużej i głębokiej patelni na średnim ogniu rozgrzej olej, wrzuć cebulę wraz z kurczakiem i podsmaż do zarumienia. Przełóż na talerz i odstaw. W celu przygotowania sosu

karmelowy
Kurczak chrzanowy na puree pomarańczowym 153

oliwy z chrzanem, posiekanym w drobną kosteczkę czosnkiem, miodem, pieprzem i rozmarynem. Podudzia z kurczaka myjemy, suszymy i nacieramy marynatą. Przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na min. 1 godz. do lodówki. Piekarnik nastawiamy na 170° C z termoobiegiem. Podudzia polewamy 50 ml. oliwy  i pieczemy ok. 90 min. Podczas pieczenia mięso polewamy powstałym sosem lub je w nim obtaczamy(...)wystarczy 2 -3 razy w czasie pieczenia). Ziemniaki, marchewki obieramy, płuczemy i kroimy  - ziemniaki w kostkę, a marchewki w plasterki. Warzywa przekładamy do rondelka, dolewamy 100 ml wody, sok z 1 pomarańczy, przykrywamy i gotujemy, aż będą miękkie. Pod koniec gotowania dodajemy cukier i 1 łyżeczkę startej skórki z pomarańczy. Warzywa powinny wchłonąć większą część soku i wody. (jeśli

Moniki Smakołyki
Pieczony naleśnik – dutch baby 259

mnie była to tym razem bita śmietana i jagody (boskie połączenie), ale najczęściej zjadam go po prostu polewając odrobiną syropu klonowego. Taki naleśnik jest odpowiedni dla 1-2 osób. Pieczony naleśnik: 1/2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki mleka 2 duże jajka 2 łyżki cukru pudru 2 łyżki masła 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego szczypta soli dodatki np.: sezonowe owoce, cukier(...)ulubionymi dodatkami. Naleśnik bezpośrednio po wyjęciu z pieca jest mega wyrośnięty – potem w trakcie stygnięcia powoli opada, ale powinien zachować wysokie boki. Przykładowe kombinacje: cukier puder i truskawki; maliny i mascarpone, bita śmietana i jagody, masło orzechowe i banany, borówki i syrop klonowy, smażone jabłka i cynamon. Zobacz także: Kurczak mafioza Kurczak mafioza - brzmi groźnie. Niepotrzebnie - jest on łag

Poezja smaku
Niedziela: Skrzydełka z domowym sosem BBQ 184

delikatnie słodki, zawiesisty, ale lekki. Świetnie nadaje się do smarowania pieczonego łososia lub mięsa. Możecie stopniować ostrość sosu dodając mniej lub więcej pieprzu kajenskiego. Do skrzydełek pasuje nieco bardziej podkręcony sos BBQ. Przyjemność jedzenia pysznych skrzydełek „buffalo” zawdzięczamy Markowi Bitmanowi , od którego zapożyczyliśmy przepis. Składniki: 12 skrzydełek z kurczaka 1 łyżka oleju 1 łyka soli 1 łyżka czosnku suszonego(...)głębokiej misy. Polej olejem i przyprawami, wymieszaj dokładnie. Rozgrzej piekarnik do 200 st. Przełóż skrzydełka na ruszt albo tackę (skórką do góry) i włóż do piekarnika. Piecz 25 minut. W połowie pieczenia przewróć skrzydełka na drugą stronę. Krok 2 W międzyczasie przygotuj domowy sos BBQ. W rondelku rozgrzej masło, wrzuć na nie z grubsza posiekaną cebulę. Smaż na średnim ogniu

Niedzielny kucharz
Ramen w 3 minuty – OYAKATA Kurczak po japońsku 239

Czasy studiów i stawiania pierwszych kroków we własnej kuchni dawno za mną – już podczas pierwszego roku nauki na wyższej uczelni starałam się sama prowadzić dom, gotować i piec – sława i niesława tzw. „zupek chińskich z Radomia” namiętnie jedzonych przez wszystkich w koło mnie samą ominęła. Dzisiaj – bogatsza w wiedzę i kulinarne doświadczenia – zdarza się że sama po nie sięgam, najczęściej(...)swój sposób przyrządzania wywaru zależny od najczęściej występujących tam produktów – można spotkać wywar na samym mięsie, na wieprzowych kościach, z dodatkiem ryb czy owoców morza, a także wywary na kurczaku czy na wołowinie. Zaprawiany jest pastą miso, sosem sojowym, rybnym, ostrygowym.   Wariacjom regionalnym i sezonowym poddają się również dodatki, z którymi podawany jest ramen – od półmiękkiego jajka marynowanego

Karo in the Kitchen
Sznycle z kurczaka w smakach Hiszpanii 195

mielony sól olej Piersi kurczaka rozbić na mniej niż 1 cm grubości. Posypać piersi po obu stronach solą i pieprzem. Jedną stronę posypać kozieradką i odrobiną papryki wędzonej. Podzielić piersi na mniejsze sznycle. Na stronę oprószoną papryką położyć plasterki chorizo, na nią plastry ananasy. Przykryć plastrami sera żółtego. Sznycle ułożyć na blasze polanej olejem. Piec w piekarniku nagrzanym(...)stopni przez ok. kwadrans. Podawać z pieczonymi ziemniakami i pomidorami z cebulą. Muszę przyznać, że w Hiszpanii pomidory nie zachwyciły mnie smakiem. Były twarde i smakowały podobnie do kupionych w Polsce zimą. Ja na szczęście mam jeszcze swoje, które zostały zerwane z krzaków zielone, a dojrzewają pod przykryciem. ----- Podobne: Kurczak w wersji portugalskiej Roladki z kurczaka z k. węgierską

Weekendy w domu i ogrodzie
Pasztet z kurczaka 352

grzałka górna i dolna, 3 półka) i piec przez 40 minut. Upieczony pasztet wystudzić i dopiero całkowicie wystudzony wyjąć z keksówki. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Jest to przepis na formę o wymiarach 30 x 11 cm i pojemności 2 litrów. Zgodnie z przepisem wszystko oprócz kości należy zmielić, w tym skórę z kurczaka. Ja się na to nie zdecydowałam. Masę

Gospodyni Miejska
Soczysta łopatka pieczona w marynacie 1000 wysp 106

Chyba nie da się w prostszy sposób upiec tak pysznego mięsa. W zasadzie możecie użyć dowolnego, nawet kurczaka! Ja akurat prezentuję łopatkę, która tak przyrządzona smakuje rewelacyjnie! Jest niezwykle krucha, soczysta i lekko rumiana... Doskonale sprawdzi się na obiad oraz na zimno do kawałka świeżego pieczywa. Marynata idealnie łączy w sobie różne przyprawy i zioła (*), dzięki czemu każde mięso(...)zwiększyć ilość wody i odpowiednio przypraw.) Całość przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki minimum na 12 h. Po tym czasie łopatkę delikatnie osuszyć i umieścić w rękawie do pieczenia (polecam produkty Stella ). Piec w rozgrzanym piekarniku do miękkości (max 2 h - w zależności od rodzaju i wielkości mięsa) w 180 stopniach. Po upieczeniu łopatki należy odczekać około

Di gotuje
Sprawdzone domowe przepisy na pyszną Wielkanoc 325

Śledź po kaszubsku II   Śledź wiejski Pasta z tuńczyka Pasta z tuńczykiem i oliwkami Śledź po kaszubsku Tuńczykowa pasta do kanapek Łososiowa przekąska fit Śledź w oleju z pieczonymi burakami Marynowany surowy łosoś w przyprawach Pasta rybna w wersji light Pasta z wędzonego pstrąga Pasta z tuńczykiem Pasta łososiowa Śledź w buraczkowej pierzynce Śledź w oleju z cebulą(...)surimi Carpaccio z buraków z serem pleśniowym Sałatka z pęczakiem, grillowanym kurczakiem i ananasem z salsą mango Sałatka z mango i kurczakiem Sałatka z kurczakiem, kukurydzą i winogronami Wiosenna galaretka z kurczakiem Wiosenna sałatka z groszkiem Sałatka z ryżem kurczakiem i ananasem Sałatka ziemniaczana Sałatka z kurczakiem, selerem naciowym i winogronami Klasyczna sałatka jarzynowa Sosy Sos musztardowy na białym winie

Kulinarne przygody Gatity
Roladki szpinakowe 355

Filet z kurczaka, wdzięczne w obróbce mięso, posiada wiele walorów, ale jeden najznakomitszy to ten, że potrawy bardzo szybko się z niego przyrządza, choćby ta właśnie

kgwjanczewo
Pierś w migdałach i pomidorowym sosie 170

  Nie zawsze musi być nudno.Tym razem do panierowania piersi do bułki tartej dodałam tarte migdały.Do tego pomidorowy sos i makaron,wyszło smacznie . Składniki: pierś

Ala piecze i gotuje
Kurczak z brzoskwinią i serem pleśniowym zapiekany w cieście francuskim 136

słonecznikowy Piersi kurczaka dokładnie oczyścić z błonek i tłuszczyku. W każdej piersi zrobić nacięcie tworząc kieszonkę do której włożymy brzoskwinie i ser pleśniowy. Mięso dokładnie oprószyć solą i pieprzem, także w środku kieszonki. Brzoskwinię i ser pokroić na małe kawałki. Do każdej kieszonki włożyć kawałki sera i brzoskwini. Ciasto francuskie rozłożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto przeciąć(...)sezamem. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 200 C i piec aż ciasto dobrze się przyrumieni, funkcja termoobieg. Rukolę przełożyć do miski. Skropić delikatnie olejem. Pomarańcze obrać. Nad miską z rukolą wykrawać cząstki z pomarańczy aby sok skapywał na rukolę. Rukolę wymieszać z cząstkami pomarańczy. Gotowa sałatkę podać w towarzystwie upieczonego kurczaka

Monia miesza i gotuje

Proponowane wyszukiwania