Dawno nie piekłam tarty, postanowiłam więc nadrobić zaległości. Lubicie tartę brokułową? Ja bardzo! Tarta brokułowa z pieczarkami i szwedzkim serem västerbotten spełniła moje wszelkie oczekiwania. Västerbotten przypomina nieco cheddar. Jest ostry, mocno dojrzały…Lubię sery ze smakiem. Dlatego kupuję je wyłącznie w butikach z serami. Tam mogę spróbować ser, a przede wszystkim uzyskać jakąś rekomendację. Wchodząc do butiku(...)uwielbiają sery i tarty. Moją pierwszą tartę jadłam w Szwecji. Była to tarta z brokułami i kurczakiem . Lubicie wytrawne tarty? My bardzo, na obiad lub na kolację. Jest to danie, które można przygotować z resztek np. tarta z ziemniakami lub tarta hamburgerowa . Piekę tarty sezonowo. Przychodzi pora na szparagi, to oczywiście piekę tartę ze szparagami . Narobiłam Wam smaku na tartę
codojedzeniaminut + 20 minut marynowania +40 minut pieczenia Ilość porcji: 4 Składniki: 8 podudzi kurczaka 5-6 łyżeczek miodu 4 łyżeczki sosu sojowego 1 ząbek czosnku Cytryna Ostra papryka Kurczaka myjemy i odcinamy nadmiar skórki. W misce umieszczamy miód, sos sojowy oraz szczyptę ostrej mielonej papryki. Ząbek czosnku obieramy i siekamy w plasterki, dorzucamy do marynaty. Dolewamy sok z połowy(...)piekarnik na 160 stopni (termoobieg). Mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego, polewam marynatą i obkładamy pozostałą cytryną pokrojoną na kawałki. Umieszczamy w piekarniku na około 40 minut. Podajemy z pieczonymi ziemniakami doprawionymi np. rozmarynem. Smacznego
Kolizje SmakówWitamy ! Dzisiejszą propozycją na obiad będą ziemniaczki pieczone z czosnkiem, chilli oraz oliwą tymiankową a dodatkiem mięsnym są stripsy. Do przygotowania (dla 2 osób) tego dania będziemy potrzebować : Ziemniaczki : 6 ziemniaków 4 ząbki czosnku papryczkę chilli sól 2. Stripsy : pojedyncza pierś maślanka 4 łyżki mąki 1 łyżka papryki słodkiej w proszku(...)robić ziemniaki które musimy na samym początku obrać i pokroić na dużą kostkę. Myjemy ziemniaki, osuszamy je i kładziemy na blachę do pieczenia z dodatkiem oliwy,czosnku oraz pokrojonej na mniejsze kawałki papryczki chilli. Musimy co jakiś czas mieszać ziemniaki żeby nie przywarły (pieczemy w 180 stopniach aż do zrumienienia i miękkości około 30- 40 minut). Gdy już ziemniaki
Wspólne smakidanie dodatkowo podałam z upieczonymi ziemniakami. Taki kurczak będzie idealnym daniem na niedzielny jak i uroczysty obiad. Składniki: 1 cały kurczak (wagowo ok.1,80-2 kg) 1 duża cukinia 1/2 papryki czerwonej 1/2 papryki żółtej 3 średniej wielkości cebule sól, pieprz pieprz cytrynowy zioła do drobiu ewentualnie oliwa z oliwek Kilka godzin przed pieczeniem kurczaka umyć, osuszyć i natrzeć
Ugotowaćgodziny.Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę, posypać doprawić solą, pieprzem i przełożyć do naczynia żaroodpornego, na warstwie ziemniaków ułożyć pokrojoną marchewkę, cebulkę oraz pałki z kurczaka, skropić całość pozostałą marynatą.Naczynie żaroodporne wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piec pod przykryciem przez ok. 1 godzinę. Pod koniec pieczenia zdjąć pokrywę
Moje domowe kucharzeniebardzo treściwa zapiekanka. Frittata z pęczaku jest przy tym zaskakująco lekka, znacznie lżejsza niż klasyczna frittata z ziemniaków. Możecie do niej dodać dowolne składniki. Jeśli zrezygnujecie z salami powstanie super wegetariańskie danie. Ale możecie też dodać do zapiekanki np. resztki pieczonego kurczaka jakie macie w lodówce i uzyskacie super danie typu left overs. Dowolnośc obowiązuje też w zakresie serów
Niedzielny kucharzbardzo treściwa zapiekanka. Frittata z pęczaku jest przy tym zaskakująco lekka, znacznie lżejsza niż klasyczna frittata z ziemniaków. Możecie do niej dodać dowolne składniki. Jeśli zrezygnujecie z salami powstanie super wegetariańskie danie. Ale możecie też dodać do zapiekanki np. resztki pieczonego kurczaka jakie macie w lodówce i uzyskacie super danie typu left overs. Dowolnośc obowiązuje też w zakresie serów
Niedzielny kucharzdokładnie obtoczyć w niej udka i odstawić na parę godzin do lodówki. Ja odstawiłem na całą noc. Ziemniaki obrać i pokroić na łódeczki, posypać solą i pieprzem. Całość ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce i piec do miękkości i zrumienienia kurczaka, około godziny w nagrzanym piekarniku
Przepisy Mikołajatakim sosie obtaczamy. Między mięsem rozkładamy połówki plastrów cytryny. Wstawiamy blachę na środkową półkę piekarnika i pieczemy kurczaka przez 20-25 minut, w połowie czasu polewając piersi bulionem z przyprawami z blaszki. Sos spod mięsa możemy użyć do polania ziemniaków, ryżu, makaronu – zjedzcie jak lubicie. SKŁADNIKI 3 średnie piersi z kurczaka 40g masła 82% tłuszczu 1 łyżeczka miodu 2 duże
Karo in the Kitchenpozostałe składniki, przypraw solą, pieprzem oraz ziołami i wymieszaj. Formę wysmaruj masłem i wlej do niej masę. Ciasto piecz przez godzinę w 180 stopniach. Spróbuj także: Warzywne fit frytki marchew buraki ziemniaki pietruszka Makaron z brokułami i suszonymi pomidorami pierś z kurczaka pomidory brokuły Twarożek na sposób śródziemnomorski twarożek pomidory bazylia
Fit&Fast Kitchensolą i pieprzem. Gdy farsz jest już gotowy rozkładamy plastry bekonu bądź boczku, na nie położyć piersi z kurczaka, i farsz. Zawinąć. Gdy roladki są już przygotowane, zawinąć każdą osobno w folię aluminiową. Ja dołożyłam je do piekących się już wcześniej ziemniaków w mundurkach ( to mój dodatek do obiadu -można mieć gotowane ziemniaki lub jeszcze inne dodatki). Piec
W kuchni u Monikipopieprzyć, natrzeć marynatą. Wstawić do lodówki na około 5 godzin. Kurczaka piec w torebce do pieczeniu w temperaturze 180C przez około godziny. Po tym czasie torebkę rozciąć i dopiec kurczaka aby miał złocistą i chrupiącą skórkę. Kurczaka podałam z ziemniakami i sałatą na słodko
Amatorka kuchennażaroodpornego naczynia wykładamy warstwę ziemniaków ( tak jak na zdjęciu) i odrobinę solimy:Następnie wykładamy usmażonego kurczaka:Później pieczarki z cebulą:Na koniec wykładamy resztę ziemniaków i polewamy to wszystko sosem beszamelowym:4.Wstawiamy naczynie do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez ok. 40 minut. Po tym czasie wykładamy i zajadamy ;) A tu ode mnie przyjemna dla ucha pioseneczka ;) Udanego
Gotuj Z Muzykązjedliśmy je razem z pysznym sosem, którego trochę pod ziemniakami zostaje, do greckich szaszłyków souvlaki . Jako ‘surówkę’ koniecznie spróbujcie do tego zestawu mojego gęstego, przepysznego i niesamowicie świeżego tzatziki . Idealne będą do wszystkich smażonych, gotowanych lub pieczonych białych ryb (pstrąg, dorsz, dorada, labraks), do lekkiego jasnego mięsa – jak kurczak i cielęcina, ale i do mięsa z grilla – np. karkówki
Karo in the Kitchenczasu, a goście napewno będą zachwyceni waszą kuchnią . Składniki 20 dkg. ugotowanej lub pieczonej piersi z kurczaka 2 średniej wielkości ogrodowe ogórki 2 średniej wielkości pomidory malinowe (ja wykorzystałam malinówki z własnej działki) 10 dkg. sera cheddar 2 średniej wielkości ząbki czosnku 4 średniej wielkości ziemniaki 300 ml. oleju Majonez do przesmarowania warstw sałatki Sól, pieprz Krok po Kroku
uDolores.pl - tylko sprawdzone przepisy