piękną cechę, że właściwe zestaw składników jest dowolny, można dodać do niego na co tylko macie ochotę! Przepis inspirowany jest przepisem Jamiego Oliviera. Składniki: Mała podwójna pierś z kurczaka 1 średni batat lub dwa małe Mała puszka kukurydzy Mała puszka czerwonej fasoli ½ szklanki ryżu Ząbek czosnku Pęczek kolendry 1 łyżeczka słodkiej papryki (najlepiej wędzonej) 1/3 łyżeczki kuminu 1 łyżeczka skórki(...)chilli Sok z cytryny Sól Przygotowanie: Krok 1 Nastaw piekarnik na 220 stopni. Przekrój batata na płowy, wstaw do piekarnika. Piecz 30-35 minut aż ziemniak będzie miękki, co najlepiej sprawdzić nakłuwając go widelcem. Krok 2 Wytrzyj filety z kurczaka ręcznikiem. Przykryj folią plastikową i delikatnie rozbij tłuczkiem. Dopraw solą (płaska łyżeczka), łyżeczką wędzonej papryki i szczyptą kuminu. Popieprz. Zawiń
Niedzielny kucharzkurczaka O czym warto pamiętać przygotowując podudzia z grzybami. Grzyby leśne zastąpić możemy pieczarkami. Zamiast wina wytrawnego można użyć wino półsłodkie. Podudzia zaserwowałam ze szpinakowymi ziemniakami. Fajnie sprawdzą się z nimi również ryż, kasza czy słodkie ziemniaki. Lubisz mięso z kurczaka? Jeśli tak to koniecznie wypróbuj nasz przepis na Pierś z kurczaka faszerowaną wątróbką. The post Pieczone podudzia
mecooksgodzinę. Przed samym podaniem dopiekamy w piekarniku przez ok 10 minut bez rękawa i przykrycia, używając grzałki opiekającej. Skórka naszego kurczaka pięknie się zrumieni i będzie chrupiąca. Tu podane z marynowanymi buraczkami (o których niebawem) i pieczonymi ziemniakami lecz taki kurczaczek równie dobrze posmakuje z ryżem i surówką z marchwi lub białej rzodkwi . Uwielbiam podobnie przyrządzaną kaczkę . Jest
Kuchnia po mojemumożna użyć innej przyprawy ). Pozostawiamy do zamarynowania. Paprykę kroimy na kawałki ( 4 ) i pieczemy około 15 minut. Odstawiamy. Ziemniaki i marchewkę obieramy i kroimy, marchewkę w plasterki a ziemniaki w dużą kostkę. Do wysokiej patelni dodajemy 1 łyżkę oleju. Przesmażamy pierś z kurczaka. Dodajemy ziemniaki i marchewki wraz z bulionem ( około ½ l ). Dusimy pod przykryciem około 10 minut
Smaki Ewyrównież od strony piersi. Podaję w różny sposób, zazwyczaj zasięgam opinii domowników - czasem z pieczonymi ziemniakami, a czasem z ziemniakami gotowanymi tak jak tutaj na zdjęciu. Gdy domownicy wybiorą ziemniaki gotowane, zaprawiam jeszcze sos odrobiną mąki na ich życzenie. Polecam serdecznie :) Składniki: 1 tuszka kurczaka 2 ząbki czosnku sól pieprz przyprawa złocista papryka czerwona słodka majeranek Sos: sos spod(...)odrobiną majeranku. Przyprawy dobrze wmasować z każdej strony. Kurczaka schować do lodówki na 12-24 h aby dobrze się zamarynował. Naczynie żaroodporne wysmarować odrobiną oliwy, włożyć kurczaka piersią do dołu, wlać 1/2 szklanki wody i zakryć pokrywą. Naczynie z kurczakiem włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 o C i piec 1 godzinę na każdy kilogram wagi kurczaka. Po tym czasie
Kocham..lubię..gotuję..postanowiłam go odświeżyć oraz pokazać trochę inaczej. Tym razem będzie na butelce z piwem i pieczony z warzywami. Składniki: - kurczak o wadze 1,5kg- sól morska- świeżo zmielony pieprz- papryka słodka w proszku- papryka wędzona w proszku- olej- gałązka świeżego rozmarynu- warzywa: ziemniaki, marchew, cebula biała, cebula czerwona, pomidorki koktajlowe (można jeszcze dodać, co kto lubi)- butelka(...)myjemy i kroimy (ziemniaki i cebulę w zależności od ich wielkości – na połówki lub w ósemki, marchew w talarki). Skrapiamy lekko olejem i solimy. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Z butelki z piwem zdejmujemy nalepki (trzeba butelkę namoczyć w ciepłej wodzie), myjemy ją. Odlewamy trochę piwa do szklanki (1/2 – 3/4 szklanki), będziemy nim dodatkowo polewać kurczaka w trakcie pieczenia. Otwartą
mojewypiekiinietylkofilmu z przygotowania: Pieczeń drobiowa z piersi kurczaka https://www.youtube.com/watch?v=7oNrq24YkEU Przygotowanie: Cebulę kroję w drobną kostkę i podsmażam przez kilka minut na rozgrzanym oleju na patelni, tak żeby cebula się zeszkliła ale nie zrumieniła. Umytą i osuszoną pierś z kurczaka kroję na mniejsze kawałki i mielę w maszynce do mielenia mięsa. Do zmielonej piersi kurczaka dodaję podsmażoną cebulę, jajka(...)pieprzem (dwie duże szczypty) i całość dokładnie mieszam łyżką tak żeby powstała jednolita masa (możemy wymieszać dłonią). Tak przygotowaną masę przekładam do foremki aluminiowej, delikatnie ugniatając. Górę smaruję olejem. Pieczenie pieczeni drobiowej: Foremkę wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na środkową półkę i zapiekam około 70 minut – piekarnik mam ustawiony na grzanie góra dół bez używania termoobiegu
Uwaga Babcia Gotuje/surówek Dania/potrawy na ciepło Kawałki kurczaka w chrupiącej panierce (ala'kfc) Pizza domowa z ziołowym kurczakiem Chrupiący kurczak w miętowo-bazyliowej panierce Delikatne pieczone ziemniaczki z kiełbaskami bankietowymi i słodką sałatą Bezmięsne ryżowo-owsiane kotleciki z rzodkiewką Pieczone ziemniaki z kiełbasą - danie z piekarnika Leczo z miksem papryk, pieczarkami i kiełbasą Leczo z cukinią i kiełbasą Krokiety
Słodkie okruszkiusmażyć na patelni. To bardzo smaczne i soczyste danie. Jest świetną alternatywą dla zwykłych kotletów z mięsa mielonego. Świetnie pasują do ziemniaków gotowanych lub pieczonych, purée ziemniaczanego oraz ryżu. Polecam Składniki: 1 filet z kurczaka (ok. 300 g) 1 łyżka majonezu 1 jajko 50 g żółtego sera 2 łyżki mąki 1 mała cebula 1 łyżka oleju sól i pieprz
Kulinarne S.O.S.sosem. Kiedy kurczak się upiecze, wyjąć z niego nadzienie, dodać trochę oliwy, sosu vinaigrette oraz przetarty przez sito miąższ z pieczonej cytryny i czosnek, na którym piekł się kurczak. Dodać trochę soli i pieprzu, lekko rozgnieść tłuczkiem do ziemniaków
stajnia gołębie od kuchniWegańskie ciasteczka kokosowe z płatkami zbożowymi Ziemniaczana focaccia Placki z kabaczka Makaron z borówką amerykańską Risotto na sposób francuski z brokułami gałązkowymi Ziemniaki w ziołach prowansalskich i oregano, pieczone w piekarniku Grillowana tortilla z chrupiącym kurczakiem i kukurydzą Kotlety mielone z czarnym ryżem Owsiane placuszki na słodko Placuszki bananowe Domowa tortilla z wołowiną Śledzie po kaszubsku
Codzienna kuchnia niecodziennauznania) i ziołami prowansalskimi. Podgrzewamy na małym ogniu i mieszamy do momentu aż sos zgęstnieje. Na talerzu układamy odcedzony makaron, kawałki kurczaka i polewamy sosem ... obiad gotowy :) PS. Zamiast makaronu można podać z pieczonymi ziemniakami
Alutka-Gotujekapary. Wsypałam pieprz i odrobinę soli, ponieważ kapary są same w sobie słone. Pod koniec smażenia wsypałam pokrojoną dymkę. Usmażyłam pierś z kurczaka, a na jej wierzch położyłam przygotowany farsz z fenkułu. Podawałam z pieczonymi ziemniakami. Zarówno smażony, jak i surowy fenkuł może być dodatkiem do makaronu. makaron z fenkułem
potrawyregionalne