kurczak na ryzu - 6614 przepisów (strona:367/441)

Kurczak z patelni z pieczarkami, balsamiczną cebulą oraz serem 126

połączenie mięsa z pieczarkami. Do tego cebula oraz roztopiony tarty ser żółty i bagietka. W prosty i szybki sposób można „wrzucić coś do brzuszka”;) 500 g piersi kurczaka lub udek bez skóry i kości 300 g pieczarek 2 cebule 1 ząbek czosnku 2 łyżki octu balsamicznego 1/2 szkl. bulionu 1 pęczek natki pietruszki około 100-150 g tartego(...)patelnię dodajemy mięso, podgrzewamy 2-3 minuty. Następnie patelnię zdejmujemy z palnika. Posypujemy tartym serem oraz posiekaną natką pietruszki. Odstawiamy pod przykryciem na kilka minut. Podajemy z bagietką lub ryżem i surówką. Źródło

Smaki Na Talerzu
Czwartek: Polędwiczka adobo 122

może mieć postać pasty, albo sosu, być paląca jak ogień albo łagodna. Np. na Filipinach jest kilkanaście różnych odmian adobo. Przyprawą można traktować wieprzowinę, doskonale czuje się w niej kurczak oraz ryba. Sposoby przyrządzania mięsa też są różne: można upiec w całości, potem pokroić i podsmażyć na złoto. Można pokrojone włożyć do marynaty i potem usmażyć plastry. My proponujemy(...)lodówki lub na całą noc. Krok 3 Nagrzej piekarnik do 180 stopni. Przełóż polędwiczki do naczynia żaroodpornego. Wstaw do piekarnika i piecz bez przykrycia przez 30 minut. Podawaj z ryżem lub kaszą. Artykuł Czwartek: Polędwiczka adobo pochodzi z serwisu Niedzielny kucharz

Niedzielny kucharz
Paella z krewetkami 129

jeść) słodkie rzeczy. Dziś jednak zapraszam na pyszny, pożywny obiad rodem ze słonecznej Hiszpanii :) W Hiszpanii można znaleźć wiele wersji tego dania m.in. wegetariańską, z owocami morza oraz kurczakiem. Miałam szczęście próbować prawdziwej hiszpańskiej paelli parę lat temu w Barcelonie. I ten smak bardzo dobrze zapamiętałam. Po powrocie z mamą próbowałyśmy zrobić własną wersję, ale to jednak nie było(...)duży pomidor 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka czerwonej słodkiej papryki ½ łyżeczki wędzonej papryki ½ szklanki białego wina kilka nitek szafranu opakowanie krewetek lub innych owoców morza  200g ryżu arborio szczypiorek i natka pietruszki Wykonanie: Owoce morza rozmrozić i osuszyć na ręczniku papierowym. Krewetki podsmażyć na oliwię około 2-3 minuty (do zarumienienia) Bulion: Wodę wlać do garnka, dodać warzywa

Healthy food explorer
Filet z kurczaka w szynce parmeńskiej, w delikatnym sosie gorgonzola, z zielonym groszkiem 137

masz pomysłu na szybki,smaczny obiad....Podaję gotową receptę. SKŁADNIKI: 2 pojedyncze piersi z kurczaka ok 8-10 plasterków szynki długo-dojrzewającej (parmeńska, tańsza szwarcwaldzka lub inna) ok 100 g sera gorgonzola ok 1-2 łyżki sera mascarpone(opcjonalnie) ok szklanka mrożonego (w sezonie świeżego)zielonego groszku. Kilka suszonych pomidorów ok. 200 ml białego,wytrawnego wina troszkę oliwy do smażenia(...)zmielony pieprz. Jeżeli sos okaże się zbyt rzadki, można dołożyć odrobinę serka mascarpone( ja nie dodawałam).Sos dodajemy do usmażonych filetów, wsypujemy groszek i pokrojone pomidory suszone. DO PODANIA: ryż, kaszą kuskus,komosa ryżowa lub makaron. Dekorujemy listkami bazylii

Kopystką po garach
PULPECIKI Z INDYKA W SOSIE JARZYNOWYM 207

mięsem gotowanym. Smakuje mi... dobrze się po nim czuję, noo... nie wpominając o tym, że jest zdecydowanie zdrowsze! Dlatego staram się chociaż raz w tygodniu serwować gotowanego kurczaka lub indyka pod wszelaką postacią. Dziś w formie pulpecików z jarzynami. Dobór jarzyn jest oczywiście uzależniony od tego co lubimy,bo nie ma sensu gotować na siłę czegoś za czym(...)pulpeciki i całość gotujemy ok 20-25 min. Następnie zaciągamy sosik mąką, dodajemy śmietanę, groszek i kukurydzę, doprawiamy całość solą i pieprzem. Posypujemy posiekaną natką pietruszki i podajemy z ryżem lub kluseczkami :) Smacznego

Walijskie Pichcenie
Nietypowe klopsiki w delikatnym sosie pomidorowym 332

łyżki + trochę do obtoczenia mielonych płatków owsianych, otrąb lub bułki tartej 500 g passaty pomidorowej (lub dobrego, domowego przecieru) przyprawy: sól, świeżo mielony czarny pieprz, 1 łyżeczka cukru Kurczaka myjemy i oczyszczamy. Następnie kroimy na niewielkie kawałki i porcjami drobno (jak najdrobniej) siekamy. Siekamy również czosnek, dymkę i szczypiorek. Oliwki kroimy w cienkie półplasterki. Mięso łączymy z dwoma jajkami, czosnkiem(...)być już gotowe. Na koniec możemy zabielić sos dwoma łyżkami śmietany. Śmietanę hartujemy najpierw kilkoma łyżkami gorącego sosu i dopiero dodajemy do całości. Podajemy na ciepło np. z brązowym ryżem lub kaszą, posypane posiekanym szczypiorkiem. Smacznego

Ratunku obiad
Filet z kurczaka w sosie pieczarkowym 439

delikatnym pieczarkowo-śmietanowym sosie. Szybko i smacznie :) Jest to też idealne danie, jeśli chcemy przygotować coś "na jutro". Następnego dnia smakuje chyba nawet jeszcze lepiej ;) Składniki: - pierś z kurczaka (podwójna) - ok. 300 g pieczarek - 1/2 szkl. gęstej śmietany 18% - ok. 1/2 szkl. wody - łyżka masła - ząbek czosnku - olej do smażenia- odrobina mąki  - przyprawy: sól, pieprz- opcjonalnie: suszona natka(...)smaku solą, pieprzem i ewentualnie ziołami. Na koniec wyciskamy ząbek czosnku (ale jeśli nie lubisz, możesz go pominąć). Gotujemy jeszcze chwilkę i podajemy :) Doskonale smakuje z ziemniaczkami lub ryżem i dowolną surówką! Smacznego

Kraina Tysiąca Smaków
Roladki drobiowe z salami i serem – Odrobina wymyślności 121

osoby, lubiące pewne nowości. Przy roladkach trzeba się co prawda odrobinę narobić, ale – uwierzcie mi – naprawdę warto. Lista zakupów (proporcje dla ok. 4 osób): 1 kg mięsa z piersi kurczaka 100 g salami 100 g sera żółtego w plastrach Ok. 40 g płatków kukurydzianych Oliwa z oliwek Sól i pieprz Mięso myjemy i kroimy w cienkie płaty(...)tych dań, których nie wstyd podać gościom. Mięso wychodzi soczyste i będzie smakować zarówno tradycjonalistom, jak i fanom eksperymentów. Po drugie: wprowadza zróżnicowanie. Roladki można podać z ziemniakami, ryżem, kaszą lub same. Z surówką albo bez. A nawet w sosie! Równie dobrze możemy –na ciepło lub zimno – pokroić je sobie na pieczywo i też będą świetne. Po trzecie: to dobry

Proste-przepisy.pl
KURCZAK Z ORZECHAMI NERKOWCA / CASHEW NUTS I CZERWONĄ PAPRYKĄ 198

jedno z moich ulubionych dań kuchni azjatyckiej, do którego często wracam. Mam nadzieję, że i wam zasmakuje, to jakże proste i aromatyczne danie. SKŁADNIKI: (2 porcje) 2 piersi z kurczaka, ok. 300 g 80 g orzeszków nerkowca 1 średnia cebula 3 ząbki czosnku 1 czerwona papryka Szczypta sproszkowanego chilli/ płatków chilli/  lub połowa świeżej, czerwonej papryczki chilli - opcjonalnie(...)zwiększyć objętość sosu i jeszcze raz wszystko przesmażyć chwilę, aby każdy składnik pokryć sosem. W razie potrzeby dodać więcej wody i sosu sojowego. Podawać od razu z ugotowanym ryżem, najlepiej jaśminowym

Calzonella.com
Indyk w potrawce 196

przyjeżdża do domu to chce jeść naprzemiennie drób w potrawce, gołąbki i ruskie pierogi.Pracy przy przygotowania potrawki z indyka za dużo nie ma . Polecam przepis na klasycznego kurczaka w potrawce. Składniki: filet z piersi indyka ok. 600 g 1 marchew 1 pietruszka 1/8 szt. selera 1 cebula 1 liść laurowy 2-3 sztuki ziaren ziela angielskie Sól i biały pieprz(...)cukrem, oraz białym pieprzem . Mięso dzielimy na kawałki, (możemy też mięso pokroić w plastry) wkładamy do sosu, dodajemy groszek zielony i podgrzewamy . Potrawkę z indyka podajemy z ugotowanym ryżem, groszkiem i ugotowanymi warzywami, w tym marchewką pokrojoną w kostkę. Ja tym razem dodatkowo dodałam odrobinę koncentratu pomidorowego. Smacznego! The post Indyk w potrawce appeared first on Damsko-męskie spojrzenie

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Mięsa wolno gotowane - alternatywa dla fast-food 250

następnie przygotowanie sobie obiadu, bardzo często sięgamy po produkty typu fast-food. Z tym określeniem na pewno nam się kojarzą: mrożona pizza, zapiekanki, gotowe pierogi czy tortille z kurczakiem z zimnej lodówki marketu. Dzięki daniom przygotowanym metodą sous-vide macie alternatywę.  Producenci tych dań oferują dość szeroki wachlarz rodzajów mięsa: od indyka po kaczkę, kończąc na mięciutkiej wołowinie. Technika(...)było nazwać mięsa wolno gotowane niemalże zdrową żywnością. - Mała ilość lub czasem brak sosu. Mimo że mięso jest kruche i soczyste, trochę brakuje sosu którym można by było polać ryż czy kaszę którą przygotowaliśmy do posiłku. Ważna sprawa!: W opisie odgrzania mięs są zazwyczaj 2 opcje do wyboru: mikrofala i piekarnik. Wybierajmy piekarnik by nie psuć sobie wartości odżywczych mięsa

Kuchnia PROzdrowotna
Roladki drobiowe z salami i serem 224

płatków kukurydzianych Oliwa z oliwek Sól i pieprz listonic_type='other';listonic_theme='addToShoppingList1';listonic_name='Roladki drobiowe z salami i serem'; listonic_content='1 kg mięsa z piersi kurczaka 100 g salami 100 g sera żółtego w plastrach Ok. 40 g płatków kukurydzianych Oliwa z oliwek Sól i pieprz'; document.write(" "); Mięso myjemy i kroimy w cienkie płaty(...)tych dań, których nie wstyd podać gościom. Mięso wychodzi soczyste i będzie smakować zarówno tradycjonalistom, jak i fanom eksperymentów. Po drugie: wprowadza zróżnicowanie. Roladki można podać z ziemniakami, ryżem, kaszą lub same. Z surówką albo bez. A nawet w sosie! Równie dobrze możemy –na ciepło lub zimno – pokroić je sobie na pieczywo i też będą świetne. Po trzecie: pozwala dojeść

Proste-przepisy.pl
Wegańskie curry z dynią, batatem i ciecierzycą 142

trzeba zacząć się rozgrzewać na wszelkie sposoby. Najlepiej zacząć od kuchni! Na przykład z tym indyjskim curry z tajską nutą :) Podany przepis świetnie sprawdzi się z innymi dodatkami, np. z kurczakiem. Jeśli nie mamy czasu, siły lub ochoty na robienie pasty, możemy kupić gotową, choć pozbawiamy się w ten sposób (prawie) całej zabawy ;) Zobacz jak przygotować to danie na filmie :) Poziom(...)oleju kokosowego lub innego, bezzapachowego Przygotuj: moździerz lub młynek do mielenia bardzo dużą patelnię lub garnek z szerokim dnem Podaj z: ·          ryżem (np. brązowym) lub kuskusem czy komosą ryżową Jeśli używasz cieciorki suszonej, trzeba ją namoczyć na 24 h w dwa razy większej ilości wody niż masz ciecierzycy. Po tym czasie trzeba

Bazując na smaku