mnie wielkie brawa. W ogóle nie macie pojęcia ile bym dała, żeby zjeść teraz makaron ryżowy ze schabem i warzywami. Ograniczenia żywieniowe są obecnie jednak dość drastyczne. Ani ryżu, ani wieprzowiny, odpada nawet czerwona papryka. Jak żyć? No jakoś trzeba. Ciężko więc opanować głód, pisząc dzisiejszy przepis. Dlatego postanowiłam zjeść sobie (właśnie teraz) serek wiejski. Trochę to oszuka moje bebechy(...)makaron, sos sojowy, ogórki, dokładnie mieszamy. Przed podaniem posypujemy poszatkowanymi orzechami ziemnymi i kiełkami. Podobne przepisy: Wieprzowina po chińsku z orzechami ziemnymi Makaron ryżowy z warzywami Makaron ryżowy z kurczakiem Makaron ryżowy z cukinią, groszkiem i ogórkiem Wołowina z makaronem po chińsku Artykuł Makaron ryżowy ze schabem i warzywami pochodzi z serwisu Kardamonowy
Kardamonovyswój sposób przyrządzania wywaru zależny od najczęściej występujących tam produktów- można spotkać wywar na samym mięsie, na wieprzowych kościach, z dodatkiem ryb czy owoców morza, a także wywary na kurczaku czy na wołowinie. Zaprawiany jest pastą miso, sosem sojowym lub rybnym czy ostrygowym. Wariacjom regionalnym poddają się również dodatki, z którymi podawany jest ramen- od jajka przez szczypior, kolendrę, groszek(...)Białko będzie idealnie ścięte, a żółtko kremowe i półpłynne. Jajko w oryginale jest jeszcze dodatkowo marynowane po ugotowaniu w sosie sojowym i mirin (słodko-alkoholowym sosie ze sfermentowanego ryżu) ale jakoś nigdy nie mam na to czasu robiąc tak szybki obiad. Na dwie porcje potrzebujecie dwie wybrane torebki zupy i 800ml wody. Wodę wlewam do garnka, wrzucam obrany
Karo in the KitchenArabskiej kuchni u mnie jeszcze nie było. Shoarma z mięsa wieprzowego smakuje mi bardziej jak z kurczaka, ale obie wersje pojawią się na blogu. Polecam spróbować! Składniki : * około 700g szynki wieprzowej, ładny kawałek bez tłuszczu * 3 łyżki oleju rzepakowego * sól, czarny pieprz mielony* czerwona mielona wędzona papryka* curry * szczypta imbiru, cynamony, gałki muszkatołowej * łyżeczka mieszanki przypraw(...)solidnej łyżeczce papryki węgierskiej, curry oraz przyprawy do mięsa wieprzowego.Dodać do mięsa i dusić na małym ogniu około 40 minut. Aż kawałki mięsa będą miękkie. Ja podałam z ryżem, który gotowałam z curry i szafranem oraz sosem czosnkowym i sosem majonezowo-pomidorowym. Dzisiejszy przepis powędrował także do konkursu o którym więcej znajdziecie tutaj
Magiczne Życie MartyStanowi sprawdzony składnik wypieków z orzechami i pierników. Dodajemy ją do ciast, puddingów, kremów i pikantnych ciasteczek. Świetnie komponuje się z wieloma odmianami serów. Pasuje również do dań z kurczakiem, z czarna fasolą i pomidorami. Dopełni smak potraw z jajkiem i warzywami np. kapusty, szpinaku, cebulki, czy brokuła. Ponadto wchodzi w skład marokańskiej przyprawy "radel hamout". Dodawana jest także(...)ciepłym skanu z nutką goryczy. kurkumę należy przechowywać w opakowaniach hermetycznych z daleka od promieni słonecznych. Kurkumę używa się do barwienia jajek na twardo, omletów, sosów (np. musztardowego, curry), ryżu, makaronu, czy zup kremowych. nadaje charakterystyczny smak rosołom, potrawom z drobiu, ryb i owoców morza. W Indiach dodawana jest do słodkich potraw nadając charakterystyczną cierpką nutkę smaku. W kuchni marokańskiej
Ciastka - domowe słodkościZapraszam na kolejną porcję Azji na talerzu. Dzisiaj danie z woka nagrodzone w konkursie" Gotuj z Doradcą". Wyróżnienie i te wszystkie miłe słowa bardzo cieszą i
Bon appetit mon amiegrzechem byłoby tego nie wykorzystać. Na “pierwszy ogień” proponujemy sos kurkowy, który idealnie sprawdza się jako dodatek do mięs: polędwiczek wieprzowych, schabu, a także piersi z indyka i kurczaka, czy nawet do steku z polędwicy wołowej. Jego przygotowanie nie zajmuje wiele czasu, a sama “obróbka” świeżych kurek jest dziecinnie prosta. Aby oczyścić kurki z piasku i leśnej ściółki wystarczy opłukać(...)wieprzowe podajemy pokrojone w plastry ułożone na sosie kurkowym. Można również polać sos na mięso. Najlepszymi dodatkami do dania są pieczone ziemniaki, ale śmiało możecie podać polędwiczki w towarzystwie ryżu czy kaszy. Jako dodatek warzywny świetnie sprawdza się sałata z winegretem, grillowane warzywa czy gotowana fasolka szparagowa. Smacznego
W kuchni Katie16.00 Normal 0 false 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso
W garach u Gosirosół z kurczaka – szczególnie TEN , który pokazywałam Wam już na blogu. Ale i ta wegańska opcja jest pyszna i działa podobnie, a jest dużo mniej kaloryczna. W rosole z kurczaka żelatyna ze skórek i kości działa wyścielająco i ochronnie na błonę śluzową żołądka i jelit. Tutaj podobnie działa połączenie wodorostów, kurkumy i zdrowego tłuszczu kokosowego. Znajdzie się tu też(...)sobie sód. Płatki drożdżowe i sos Tamari to kolejna po grzybach porcja umami – a bez tego w bulionie ani rusz! Dosalamy i dopieprzamy do smaku. Podajemy gorący, z makaronem, ryżem, posypany drobniutko posiekaną kolendrą lub pietruszką – albo bez żadnych dodatków. Można użyć go do bazy dla innych zup i potraw, np. do risotto, zamrozić lub zapasteryzować w słoikach. W sezonie
Karo in the Kitchenmożna wykorzystać nie tylko jako przekąskę, ale także jako uzupełnienie śniadaniowego musli. Ryżownice i parowary. W Japonii urządzenia do gotowania ryżu są nieodzowne, a ich dieta jest jedną z najzdrowszych na świecie — czy kiedykolwiek uda Ci się przyrządzić ryż tak, jak należy? To małe urządzenie gwarantuje doskonałe rezultaty za każdym razem, bez nadzoru i ryzyka przywierania. Co więcej, zawiera(...)które można umrzeć. Wszystko to bez plamienia blatu, szaleństwa z rosnącą temperaturą czy włączania piekarnika. Grille i opiekacze. Wyrzuć z głowy mit, że zdrowe odżywianie jest mdłe. Filet z kurczaka lub niektóre sezonowe warzywa będą pyszne, jeśli przyrządzisz je na dobrym nieprzywierającym grillu, z minimalną ilością oleju. Kluczem jest temperatura, a płyta grillowa pozwala na optymalne rozprowadzenie ciepła, które przekształca
ProstePesto.plrzeczy z czerwonego mięsa to by było chyba tyle ;-). Kurczaków sklepowych, które rosną 3 tygodnie na antybiotykach i innym syfie, unikam, jak ognia. Jeśli sięgam po drób to wybieram kurczaka zagrodowego lub indyka. Indyk to delikatny ptak i nawet brojlery jeśli chciałoby się, je paść chemią to padną, dlatego jeśli już kupuję białe mięso to wolę sto razy bardziej(...)powinna gdzieniegdzie zrobić się złota i pięknie błyszcząca. Całość dopraw solą i gotowe! Danie możesz zjeść jako obiad w takiej formie, ale oczywiście możesz je podać z dowolną kaszą, ryżem czy też dobrej jakości makaronem. Drugi wariant to podanie tak przygotowanej brukselki z jakiem w koszulce lub sadzonym. A trzeci wariant (dla mięsożerców) podaj brukselkę z usmażonym na maśle
SMYKWKUCHNIprzecież ZSRR był największym krajem świata. Np. chanachi – ulubione danie Stalina. Lata ‘60 to wielka nadzieja pokładana w kukurydzy. Lata ‘80 to barszcz, a ‘90 pilaw z ryżu i jagnięciny. XXI wiek symbolizują bliny. A co z ‘70? Lata ‘70 to sałatka Olivier, czyli nic innego jak nasza sałatka warzywna, bez której ani w Polsce, ani nigdzie indziej(...)gość w rosyjskich sałatkach. Nie było nawet śladu groszku z puszki, ponieważ danie to podawano w wykwintnej restauracji. Nowa, już komunistyczna wersja sałatki, to nasza jarzynowa, tylko że z kurczakiem jako wkładką mięsną i z całą toną majonezu. U nas, prawdopodobnie pod wpływem postnej Wigilii (albo kartek na mięso), kurczak gdzieś się zagubił. Powstała wersja “wegetariańska”, bez której żaden Polak
Ugotowane pozamiataneSkładniki na 6 roladek: 3 duże filety z kurczaka bez polędwiczek ok 250 g szpinaku rozdrobnionego mrożonego 2 duże cebule 2-3 ząbki czosnku ok 50 g rolady ustrzyckiej lub innego dobrego wędzonego sera łyżeczka posiekanej świeżej natki pietruszki, opcjonalnie suszonej przyprawy: sól ziołowa, pieprz mielony i ziołowy, majeranek, zioła prowansalskie opcjonalnie: 3 plastry boczku wędzonego surowego(...)dobrze wymieszaj. Roladki są soczyste i pyszne. Pierwszy raz takie robiłam, ale na pewno nie ostatni. I Zuzi, i mężowi bardzo smakowało. Sos też pierwsza klasa. Polecam do ryżu i do klusek śląskich. Smacznego! var __nc_widgets = __nc_widgets || []; var __nc_j = __nc_j || null; __nc_widgets.push(['A60A-9E99-9231-BE28-1a1yNY', 'anioszek.blogspot.com', 'carousel', 1, 1]); (function() { var __nc = document.createElement('script
Anioszek w kuchnioddawali niewolnikom. To wygotowane i wymieszane z czarną fasolą, tak popularną w Brazylii jak ziemniaki w Polsce stworzyło słynną feijoadę.Brasileiro lubi powtarzać, że jedzenie samych piersi i skrzydełek kurczaka na zdrowie właścicielom plantacji nie wyszło. A niewolnicy wprost przeciwnie pochłaniając codziennie miskę feijoady uniknęli wszelkich chorób.Jak na wstępie wspomniałam feijoada do pięknych nie należy. Wielu zanim spróbuje patrzy(...)skrojoną w plastry kiełbasę. Gotujemy dodatkowe 40 minut na tej samej mocy kuchenki. Fasola i mięso powinny być miękkie. Feijoadę możemy podawać samą lub z ugotowanym ryżem białym i farinhą. Wskazówka Brasileiro zanim dosypiemy farinhy do feijoady odczekajmy, aż potrawa ostygnie lekko. Jeśli mamy ostrą przyprawę (tu odsyłamy do naszego przepisu) również dodajmy kilka kropel
Smaki Brazyliiwarzyw bardzo popularny w kuchni bliskowschodniej, na subkontynencie indyjskim oraz w krajach Kaukazu, na Bałkanach i w Azji Środkowej. Zazwyczaj koftę przygotowuje się z jagnięciny, baraniny, wołowiny lub kurczaka, W Grecji, na Cyprze i na Bałkanach można zjeść kofty wieprzowe. W całych Indiach popularne są także kofty wegetariańskie (między innymi z ziemniaków i sera paneer), a na południu Indii(...)będzie miękka. Dodać kofty, zmniejszyć płomień na minimalny i gotować kolejne 20 minut, od czasu do czasu delikatnie mieszając Przed podaniem posypać natką kolendry. Serwować z pieczywem lub z ryżem. Uwaga: kofta korma z czerwoną soczewicą jest daniem dość pikantnym, więc ilość ostrych przypraw możecie nieco zmniejszyć. Korma kofta z czerwoną soczewicą z wolnowaru Przygotować kofty (pulpeciki mięsne) zgodnie
Kulinaria - potrawy z różnych stron świata