To danie nie wymaga zbyt wielu przypraw ponieważ smaku nadaje różnorodność warzyw, od ostrej czerwonej papryki po słodką kukurydzę z puszki. Znakomity obiad! 500 g wątróbki
VioletoweKucharzenieDrobiowo, to wcale nie musi oznaczać, że nudno. Jest bardzo wiele sposobów na proste i apetyczne dania z kurczaka. Jednym z nich mogą być drobiowe eskalopki z pieczarkami. Eskalopki, to nic innego, jak kotleciki tylko w odpowiedni sposób przygotowane. Składniki: - 2 duże piersi drobiowe (ok. 600g)- czerwona sól hawajska- świeżo zmielony pieprz czarny- 2 łyżki jasnego oleju sezamowego(...)się podrumienią, na patelnię dokładamy usmażone eskalopki. Chwilę razem dusimy, aby wszystkie smaki się połączyły.Drobiowe eskalopki z pieczarkami możemy podać, z czym kto lubi – z ziemniakami, frytkami, ryżem … i nie tylko. Oczywiście nieodzownym zawsze dodatkiem będzie surówka, np. z kapusty pekińskiej, bądź papryki. Smacznego. Wydrukuj przepisThe post Drobiowe eskalopki z pieczarkami appeared first on Moje Wypieki
mojewypiekiinietylkoSezon pomidorowy w pełni , więc czas na pomidorową ze świeżych pomidorów. Składniki na wywar : korpus kurczaka, 2 marchwie, 1 korzeń pietruszki z natką, kawałek selera, ewentualnie 2 liście, 1 średnia cebula, 1 mały por, 1 kostka rosołowa drobiowa, vegeta , woda, sól , pieprz do smaku, Składniki na masę pomidorową: 2 kg dojrzałych pomidorów, 1 łyżeczka masła, 1/2 łyżeczki cukru, 1/4 szklanki(...)zahartować śmietanę . Do gorącego , ale nie wrzącego wywaru z przecierem pomidorowym wlewamy śmietanę z mąką, mieszamy i doprowadzamy do wrzenia. Wyłączamy. Tak przygotowaną zupę podajemy z makaronem lub ryżem . Możemy udekorować ją kleksem z gęstego jogurtu i natką pietruszki lub bazylią Smacznego
Pysznosci Babci Basikurkami i natką pietruszki, duszone w sosie serowym z serem Grana Padano. Możecie użyć również Parmezanu, Gorgonzolli, Lazura lub zwykłego serka topionego o wyrazistym smaku. Składniki: 3 filety z kurczaka, każdy podzielony na 2 płaty ok. 150 g świeżych kurek sól, pieprz cytrynowy, suszony lub świeży tymianek i rozmaryn, słodka papryka , 2 zmiażdżone ząbki czosnku 1/3 pęczka posiekanej natki pietruszki(...)małym ogniu. Dodać ser i dobrze rozprowadzić w płynie. Wlać słodką śmietankę, dodać zioła, natkę, skórkę i sok z cytryny. Doprawić solą i pieprzem. Podawać z ryżem lub kaszą i surówką
Czerwień i błękitjest naprawdę ekspresowy w wykonaniu.Do dania możemy użyć nie tylko karczku, sprawdzą się także żeberka. Oczywiście wtedy musimy wydłużyć czas pieczenia. Idealnie pasować będzie również do chińszczyzny z kurczakiem czy wołowiną. Ja osobiście wykorzystam go jeszcze nie raz bo bardzo nam zasmakował.Karczek po amerykańsku Składniki: · 500 g karkówki(...)ananasa. Podsmażone mięso wkładamy do żaroodpornego naczynia, zalewamy sosem i zapiekamy około godzinę w 250 stopniach. Co jakiś czas przekładamy mięso na drugą stronę i mieszamy sos. Podajemy z ryżem
Mania GotowaniaTo danie wyszło super, nie jest zbyt ostre. Zaletą tego dania jest to że robi się w ekspresowym tempie. Kilkanaście minut i obiad gotowy, a do
Kuchnia Pokoleńokoło 100 g grzybów shitake około 200 g boczniaków 1 – 1 1/2 łyżki oleju, np. ryżowego 1 ząbek czosnku, nierafinowana sól, pieprz około 125 g azjatyckiego makaronu z brązowego ryżu lub gryczanego posiekana dymka i/lub listki kolendry do podania (opcjonalnie) Korzeń imbiru obrać i pokroić na plastry, obrane ząbki czosnku przekroić na połówki. W garnku o grubym dnie delikatnie, przez(...)razu podawać. Smacznego! *Jeśli nie masz pod ręką klasycznego rosołu lub bulionu warzywnego, możesz przygotować od razu orientalny rosół, wykorzystując na potrzeby tego przepisu np. niewielką nóżkę z kurczaka, warzywa, a także przyprawy wymienione powyżej, tj. imbir, czosnek, chilli, kolendrę, koper, anyż, cynamon, pieprz, kurkumę oraz około 1 l wody (lub tylko warzywa i przyprawy w wersji wegańskiej). Wszystkie składniki
Even Better Foodokoło 100 g grzybów shitake około 200 g boczniaków 1 – 1 1/2 łyżki oleju, np. ryżowego 1 ząbek czosnku, nierafinowana sól, pieprz około 125 g azjatyckiego makaronu z brązowego ryżu lub gryczanego posiekana dymka i/lub listki kolendry do podania (opcjonalnie) Korzeń imbiru obrać i pokroić na plastry, obrane ząbki czosnku przekroić na połówki. W garnku o grubym dnie delikatnie, przez(...)razu podawać. Smacznego! *Jeśli nie masz pod ręką klasycznego rosołu lub bulionu warzywnego, możesz przygotować od razu orientalny rosół, wykorzystując na potrzeby tego przepisu np. niewielką nóżkę z kurczaka, warzywa, a także przyprawy wymienione powyżej, tj. imbir, czosnek, chilli, kolendrę, koper, anyż, cynamon, pieprz, kurkumę oraz około 1 l wody (lub tylko warzywa i przyprawy w wersji wegańskiej). Wszystkie składniki
Even Better Foodkiwi) Dietetyczny koktajl z pomarańczy i mango Koktajl warzywny ze szpinakiem Koktajl truskawkowy na kefirze Koktajl warzywny z koperkiem Jem też pod różna postacią jajka, chude mięso z kurczaka i ryby. A morska ryba w diecie to podstawa. Morszczuk, którego dzisiaj kupiliśmy jest nie tylko tani, ale i smaczny. Ryba w diecie nie potrzebuje mąki, ani panierki, a do smaku(...)się nie przypiekają). Jeśli chcemy wykorzystać natkę pietruszki, czy koperek to pod koniec pieczenia rybę można posypać świeżymi ziołami. Wyjmujemy rybę i jeszcze gorącą podajemy. Do ryby można podać ryż, ziemniaki lub podać z gotowanymi warzywami. Można podać do pieczonej ryby tradycyjną surówkę z kapusty kiszonej , ale Morszczuk został podany z surówką Colesław Smacznego. The post Morszczuk z piekarnika
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniękwaśny to sos zrobiony z cukru, ketchupu, octu, sosu sojowego, ananasa i warzyw takich jak papryka czy cebula. Sos świetnie łączy się z mięsem. W tym sosie pysznie smakuje kurczak, żeberka i wieprzowina. Zapraszam do śledzenia mojego Instagrama: mecooksblog oraz polubienia Facebooka: MeCooks Smacznego Składniki potrzebne do przygotowania polędwicy w sosie słodko-kwaśnym. 50 dkg polędwiczki wieprzowej 2 łyżki oleju(...)Kontynuować smażenie 2-3 minuty. Na koniec zalać całość sosem z kubeczka i posypać krojoną cebulką zieloną. Zagotować i nieustannie mieszając smażyć przez dodatkowe 2 minuty. Polędwicę podawać z ryżem lub makaronem ryżowym. Polędwiczka w sosie słodko-kwaśnym Smacznego! O czym warto pamiętać robiąc polędwicę w sosie słodko-kwaśnym. Polędwiczka w sosie słodko-kwaśnym Wok trzymałam na dużym ogniu. Polędwiczka
mecooksprzepis na kaszę jaglaną z pesto, którą zrobiłam z myślą o My. Można ją potraktować jako dodatek do obiadu, po prostu zamiast ziemniaków. Fajnie pasuje do ryb, kurczaka. Jeżeli chodzi o rodzaj pesto, nie musicie ściśle trzymać się mojego pomysłu. Rukolę możecie zastąpić natką pietruszki, jarmużem lub czosnkiem niedźwiedzim. Pestki dyni – pestkami słonecznika, orzeszkami piniowymi. Jeżeli nie jesteście(...)naturalne, oleje tłoczone na zimno (oliwa z oliwek, olej rzepakowy, z wiesiołka, lniany, kokosowy), ryby, drób, pestki dyni, niektóre orzechy, sezam, makarony żytnie, orkiszowe (od czasu do czasu), brązowy ryż, kaszę jaglaną, mąkę żytnią. Wskazane jest używanie przypraw jak: curry, kurkuma, imbir. Z owoców można jeść grejpfruta, awokado. Czasem można pozwolić sobie na kwaśne jabłko lub niedojrzałe kiwi
Kardamonovyskładniki i przyprawy na kotlety pożarskie. Kotlety pożarskie fot. Moja Książka Kucharska -------------------------------------- Liczba porcji: 4 Czas przygotowania: 40 minut -------------------------------------- SKŁADNIKI na kotlety pożarskie: 600g mięsa z drobiu (filet z kurczaka lub indyka ) 2-3 kopiaste łyżki bułki tartej 100ml mleka 2 jajka + 1 jajko do panierowania 1 łyżka posiekanego koperku sól pieprz mąka i bułka tarta do panierowania kotletów tłuszcz(...)kotlety pożarskie, tłuczone ziemniaki z koperkiem i surówka z marchewki i jabłka <<< kotlety pożarskie, ziemniaki z wody i surówka z selera <<< kotlety pożarskie, ryż lub kasza i chrupiące ogórki konserwowe<<< kotlety pożarskie z cebulą marynowaną na słodko<<< Smacznego :) Kotlety pożarskie fot. Moja Książka Kucharska
Moja Książka Kucharskapolubiliśmy połączenie mięsa z owocami. Różnorodność warzyw sprawia, że danie jest bogate w witaminy i syte. Sos jest również pyszny na zimno! Pulpeciki: 400 g mięsa mielonego z piersi kurczaka 1 cebula 1 łyżka natki pietruszki 1 jajko 3 łyżki bułki tartej Sól Pieprz Dodatkowo: 1 cebula 1 czerwona papryka 4 młode marchewki 10 pieczarek 2 ząbki czosnku 1 pomidor(...)ostrą czerwoną papryką. Całość dusimy na wolnym ogniu przez 30-40 minut. Sos zrobi się gęsty. Jeżeli jest zbyt gęsty wlewamy do garnka wlewamy odrobinę wody. Podajemy z ryżem
VioletoweKucharzenieOstatni raz przepis na schab wstawiałem w Święta, więc trochę czasu minęło :) Po piersi z kurczaka, to rodzaj mięsa, który najczęściej robię w parowarze. Sobotę zacząłem od kawki, później odwiedziłem BioBazar i Targ Śniadaniowy. Za dużo nie kupiłem tym razem, ale to bardzo ciekawe miejsca i polecam odwiedzić :) Schab podałem z suszonymi śliwkami, ale nie nadziewałem go i nie robiłem(...)postępujemy z burakiem. Kawałek zielonej części pora myjemy i kroimy w kostkę. Quinoa wsypujemy na sitko z drobnymi oczkami i przepłukujemy wodą. Po czym przesypujemy ją do pojemnika na ryż. Na najniższym poziomie w parowarze układamy pojemnik z quinoa. Na drugim poziomie na folii aluminiowej plastry schabu, na które kładziemy po śliwce suszonej. Na trzecim poziomie w małych pojemnikach
Parowar Facetakiedyś zawsze zabierany na wycieczki, pikniki i serwowany w czasie przyjęć. Niestety obecnie Grecja przeżywa westernizację żywienia (czy też amerykanizację) i dobre greckie przepisy ustępują miejsca np. nuggetsom z kurczaka. Ja zdecydowanie wolę tradycyjną grecką kuchnię i cieszę się, że są osoby, które starają się zachować dawne przepisy dla innych. Klasyczne klopsiki smażone są na głębokiej oliwie (powinna sięgać(...)ciepło. Wprost przepyszne będą z dipem - polecam ajwar albo tzatziki. Jeżeli chcecie podać keftedakia na obiad, możecie skorzystać z jednej z moich propozycji podania: (1) z ryżem i miską ugotowanych zielonych warzyw (np. groszek, fasolka szparagowa) doprawionych solą i sokiem z cytryny oraz (2) w chlebkach pita, z pomidorem, ogórkiem i papryką, polane sosem tzatziki. Keftedakia - klopsiki
Chilli Czosnek i Oliwa