Pierwszy raz w życiu gdy spotkałem się z faszerowaniem była to, kaczka lub kurczak faszerowany jabłkami. Potem był hot dog faszerowany pieczarkami. Potem przyszła dieta rozdzielna i wiele się zmieniło. Jednak faszerowanie nie odpadło i jest dobre zarówno w połączeniu węglowodanowym jak ten hot dog z pieczarami, czy papryka z farszem ryżowym, jak i w kompozycjach białkowych. Tak więc, można(...)rozdzielnej, to przepisy, które nie zawierają węglowodanów, czyli są praktykowane przez zwolenników diety keto. Właśnie niedawno słuchałem kogoś na diecie keto i robi takie same połączenia jak my, czyli ryż lub ziemniaki zastępuje kalafiorem i łączy z produktami białkowymi. Link do filmu z przepisem: 041 Faszerowany bakłażan podwójnie zapiekany w piekarniku Składniki: 2 duże bakłażany 500g dowolnego mięsa mielonego
Dieta Rozdzielna i ZdrowieBałkanów, sporządzane jest w wielu lokalnych odmianach w Chorwacji, Serbii, czy Bośni-Herzegowinie. Lubię grillowane mięso mielone przygotowane na wszelakie sposoby. Jadłam Cevapcici kilka razy w restauracji z czerwonym ryżem w pikantnym sosie z ajwarem, papryką i groszkiem tzw. Djuvec, w Niemczech nazywa się Djuvec-Reis. Cevapcici wyglądają i smakują trochę jak kofty . Jeśli macie dylemat co zrobić z mięsa(...)obowiązkowo mięso musi mieć kształt ruloników, które grilluje się lub smaży. Ja przed grillowaniem dodatkowo mięsne ruloniki zawinęłam w szynkę szwarcwaldzką, podobnie jak w przepisie na roladki z kurczaka . W tej postaci cevapcici w szynce z grilla były wyśmienite. Uwielbiam zawijać w szynkę szwarcwaldzką również szparagi czy fasolkę szparagową. Cevapcici można podać na przykład z plackami Fladenbrot, chlebkiem pita, sosem
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięmąki ziemniaczanej sól pieprz 1. Na głębokiej patelni rozgrzewamy oliwę. Pałki myjemy, obsmażamy na rozgrzanej oliwie z każdej strony. 2. Cebulę obieramy, kroimy w pół plasterki i dorzucamy do kurczaka, dodajemy również czosnek przepuszczony przez praskę, doprawiamy solą, pieprzem i chwilkę podsmażamy. 3. Do podsmażonych pałek, cebuli i czosnku wlewamy szklankę wrzącej wody, dodajemy przyprawy: kurkumę, paprykę i kumin, wszystko(...)łyżki wody, sosu z patelni i mąkę ziemniaczaną, mieszamy i przelewamy do potrawy, mieszamy i gotujemy bez przykrycia około 10 minut. Sos lekko nam zgęstnieje. Podajemy z kaszą, ryżem i ulubioną sałatką :-) Smacznego
kruche babeczkisolą morską oraz świeżo mielonym pieprzem. Na talerzyk wsypujemy trochę mąki krupczatki i otaczamy w niej mięso z obu stron, lekko dociskamy dłonią. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy kurczaka na rumiano. Mięso wyjmujemy z patelni, odstawiamy na bok, trzymamy w cieple. Cebulę kroimy w piórka. Pieczarki kroimy na półplasterki. Na patelnię po smażeniu mięsa wrzucamy cebulę, smażymy. Gdy cebula(...)Następnie do sosu dodajemy śmietankę. Moc palnika zmniejszamy i podgrzewamy całość jeszcze kilka minut, dodając do sosu usmażone mięso. Na sam koniec posypujemy drobno pokrojoną natką pietruszki. Podajemy z ryżem, makaronem lub ziemniakami. Źródło
Smaki Na TalerzuZapraszam na propozycję pysznego dania obiadowego. Składniki: 3 ćwiartki z kurczaka 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego 2 łyżeczki suszonych pomidorów bardzo drobno pokrojonych Przygotowanie: Mięso myjemy a następnie dzielimy na 2 części: udka i podudzia. Odcinamy tylną kość i zdejmujemy skórkę( jeśli jej nie lubimy). Jeszcze raz myjemy mięso i je osuszamy. Przyprawy razem mieszamy i nacieramy(...)temperaturze 200 stopni przez 1 godzinę. Najpierw pieczemy przez 30 min pod przykryciem a potem kolejne 30 minut bez przykrycia. Upieczone udka i podudzia podajemy z sałatkę i ryżem lub ziemniakami
słodkie i nie tylko historie kulinarnezjadła aż 2 sztuki, a mąż to nawet nie wiem ile. Podałam je w towarzystwie brokuła gotowanego na parze i ziemniaczków, ale myślę że świetnie będą smakować również z ryżem czy kaszą i surówką, albo same polane tylko sosem czosnkowym. To naprawdę pyszny i oryginalny sposób na zdrowy obiad, zwłaszcza, że ich wykonanie tylko z pozoru wydaje się czasochłonne(...)tutaj pasowały, a następnym razem spróbuję z dodatkiem selera, albo szpinaku, zamiast marchewki możliwości jest tutaj naprawdę wiele. Składniki: ok 500 g fileta z indyka (może być także kurczak) 100 g żółtego sera (u mnie podlaski MSM Mońki ) 3 średniej wielkości marchewki 1 duża lub 2 średnie cebule pęczek natki pietruszki 3 ząbki czosnku 2 jaja 2 łyżki jogurtu
Cynamonowe szczęścieMięso indyka jest doskonałą alternatywą dla mięsa kurczaka. Chociaż zapłacimy za nie nieco więcej, to jednak przygotowane z niego potrawy mogą być nie tylko smaczniejsze, ale również zdrowsze! Przygotowanie indyka wcale nie musi być trudne. Nie musimy od razu decydować się na kupno całej tuszki i pieczenie jej w brytfannie. W sklepach znajdziemy także łatwe w przyrządzeniu filety z indyka(...)serwisem internetowym Najlepszewkuchni.pl . Indyk w sosie pieczarkowym To proste w przygotowaniu danie obiadowe na pewno przypadnie do gustu miłośnikom aromatycznego sosu pieczarkowego. Gotowa potrawa świetnie komponuje się z ryżem, kaszami, makaronami czy ziemniakami. Składniki: 1 pierś z indyka 500 g pieczarek 3 średnie cebule 2 szklanki śmietanki 30% kilka łyżek masła niewielka ilość oleju przyprawy – sól, pieprz, czosnek granulowany, posiekana
Kuchcik gotujeJako, że marchew w sezonie wiosenno-letnim jest najlepsza i daje ciekawy słodki posmak, który uwielbiam to postanowiłam przygotować kurczaka właśnie w ten sposób. Składniki: 1 kg pałek z kurczaka 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 2 marchewki mleko kokosowe (400 ml) garść orzeszków ziemnych niesolonych 2 łyżki czerwonej pasty curry sól, pieprz słodka papryka imbir mielony tłuszcz do smażenia(...)zalewamy mlekiem kokosowym. Dodajemy pastę curry. Dusimy pod przykryciem ok. 20-30 minut. Solimy i pieprzymy do smaku. Doprawiamy imbirem. Podajemy na ciepło. Danie najlepiej smakuje z ryżem. źródło: przepis własny Ilość porcji: 6 Czas przygotowania: ok. 1,15 h Koszt przygotowania
Pobite gary Barbarypieprz, papryka ostra mielona, czosnek granulowany 250 ml wody 1 duża pierś z kurczaka Fasolę przekładamy wraz z zalewą do garnka w którym będziemy gotować gulasz. Pierś z kurczaka płuczemy i kroimy w małą kosteczkę, doprawiamy solą i pieprzem - podsmażamy chwilę na rozgrzanej oliwie (1-2 łyżki starczą). Przekładamy do fasoli. Następnie pokrojone warzywa: paprykę w kostkę(...)około 40-60 min.). Zaletą tego gulaszu jest to, że nie trzeba go zagęszczać żadną mąką, dzięki fasoli i porowi sos sam się wystarczająco zagęści :). Podajemy z kaszą, ryżem lub makaronem. Smacznego
Moje-pitraszenierazie konieczności należy dolać niewielką ilość zimnej wody. Jakie mięso do rosołu? Najlepszy rosół to ten z połączenia mięsa drobiowego i wołowego. Polecam kawałek szpondra i kawałki kurczaka, np. udka, ćwiartki. Możesz przygotować rosół z całej kury. Smakuje także z dodatkiem porcji kaczki. Możesz ugotować rosół na samej włoszczyźnie, jeśli nie jadasz mięsa. Dodaj wtedy sporo ziół, szczególnie lubczyku. Jakie(...)koniec gotowania rosołu suszony lubczyk – do smaku. Na rosole powstaje najlepsza pomidorowa. Aby ją przygotować dodaj do rosołu passatę, koncentrat pomidorowy lub sok pomidorowy. Podawaj z makaronem lub ryżem. Rosół to pierwsze danie lub kompletny obiad, jeśli jest mocno mięsno-warzywny i podany (jak dawniej w moim domu) np. z młodymi ziemniakami i koprem lub dużą ilością lanych klusek
Zasmakuj Kuchnitylko kwestia pieczenia. Nam smakowało A jeżeli lubisz pory jako dodatek do mięs, polecam też inne przepisy dostępne na blogu: Polędwiczki w porowym sosie Podudzia kurczaka z porami i suszonymi pomidorami 3 pojedyncze piersi kurczaka 2 duże pory 350 ml śmietany 30% około 100 g sera cheddar 1-2 łyżeczki curry mielona papryka słodka sól, pieprz Pory kroimy na półplasterki(...)nagrzanego do 180 stopni i zapiekamy pod przykryciem przez około 40 minut. Po tym czasie naczynie odkrywamy i dopiekamy jeszcze przez chwilę, do zarumienienia się sera. Podajemy np z ryżem i surówką
Smaki Na Talerzunaszym organizmem. Składniki na 4 porcje 1 litr bulionu 4-5 ziemniaków 1-2 marchewki 1 pomidor 1 korzeń pietruszki 2 łyżki zmielonego lub rozdrobnionego mięsa z piersi kurczaka lub indyka na porcję 2 łyżki jogurtu naturalnego do zabielenia na porcję pół łyżeczki roztopionego masła na porcję, opcjonalnie Bulion powinien być ugotowany na chudym mięsie – drób lub wołowina, cielęcina(...)odparowaniu wody) możesz mrozić. Wszystkie warzywa:ziemniaki,marchewka, pomidor bez skórki i pestek, korzeń pietruszki- zmiksuj. Już na talerzu dodaj mięso ,masło opcjonalnie i jogurt. Zamiast ziemniaków może być ryż, płatki owsiane, miękki makaron,kasza manna, kasza orkiszowa-ugotowane na miękko i zmiksowane, zamiast łyżki mięsa można dodać połówkę ugotowanego jaja kurzego lub 2 jajka przepiórcze. Smacznego i na zdrowie
Z Kuchni Do Kuchniczosnek solo ½ łyżeczki suszonych chili płatków po 1 łyżeczce kurkumy, mielonej kolendry, cynamonu i kminu rzymskiego 2 łyżki pomidorowego przecieru 50 ml jabłkowego octu 300 ml wywaru z kurczaka lub warzyw 150 g ciecierzycy, waga sucha 100 g rodzynek 2 łyżki masła klarowanego 2 łyżki natki pietruszki lub kolendry, pokrojonej Namocz ciecierzycę w zimnej wodzie na noc. Pokrój mięso(...)małym ogniu przez 75 minut. Mięso powinno być bardzo miękkie. Na 10 minut przed końcem gotowania dodaj rodzynki. Ugotowany gulasz posyp natką pietruszki lub kolendrą. Podaj tagine z szafranowym ryżem . Spara Spara Spara Spara Spara Spara Spara Spara Spara Spara Spara Spara The post Przepis z jagnięciny – marokański tagine appeared first on Blog kulinarny - codojedzenia.pl
codojedzeniaSkładniki: pierś z kurczaka podwójna 1 sztuka, kucharek 1 łyżeczka, pieprz czarny mielony 1 łyżeczka, olej rzepakowy 6 łyżek, masło 1 łyżeczka, mąka pszenna 3 łyżki, cebula 2 sztuki, przyprawa do zup i potraw w płynie 1 łyżeczka, woda 3 szklanki pierś przeciąć na dwa plastry, będą razem cztery porcje, opłukać i na ręczniku papierowym osuszyć, delikatnie je porozbijać natrzeć(...)podsmażać z 3 minuty na średnim ogniu dodać przyprawę w płynie, wlać wodę i pod przykryciem dusić do miękkości piersi, z wywaru zrobi się sos - można podać z ziemniakami, ryżem lub z czym się lubi...........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubiędniu, gdy miałam wolne .. he he .. jak to ładnie brzmi ;) wparowałam do domu na chwilę tylko i musiałam coś zjeść :) Mięso z indyka możesz wymienić na mięso z kurczaka. Indyk duszony z cukinią 15 dkg mięsa z uda z indyka 1 ząbek czosnku 1/2 cebuli szczypta pieprzu i szczypta chilli łyżka sosu sojowego(...)chwili dodałam wodę i cukinię, całość przykryłam pokrywką i dusiło się wszystko razem około 5 minut. I obiad gotowy :) Ja zjadłam to danie w towarzystwie dwóch łyżek ryżu, ale możesz dodać makaron, ziemniaki. Smacznego ! Indyk duszony z cukinią szybki obiad
Kuchnia na wzgórzu