kurczak na ryzu - 6614 przepisów (strona:173/441)

Skrzydełka z marchewką i porem + film 233

Dzisiaj zapraszam na wyśmienite danie obiadowe czyli skrzydełka z kurczaka z młodą marchewką i porem, potrawę która dobrze z ryżem ugotowanym na sypko lub ziemniakami a co najważniejsze jest smaczna i łatwa do przyrządzenia. składniki na 3 porcje 10 skrzydełek z kurczaka 80 dag młodej marchewki 2 pory  2 łyżki przyprawy do kurczaka 1/2 kostki margaryny(...)szklanki bulionu przepis Skrzydełka myjemy osuszamy , posypujemy przyprawą do kurczaka i obsmażamy na połowie margaryny na złoty kolor .Wyjmujemy na półmisek. Marchewkę i pora kroimy w talarki. Pozostałą część margaryny rozpuszczamy na tej samej patelni na której smażyliśmy skrzydełka, wrzucamy marchewkę i pora i dusimy około 10 minut. Skrzydełka przekładamy do żaroodpornej formy, na nich układamy uduszone warzywa i podlewamy

Smakowite Dania
Menu na tydzień: Zdrowe menu dla zestresowanych 106

nasionami dyni i słonecznika, sałatka z kaszy jaglanej z brokułem, orzechami i daktylami, risotto z kaszy orkiszowej z boczniakami i orzechami włoskimi, paella z pęczaku z krewetkami i kurczakiem, zapiekany bulgur z jarmużem w sosie pomidorowym. W tym menu na tydzień znajdziecie pięć kasz na pięć dni tygodnia. Menu jest dobre dla zestresowanych – bo kasza koi nerwy i poprawia(...)nasionka. Świetnie zastępuje w risotto kaloryczny ryż i świetnie łączy się orzechami włoskimi, boczniakami i suszoną szynką. Czwartek: Paella z pęczaku z krewetkami i kurczakiem Tradycyjne hiszpańskie dane zrobione w absolutnie nietradycyjny sposób. Zamiast ryżu mamy pęczak, który idealnie nadaje się do tej roli. Świetnie chłonie wilgoć, a pęczniejąc tworzy podstawę bardzo sycącego dania. Piątek: Zapiekanka z bulguru i kuskusa

Niedzielny kucharz
Curry indyjskie z mango 190

cebula 2 ząbki czosnku curry indyjskie 1 mango 1 papryczka chili 300 ml mleczka kokosowego 1 kawałek papryki czerwonej 1 woreczek ryżu długoziarnistego  szczypior, kolendra Dwie łyżki oleju kokosowego rozpuszczam i studzę. Pierś z kurczaka kroję na kawałki, przekładam do miski, dodaję sól, pieprz, paprykę, olej kokosowy i odstawiam na 15 minut. Na tej samej patelni od oleju przesmażam(...)odrobione oleju cebulę poszatkowaną, imbir starty na tarce, czosnek sprasowany. Dodaję pierś  z kurczaka i dalej smażę. Dodaję curry według uznania i chwile smażę razem, na końcu wlewam mleczko kokosowe, dodaję papryki pokrojone, obrane i pokrojone mango i duszę razem pięć minut. Ryż gotuję według instrukcji opakowania. Curry podaję z ryżem, posypuje kolendrą i szczypiorkiem

wesoła kuchnia
GRILLOWANY KURCZAK Z SOSEM BALSAMICO 193

którym polewamy mięso. Do tak przygotowanego kurczaka polecam podać sałatę z pomidorkami koktajlowymi i sosem winegret lub mizerię z ogórka oraz  ryż smażony z kalafiorem  .  SKŁADNIKI / 2 porcje 300 g filetów z kurczaka 1 łyżeczka suszonego oregano 2 łyżki oliwy 6 łyżek octu balsamicznego 2 łyżki miodu sól morska, pieprz, szczypta chili WYKONANIE Filety myjemy, osuszamy papierowym

cool and minty
Butter chicken 194

Bardzo aromatyczny kurczak na maśle, czyli popularne indyjskie kremowe czerwone curry z kurczaka z dodatkiem śmietany oraz masła. Podawane z ugotowanym na sypko ryżem basmati lub chlebkami naan. Składniki: 500 g udek bez skóry i kości lub piersi kurczaka na marynatę: 1/2 szklanki jogurtu greckiego 1 cm korzenia imbiru 2 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki chilli łyżeczka garam masali łyżeczka kurkumy

wyzwania kuchenne
Kotleciki ryżowo-marchewkowe 179

Kotleciki ryżowe są prostą alternatywą na bezmięsny i tani obiad. Taki ryż z marchewką i cebulą (bez jajek) podaję jako dodatek do kurczaka lub ryby... smakuje nawet tym, co nie przepadają za gotowaną marchewką. Składniki: 100 g ryżu 2 duże marchewki 2 surowe jajka 2 ugotowane jajka 2 cebule szczypiorek 1 łyżka masła sól, pieprz Wykonanie: Marchewkę ścieramy

IMPRESJA SMAKU
Kurczak faszerowany ryzem z pieczonymi warzywami 200

faszerowany ryzem I paprika z pieczonymi warzywami Najpierw natarlam kurczaka przyprawami , skropilam sokiem z cytryny I wlozylam na godzine do lodowki. Ugotowalam pol szkl ryzu, dodalam przypraw, 2 lyzki stopionego masla ,plus skrojona papryke. Wymieszalam Kurczaka nafaszerowalam ryzem, wlozylam do nagrzanego na 180 C  piekarnika, Pieczemy ok 1 godziny. Polewajac tluszczem "puszczonym " z kurczaka. Obracamy kurczaka

Smaki Edyty
Gołąbki na parze w sałacie rzymskiej 127

Dietetyczne, drobiowe gołąbki z sałata rzymską. Są błyskawiczne do zrobienia. Jak ugotujecie sobie ryż wcześniej to skrócicie sobie czas oczekiwania. Sałata jest delikatna. gołąbki gotowałam na parze. Są bezglutenowe. gołąbki: 1 pierś z kurczaka 1 cebula 2 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki papryki czerwonej wędzonej sol, pieprz 1/2 łyżeczki oregano suszone 1/2 łyżeczki bazylii suszonej 1 jajko 2 łyżki mąki migdałowej(...)łyżeczki oregano suszone 1/2 łyżeczki bazylii suszonej 1/2 łyżeczki papryki słodkiej papryczka chili olej rzepakowy Gołąbki: Pierś z kurczaka, cebulę, czosnek mielę maszynką do mięsa. Do mięsa dodaję jajko, sól, pieprz, paprykę, oregano, bazylię, mąkę migdałową. Całość dobrze wyrabiam. Ryż gotuję według instrukcji opakowania i studzę. Ryż dodaję do mięsa i mieszam. Formuję nieduże podłużne gołąbki. Liście sałaty zanurzam

wesoła kuchnia
Paella 2212

Zapraszam na danie w stylu hiszpańskim - paellę z kurczakiem i chorizo. Składniki na 2-3 porcje: 1 filet z kurczaka 50 g chorizo lub salami chorizo 100 g ryżu do risotto (arborio) 1 pomidor 1 mała czerwona papryka mała puszka kukurydzy 500 ml bulionu drobiowego szczypta szafranu 1 ząbek czosnku 1 łyżka oliwy 1/3 szklanki białego wina 1 łyżka koncentratu(...)podsmażyć chwilę, aż tłuszcz się wytopi. Dodać fileta z kurczaka, smażyć 3 minuty. W połowie obsmażania dodać czosnek. 3. Dodać paprykę i kukurydzę i smażyć kolejne 2 minuty. Dodać pomidory, smażyć kolejne 3 minuty. 4. Wlać wino. gotować przez 4 minuty, Dodać koncentrat pomidorowy, paprykę ostra i kurkumę, wymieszać. Dodać ryż i smażyć kolejne 2 minuty. 5. Zalać gorącym bulionem

Moja Galeria Smaku
Warzywna potrawka z szparagami i kurczakiem 115

Lekka i zdrowa propozycja obiadowa z wiosennych warzyw. Pełna koloru i witamin. Przepyszna z bagietką lub ryżem. Składniki: 1l wywaru ze szparagów 500g piersi z kurczaka Pól kalafiora Por (biała część) Marchew Szklanka zielonego groszku Pęczek zielonych szparagów 150ml śmietanki słodkiej 12% Żółtko jajka Sól Biały pieprz Płatki słodkiej papryki Sposób przygotowania: Piersi z kurczaka myjemy i gotujemy w osolonym(...)gotujemy aż będą półmiękkie. Dodajemy pokrojona pierś. Śmietankę ucieramy z żółtkiem oraz łyżką wazową gorącego wywaru. Dolewamy do warzyw. Doprawiamy solą, białym pieprzem oraz płatkami papryki. Serwujemy z ryżem lub białym pieczywem

Pyry na Gaz
Poniedziałkowy "fit" - Kolorowe duszone warzywa z kurczakiem gyros 210

fasolką szparagową, cukinią i papryką. Danie to może nie prezentuje się światowo ale jest pyszne i sycące. Idealnie skomponuje się również do podania z ryżem bądź kaszą.  Kolorowe duszone warzywa z kurczakiem gyros SKŁADNIKI : 300 g piersi z kurczaka 250 g cukinii 1 papryka 250 g fasolki szparagowej żółtej przyprawa do gyrosu sól, czosnek granulowany oliwa do spryskania

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Studencka zupa pomidorowa - pomidorówka z ryżem dla bardzo głodnych i leniwych 206

warzywnego lub bio kostka (w najlepszym wypadku posłużcie się świeżą lub mrożoną włoszczyzną i gotujcie do miękkości z mięsem lub bez)  - 200g ryżu (dwa woreczki) - sól, pieprz *opcjonalnie:  - 2 udka lub 2 skrzydełka z kurczaka,  - włoszczyzna - pół łyżeczki suszonego chili,  - śmietanka 30%, 18% lub jogurt Jeżeli używamy mięsa , płuczemy je pod bieżącą wodą, wkładamy do miski(...)zbierać się na powierzchni wody. Dodajemy koncentrat bulionu warzywnego i gotujemy ok. 20 minut. Następnie, jeżeli posługujemy się włoszczyzną - dodajemy obraną i pokrojoną na większe kawałki, wkładamy 2 woreczki ryżu, gotujemy kolejne ok. 15 minut do miękkości ryżu (ciągle mieszajmy, by opadający na dno ryż się nie przypalił). Jeśli nie używamy włoszczyzny, wkładamy tylko ryż i gotujemy całość do jego

Be Fit Be Strong
Drobiowy Strogonow z porem* wg Jamiego 115

duża sklepowy por wystarczy jeden. Jeśli macie już por pod ręką możemy zaczynać- do dzieła! DROBIOWY STROGONOW Z POREM* 150g ryżu basmati 1 duży por (albo 6 miniaturek z ogrodu:)) 5-6 brązowych pieczarek 2 piersi z kurczaka oliwa z oliwek łyżka masła 250ml białego wina sól i świeżo zmielony pieprz   pęczek świeżej pietruszki 300g śmietany 18% 1 cytryna(...)aluminiowej. Drobno siekamy pietruszkę, razem z łodyżkami. Odkrywamy patelnię i dorzucamy kurczaka, większość pietruszki, śmietanę i grzyby. Mieszamy, zagotowujemy, po czym zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze około 10 minut. U mnie trwało to dłużej, ponieważ dałam całą szklankę wody i sos musiał się zredukować. Podajemy Strogonowa na ryżu, posypanego świeżą pietruszką i lekko skropionego sokiem z cytryny. Myślałam

les mirabelles
Papryka faszerowana z kurczakiem 118

zmięknie - palce lizać! :) Faszerowana papryka: 5-6 różnokolorowych papryk (u mnie żółta i czerwona) 0,5 kg piersi z kurczaka lub indyka 3 małe lub 2 średnie cebule czerwone 1 ząbek czosnku ok. 300 g pieczarek 2 woreczki ugotowanego brązowego ryżu (lub innego jeśli nie lubicie brązowego) 2 łyżeczki papryki słodkiej 1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka przyprawy włoskiej pół łyżeczki(...)pieczarki puściły wodę. Podsmażamy aż całość uzyska ładny kolor. Dorzucamy kurczaka oraz przyprawy, zioła oraz sól i pieprz, wszystko mieszamy i podsmażamy jedynie, by kurczak zmienił kolor. Na koniec dodajemy ugotowany al dente brązowy ryż i wszystko mieszamy. Farszu nie trzeba studzić, ale wygodniej się go nakłada, gdy jest nieco chłodniejszy. Nakładamy go do każdej papryki, a tę ustawiamy

Cooking Monster
Pieczone podudzia z kurczaka 247

grzybami. Grzyby leśne zastąpić możemy pieczarkami. Zamiast wina wytrawnego można użyć wino półsłodkie. Podudzia zaserwowałam ze szpinakowymi ziemniakami. Fajnie sprawdzą się z nimi również ryż, kasza czy słodkie ziemniaki. Lubisz mięso z kurczaka? Jeśli tak to koniecznie wypróbuj nasz przepis na Pierś z kurczaka faszerowaną wątróbką. The post Pieczone podudzia z kurczaka appeared first on MeCooks

mecooks