być krojone) - 800 g 2 czerwone papryki 1 cebula czerwona 2 ząbki czosnku pieprz, bazylia, sól, ostra papryka, słodka papryka, curry - jako przyprawy łyżka cukru jeżeli sos z pomidorów ma gorzkawy smak Wykonanie : Mięso z kurczaka natrzeć solą i pieprzem najlepiej poprzedniego dnia, lub choć 2-3 godziny przed pieczeniem. Do naczynia żaroodpornego włożyć kurczaka z odrobiną tłuszczu
Poezja Smaków - blog kulinarnyjogurt grecki 200 g ser żółty 20 dag łyżeczka masła przyprawy (wszystko w proszku): świeżo mielony pieprz czarny sól curry imbir kminek słodka papryka ostra papryka Można użyć też swojej ulubionej mieszanki przypraw do kurczaka czy np. gyros. Wykonanie: Piersi rozciąć tak jak na schabowe wzdłuż mięsa, na 6 części. Robić je tłuczkiem, oprószyć przyprawami, pozostawić na minimum godzinę
Poezja Smaków - blog kulinarnyorientu okazał się strzałem w dziesiątkę! Składniki: - 3 papryki: zielona, czerwona, żółta - 1/2 kg pieczarek - 1 cebula - 1 marchewka - 1 podudzie z kurczaka - bulion lub kostka rosołowa - pół cytryny - przyprawy: świeża melisa, 2 ząbki czosnku, sypany imbir, curry, kolendra - oliwa z oliwek - koncentrat pomidorowy - opcjonalnie śmietana 18volt gdy ktoś preferuje zabielane zupy Do garnka wrzucamy podudzie i gotujemy
upichconaJest odpowiednie dla wegetarian, wegan, a także dla mięsożerców, którzy lubią od czasu do czasu posmakować kuchni roślinnej. Kiedy przygotowuję indyjskie curry , uzależniam przepis od zawartości mojej lodówki. Do tej potrawy sprawdzi się prawie wszystko. Czasami dodaje kurczaka, indyka lub wieprzowinę, innym razem same warzywa, pamiętając, by dodać też te strączkowe, które zapewnią mi odpowiednią ilość białka. Potraktujcie też
Lekcje w kuchniwolne aż do naszej pory obiadowej, czyli jak Młody wróci ze szkoły. Składniki dla 2 osób: 1 pojedyncza pierś z kurczaka 1/2 szklanki jogurtu naturalnego 1 łyżeczka papryki mielonej słodkiej 2 łyżeczki czosnku niedźwiedziego 1 łyżeczka curry 1 łyżeczka kurkumy 1/4 łyżeczki chilli mielonego 1 łyżka oliwy z oliwek Dodatkowo: połowa świeżego ananasa jak nie masz użyj z puszki
Blondynka Gotujeotarta z 1 pomarańczy sok z 1 pomarańczy sól i pieprz ananas świeży lub z puszki maślanka sól, pieprz papryka majeranek curry oliwa Wersja z pomarańczami Przygotowanie: 0,5 kg fileta z indyka lub 4 piersi z kurczaka należy pokroić w grubsze kawałki. Każdy kawałek nakłuwamy kilkakrotnie wykałaczką aby marynata mogła wniknąć do środka. Marynatę przygotowujemy łącząc ze sobą(...)pokroić go na większe kawałki. Pokrojone mięso przyprawiamy solą, pieprzem, papryką i majerankiem. Mięso zalewamy 3-4 łyżkami oliwy i dokładnie obtaczamy w przyprawach. Całość zalewamy maślanką z dodatkiem curry (ok 1-2 łyżeczki) i odstawiamy na kilka godzin do lodówki. Nadziewamy na szpadki mięso na przemian z ananasem i opiekamy 10-15 min na grillu. Spróbujcie – takie szaszłyki
Kulinarna Patilogiaotarta z 1 pomarańczy sok z 1 pomarańczy sól i pieprz ananas świeży lub z puszki maślanka sól, pieprz papryka majeranek curry oliwa Wersja z pomarańczami Przygotowanie: 0,5 kg fileta z indyka lub 4 piersi z kurczaka należy pokroić w grubsze kawałki. Każdy kawałek nakłuwamy kilkakrotnie wykałaczką aby marynata mogła wniknąć do środka. Marynatę przygotowujemy łącząc ze sobą(...)pokroić go na większe kawałki. Pokrojone mięso przyprawiamy solą, pieprzem, papryką i majerankiem. Mięso zalewamy 3-4 łyżkami oliwy i dokładnie obtaczamy w przyprawach. Całość zalewamy maślanką z dodatkiem curry (ok 1-2 łyżeczki) i odstawiamy na kilka godzin do lodówki. Nadziewamy na szpadki mięso na przemian z ananasem i opiekamy 10-15 min na grillu. Spróbujcie – takie szaszłyki
Kulinarna Patilogiaednoporcjowa, szybka zupa w sam raz na ekspresowy obiad lub do "pudełka" w pracy. 1 porcja SKŁADNIKI: 130g piersi z kurczaka 40g marchewki 30g cebuli 30g kiełków fasoli mung marynowanej łyżka oleju sól, pieprz, curry, pieprz cayenne imbir, gałka muszkatołowa 30g Cooking Oat (np Alpro)- wegański zamiennik śmietanki kremówki - lub zwykła kremówka 25g makaronu ryżowego ok. szklanka wody SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Gotowanie jest łatweINDYK W SOSIE Z CURRY, BIAŁĄ FASOLKĄ I MANGO, PODANY Z KASZĄ JAGLANĄ! Pożywne, bardzo aromatyczne i rozgrzewające danie z dodatkiem mięsa z indyka. Sos jest
SMYKWKUCHNIsłoniny 2-3 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego 1 szklanka kaszy manny przyprawy: sól, pieprz, majeranek, tymianek, curry (dokładna ilość w przepisie) 1 łyżka oleju do wywaru można dodać również warzywa (ja nie dodałam) WYKONANIE Łopatkę wieprzową, udka z kurczaka, piersi z kurczaka i słoninę umyć, włożyć do dużego garnka, dodać liście laurowe, ziele angielskie, zalać wodą i gotować(...)szklanki wywaru i dobrze wymieszać (najlepiej zmiksować). Pasztet nie może być za gęsty, bo w trakcie zagotowywania (czy też konserwacji) jeszcze zgęstnieje. Następnie doprawić solą, pieprzem, majerankiem, tymiankiem i curry. U mnie była to duża ilość pieprzu i soli, ponad 2 łyżki majeranku, łyżka tymianku i łyżeczka curry. Po doprawieniu pasztetu dobrze go wymieszać i przełożyć do słoików
Passions hobbies lifeSkładniki marynata : 1 i 1/2 łyżeczki miodu 1 łyżeczka oliwy szczypta soli i pieprzu 1 łyżka pietruszki suszonej (albo świeżej) 1 łyżeczka curry w proszku 1 łyżeczka bazylii kilka kropel sosu sojowego ciemnego 1 duża pierś kurczaka garść sałaty 1 duży pomidor 8 plasterków cukinii 1/2 ogórka 1/2 opakowania sera FETA 6 szparag ze słoika 3 łyżeczki kukurydzy z puszki
Kitchens Alphabetpół łyżeczki mielonego pieprzu 1 łyżeczka słodkiej papryki pół łyżeczki ostrej papryki (lub mniej) 1 łyżeczka majeranku 1 łyżeczka curry Marynata do smarowania: 1 łyżeczka miodu 5 łyżek letniej wody 1 łyżka soku z cytryny *** Kawałki kurczaka dokładnie nacieramy przyprawami, przekładamy do miski i wkładamy do lodówki na minimum godzinę *** *** Następnie mięso układamy w naczyniu żaroodpornym
Blog z Apetytemjesienne, więc często przygotowuję je w piekarniku, ale nic nie stoi na przeszkodzie, aby szaszłyki wrzucić na grilla. Połączenie kurczaka, dyni i papryki pomimo swojej prostoty jest naprawdę fenomenalne. Od siebie możecie dodać ulubione przyprawy (świetnie pasuje tu curry), lecz ja wszystko doprawiam delikatnie ze względu na córkę, która nigdy nie może się oprzeć takiemu jedzonku na patyku. Spróbujecie
Di gotujemięso z piersi kurczaka (ok. 100g), - łyżeczka oleju rzepakowego (ok. 10g), - kromka chleba (ok. 30g) - ulubione przyprawy: np. papryka słodka, papryka ostra, curry. Sposób przygotowania 1. Rozdrabniamy liście sałaty. 2. Awokado, ogórka
Zdrowe odżywianie w pięciu smakach