kurczak curry - 3792 przepisów (strona:156/253)

Kurczak po hiszpańsku. 1350

być krojone) - 800 g 2 czerwone papryki  1 cebula czerwona  2 ząbki czosnku pieprz, bazylia, sól, ostra papryka, słodka papryka, curry - jako przyprawy łyżka cukru jeżeli sos z pomidorów ma gorzkawy smak Wykonanie : Mięso z kurczaka natrzeć solą i pieprzem najlepiej poprzedniego dnia, lub choć 2-3 godziny przed pieczeniem. Do naczynia żaroodpornego włożyć kurczaka z odrobiną tłuszczu

Poezja Smaków - blog kulinarny
Kapusta pekińska i kalafior zapiekane pod mięsem i serem - zapiekanka kalafiorowa. 159

jogurt grecki 200 g ser żółty 20 dag łyżeczka masła przyprawy (wszystko w proszku): świeżo mielony pieprz czarny sól curry imbir kminek słodka papryka ostra papryka Można użyć też swojej ulubionej mieszanki przypraw do kurczaka czy np. gyros. Wykonanie: Piersi rozciąć tak jak na schabowe wzdłuż mięsa, na 6 części. Robić je tłuczkiem, oprószyć przyprawami, pozostawić na minimum godzinę

Poezja Smaków - blog kulinarny
Zupa paprykowo-pieczarkowa z melisą, czosnkiem, imbirem, curry i skórką z cytryny 147

orientu okazał się strzałem w dziesiątkę! Składniki: - 3 papryki: zielona, czerwona, żółta - 1/2 kg pieczarek - 1 cebula - 1 marchewka - 1 podudzie z kurczaka - bulion lub kostka rosołowa - pół cytryny - przyprawy: świeża melisa, 2 ząbki czosnku, sypany imbir, curry, kolendra - oliwa z oliwek - koncentrat pomidorowy - opcjonalnie śmietana 18volt gdy ktoś preferuje zabielane zupy Do garnka wrzucamy podudzie i gotujemy

upichcona
Warzywne curry z fasolą / Vegetarian Curry with Beans 86

Jest odpowiednie dla wegetarian, wegan, a także dla mięsożerców, którzy lubią od czasu do czasu posmakować kuchni roślinnej. Kiedy przygotowuję indyjskie curry , uzależniam przepis od zawartości mojej lodówki. Do tej potrawy sprawdzi się prawie wszystko. Czasami dodaje kurczaka, indyka lub wieprzowinę, innym razem same warzywa, pamiętając, by dodać też te strączkowe, które zapewnią mi odpowiednią ilość białka. Potraktujcie też

Lekcje w kuchni
Szaszłyki z Kurczakiem w Jogurtowej Marynacie z Ziemniakami z Szałwią i Rozmarynem 148

wolne aż do naszej pory obiadowej, czyli jak Młody wróci ze szkoły.  Składniki dla 2 osób: 1 pojedyncza pierś z kurczaka 1/2 szklanki jogurtu naturalnego 1 łyżeczka papryki mielonej słodkiej 2 łyżeczki czosnku niedźwiedziego 1 łyżeczka curry 1 łyżeczka kurkumy 1/4 łyżeczki chilli mielonego 1 łyżka oliwy z oliwek Dodatkowo: połowa świeżego ananasa jak nie masz użyj z puszki

Blondynka Gotuje
Szaszłyki z egzotyczną nutą 60

otarta z 1 pomarańczy sok z 1 pomarańczy sól i pieprz ananas świeży lub z puszki maślanka sól, pieprz papryka majeranek curry oliwa Wersja z pomarańczami Przygotowanie: 0,5 kg fileta z indyka lub 4 piersi z kurczaka należy pokroić w grubsze kawałki. Każdy kawałek nakłuwamy kilkakrotnie wykałaczką aby marynata mogła wniknąć do środka. Marynatę przygotowujemy łącząc ze sobą(...)pokroić go na większe kawałki. Pokrojone mięso przyprawiamy solą, pieprzem, papryką i majerankiem. Mięso zalewamy 3-4 łyżkami oliwy i dokładnie obtaczamy w przyprawach. Całość zalewamy maślanką z dodatkiem curry (ok 1-2 łyżeczki) i odstawiamy na kilka godzin do lodówki. Nadziewamy na szpadki mięso na przemian z ananasem i opiekamy 10-15 min na grillu. Spróbujcie – takie szaszłyki

Kulinarna Patilogia
Szaszłyki z egzotyczną nutą 184

otarta z 1 pomarańczy sok z 1 pomarańczy sól i pieprz ananas świeży lub z puszki maślanka sól, pieprz papryka majeranek curry oliwa Wersja z pomarańczami Przygotowanie: 0,5 kg fileta z indyka lub 4 piersi z kurczaka należy pokroić w grubsze kawałki. Każdy kawałek nakłuwamy kilkakrotnie wykałaczką aby marynata mogła wniknąć do środka. Marynatę przygotowujemy łącząc ze sobą(...)pokroić go na większe kawałki. Pokrojone mięso przyprawiamy solą, pieprzem, papryką i majerankiem. Mięso zalewamy 3-4 łyżkami oliwy i dokładnie obtaczamy w przyprawach. Całość zalewamy maślanką z dodatkiem curry (ok 1-2 łyżeczki) i odstawiamy na kilka godzin do lodówki. Nadziewamy na szpadki mięso na przemian z ananasem i opiekamy 10-15 min na grillu. Spróbujcie – takie szaszłyki

Kulinarna Patilogia
Zupa w stylu azjatyckim 80

ednoporcjowa, szybka zupa w sam raz na ekspresowy obiad lub do "pudełka" w pracy. 1 porcja SKŁADNIKI: 130g piersi z kurczaka 40g marchewki 30g cebuli 30g kiełków fasoli mung marynowanej łyżka oleju sól, pieprz, curry, pieprz cayenne imbir, gałka muszkatołowa 30g Cooking Oat (np Alpro)- wegański zamiennik śmietanki kremówki - lub zwykła kremówka 25g makaronu ryżowego ok. szklanka wody SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Gotowanie jest łatwe
Indyk w sosie curry z mango. Przepyszne! 137

INDYK W SOSIE Z CURRY, BIAŁĄ FASOLKĄ I MANGO, PODANY Z KASZĄ JAGLANĄ! Pożywne, bardzo aromatyczne i rozgrzewające danie z dodatkiem mięsa z indyka. Sos jest

SMYKWKUCHNI
Pasztet wieprzowo-drobiowy ze słoika 158

słoniny 2-3 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego 1 szklanka kaszy manny przyprawy: sól, pieprz, majeranek, tymianek, curry (dokładna ilość w przepisie) 1 łyżka oleju do wywaru można dodać również warzywa (ja nie dodałam) WYKONANIE Łopatkę wieprzową, udka z kurczaka, piersi z kurczaka i słoninę umyć, włożyć do dużego garnka, dodać liście laurowe, ziele angielskie, zalać wodą i gotować(...)szklanki wywaru i dobrze wymieszać (najlepiej zmiksować). Pasztet nie może być za gęsty, bo w trakcie zagotowywania (czy też konserwacji) jeszcze zgęstnieje. Następnie doprawić solą, pieprzem, majerankiem, tymiankiem i curry. U mnie była to duża ilość pieprzu i soli, ponad 2 łyżki majeranku, łyżka tymianku i łyżeczka curry.  Po doprawieniu pasztetu dobrze go wymieszać i przełożyć do słoików

Passions hobbies life
Salatka z miodowym kurczakiem, grillowaną cukinią i szparagami 237

Składniki marynata : 1 i 1/2 łyżeczki miodu 1 łyżeczka oliwy szczypta soli i pieprzu 1 łyżka pietruszki suszonej (albo świeżej) 1 łyżeczka curry w proszku 1 łyżeczka bazylii kilka kropel sosu sojowego ciemnego 1 duża pierś kurczaka garść sałaty 1 duży pomidor 8 plasterków cukinii 1/2 ogórka 1/2 opakowania sera FETA 6 szparag ze słoika 3 łyżeczki kukurydzy z puszki

Kitchens Alphabet
Kurcze pieczone w pysznej marynacie 184

pół łyżeczki mielonego pieprzu 1 łyżeczka słodkiej papryki pół łyżeczki ostrej papryki (lub mniej) 1 łyżeczka majeranku 1 łyżeczka curry   Marynata do smarowania: 1 łyżeczka miodu 5 łyżek letniej wody 1 łyżka soku z cytryny     *** Kawałki kurczaka dokładnie nacieramy przyprawami, przekładamy do miski i wkładamy do lodówki na minimum godzinę *** *** Następnie mięso układamy w naczyniu żaroodpornym

Blog z Apetytem
Szaszłyki z piersią kurczaka, dynią i papryką 79

jesienne, więc często przygotowuję je w piekarniku, ale nic nie stoi na przeszkodzie, aby szaszłyki wrzucić na grilla. Połączenie kurczaka, dyni i papryki pomimo swojej prostoty jest naprawdę fenomenalne.  Od siebie możecie dodać ulubione przyprawy (świetnie pasuje tu curry), lecz ja wszystko doprawiam delikatnie ze względu na córkę, która nigdy nie może się oprzeć takiemu jedzonku na patyku. Spróbujecie

Di gotuje
Sałatka z awokado, kurczakiem i sosem musztardowym 128

mięso z piersi kurczaka (ok. 100g), - łyżeczka oleju rzepakowego (ok. 10g), - kromka chleba (ok. 30g) - ulubione przyprawy: np. papryka słodka, papryka ostra, curry. Sposób przygotowania 1. Rozdrabniamy liście sałaty. 2. Awokado, ogórka

Zdrowe odżywianie w pięciu smakach