kukurydzy - 500 przepisów (strona:2/34)

KASZA JAGLANA SMAŻONA Z MARCHEWKĄ i JAJKIEM 151

smakuje także na zimno, dlatego świetnie sprawdzi się do zabrania do pracy.  Najpierw gotujemy kaszę i lekko studzimy, następnie na dużej patelni podsmażamy czosnek, cebulę, marchewkę i obkrojoną kukurydzę z kolby. Na koniec wbijamy jajka, a gdy się zetną dodajemy ugotowaną kaszę. Chwilę podsmażamy, posypujemy szczypiorkiem i podajemy. Całość przygotujecie ekspresowo, szczególnie, gdy z wyprzedzeniem ugotujecie kaszę. Można(...)wcześniej i do czasu użycia przechowywać w lodówce.  Zachęcam też do gotowania z sezonowych produktów. Danie będzie równie dobre, gdy paprykę zastąpicie cukinią lub bakłażanem, a kukurydzę kurkami lub np. boczniakami. SKŁADNIKI / 2-3 porcje 2/3 szklanki kaszy jaglanej 25 g masła 1 łyżka oleju roślinnego, np. kokosowego 1 duża cebula 4 ząbki czosnku 1 duża marchewka 1/2 czerwonej

cool and minty
Krem z kukurydzy konserwowej 174

pyszną słoneczną zupą-kremem. Pogoda za oknem nie rozpieszcza więc dawka słońca na talerzu nie zaszkodzi. A za tym pięknym kolorem i wspaniałym smakiem kryją się 2 warzywa: kukurydza  i ziemniak;) Klasyczny krem z kukurydzy powstaje z dość sporą ilością masła, mój jak to bywa u mnie został znacząco odchudzony. Zero masła, zero śmietany! A tak samo pyszny ;) Słodki(...)kukurydzy, kremowy od ziemniaka a smak zaostrza chili. Gdyby ktoś jednak chciał sięgnąć po masło to należy na tym maśle przesmażyć kukurydzę  i dopiero wtedy połączyć ją z ziemniakami. Składniki: 1 puszka kukurydzy konserwowej 2 małe ziemniaki około 1 litra wody +/- 1/2 łyżeczki chili lub pieprzu cayenne sól 2 garści groszku ptysiowego Brześć Przygotowanie: Ziemniaki obieramy ze skóry

Życie zaczyna się w kuchni
Pierożki Fagottini z nadzieniem z maślanej kukurydzy. 74

Składniki: 1. Ciasto: 300g mąki z miękkiej pszenicy (najlepiej włoska Farina "00") 3 duże jajka (tak po 70g każde) szczypta soli 2. Nadzienie:  1 puszka kukurydzy (285g po odsączeniu)  125g Ricotty 30g startego Parmezanu 20-25g świeżej bazylii (duża garść) 60g masła łyżeczka Harissy (może być też np. chilli albo po prostu pieprz)  sól do smaku(...)folię i odłożyć na co najmniej pół godziny w temperaturze pokojowej; jeśli chcemy urozmaicić nasze danie, ciasto można dodatkowo zabarwić (ja dodałem zblendowany miks blanszowanej pietruszki i świeżej kurkumy); kukurydzę odsączyć (zachować zalewę), odłożyć ok. 2 łyżki ziaren; na patelni, na średnim ogniu rozpuścić masło, podgrzewać aż zacznie brązowieć (uważać, żeby nie spalić!); wrzucić kukurydzę i dusić ok. 2 minuty

Pasta Po Polsku
Meksykańska zupa kukurydziana 116

Nawet jeżeli nie jesteście fanami kukurydzy, to zapewniam, że zupa ta będzie Wam smakowała. Lekko ostra, rozgrzewająca za sprawą imbiru i słodka nuta kukurydzy sprawiają, że chce się do niej wracać.   Dla 4 osób: 3 kolby kukurydzy lub 1 puszka kukurydzy 3 ziemniaki 2 łyżki masła 1 litr bulionu (może być z kostki) 1 łyżeczka startego imbiru 1/2 szklanki(...)śmietany 30% pół łyżeczki kurkumy 1 łyżeczka słodkiej papryki niecałe pół łyżeczki pieprzu cayenne sól, pieprz Kolby obrać z nasion kukurydzy. W rondelku rozgrzać masło i udusić w nim kukurydzę, przez około 5 minut. Zalać bulionem, dodać ziemniaki obrane i pokrojone w kostkę, dodać przyprawy i gotować do miękkości ziemniaków, następnie zmiksować blenderem na gładki krem i dodać śmietanę

Jadło i czytadło
Sałatka z pora, jaj i kukurydzy 75

Sałatka z pora, jaj i kukurydzy . Z dodatkiem kiszonych ogórków i czerwonej papryki. Składniki : 4 jajka ugotowane na twardo 1 średni por pół czerwonej papryki 1 puszka kukurydzy 4 ogórki kiszone 3 łyżki majonezu sól i pieprz Jajka zetrzeć na tarce o dużych oczkach, pora pokroić w piórka, a ogórki w niedużą kostkę. Wszystkie składniki razem z osączoną z zalewy(...)kukurydzą przełożyć do miski, wymieszać z majonezem, doprawić do smaku solą i pieprzem. Czytaj więcej: Sałatka z pora, jaj i kukurydzy The post Sałatka z pora, jaj i kukurydzy appeared first on Moja Delicja

Moja Delicja
Sałatka z tuńczyka z ryżem i ananasem 177

temu. Sałatka z tuńczyka z ryżem Do dzisiaj sałatka ta należy do moich ulubionych sałatek z tuńczykiem. Na pewno wielu z Was znane jest połączenie tuńczyka z anansem i kukurydzą. Najczęściej taką mieszankę znaleźć można na pizzy. Jeśli jednak na pizzę nie macie ochoty a lubicie tego typu smaki to nic straconego. Zamiast pizzy zrobić możecie sałatkę. Przy przygotowywaniu tejże(...)sałaki nie namęczycie się zbytnio krojąc składniki. Kupując ananasa możecie kupić krojonego. Kukurydzy czy tuńczyka kroić nie trzeba a ryż wystarczy ugotować. Sięgnijcie po tę sałatkę i sami przekonajcie się jaka jest prosta do przygotowania. Nie zapomnijcie też o konkursie, który nadal trwa. Szczegóły tutaj: KONKURS Jeśli zdecydujecie się na wypróbowanie tego przepisu, zachęcam Was do dzielenia się zdjęciami

mecooks
Pikantny dip z grillowaną kukurydzą 167

Składniki: 3 kolby świeżej kukurydzy; 1/2 średniej, czerwonej papryki; 1/2 średniej zielonej papryki; 1/2 małej, czerwonej cebuli; 1 ząbek czosnku; 2 łyżki drobno posiekanych, marynowanych papryczek jalapeno; 115 g serka śmietankowego (u mnie Almette śmietankowy); 1/4 szklanki majonezu; 1/4 szklanki kwaśnej, gęstej śmietany 18 %; 225 g łatwo topliwego, żółtego sera (u mnie czerwony Cheddar);  1 cebulka dymka wraz(...)Ząbek czosnku obrać, przecisnąć przez praskę.  Żółty ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach (na tzw. grube wiórki). Marynowane papryczki jalapeno odsączyć z zalewy i drobno posiekać. Kolby kukurydzy oczyścić z liści i włókien. Dokładnie posmarować olejem (przy pomocy pędzelka) i oprószyć solą. Tak przygotowane kolby kukurydzy grillować na rozgrzanej patelni grillowej (lub na ruszcie grilla na świeżym powietrzu

Gospodyni Miejska
Zupa kukurydziana z kalafiorem 245

Zupa krem z kukurydzy i kalafiora o orientalnym smaku, w którym przewija się słodycz z nutką pikanterii. Znalazły się też w niej całe różyczki kalafiora, co sprawiło, że zupa jest znacznie ciekawsza . 1 cebula 1 ząbek czosnku 2 plasterki imbiru 1 mała czerwona papryczka chilli 1 marchewka 2 kukurydze świeże 1 l domowego bulionu drobiowego 1 szklanka mleczka kokosowego najlepiej(...)Odrobinę masła rozpuścić w garnku, w którym będziemy gotować zupę. Dodać pokrojoną w kostkę cebulę, rozgnieciony czosnek, papryczkę chilli i imbir. Chwilę podsmażyć i dołożyć skrojoną marchewkę. Z surowej kukurydzy ściąć ostrym nożem ziarenka i wrzucić do garnka. Wszystko zalać bulionem drobiowym i gotować, aż warzywa zmiękną. Doprawić solą i pieprzem. Na około 10 minut przed końcem włożyć kalafior podzielony

https:KKuchniaMniam
Zupa krem z kukurydzy 203

Zupa krem z kukurydzy jest moją propozycją szybkiej kolacji na jesienne wieczory. Zupę przygotowuje się około 20 minut, jest wspaniale rozgrzewająca oraz sycąca. Dodatkowo posiada piękny kolor, dzięki któremu wspaniale prezentuje się w naczyniu. Zupę oczywiście możecie podawać ulubionymi dodatkami, jak grzanki, pestki dyni, pestki słonecznika czy też z groszek ptysiowy. Aby podkręcić smak zupy, dodatkowo, zamiast śmietany, dodałam(...)się ona po chwili. Zobacz także przepisy na inne zupy krem: Zupa krem z batatów i papryki Zupa krem z mrożonego groszku Zupa krem cebulowa Przepis na krem z kukurydzy Drukuj przepis Porcji: 4 Czas gotowania: 20 minut Składniki łyżka masła średnia cebula średnia marchewka 2 puszki kukurydzy 1 -1,5 l bulionu (jeżeli nie macie, użyjcie kostki rosołowej) duża

Kuchnia Bazylii
Sałatka ze świeżych ogórków, kukurydzy i fasoli 203

Sałatka ze świeżych ogórków, kukurydzy i fasoli jest prosta i szybka w przygotowaniu, a dzięki musztardowym sosie przyjemnie wyrazista w smaku sałatka. Najlepiej smakuje, gdy dobrze schłodzona. Świetna z pieczywem, ale polecam ją również do pieczonego fenkuła. Pychotka Składniki: Warzywa: 2 świeże średnie ogórki 1 szklanka kukurydzy z puszki 1 puszka fasoli czerwonej 1 łodyga selera naciowego 2 plastry cebuli(...)sojowego o smaku naturalnym 1 łyżka musztardy z ziarnami gorczycy 1 łyżka musztardy Dijon sól, pieprz do smaku Wykonanie: Ogórki obieramy, myjemy i kroimy w większą kostkę. Fasolę i kukurydzę odcedzamy i dokładnie płuczemy pod bieżącą wodą. Cebulę kroimy w drobną kosteczkę, a umytego selera kroimy w cienkie plasterki. W niewielkim naczyniu mieszamy jogurt i musztardy. Do drugiego naczynia wsypujemy

Lamarida.pl
Placki z cukinii i kukurydzy Bonduelle 132

Bonduelle kukurydza złocista, wykorzystywana w kuchni do wielu potraw ale głównie do sałatek lub pizzy. Ja postanowiłam zrobić jeszcze jedną wersję placuszków z dodatkiem kukurydzy tym razem w połączeniu z cukinią. I wiecie co?!  Jak zawsze okazał się to strzał w 10! Polecam wypróbować ;) A czy wiesz,że... Warzywa Bonduelle uprawiane są w najlepszych strefach klimatycznych dla danych warzyw(...)dlatego Kukurydza pochodzi z ciepłych Węgier, a groszek z Polskich Kujaw. Składniki: 1 duża cukinia lub 2 małe 1 cebula 5 czubatych łyżek mąki kukurydzianej 2 jajka 1/2 puszki kukurydzy konserwowej Bonduelle świeże zioła sól, pieprz olej do smażenia Przygotowanie: Cukinię myjemy, wydrążamy środek z pestkami jeśli są, jeśli jednak używamy młodej cukinii nie musimy nic wydrążać. Cukinię ścieramy

Życie zaczyna się w kuchni
Pizza z ciasta francuskiego z tuńczykiem i kukurydzą 516

francuskie i ketchup. Te dwa produkty świetnie się uzupełniają i są doskonałą i smaczną bazą do przygotowania przeróżnych smakołyków. Dziś zapraszam na pyszne pizze na francuskim cieście:) Tuńczyk lubi kukurydzę, dziś więc takie właśnie zestawienie. Nie byłoby też pizzy bez sera – ja wykorzystałam i ser cheddar i tartą mozzarellę. Z połączenia tych kilku składników otrzymujemy pyszną i pięknie prezentującą(...)okazje: Mikołajki, Sylwestra czy bezokazyjne spotkania rodzinne lub w gronie znajomych:) Na 12-16 porcji: 2 op. ciasta francuskiego 1-2 puszki tuńczyka w sosie własnym ok. 1/2 puszki kukurydzy pęczek szczypiorku gęsta, kwaśna śmietana 18% około 100 g sera cheddar kilka garści tartej mozzarelli sól, pieprz Ciasto francuskie rozwijamy, kroimy na 6-8 kawałków. Krawędzie ciasta zawijamy do środka

Smaki Na Talerzu
Sałatka z wędzonym morszczukiem 214

Sałatka  z wędzonym morszczukiem, ogórkiem kiszonym, kukurydzą  oraz jajkiem to propozycja na pyszną kolację.  Oczywiście do sałatki można dać inną rybę wędzoną,  a jogurt zamienić na majonez. Również świetnie smakuje w  połączeniu  z drobnym makaronem. Składniki: 1 wędzony morszczuk 1/2 puszki kukurydzy 3 ogórki kiszone 3 jajka 1 mała czerwona cebula(...)naturalnego sól, pieprz Wykonanie: Jajka ugotować na twardo, obrać. Rybę obrać ze skóry, ości i rozdrobnić na mniejsze kawałki, przełożyć do miski. Cebulę, jajka oraz ogórki pokroić w kostkę. Kukurydzę osączyć z zalewy. Natkę pietruszki posiekać. Do ryby dodać kukurydzę, ogórki, jajka, cebulę oraz natkę, wymieszać. Na koniec dodać jogurt naturalny i doprawić do smaku solą i pieprzem. Dokładnie

magiczna kuchnia Kasi
Sałatka ryżowa z makrelą, jajkiem i kukurydzą 222

tego wyjść - pomyślałem. Poszperałem jeszcze w swojej "skarbnicy wiedzy" i zabrałem się do tworzenia. Na bazę poszedł ryż - nic oszałamiającego. Później dołączyła rybka - trochę się naskubałem -  jajka i kukurydza. Już miało to jako taki wygląd ale jeszcze trochę było mi mało. No to wypaliłem z czerwoną cebulą. Majonezik, przyprawy i jest - smaczna, spójna jednak nadal miałem do niej małe(...)krótkim namyśle do całości dołączyły ogórki kiszone :) To był strzał w dziesiątkę. Sałatka jest pyszna - jajko świetnie łączy się ze smakiem wędzonej ryby a słodka kukurydza ze smakiem ogórków. Cebula dodaje całości tylko pikanterii. Potwierdzeniem moich słów może być fakt, że dość spora micha została rozpracowana przez moją rodzinę w przeciągu kilku godzin :) Składniki - 5 jajek - wędzona makrela

Świat Smaku
Sałatka makaronowa z ogórkiem, kukurydzą konserwową, prażonymi ziarnami słonecznika i sezamu. 213

Delikatna, czosnkowa sałatka makaronowa, z ogórkiem, kukurydzą konserwową, prażonymi ziarnami słonecznika i sezamu. Główną nutę smakową nadaje prażony sezam, a zapachu czosnek. Składniki: 100 g makaronu orzo (w kształcie ryżu) 1/2 długiego ogórka lub 2 ogórki gruntowe 1 puszka kukurydzy konserwowej 2 ząbki czosnku 40 g ziaren słonecznika (polecam Skworcu ) 10 g sezamu białego 10 g sezamu czarnego(...)czubata łyżka majonezu 2 czubate łyżki jogurtu naturalnego sól pieprz Wykonanie: Makaron gotujemy w osolonej wodzie. Ogórka obieramy i kroimy w drobną kostkę. Kukurydzę odsączamy z zalewy. Makaron, ogórki, kukurydzę mieszamy. Czosnek przeciskamy przez praskę. Czosnek, jogurt i majonez łączymy. Sos solimy oraz pieprzymy do smaku i łączymy z warzywami. Na patelni prażymy słonecznik i sezam. Ziarna studzimy

Smak mojego domu