obiadów pojawiło się już na blogu. np. minizapiekanki z rybą i warzywami, zimowa sola sauté, nietypowe klopsiki w delikatnym sosie pomidorowym, delikatna zupa porowa z kukurydzą i kurczakiem, proste i szybkie, wegetariańskie leczo, zupa pomidorowo-imbirowa z zieloną soczewicą. Przyzwyczajam się do tego, by piec, zamiast smażyć i wykorzystywać w kuchni jak najwięcej warzyw
Ratunku obiadkurczaka, podwójna;Pomysł na soczystą pierś kurczaka z papryką Winiary;4 wraps'y multigrain;1/2 dużej czerwonej cebuli lub 1 mała pokrojone w piórka;1 zielona papryka;1/2 puszki kukurydzy;2 garści kiełków rzodkiewki;1/4 główki sałaty;mały ogórek pokrojony w plasterki;2 pomidory podzielone na ćwiartki;2 łyżki oliwy z oliwek; opcjonalnie: ser żółty pokrojony w kostkę w ilości
MiksturownikSkładniki: - ok. 100 g dowolnego makaronu (dodawałam na oko) - jedna pierś z kurczaka (pojedyncza)- 2 średniej wielkości ogórki konserwowe- 1/4 świeżej, czerwonej papryki- średniej wielkości cebula- opcjonalnie: groszek lub kukurydza konserwowa- 50 ml białego, wytrawnego wina- łyżka oleju- dwie łyżki majonezu- sól, pieprz- czerwona słodka papryka- suszone: tymianek, bazylia, oregano (lub inne zioła)Przygotowanie:1. Makaron gotujemy w osolonej wodzie
Kraina Tysiąca SmakówMakaron fusilli, pesto z roszponki, pieczona pierś kurczaka, suszone pomidory, brokuł, groszek, kukurydza :) Jeśli chodzi o makaron to moją ulubioną potrawą jest i będzie zawsze makaron z jajkiem :) Jak już go gotuję, to zawsze więcej, żeby zostało właśnie do jajka na kolację. Tymczasem na obiad makaron jest zawsze opcją łatwą i szybką - wystarczy parę ulubionych dodatków i pyszne danie gotowe
Kraina Tysiąca SmakówCOOL snack- popcornowe solone- popcornowe solone pełnoziarniste- popcornowe niesolone- popcornowe niesolone pełnoziarnisteProdukt ten jest w 100% naturalny, wypiekany bez tłuszczu, bez konserwantów, aromatów i sztucznych barwników.Wypiekane z kukurydzy, w zależności od rodzaju - z pełnoziarnistej lub z ziarna bez łuski.Chrupki sprawdzają się idealnie w diecie małego dziecka. Moja 2,5 letnia córunia rozsmakował się w nich. Świetna przekąska
kolorowotorcikowoogórkiem i kurczakiem 1 opakowanie makaronu Wielickiego - LITERKI lub innego drobnego Ugotować wg przepisu na opakowaniu 1 ogórek świeży 1 filet z kurczaka pęczek świeżego koperku 1/2 puszki kukurydzy - nie koniecznie ! 2 sosy do sałatek - ziołowo-koperkowe 2-3 łyżki majonezu Filet pokroić w kostkę, usmażyć na oleju, przyprawić. Wystudzić. Ogórek pokroić w kostkę, koper posiekać. Wszystkie składniki przełożyć
kolorowotorcikowoSkładniki:300-400 g mięsa - filet z kurczakapapryka żółta - średnia wielkość1 mała cukinia1/2 średniego pora 3 łyżki kukurydzy 2 łyżki groszku zielonego konserwowego3 łyżki koncentratu pomidorowegołyżeczka papryki słodkiej 1/2 łyżeczki papryki ostrej2 ząbki czosnkusólolej do smażenia PrzygotowanieMięso pokroić w paski, paprykę i cukinię również. Pora pokroić w plastry.Olej rozgrzać, wrzucić mięso - podsmażyć.Dodać warzywa - dusić.Pod koniec duszenia
kolorowotorcikowoSkładniki:około 3 szklanki ugotowanego makaronu, np. kokardkimała puszka kukurydzy 3-4 ogórki gruntowe5 plasterków gotowanej szynkisól, pieprz2 łyżki majonezu, np. Majonez Pomorski OcetixWszystkie składniki połączyć, doprawić do smaku - wymieszać z majonezem. Przed podaniem chwilę schłodzić w lodówce. Majonez OCETIX miałam okazję stosować pierwszy raz - jest nieco rzadszy niż majonezy powszechnie stosowane, niemniej jednak - do sałatki idealny
kolorowotorcikowosałatka to dobry pomysł na Święta. [Przepis z książki "123 sałatki i surówki Siostry Anastazji", Kraków 2009] Składniki: pierś z kurczaka 5 jajek 30 dag żółtego sera puszka kukurydzy słoik marynowanej cebulki chrzan majonez mały jogurt naturalny szczypiorek sól, pieprz Wykonanie: 1. Pierś z kurczaka pokroić w kostkę, przyprawić i podsmażyć na patelni. 2. Jajka ugotować na twardo
Pasja Smakuprzypadku dużej pizzy) lub na cztery. Każdą rozwałkować i umieścić na wysmarowanej olejem blaszce. Przedstawione składniki są na jedną pizze, drugą można przygotować dowolnie (u mnie była z kukurydzą i salami). Składniki sosu połączyć w dowolnych proporcjach w zależności od potrzeby. Ciasto posmarować sosem, posypać startym żółtym serem, ułożyć na nim salami i pokrojone w plasterki pieczarki oraz pomidory
Pasja Smakupiwo było kwaśne i moim zdaniem nienadające się do picia. Korzenne było lepsze, chociaż trochę słodkawe. Kolejnym zakupem był ciemny chleb - bo tata bardzo lubi, dwa pierogi - z kukurydzą i soczewicą, zwłaszcza ten pierwszy był bardzo ciekawy w smaku. Zaciekawił nas także piróg jaglany, więc i on dołączył do naszych zakupów. Na koniec spróbowałam jeszcze kieliszeczek Krupnika Pszczelowolskiego
Pasja Smakuwody kilka ziarenek ziela angielskiego 2-3 listki laurowe pieprz, sól żelatyna (8 łyżeczek na 1 litr wywaru) natka pietruszki 1 słoik mieszanki sałatkowej (groszek, marchewka, kukurydza) kubeczki na galaretki Wykonanie: Oczyszczone skrzydełka i udko zalać wodą, tak by przykryć mięso, dodać przyprawy i gotować aż mięso zacznie odchodzić od kości. Następnie wyjąć mięso z wywaru i odłożyć do miseczki
Pasja Smakuorganizmie odczyn zasadowy, a nie kwasowy jak tradycyjny cukier.Ojczyzną ksylitolu jest Finlandia. Najczęściej uzyskuje się go z drzewa brzozy, choć występuje również w niektórych owocach (np. jagodach), kolbach kukurydzy, grzybach. Nie fermentuje w przewodzie pokarmowym; organizm przetwarza go powoli przy minimalnym udziale insuliny, dlatego cukier brzozowy ma kilkanaście razy niższy indeks glikemiczny od cukru (IG: 8). Ma też
Smaczne Zdrowe