Makaronowe muszle z grillowanymi warzywami 223ogromnym smakiem. Jest to także ciekawa propozycja na przystawkę, gdy przyjmujemy gości na obiedzie. Danie wegetariańskie, z trzema rodzajami sera, które moim zdaniem ma w sobie coś z kuchni śródziemnomorskiej. Poprzez mocne zgrillowanie, warzywa stają się wręcz słodkie, a w kombinacji z makaronem i lekko kwaskowym sosem pomidorowym tworzą przepyszną całość. Potrzebujemy: - 15 dużych muszli makaronowych - 1 cukinia, pokrojona
W mojej holenderskiej kuchni
Zebra 222było zakalcem, a i dobrze smakowało. Przepis na "zebrę" znalazłam kiedyś w jednym z zeszytów kulinarnych mojej mamy, która świetnie piecze i gotuje i to dzięki niej zafascynowałam się kuchnią. Prosty przepis na "zebrę" zapadł mi wtedy w pamięć i wykorzystuję go do dziś. Potrzebujemy: - 5 jajek - 1.5 szklanki cukru - torebka cukru waniliowego - 1 szklanka oleju słonecznikowego - 1 szklanka wody
W mojej holenderskiej kuchni
Ravioli z trzema rodzajami sera 247Ravioli, typowe danie kuchni włoskiej, to nic innego jak po prostu małe pierożki. Ravioli podobnie jak nasze polskie pierogi można nadziewać na mnóstwo sposobów: mięsem, warzywami, serami. Ja chciałabym zaproponować nadzienie z trzech rodzajów sera: ricotty, parmezanu oraz lekko pikantnego sera pecorino. Potrzebujemy: - płaty makaronowe przygotowane wg. przepisu na mój makaron domowy - opakowanie sera ricotta
W mojej holenderskiej kuchni
Pesto alla genovese 185Każdy miłośnik włoskiej kuchni zna zielony sos pesto. Ten fantastyczny sos wywodzi się z Genui, a swój kolor zawdzięcza świeżym listkom aromatycznej bazylii. Pesto można wykorzystać na wiele sposobów: do spaghetti, lasagne, jako dip lub po prostu smarowidło do chleba (np. włoskiej ciabatty). Potrzebujemy (na 2 porcje): - 15 g parmezanu - 15 g sera pecorino - 30 g świeżych listków
W mojej holenderskiej kuchni
Lasagne 223wiem czy wcześniej wspominałam, że jestem miłośniczką makaronów. Dania z nim mogłabym jeść każdego dnia. Jestem również fanką kuchni włoskiej, a jedną z moich ulubionych potraw rodem z Półwyspu Apenińskiego jest lasagne. Jeszcze nie tak dawno, przygotowywałam to danie w oparciu o gotowe paczki z sosem i płatami suszonego makaronu. Jednak nie byłabym sobą gdybym nie spróbowała własnych sił
W mojej holenderskiej kuchni
Kanapka ciabatta 285ciepło. Można też wszystkie składniki rozłożyć na obu połówkach pieczywa i jeść jak zwykłe kanapki. Smacznego! The post Kanapka ciabatta appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Dziwne? Ale zjadliwe #6 Niebo(RAKI) w gębie czy kulinarne rozczarowanie? 238kawałek uszczknęłam, bo jak już się tyyleee przy nich narobiłam, to chciałam chociaż spróbować. W smaku dobre, ale dla mnie raki to w wierszykach niebo... niebo-raki ;) Wynalazki w kuchni nie moja bajka. Lubię czasem sobie coś wydumać do jedzenia, ale z podwórkowego zwierza. Pozostałe niech sobie tam Gordony i inne na G. jedzą. Mówię to z pełną premedytacją
bastalena
Mini Apple Pies (Mini jabłeczniki) 247same wyskakują z foremek. Robimy to ostrożnie, gdyż są bardzo kruche. Jabłeczniki posypujemy cukrem pudrem. The post Mini Apple Pies (Mini jabłeczniki) appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Peeling z płatków owsianych, czyli SPA prosto z kuchni 233samopoczucie (przepięknie pachnie), ale łagodzi stany zapalne skóry i dostarcza skórze antyoksydantów. W porównaniu do innych olei szybko się wchłania, a skóra nie pozostaje tłusta. Kurkuma - przyprawa prosto z kuchni. Ten intensywnie żółty proszek powszechnie stosowany w Indiach jako maseczka wyrównuje koloryt skóry, odżywia, wygładza, eliminuje trądzik. Składniki: - miseczka płatków owsianych - 2 łyżeczki oleju kokosowego - szczypta kurkumy - nie więcej, ponieważ
Słodka sielanka
PIEROGI RUSKIE 199Pierogi ruskie kryją w sobie zarumienioną cebulkę, biały ser oaz ziemniaki oczywiście wszystko odpowiednio przyprawione, czyli to co w polskiej kuchni najlepsze. Natomiast ciasto dzięki dodaniu oleju bardzo dobrze się wyrabia jest sprężyste a wałkowanie nie sprawia żadnego problemu. Po ugotowaniu są niemal aksamitne w smaku, co świetnie
RAROSSA
KOMPOT WIGILIJNY 214Fotka z książki POTRAWY NA BOŻE NARODZENIE WYDAWNICTWO DOLNOŚLĄSKIE WROCŁAW 2001 W Wigilijny poranek to właśnie zapcha gotującego się kompotu z suszonych owoców dobiegający z kuchni budził mnie, przypominając że nadszedł ten jedyny niepowtarzalny dzień w roku. Pomimo że będąc dzieckiem nie przepadałam za tym kompotem to jednak nie wyobrażałam sobie wigilijnej kolacji bez jego udziału. Dziś mój gust
RAROSSA
Pączki z jabłkami 184odsączamy na ręczniku papierowym. Gdy lekko przestygną posypujemy je dosyć obficie cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem. Smacznego! The post Pączki z jabłkami appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Francuska zapiekanka cebulowa 184ketchupem i zjeść razem ze szpinakiem. Smacznego :) Bardzo dziękuję zespołowi Paczkomaty InPost oraz firmom Tefal i Winiary za nagrody związane z wzięciem udziału w konkursie Kuchnia 24/7 organizowanym na portalu durszlak.pl i przejściem do drugiego etapu :) Patelnia od razu weszła w obieg i pomaga mi w przyrządzaniu codziennych posiłków, a pomysły na , mimo że większość
Weganizm infantylny
Roti z warzywami 242typowe dla naszej cywilizacji, w znacznej mierze wywodzą się z nerwicowego lęku przed samotnością. Antoni Kępiński Ci, którzy znają indyjską kuchnię z pewnością wiedzą, czym jest chlebek roti. Może być dobrą alternatywą dla tradycyjnego chleba ze względu na jego szybkość przygotowania i niewielką ilość składników. Można go jeść zarówno na słodko
Weganizm infantylny
Chhole chaat 198się na tym rozróżnieniu. Bóg lubił dobre, to on to drugie. Bo chciał być inny od Boga. W rozróżnieniu zaczyna się grzech". Tadeusz Sobolewski Kuchnia indyjska. Przepis posiada lekkie przeróbki. W oryginale występuje jeszcze podsmażona cebula i kumin. Chilli też może pojawić się w wersji niesproszkowanej. Składniki: 1 szklanka suchej ciecierzycy 4 łyżeczki koncentratu pomidorowego
Weganizm infantylny