Pasztet na każdą okazję. Zamknięty w pysznym, kruchym cieście. Dzięki temu pasztet nie wysycha i dłużej zachowuje swój smak. Upieczony w małych foremkach pasztet można zamrozić i przechować na inną okazję. Doskonale smakuje z barszczem lub z konfiturą z czerwonej cebuli, przepis na konfiturę niebawem na blogu. Polecam! Pasztet w kruchym cieście Składniki na 6-8 kokilek(...)ciasto kruche: 2 szklanki 200g zimnego masła pół łyżeczki soli pół łyżeczki proszku do pieczenia 2 żółtka 2 łyżki zimnej wody Na pasztet: 1,5 kg łopatki wieprzowej 3 udka z kurczaka 500g surowego boczku wieprzowego 300g wątróbki drobiowej 3 jajka 3 czerstwe bułki 3 cebule pęczek włoszczyzny przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa, majeranek Wykonanie: Ciasto: mąkę mieszamy
Smak mojej kuchniWielkanoc nie może zabraknąć sernika. Dzisiaj polecam sernik drezdeński - bardzo smaczny. Składniki: Ciasto kruche: 2 szkl. mąki pszennej 3 żółtka 3/4 szkl. cukru 3/4 kostki margaryny 2-3 łyżeczki proszku do pieczenia Masa serowa: 2 jaja 150 g cukru 1/4 łyżeczki soli skórka otarta z pół cytryny 1 kg twarogu półtłustego(z wiaderka) 1 op.cukru wanilinowego 1,5 opakowania(...)budyniu śmietankowego Masa budyniowa: 1 budyń śmietankowy 375 ml mleka 5 jaj 150 g margaryny 150 g cukru szczypta soli Wykonanie: Ciasto kruche szybko wyrabiamy i wkładamy do lodówki. Gotujemy budyń z mleka i cukru. Zaraz po ugotowaniu wrzucamy pokrojoną margarynę i mieszamy by się rozpuściła. Pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia. Schłodzone kruche ciasto równą warstwą wykładamy
Pyszności Słodkościmasłem i posypujemy mąką. Nie mam formy do tarty więc piekę w tortownicy. Ciasto wałkuję na grubość ok 3 mm i przekładam do foremki. Boki mojego ciasta miały około 2 cm. Tak przygotowane ciasto wstawiam do zamrażarki na 15 minut. Po tym czasie nakłuwam spód ciasta widelcem i wstawiam do piekarnika. Po 5 minutach w 220 stopniach zmniejszam temperaturę(...)temperaturze 180 stopni. Na 10 minut przed końcem czasu posypuje ciasto płatkami migdałowymi, żeby ładnie się zarumieniły. Kroimy dopiero po ostudzeniu ciasta. Całość ma 4750 kcal. Dzieląc ciasto na 15 porcji, jedna będzie miała 316 kcal Tarta migdałowa z porzeczkami i borówkami Pyszne ciasto migdałowe z owocami Ciasto kruche z nadzieniem migdałowym Proste ciasto z owocami Ciasto idealne na lato
Relaxtimewszystkie dodatkowo ten sos niebo w gębie. Zapraszam... Skala smaku 10/10 przed podaniem szarlotkę można włożyć na 20min do piekarnika nagrzanego do 130st. Przepis "Moje wypieki" składniki na orzechowe kruche ciasto: 1 i 1/4 szklanki orzechów laskowych, wcześniej podpieczonych, skórka obrana - ja dałam orzechy włoskie ze skórką 2 i 1/3 szklanki mąki pszennej pół łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki(...)malakserze na drobny piasek. Dodać mąkę, proszek do pieczenia, przyprawy, cukier puder i dokładnie zmiksować do połączenia. Dodać masło, żółtka, ekstrakt z wanilii. Dokładnie zmiksować do otrzymania kuli gładkiego, kruchego ciasta. Jeśli ciasto będzie zbyt sypkie dodać łyżkę wody, jeśli zbyt mokre - łyżkę mąki. Otrzymane ciasto lekko spłaszczyć, owinąć folią spożywczą. Schłodzić w lodówce przez 30 minut
Kubki smakuQuiche to szybka i wszechstronna wytrawna tarta. Podstawa jest zawsze taka sama – kruche ciasto, jajka i gęsta śmietana. Dodatki – jakie kto lubi. Możecie zrobić quiche całkowicie wegetariańskie lub mięsne. U mnie zawsze quiche ma jedną zasadę – sezonowość. Bo dla mnie to szybki i elegancki sposób na podkreślenie najlepszych składników. CIASTO KRUCHE Mąkę mieszamy razem z cukrem i solą. Mocno schłodzone(...)świeże wino bardzo do popicia wskazane! Quiche naprawdę robi się szybko. Najdłużej jak sami widzicie schodzi ze zrobieniem i schłodzeniem ciasta – dlatego zawsze warto zrobić na raz kilka porcji kruchego ciasta i trzymać je w osobnych woreczkach w zamrażalce , na wypadek wielkiego głodu, ogromnego lenia czy wizyty niespodziewanych gości. SKŁADNIKI CIASTA /forma 22-25cm średnicy/ 180g mąki pszennej
Karo in the Kitchenjedno z najpyszniejszych ciast kruchych z owocami! Całość smakuje naprawdę obłędnie. Idealnie kruchy spód, owoce oraz beza to połączenie idealne. Sam spód jest tak kruchy i pyszny, że wręcz rozpływa się w ustach. Robiliście kiedyś kruche ciasto z miodem zamiast cukru? Jeśli nie to pooolecam! Koniecznie skorzystajcie z przepisu, a zaręczam, że jeszcze nie raz go powtórzycie. Naprawdę! (U mnie(...)proszku do pieczenia Beza: 3 białka 1/2 szklanki (120g) cukru (1 szklanka = 250 ml) Dodatkowo: 500g śliwek (u mnie węgierki) 1 jabłko Ponadto: 2-3 łyżki mąki ziemniaczanej Przygotować kruche ciasto. Wszystkie składniki ciasta szybko zagnieść i wstawić do lodówki na około 60 minut. Schłodzonym ciastem wyłożyć dno formy uprzednio wysłanej papierem do pieczenia. Ciasto ponakłuwać widelcem i podpiec
Di gotujeKruche ciasto z agrestem i pianką – Bardzo lubię agrest prawie na równi z rabarbarem, ale czasami w tej ilości letnich owoców jakoś mi umknie. Na szczęście w tym roku było inaczej :). Zapraszam na przepyszne ciasto z agrestem, mój kolejny wakacyjny hit. Ciasto jest kwaskowate, waniliowe, na kruchym cieście, dla mnie wspaniałe. Do tego proste w przygotowaniu i w miarę szybkie(...)polecam! Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka https://malacukierenka.pl/tort-orzechowy-z-kawa-i-whisky.html (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Najlepsze ciasto z agrestem – Kruche ciasto z agrestem i pianką Składniki: Ciasto: 480g mąki krupczatki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 80g cukru pudru 1 opakowanie cukru wanilinowego 16g 250g masła o zawartości tłuszczu 82-83% 5 żółtek 2-3 łyżki kwaśnej śmietany
Mała CukierenkaPyszna, domowa słodycz, która na długo zaspokoi chęć na słodkie ;) Przepis na blaszkę 23 cm Ciasto kruche: 200 g mąki pszenna 1 żółtko 5 łyżek cukru 1 łyżka śmietana esencja waniliowa Masa toffi: 1 budyń waniliowy z cukrem 350 ml mleka 200 g cukru Polewa czekoladowa: 60 g masła 1 i 1/2 tabliczki czekolady mlecznej kilkanaście malusieńkich batoników Twix(...)jeden duży pokrojony na mniejsze kawałki. Ciasto kruche 1. Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto i chowamy do lodówki na pół godziny. 2. Następnie wykładamy ciasto do wysmarowanej masłem i wysypanej bułką blaszki i pieczemy w 200-210 stop przez około 20-25 minut (grzanie góra-dół) Upieczony spód, studzimy. Masa toffi 3. Cukier wysypujemy na patelni i powoli pozwalamy
Gotowanie...to proste !hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Kruche ciasto z owocami w połączeniu ze śmietaną i chrupiącą bezą, to ciasto numer jeden w mojej rodzinie. Gdy spróbujecie to ciasto na pewno skradnie Wasze serca/żołądki :) Normal(...)font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki na kruche ciasto: 3 żółtka ( białka wykorzystamy do bezy) 1 ½ szklanki mąki pszennej ½ szklanki cukru pudru 2 łyżeczki cukru waniliowego 100g masła płaska łyżeczka proszku do pieczenia Przygotowanie : Wszystkie składniki zagnieść ręcznie
W garach u GosiProsta, szybka i rustykalna do granic wytrawna tarta z nieśmiertelnym trio – pieczarkami, serem i cebulą. Jej bazą jest kruche ciasto bez dodatku masła – zamiast niego równie dobrze sprawdza się włoska oliwa. Bez problemu zrobicie ją w godzinę – prawie drugie tyle zajmie pieczenie, ale warto poczekać! CIASTO KRUCHE NA OLIWIE Wybierzcie jak najlepszą oliwę jaką uda się Wam dostać(...)spłaszczamy na placek grubości 2cm, zawijamy w folię spożywczą żeby nie obsychało i schładzamy w lodówce przez minimum godzinę. To ciasto możecie spokojnie przygotować sobie z wyprzedzeniem – jak każde kruche ciasto można je bez problemu zamrozić, albo przechowywać w lodówce przez 4-5 dni. NADZIENIE Pieczarki oczyszczamy zwilżonym papierowym ręcznikiem. Kroimy grzyby na półplasterki, na grubość
Karo in the Kitchenkokosa. I chociaż przygotowanie ciasta jest pracochłonne to tak na prawdę warto poświęcić trochę swojego czasu i je upiec. Polecam je kosztować następnego dnia po przygotowaniu. Składniki na ciasto kruche: 300 g mąki pszennej; 200 g margaryny; 5 żółtek; 1 łyżka kwaśnej śmietany; 100 g cukru pudru; 1 łyżeczka proszku do pieczenia; Wykonanie: Mąkę, cukier puder i proszek do pieczenia(...)czasu go mieszając. Masło dobrze utrzeć, dodawać po trochę budyniu cały czas przy tym ucierając. Pod koniec ucierania do masy można dodać troszkę spirytusu do smaku. Ciasto przekładamy kremem: ciasto kruche - krem - ciasto kokosowe - krem - ciasto orzechowe - krem - ciasto kruche. Wierzch ciasta posmarować polewą czekoladową wg własnego przepisu
In my kitchenLubię tarty za ich uniwersalność. Co jakiś czas przygotowuje kruche ciasto, czy to w wersji słodkiej czy wytrawnej i wkładam do zamrażalnika, kiedy przychodzi ochota na tartę w chwilę mam obiad albo deser gotowy. Do tarty możemy użyć dosłownie wszystkiego! Idealna do oczyszczania lodówki z resztek, zawsze znajdziemy albo warzywa, albo np. resztę z pieczonego kurczaka, takimi sposobami przynajmniej(...)marnujemy żywności. Kruche ciasto - Michel Roux "Ciasta". Kruche ciasto: 250 g mąki, 125 g masła, lekko zmiękczonego i pokrojonego w kostkę, 1 jajko, 1 łyżeczka drobnego cukru, 1/2 łyżeczki drobnoziarnistej soli, 40 ml zimnej wody Mąkę wsypać do miski, zrobić wgłębienie, do którego wkładamy masło, sól, cukier i jajko. Palcami połączyć ze sobą składniki, kiedy będzie miało konsystencję
Plate of Joyminut. Gdyby po godzinie beza była już upieczona, u góry twarda i zarumieniona To oznacza że bez gotowa. Zostawić bezę chwilkę do przestudzenia. Następnie delikatnie wyjąć z blaszki. Kruche ciasto – wszystkie składniki wrzucić do miski i posiekać nożem. Na koniec szybko zagnieść tworząc kruszonkę. Włożyć ciasto do woreczka i na godzinę do lodówki. Blaszkę o wymiarach(...)wyłożyć papierem do pieczenia. Rozłożyć ciasto na dno blaszki, lekko przydusić i nakłuć widelcem. Pieczenie ciasta kruchego – nagrzać piekarnik do 150 C i wstawić blaszkę następnie zwiększyć temperaturę do 190 C i piec 20 minut. Odstawić do ostudzenia. Wykonanie kruchego ciasta w thermomix wszystkie składniki wrzucić do naczynia miksującego, wyrobić ciasto obroty 4, czas 15 sekund następnie wyjąć
Kuchnia Pokoleńjakości twarogu tego z kostki lub dobrego z wiaderka. Taki jest najlepszy. Bardzo łatwy do wykonania, sprawdzi się na świątecznym stole. Polecam! Blaszka o wym 25/35 cm Kruchy spód: 1 opakowanie kruchego ciasta Kętrzyński 15 dag miękkiego masła 2 żółtka 1 łyżka śmietany 18% Masa serowa: 1 kg tłustego mielonego tłustego twarogu np. Piątnica ¼ szklanki soku z cytryny(...)cukru waniliowego 20 dag masła 25 dag cukru 7 jajek Dodatkowo: Cukier puder do oprószenia Sposób przygotowania: Ciasto kruche wymieszać z żółtkami , dodać masło i śmietanę, całość szybko zagnieść w jednolite kruche ciasto. Przełożyć do formy, wyrównać, ponakłuwać widelcem, włożyć do nagrzanego do 180*c piekarnika na grzaniu góra dół i podpiec 15 minut. Masa serowa
Wanilia i Kardamondodawanych owoców jest dowolny, u nas był już mix owoców leśnych (wówczas była wersja orkiszowa), tym razem dodałam czerwoną porzeczkę. Piekłam w ciemnej blaszce, o wym. 33x23cm Składniki: kruche ciasto: - 510g mąki orkiszowej tortowej typ450 (ja dałam po 255g mąki z płaskurki typ650 i z samopszy typ650) - 250g zimnego masła pokrojonego na mniejsze kawałki - 50g ksylitolu(...)robiłam tak 2 razy i super się sprawdziło- łącznie 40g)) lukier: - kilka łyżeczek pudru trzcinowego - kilka kropli olejku migdałowego - kilka łyżeczek słodkiej kremówki przygotowanie : W misie umieszczamy wszystkie składniki kruchego ciasta i zagniatamy przy pomocy haka, do momentu, aż utworzy się kruszonka. Można również zagnieść ciasto ręcznie. Masę dzielimy na 2 równe części. Jedną połową wyklejamy dno blaszki, wyłożone wcześniej
Smaczne Zdrowe