sobie cynamonu, maku ani skórki pomarańczowej to swoją owocową świeżością i puszystą bezą podbiło gusta domowników. Już mam zamówienia na kolejne blaszki :) SKŁADNIKI (blaszka 25 x 40 cm) kruche ciasto 1 szklanka mąki pszennej 100g zimnego masła 1 opakowanie cukru wanilinowego Delecta 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Delecta 3 żółtka jaj masa śmietanowa 250 ml śmietanki kremówki 500g mascarpone(...)rozpuścić w 750 ml gorącej wody. Do gorącej galaretki wrzucamy zamrożone truskawki i mieszamy. Gdy galaretka zacznie tężeć (to bardzo ważne! inaczej galaretka wsiąknie w ciasto) wylewamy ją na kruche ciasto i wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia. Schłodzoną śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno. Następnie dodajemy cukier wanilinowy, ekstrakt waniliowy oraz mascarpone i dokładnie mieszamy. Na galaretkę wykładamy masę śmietanową
DefinicjaSmakuCzas czytania: 3 min Wspaniała szarlotka w stylu amerykańskim! Przygotowana z delikatnego, kruchego ciasta i najprostszego nadzienia z jabłek doprawionych cynamonem i gałką muszkatołową. To te dwie przyprawy sprawiają, że jabłka nabierają cudownego niepowtarzalnego aromatu i smaku, nie rezygnujcie więc z nich. Szarlotka jest bardzo, bardzo smaczna, a najlepiej smakuje jeszcze ciepła z bitą śmietaną lub gałką lodów. W składnikach(...)delikatne. W przepisie jest masło i margaryna, a osoby które jedzą produkty zwierzęce, smalec taka mieszanka ma również wpływ na kruchość i delikatność ciasta. Pamiętajcie o niezmiennej zasadzie, kruche ciasto powinno być cienkie! Szarlotkę możecie wzbogacić o dodanie do nadzienia z jabłek odrobiny rodzynek namoczonych wcześniej w rumie. Zapraszam na szarlotkę w stylu amerykańskim, ale z najlepszymi polskimi jabłkami! Print
SprawdzonaKuchnia.plKażdy lubiący piec ma z pewnością swój ulubiony przepis na kruche ciasto z rabarbarem. Gdy tylko pierwszy rabarbar pojawia się na straganach to już wyobrażam sobie zapach kruchego ciasta wydobywający się z piekarnika. Nie wiem dlaczego wcześniej nie wpadłam na to aby przed pieczeniem podsmażyć rabarbar! Dzięki temu jest o wiele bardziej delikatny, wprost rozpływa się w ustach. Korzystajcie(...)szybko lećcie przygotować to ciasto :) Przepis pochodzi z książki „make cooking easier” Zosi Cudny (recenzję znajdziecie tu —>KLIK). Tam na kruche tartaletki, u mnie wersja w dużym rozmiarze, z małymi zmianami :) ciasto: 300 g mąki 50 g cukru pudru 200 g zimnego masła łyżka wody nadzienie: 4 łodygi rabarbaru 0/5 szklanki truskawek łyżka soku z cytryny
Mienta blogCytrynek 18. Zemsta teściowej 20. Ciasto krówka 21. Ciasto Kubanka 22. Ciasto Rafaello 2 23. Sernik składany 24. Kruche ciasto z jagodami i budyniowa pianką 25. Ciasto Latte Macchiato 26. Ciasto z masą z serka mascarpone i michałkami 27. Ciasto a'la tiramisu(...)Wiśniowa fantazja 39. Ciasto kawowo - śmietankowe 40. Rolada z jabłkami 41. Ciasto biszkoptowe z galaretkami 43. Ciasto gargamel 44. Sernik przekładany ciastem kruchym 45. Sernik na petitkach według babci Marysi 46. Sernik z jabłkami 47. Ciasto Doroty 48. Ciasto Venus 49. Ciasto
kruche babeczkiustach. Delikatne puszyste ciasto na spodzie a na wierzchu starte kruche kakaowe ciasto tworzą wspaniałe trio w jak najbardziej świątecznym wydaniu. Przepis na dużą blachę ciasta. Składniki na kruche ciasto czekoladowe: 200 g mąki pszennej 15 g kakao 75 g cukru 5 g przyprawy do piernika 1 opakowanie ( 16 g ) cukru waniliowego 150 g margaryny 1 żółtko Sposób wykonania: Mąkę(...)śmietankę. Wszystko dokładnie wymieszać i na końcu dodać budynie w proszku. Na upieczony i wystudzony spód piernikowy włożyć równomiernie masę serową, na nią zetrzeć na tarce zmrożone kruche kakaowe ciasto. Całość wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 50 minut w temperaturze 180 stopni C. Po upieczeniu sernik studzić w wyłączonym piekarniku przy otwartych drzwiczkach piekarnika, żeby ciasto nie opadło
Na słodko lub wytrawnieMiśki nie uznają za jedzenie pieczywa z dżemem, gofry i naleśniki owszem, ale oczywiście trzeba im zrobić. Muszę jakoś spożytkować te dżemy, więc wymyśliłam szybkie ciasto. Jest to proprostu kruche ciasto, które nie wymaga wałkowania, ani podpiekania spodu. Przygotowałam je wczoraj wieczorem, schowałam do lodówki na noc, a rano upiekłam. Oczywiście, nie jest wynagany tak długi czas chłodzenia, poprostu było(...)środkowej półce piekarnika. Po upieczeniu możesz opruszyć placek cukrem pudrem, akurat zużyłam całość do ciasta, więc rzuciłam na wierz mrożone maliny i płatki czekoladowe. Smacznego OLYMPUS DIGITAL CAMERA Artykuł Kruche ciasto z dżemem pochodzi z serwisu %%http://www.greenscarf.pl/%%.
greenscarfSkładniki: ciasto kruche: mąka pszenna 550 2,5 szklanki, miękka margaryna 150 gram, cukier puder 3/4 szklanki, jajka 2 sztuki "M", proszek do pieczenia 1 szczypta, rabarbar 3 sztuki duże, grube masa budyniowa: mleko 1 litr, cukier 2 łyżki, masło 1 łyżka, budyń waniliowy bez cukru 3 opakowania, woda zimna 200 ml kruszonka kakaowa: miękka margaryna 125 gram, mąka pszenna(...)minut, zostawić po upieczeniu na 30 minut w piekarniku, następnie formę wyjąć i dobrze ciasto wystudzić aby budyń stężał, najlepiej upiec wieczorem - bardzo smaczne, aromatyczne, nie za słodkie ciasto kruche z rabarbarem, budyniem, kakaową kruszonką, w trakcie jedzenia chce się więcej zjeść..........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni LubięPyszne kruche ciasto z pomarańczową krówką z patelni i bitą śmietaną. Całość posypana startą skórką pomarańczową i czekoladą. Taki pomysł przyszedł mi na połączenie w całość smaków, które pamiętam z dzieciństwa. Wyszło pysznie i dlatego postanowiłam podzielić się przepisem w Wami Zaczynamy od usmażenia krówki na patelni. Składniki: 1 szklanka cukru 1 szklanka śmietanki 18% (słodkiej) ½ kostki masła(...)ciasto nakładam wystygniętą krówkę. Ubijam 330 ml śmietany 30% i wykładam na ciasto. Na koniec posypuję ciasto startą skórką z pomarańczy i czekoladą (1-2 kostki). Smacznego Artykuł Ciasto kruche z pomarańczową krówką i śmietaną pochodzi z serwisu Słodki sentyment
Słodki sentymentkruchym cieszcie z jabłkami... W internecie natknęłam się na nazwę "po japońsku" może to ten. Jest to bardzo szybkie ciasto, i odskocznia od zwykłego ciasta makowego. Składniki: Kruche ciasto: 4 żółtka 1/2 szkl. cukru pudru 3 szkl. mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 250 g masła 3 łyżki kwaśnej śmietany Mak: Puszka maku bakalie według uznania 5 jajek(...)pół szklanki kaszy manny szklanka cukru margaryna parę dużych jabłek łyżeczka sody kropla aromatu Wykonanie: Z podanych składników zagnieść ciasto kruche następnie wyłożyć je na brytfance wyłożonej papierem i posmarowanej tłuszczem. Mak wyłożyć do dużej miski. Margarynę utrzeć na puch z żółtkami i cukrem. Dodać kaszę manną, sodę i aromat oraz starte na tarce o dużych oczkach jabłka. Masę makową
Pychotkaaacukru 1/2 szklanki wody 2 łyżki mąki ziemniaczanej Polewa: 3 białka 10 dag cukru pudru 8 dag zmielonych orzechów włoskich Przygotowanie: Ciasto : Na stolnicy z wszystkich składników zagniatamy kruche ciasto. Ważne, by dodać smalec, wtedy ciasto jest bardziej kruche :) Ciasto trzeba rozwałkować i wyłożyć nim formę, mocno natłuszczoną i posypaną bułką tartą:) Ciasto piec 20 minut
Lawendowe Niebooleju Kawowy jabłecznik z budyniem Jabłkowiec z budyniem Ciasto cytrynowe warstwowe Piankowa szarlotka Ciasto Milky Way Budyniowiec z owocami Szarlotka sypana Ciasto z makiem i serem na kruchym cieście Ciasto serowa pianka Ciasto budyniowiec Jabłecznik na kruchym cieście z kruszonką Ciasto Pani Walewska Ciasto kasztanek Sernik wiedeński Sernik królewski Sernik Izaura Sernik kawowy z trzema warstwami Sernik Kajmakowy Kremowy(...)kokosową chmurką Ciasto zemsta teściowej Ciasto z połówkami jabłek Najprostsza szarlotka Ciasto leśny mech Babki / babeczki: Herbaciana babka Babka na Coca Coli Babkba bananowo- kawowa Muffinki z musli Muffinki czekoladowe Muffinki jogurtowo- miodowe Muffinki dwukolorowe Muffinki czekoladowe z wiśniami Muffinki czekoladowo- kawowe Ciastka / trufle / inne Kruche ciastka przez maszynkę Rurki z kremem Ciastka z dżemem Bezy z czekoladą i cynamonem
W Moim Magicznym Domuokoło 5 łyżek miodu kilka kropli aromatu migdałowego można użyć maku mielonego w domu lub gotowej masy makowej (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Link do filmiku z przepisem na: Makowiec na kruchym cieście Przygotowanie: Najpierw przygotuję ciasto: Na blat wysypuję mąkę, cukier puder, proszek do pieczenia, cukier waniliowy, sól, dodaję masło i łączę ze sobą składniki tak żeby powstały grudki (przypominające(...)góra dół, bez używania termoobiegu. Długość pieczenia zależy od piekarnika. Upieczony makowiec odstawiam do przestudzenia i następnie wybijam, upieczony makowiec możemy dodatkowo oprószyć cukrem pudrem. Makowiec na kruchym cieście jest gotowy, życzę udanego wypieku i smacznego. Pozdrawiam Babcia
Uwaga Babcia Gotujeszklanki, cukier wanilinowy 1 opakowanie, śliwki 1 kg Do miski wsypać przesianą mąkę pszenną razem z mąką krupczatką. Dodać kawałki zimnej margaryny, cukier, cukier wanilinowy, żółtka. Siekaczką do ciasta kruchego połączyć dokładnie wszystkie składniki ciasta, z ciasta kawałek odciąć na kruszonkę, zawiną w woreczek i schować do zamrażarki na 20 minut. Umyte śliwki wypestkować i połówki śliwek skórką do dołu(...)skórką do dołu poukładać na cieście. Piekarnik nagrzany na 190C, grzanie góra/dół, piec około 40 minut, wystudzić i pokroić na porcje - bardzo proste, szybkie, łatwe i smaczne ciasto kruche ze śliwkami i kruszonką, jest aromatycznie pachnące.........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni LubięZapraszam :) Składniki : 1 opakowanie gotowego ciasta kruchego 1 opakowanie ciasta francuskiego Masa serowo kokosowa : 200 g sera białego pół tłustego 1/2 szklanki cukru 3 jajka 1 cukier waniliowy około 100 / 150 g wiórek kokosowych 4 łyżki jogurtu naturalnego Wykonanie : Blaszkę do tart wysmarować margaryną , ja swoją wyłożyłam papierem żeby po upieczeniu dobrze się wyjmowała. Ciasto kruche rozwałkować
Sama słodycz i szczypta chili500g borówki lub jagód Ze składników na ciasto ugnieść szybko kruche ciasto i umieścić je na 20 minut w lodówce, do schłodzenia. Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Schłodzone ciasto zetrzeć na grubych oczkach do formy i równomiernie rozłożyć. Schłodzić w lodówce min. 1h. Nakłuć spód ciasta widelcem. Wyłożyć papierem do pieczenia i wysypać kulkami ceramicznymi lub ziarnami fasoli. Piec(...)kruszonkę. Następnie wymieszać z czekoladą. Na ostudzony spód ciasta wyłożyć borówkę/jagody (jeśli będą kwaśne – oprószyć cukrem pudrem), następnie budyń i kruszonkę. Piec w piekarniku nagrzanym do 180C przez 35-40 minut. Ciasto ostudzić i schłodzić w lodówce przez kilka godzin (najlepiej całą noc). Podawać schłodzone. Smacznego! Artykuł Kruche ciasto z budyniem, z białą czekoladą i borówką amerykańską/jagodami
CookYourself