przepisy na kruche ciasto - 16491 przepisów (strona:130/1100)

Krucha tarta z bakaliami (Crostata di frutta secca) 142

SKŁADNIKI Kruche ciasto 300 g m ą ki  200 g masła  1 jajko 3 łyżki cukru pudru szczypta soli Nadzienie 100 g migdałów bez sk ó rki 100 g łuskanych orzech ó w  włoskich 100 g suszonych moreli 100 g daktyli 150 g suszonych fig 50 g żurawiny 50 g rodzynek(...)średnicy 24 cm smarujemy masłem, oprószamy mąką. Do wyłożenia formy możemy wykorzystać również papier do pieczenia. Po ł owę kruchego ciasta rozwałkujemy na grubość 1/2 cm. Dokładnie wylepiamy formę razem z bokami. Na cieście układamy nadzienie. Odłożone ciasto rozwałkowujemy i przykrywamy nim nadzienie

La grande e la piccola cuoca
Quiche Lorraine 125

Quiche, tarta różnie jest ten rodzaj dania nazywany.  Popularny w UK i u nas w domu.  Można zrobić różny farsz, to tylko zależy od Was. Kruche ciasto można też modyfikować.  Bardzo smaczne i wdzięczne danie.  Smakuje na ciepło i na zimno. Jeśli macie ochotę na quiche z brokułem i serem feta zapraszam  TU Tym razem(...)troszkę zmodyfikowałam przepis na ciasto kruche.  Bardzo smaczne! 175-185 g mąki pszennej 125-135 g masła 25 g tartego sera żółtego (waszego ulubionego) 1 duża łyżka sezamu 3 łyżki zimnej wody Farsz 250g wędzonego boczku 1 duży por Mały pęczek pietruszki 250 g kwaśnej śmietany 5 jaj 1/2 szklanki mleka 60 g tartego sera (waszego ulubionego) Sól, (uwaga

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
Makowiec z masą budyniową 190

Dzisiaj propozycja na makowiec, na kruchym spodzie z masą budyniową i przekładany biszkoptem. Bardzo dekoracyjne i smaczne ciasto. Zapraszam na bloga. ` SKŁADNIKI Ciasto kruche: 1 margaryna  3 szklanki mąki  1.5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 cukier waniliowy 150 g cukru pudru 1 jajko całe plus 2 żółtka Masa makowa: 1 puszka masy makowej  3 łyżki skórki(...)pieczony makowiec ( 30x25). Wykładamy papierem do pieczenia i wlewamy ciasto. Pieczemy w temperaturze 180 stopni C przez 40 minut (w zależności od piekarnika). Wyjmujemy z blaszki i studzimy. Pieczemy ciasto kruche z makiem. Z podanych składników zagniatamy ciasto i  wstawić do lodówki na 1 godzinę. Masę makową mieszamy  z kaszą, jajkami i skórką pomarańczową. Ciasto wykładamy

W kuchennym oknie Ewy
Mazurek pomarańczowy (Crostata con crema all'arancia) 134

SKŁADNIKI Kruche ciasto 250 g m ą ki pszennej   125 g masła 100 g cukru pudru 2 żółtka 1 pomarańcza Krem pomarańczowy 1 pomarańcza 2 jajka 100 g cukru 70 g śmietany 30% Dekoracja 50 g kandyzowanej sk ó rki pomarańczowej   50 g bitej  śmietany **** INGREDIENTI Pasta frolla(...)arancia Crema all'arancia 1 arancia 2 uova 100 g di zucchero 70 g di panna fresca Decorazione 50 g di arancia candita 50 g di panna montata PRZYGOTOWANIE Kruche ciasto W mikserze miksujemy mąkę, cukier puder i zimne masło pokrojone w kostkę. Gdy ciasto uzyska konsystencj ę  kruszonki, dodajemy 2 żółtka oraz otartą skórkę

La grande e la piccola cuoca
Paszteciki z wieprzowiną 165

bohater książki „Tost, historia chłopięcego głodu” – czyli alter ego Nigela Slatera. Do tych babeczek/pasztecików zbierałam się od jakiegoś czasu, chociaż trochę z nieufnością podchodziłam do ciasta kruchego na bazie smalcu. I rzeczywiście to ciasto, inaczej zachowuje się niż kruche z masłem, kóre jest bardziej elastyczne. To ze smalcem nie było tak elastyczne i przynam szczerze trochę(...)miałam zabawy i frustracji na etapie wałkowania i wyklejania foremki (użyłam klasycznej, metalowej foremki na muffinki). Byłam przekonana, że tak kruche ciasto będzie się potem rozpadało po upieczeniu – ale na szczęście nie- nie przyklejało się do foremki, i nie rozpadało. Oczywiście jak nie chce Wam się lepić babeczek to można z podanych proporcji upiec jedno duże ciasto z przykrywką

Cooking for Emily
Wytrawna Tarta z Brokułami i Serkiem Camembert 152

równie smaczna, a nawet jeszcze smaczniejsza. Wytrawna Tarta z Brokułami i Serkiem Brie - Składniki: średni brokuł  zioła np. bazylia, zioła prowansalskie sól, pieprz ok. 150 g serka camembert kruche ciasto: 150 g mąki tortowej 100 g masła (zimnego) żółtko 1-2 łyżki śmietany pół łyżeczki soli lub  opakowania ciasta francuskiego  200 g mozzarelli (lub żółtego sera(...)rozbełtane jajka 100 g żółtego sera (np. Gouda, Edamski)  ok. 2 łyżki masła przyprawy: gałka muszkatołowa, pieprz, sól Wytrawna Tarta z Brokułami i Serkiem Brie - Sposób przygotowania: Ciasto Kruche: Masło drobno siekamy. Wszystkie składniki na ciasto szybko zagniatamy i umieszczamy w lodówce na 30 minut. Po tym czasie ciastem wykładamy formę do tarty (ok. 23 cm). Nakłuwamy za pomocą

Słodka Strona
Czekoladowe z kaszą manną 193

kostki (100 g)  masła 1/2 szklanki cukru 1 białko 100 g kwaśnej śmietany 1 łyżeczka sody Z podanych składników zagniatamy ciasto, a następnie jak to bywa z kruchym ciastem chłodzimy przez ok godzinę w lodówce. Po tym czasie dzielimy je na 4 części i każdą część rozwałkowujemy na placek wielkości blaszki (23x35). Pieczemy w 180 st. C  przez(...)kakao i  1/2 czekolady zagotowujemy, gdy się będzie gotować wsypujemy kaszę i mieszamy gotując aż całość zgęstnieje. Ciepłą masą przekładamy kruche blaty. Pozostałą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej z niewielką ilością mleka i polewamy nią wierzch ciasta. Najlepiej smakuje, na drugi dzień

Cynamonowe szczęście
Porzeczkowa chmurka 101

porzeczkami czyli porzeczkowa chmurka!  To idealna wersja na teraz, gdy porzeczek pełno! Kruchy spód, lekko kwaśna galaretka, pyszny i puszysty krem, a na to krucha beza.  Przepis jest trochę czasochłonny, ale bardzo prosty jeżeli się go trzymacie. Składniki na klasyczną tortownicę.  Aby zrobić ciasto w dużej formie prostokątnej robimy wszystko z 1,5 porcji: Kruche ciasto(...)miski dodajemy śmietanę mascarpone i słodzidło. Ubijamy,  Przekładamy masę śmietanową na galaretkę, a następnie układamy delikatnie bezę. Sprawdź też przepis na: Ciasto kefirowe z porzeczkami i kruszonką Kruche ciasto z budyniem i porzeczkami Dżem porzeczkowy Pełnoziarnistą tartę z czarną porzeczką

Czarnawisienka
Kruchy placek makowy 195

masą makową i brzoskwiniami. Ciasto jest na prawdę pyszne i chyba wypieki z makiem będą częściej gościć na naszym stole bo zaczynają mi coraz bardziej smakować.  składniki: kruche ciasto 125 g masła 200 g mąki pszennej 100 g cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia masa 1 puszka masy makowej, u mnie Helio 4 jajka 50 g cukru 2 łyżki(...)kaszy manny 3 duże połówki brzoskwiń z puszki Przygotować kruche ciasto. Mąkę wymieszać z cukrem i proszkiem do pieczenia. Dodać masło i zagnieść ciasto. Dno tortownicy (o średnicy 24 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Ok 1/5 ciasta odłożyć do lodówki a resztą ciasta wylepić dno tortownicy. Przygotować masę makową. Jajka zmiksować z cukrem, ja ten cukier pominęłam bo gotowa masa

Monia miesza i gotuje
MAZUREK POMARAŃCZOWO-CZEKOLADOWY 166

Mazurki obok bab, należą do tradycyjnych ciast wielkanocnych. Mogą być wykonane z różnych gatunków ciast - kruchego, półkruchego, biszkoptowego, marcepanowego, drożdżowego... Klasyczny mazurek zazwyczaj wykonany jest z ciasta kruchego i powinien on być bardzo cienki. Główne cechy mazurka wielkanocnego to: płaski, słodki i bogato przyozdobiony 😉 Mazurek widoczny na zdjęciu został wykonany przeze mnie jakieś 3 lata temu i był to mój(...)pierwszy mazurek w życiu, bo u mnie w domu nigdy nie było takiej tradycji, aby piec mazurka ma święta. Zastępowały go zawsze babki, serniki i inne ciasta. Mój mazurek jest na kruchym spodzie z nutą pomarańczy oraz pyszną, słodką masą pomarańczową i gorzką czekoladą na wierzchu. Może nie wygląda super atrakcyjnie, ale zapewniam Was, że smakuje rewelacyjnie! Pamiętam, że włożyłam

Kuchnia MagdaLeny
Kruche ciasto z kremem i czekoladą, bez glutenu, bez jajek i bez laktozy 98

Kruche ciasto z kremem i czekoladą Składniki na kruchy spód: 1,5 szklanki mąki ryżowej 0,5 szklanki mąki gryczanej 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej 100 g masła kokosowego BIO 4 łyżki oleju ( ja dałam słonecznikowy) 1 łyżka siemienia lnianego 3 łyżki agawy Składniki na czekoladę: 200 g daktyli bez pestek 1,5 szklanki mleka roślinnego (ja dałam(...)szklanki kaszy jaglanej mleko kokosowe (tylko gęsta część) 10 łyżek wiórek kokosowych 2 łyżki agawy 2 łyżki agawy Dodatkowo: dżem wiśniowy do przełożenia spodu wiórki kokosowe do udekorowania ciasta Kruchy spód: Siemie lniane zalałam wrzątkiem, aby utworzyło gluta. Do miski wsypałam mąki, dodałam masło kokosowe, olej, siemie lniane i wszystkie składniki wymieszałam. Ciasto przełożyłam do formy silikonowej, tworząc nieco wyższe

nietadieta
Wałeczek krucho - drożdżowy 195

Info potwierdzone przez rodowitego Bułgara - kolegę z pracy, którego babcia również mu takie ciasto piekła :) Zatem… do dzieła kochani :) SKŁADNIKI: Na blachę o wymiarach 33 x 10 cm. Ciasto krucho drożdżowe: 500 g mąki pszennej 200 g masła 3 jajka 3 łyżki cukru 100 g drożdży 3 łyżki gęstej śmietany (18% tłuszczu) Masa kakaowa: 100 ml śmietany (18% tłuszczu(...)łyżka masła 5 łyżek cukru 5 - 6 łyżek gorzkiego kakao SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Ciasto krucho drożdżowe: W dużej misce umieszczamy mąkę, cukier, miękkie masło, jajka, śmietanę i pokruszone na mniejsze kawałki drożdże. Rękami wyrabiamy gładkie ciasto, do czasu, aż wszystkie składniki dobrze się połączą. Na stolnicy rozwałkowujemy ciasto na prostokąt o krótszym boku równym długości blaszki. Smarujemy ciasto masą kakaową, zawijamy

W kuchni Katie
TOP 10 CIAST Z BLOGA NA DZIEŃ DZIECKA I LATO! 122

słodkości! Dziś przygotowałam dla Was kilka pomysłów z bloga na pyszne ciasta, które proponuję na rozpoczęcie czerwca – mam nadzieję, że tak jak w tamtym roku pogoda będzie wymarzona! Moje TOP 10 na lato! CIASTO NUMER 1: MALINOWY PIEGUSEK CIASTO NUMER 2: RABARBAROWY TERCET CIASTO NUMER 3: KRUCHE CIASTO BUDYNIOWE Z RABARBAREM I KRUSZONKĄ CIASTO NUMER 4: TRUSKAWKOWA PIANKA

Ostra na Słodko
Krucha tarta malinowa z bezą 129

formę galaretki, a w połączeniu z bezą ma cudowny smak. Wszystko idealnie się komponuje - tarta z malinami sprawdzi się na niedzielny deser ale też nie jedną uroczystość. Składniki:  kruche ciasto:  300 gram mąki pszennej  100 gram cukru  1 duże opakowanie cukru waniliowego  1 jajko  200 gram zimnego masła  szczypta soli  galaretka malinowa(...)białka  i rozsmarowujemy.  Wkładamy do piekarnika na czas suszenia ok. 40 minut w temperaturze 100 stopni C z włączonym termo obiegiem.  Podczas suszenia bezy składamy ciasto. Na kruchy spód wylewamy tężejącą galaretkę i wstawiamy do lodówki na ok 2 godziny. Po tym czasie nakładamy na wierzch wystudzoną bezę

Życie zaczyna się w kuchni
kruche ciasto z czereśniami i budyniową pianką 130

Kruche ciasto z delikatną, słodką budyniową pianką i czereśniami to doskonałe połączenie. Na dodatek zawsze wychodzi i świetnie smakuje. Polecam do wypróbowania również z innymi sezonowymi owocami :-) składniki: 3 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 5 łyżek cukru cukier waniliowy 200 g masła 5 jaj (oddzielnie żółtka i białka) 3-4 łyżki gęstej śmietany 1/2 kg czereśni 1 szklanka

babka w formie