przepisy na kruche ciasto - 16491 przepisów (strona:120/1100)

Śmietanowiec 179

ptasią pianką, pierwszego dnia po upieczeniu smakuje jak serowe ptasie mleczko, z kolejnym dniem zaczyna smakować bardziej jak sernik. Ciasto jest lekko kwaskowate, owocowe z pysznym bardzo kruchym pół razowym ciastem. Inspirację czerpałam z blogu Moje wypieki . listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content='2 szklanki mąki pszennej tortowej 1 szklanka mąki pszennej razowej (typ 2000) 3 łyżki cukru(...)śmietany 18% 3/4 - 1,5 szklanki cukru (ja dałam 3/4) 2 opakowania budyniu śmietankowego/waniliowego bez cukru szczypta soli 400 gr owoców'; document.write(" "); Składniki na tortownicę 28 cm: Ciasto kruche: 2 szklanki mąki pszennej tortowej 1 szklanka mąki pszennej razowej (typ 2000) 3 łyżki cukru waniliowego 220 gr masła 5 żółtek Wszystkie składniki wrzucić do malaksera, wyrobić ciasto kruche

moj przepis na
48. Ciasto - budyniowa tęcza 211

Dużo kolorowego budyniu na bardzo kruchym spodzie pod bezową pierzynką. Kruche ciasto: 3 szklanki mąki pszennej 4 żółtka 1 kostka margaryny 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 różnokolorowe budynie 3 łyżki mąki ziemniaczanej 6 szklanek mleka masa bezowa 4 białka 1 szklanka cukru pudru 3 łyżki mąki ziemniaczanej dowolne owoce Każdy z budyni ugotować osobno i do każdego dodać(...)mniej więcej taki wymiar na jakim ostatecznie będzie pieczone ciasto. Najlepsza będzie blaszka o wymiarach ok 25x25 cm. Budynie pozostawiamy do całkowitego schłodzenia.  Z podanych składników wyrobić szybko kruche ciasto (brak cukru sprawi, że ciasto będzie naprawdę bardzo kruche). Odstawić do lodówki na 30 minut. Następnie 3/4 ciasta wylepić wysmarowaną tłuszczem blaszkę. Resztę ciasta wkładamy do zamrażalki. Ciasto wstawić

Jadło i czytadło
Mazurek truflowo-migdałowy 176

Mazurek wiosenna łąka... Kruche ciasto z wyraźnie migdałową nutą, truflową, lekko podchmieloną masą czekoladową, ozdobną rozetką z masy marcepanowej i mnóstwem smakowitych bakalii...  Mazurek truflowo-migdałowy to smakowita ozdoba wielkanocnego stołu :-) Polecam! Składniki: Ciasto kruche: 350 g mąki pszennej 100 g mielonych migdałów 200 g zimnego masła 100 g cukru pudru 1 żółtko Mąkę wsypać do miski, dodać mielone

maniapieczenia
Sernik tradycyjny 112

Tradycyjny sernik, jest wilgotny i niezwykle kremowy. Upieczony na kakaowym niezwykle kruchym cieście. Muszę nieskromnie przyznać, że to najlepszy sernik jaki kiedykolwiek zrobiłam i minie dużo czasu zanim się skuszę na upieczenie innego, bo ten jest dla mnie idealny. Ponad to jest to sernik, który nie wymaga kopy jaj i jest naprawdę dość łatwy do zrobienia. Jest tylko kilka zasad(...)łyżce sera nadal miksując. Do białek dodać sól i ubić je na sztywną pianę. Delikatnie wmieszać pianę, za pomocą szpatułki, do masy twarogowej.  Ser przełożyć na podpieczone, kruche ciasto i wyrównać szpatułką. Piec 70 minut w 180 stopniach w nagrzanym piekarniku. Jeżeli góra za bardzo zacznie się przypiekać, przykryć folią aluminiową. Sernik studzić w uchylonym piekarniku, aż do całkowitego

Krylowa Kuchnia
Tarta z Crème Pâtissière 53

wody Wszystkie składniki wyrobić szybko, na ciasto/kulkę. Ja wszystko wrzuciłam do malaksera i siekałam parę minut, aż ciasto się połączyło. Ciasto podzielić na dwie równe części, owinąć w folię, włożyć do lodówki na 30 min. Po tym czasie, 1 część ciasta rozwałkować na kształt okręgu o średnicy nieco większej niż nasza forma do tarty, najlepiej rozwałkować między dwoma arkuszami(...)odstawić do ostudzenia, następnie schować do lodówki. Na upieczone ciasto wyłożyć połowę kremu, resztę podzielić na 8 części i wyłożyć na tartaletki. Krem wyrównać, owoce pokroić, poukładać na tarcie, „polakierować” pędzelkiem moczonym w zastygającej galaretce. Ciasto przechowywać w lodówce, delikatnie przykryte folią, najlepiej smakuje następnego dnia, jak ciasto kruche nieco zmięknie od kremu. Smacznego! Tarta z Crème Pâtissière

moj przepis na
Placek z rabarbarem i truskawkami / Strawberry rhubarb pie 163

Dziś przedstawiam kolejny deser z wykorzystaniem sezonowych produktów, czyli truskawek i rabarbaru. Przygotowałam z nich słodkie nadzienie truskawkowo-rabarbarowe do kruchego ciasta w stylu amerykańskim – wyszło przepyszne! Napiszę tylko tyle- ciasto nie zdążyło wystygnąć:) Pomimo jego niezaprzeczalnej kaloryczności ze względu na sporą ilość cukru, starałam się troszkę ulżyć swojemu sumieniu i do produkcji ciasta kruchego użyłam też zdrowej mąki

karmelowy
Cynamonowa tarta z budyniem i jabłkami. 123

tarta z budyniem i karmelizowanymi jabłkami. Pachnie cynamonem cały dom... W smaku rewelacja, polecam przetestować bo jest szybka i pyszna.   Idealna do popołudniowej kawy ;) Składniki na formę 24cm Ciasto kruche: -200g mąki, u mnie typ 650 -100g masła -50g cukru pudru -jedno żółtko -pół łyżeczki cynamonu -2 duże łyżki śmietanki 30% Masa budyniowa: -budyń waniliowy

Wypieki Rene
Tarta z zielonymi szparagami i czosnkiem niedźwiedzim 178

wersję. Trwa najlepszy szparagowy czas, a i czosnek niedźwiedzi jest jeszcze dostępny - więc pieczcie, bo jest pyszna! Polecam. składniki (foremka do tarty o średnicy 20 cm) ok 200 g kruchego ciasta nadzienie 6- 7 szt zielonych szparagów (ok 1/2 pęczka) 4 liście czosnku niedźwiedziego  1  łyżka śmietany - opcjonalnie 2 jaja 30 g tartego parmezanu sól pieprz kilka pomidorków(...)koktajlowych - opcjonalnie do podania kwiaty czosnku  - opcjonalnie przygotowanie Jeżeli nie używamy gotowego ciasta, przygotować kruche ciasto wg ulubionego przepisu. Przed pieczeniem schłodzić w lodówce przez ok 30 minut.  Szparagi umyć, osuszyć, a ich zdrewniałe końce obciąć lub ułamać. Zielonych szparagów nie obieramy.  Położyć na papierze do pieczenia, lekko polać oliwą,  równomiernie ją rozsmarować , posolić i popieprzyć

Stare Gary
Quiche z figami i kozim serem 122

mnie quiche z figami i kozim serem gości już tradycyjnie każdej jesieni i zdecydowanie nadal jest to jeden z moich ulubionych przepisów. * SKŁADNIKI na formę o średnicy 30 cm Kruche ciasto: 180 g mąki pszennej 110 g zimnego masła 1 żółtko ½ łyżeczki soli morskiej 1 łyżka zimnej wody lub mleka Nadzienie: 3 jajka + 1 białko 200 ml crème fraîche(...)śmietany 30% 200 g koziego sera w roladzie 6-8 fig 1 łyżka miodu garść świeżego tymianku sól, pieprz * PRZYGOTOWANIE Kruche ciasto Do miski wsyp mąkę oraz sól, dodaj posiekane masło i wbij żółtko. Szybkim ruchem zagnieć ciasto, dolewając w trakcie odrobinę wody lub mleka. Z ciasta uformuj kulę i wstaw do lodówki na 30 minut. Następnie rozwałkuj cienko

Food Square
Jabłecznik na cienkim spodzie 285

jabłka pieczone, i jabłkowe przetwory... Jabłka, nasze, polskie, NAJLEPSZE ! Jeśli tak jak ja lubicie te owoce, z pewnością rozsmakujecie się w jabłeczniku, czyli jabłuszkach otulonych cienką warstwą kruchego ciasta. Składniki: ( na tortownicę średnicy około cm lub małą blachę ) CIASTO: * 200 g zimnego masła * 2 szklanki mąki pszennej * 2 żółtka * 1/2 szklanki cukru pudru NADZIENIE: * około 1,5 kg kwaśnych jabłek(...)szklanki cukru * 1-1,5 łyżeczki cynamonu * 2 łyżki bułki tartej Wykonanie: Masło pokroić w kostkę, mąkę przesiać. Z mąki, masła, żółtek oraz cukru pudru zagnieść szybko kruche ciasto. W tym celu składniki wyłożyć na stolnicę, posiekać dokładnie nożem i zlepić w kulę lub posłużyć się robotem, o ile takowy posiadamy. Ciasto uformować w kulę, lekko spłaszczyć, owinąć folią spożywczą

kolorowotorcikowo
Kremowa tarta Pina Colada 137

jednak lubię sobie czasem skomplikować zadanie ;) stąd pomysł z frużeliną. Jeśli więc lubicie takie smaki a w szafce zalega Wam puszka mleka kokosowego - polecam do wypróbowania :) Kruche ciasto: 200 g mąki pszennej 130 g masła, zimnego 50 g cukru pudru 1 żółtko 1 łyżka zimnej wody Frużelina ananasowa: puszka ananasów ( masa netto 565 g ) 1,5 łyżeczki żelatyny(...)mąki pszennej 10 g mąki ziemniaczanej 100 g cukru  Dodatkowo: 200 - 300 ml śmietany kremówki 36 % 2 - 3 łyżeczki cukru pudru 3 łyżki wiórków kokosowych Wykonanie: Kruche ciasto: Wszystkie składniki zagnieść razem do otrzymania kuli jednolitego ciasta. Spłaszczyć je, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na około 30 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkować na grubość około

Opowieści z piekarnika
Ciasto z makiem 133

Drodzy, dziś nie będzie nic o ogórkach 😉 . Zajmiemy się ciastem z makiem. Będzie to ciasto kruche, a w środku mak. Nikt nie powiedział przecież, że makowce jada się tylko w święta. My jadamy wtedy, gdy mamy na mak ochotę. Najlepszy byłby wyspany wprost z makówki, ale jak nie ma to weźmiemy z puszki. Będzie szybciej. Jeśli tylko ktoś lubi więcej(...)bakalii to sam sobie dorzuci tyle ile potrzebuje. Na ciasto kruche trzeba: Czytaj więcej

Tylko pysznie
Styropian 181

inny..ten styropian czyli oszukany sernik ..bo bez sera.. Ten jest z dodatkiem śmietany i wiórek kokosowych..polecam i jeden i drugi przepis oraz na styropian bez dodatku ciasta kruchego. Przepis znaleziony w necie, tylko nie zapisałam gdzie. Przed pieczeniem nagrzać piekarnik. Składniki na kruche ciasto: 3 szkl. mąki krupczatki [u mnie mąka tortowa] 1/2 szkl. cukru pudru

Moje domowe kucharzenie
KRUCHA TARTA Z BRZOSKWINIAMI I ŚLIWKAMI 120

Pyszne kruche ciasto z owocami, pianą i kruszonką   SKŁADNIKI CIASTO: 1 ½ szkl. mąki 4 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 100 g masła 2 żółtka Szczypta soli Bułka tarta Nadzienie: Śliwki, 1 brzoskwinia Piana z białek: 2 białka 2 łyżki cukru 1 łyżka budyniu waniliowego Kruszonka: 3 łyżki mąki, 3 łyżki masła, 3 łyżki cukru, 1 łyżka(...)wiórek kokosowych WYKONANIE Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto. Wykładamy na wysmarowaną olejem i wysypaną bułką tartą formę żaroodporną do tarty (średnica 27 cm). Nakłuwamy widelcem, posypujemy bułką tartą. Układamy obrane i pokrojone w ćwiartkę śliwki skórką do dołu. Ubijamy pianę z białek na sztywno,  dodajemy cukier i budyń. Na śliwkach rozsmarowujemy pianę, na pianie układamy pokrojone w kostkę

słodki bratek