bazie ciasta, które robiłam jakiś czas temu ( KLIK ), powstał placek z jabłkami i orzechami. Mega pyszny! Bardzo polecam! Składniki: Kruche ciasto: 2,5 szklanki mąki pszennej 0,5 szklanki mielonych orzechów włoskich lub laskowych 1 jajko 240 g masła 1 niepełna szklanka cukru 1 łyżka cukru waniliowego 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli(...)Nadzienie: 5 jabłek 1 łyżka cukru 1 garść siekanych orzechów włoskich lub laskowych 0,5 łyżeczki cynamonu Sposób wykonania: 1. Składniki na kruche ciasto łączymy, zagniatamy. Gotowe ciasto chłodzimy w lodówce przez 1 godzinę. 2. Jabłka obieramy, kroimy w kostkę. Mieszamy z cukrem, cynamonem i orzechami. 3. Ciasto wyjmujemy z lodówki, 2/3 ciasta wykładamy na spód, dziurkujemy
Kuchnia domowa AniChlebki i zajączki do koszyczka wielkanocnego 4. Sernik kawowy z wiśniową nutą Muffinki rafaello z ciecierzycy (wegańskie) Sernik z brzoskwiniami i bezą Rurki z kremem budyniowym Ciasto kruche z rabarbarem, jabłkiem i budyniową pianką Lody kawowe (z 3 składników, w 5 minut, bez maszyny) Lodowa kawa mrożona Sernik na zimno z musem jabłkowym Ciasto "Stefanka" Spodobał Ci się
Kolorowy Przepisownikcałym domu unosi się cudowny zapach jabłecznika. Nuty jabłek, cynamonu i kruchego ciasta wdzierają się w każdy zakamarek oraz na klatkę schodową. Może doczekam się niespodziewanych gości, kto wie?:) Już od kilku dni chodzi za mną ciasto z jabłkami i powstrzymuję się, aby nie zjeść jeszcze ciepłego :) Ale co ja Wam będę tutaj opowiadać o jabłeczniku skoro mowa
My simple kitchensadzie pod dostatkiem no to szarlotka :p Fajny taki kompromis, co nie??? Szukając odpowiadającego naszym wymaganiom deseru trafiłam do: Justyś, a tam pyszności: Kruche ciasto czekoladowe z jabłkiem i gruszką. W mojej wersji wystąpiły tylko jabłka :) Czekoladowa szarlotkaSkładniki na tortownicę 24cm.:2 szkl. mąki tortowej;3/4 szkl. cukru;2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia;1/4 szklanki kakao
MiksturownikCzęsto na różnych forach internetowych spotykałam się z problemem mokrego ciasta w szarlotkach. Podczas pieczenia woda z jabłek przedostaje się do ciasta, a gotowy wypiek nie jest kruchy, a wręcz często powstaje zakalec(...)Niektórzy stosują gotowe musy jabłkowe lub zagęszczają starte jabłka np. mączką ziemniaczaną. Sposobów radzenia sobie z tym problemem jest wiele :) Moim ulubionym patentem na kruche ciasto w szarlotce jest oddzielenie go od jabłek warstwą z płatków cynamonowych. Komponują się idealnie! Składniki: 4 żółtka 2 szklanki mąki ¾ szklanki cukru 20 dag margaryny 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka
Tradycyjna Kuchniasmażonymi lub prażonymi. Żeby przygotować pyszne danie wystarczy ugotować tylko ryż, czy usmażyć kilka naleśników. Obiad gotowy w 15 min. Podobnie będzie ze zrobieniem szarlotki. Wystarczy zagnieść kruche ciasto i wyłożyć jabłka ze słoika. I niech mi nikt nie mówi, że po co się męczyć, przecież w sklepie można kupić gotowe jabłka prażone. Jedliście je kiedykolwiek
Mieszam w Garnkuwypieku użyłam jabłek champion ale muszą być one twarde a w sezonie jesiennym idealna będzie szara reneta. Szarlotka jest piękna a potem jest pyszna, ma mnóstwo jabłek zamkniętych w kruchym cieście, dosłownie zamkniętych. Nie przekaże Wam smaku, mogę tylko zapewnić że jest niebiański. Przypomina mi dzieciństwo i szarlotki mojej babci. Zachęcam do zabawy w pieczenie tak pysznej szarlotki
Moje Małe Czarowanieniedzielnej kawusi. Uwielbiam, jak w cieście coś chrupie, więc do jabłek dodałam figi i płatki migdałów, aby coś chrupało. Szarlotka z jabłkami w karmelu Składniki : Ciasto kruche : mąka -3 szkl cukier(...)Dodatkowo: tłuszcz do formy cukier puder do posypania ciasta Przygotowanie: Ciasto kruche: Mąkę wysypać na stolnicę, margarynę pokroić na kawałki, dodać pozostałe składniki, zagnieść kruche ciasto. Włożyć ciasto do foliowej torebki, odstawić do lodówki na 30 minut. Po tym czasie formę o wymiarach 24 × 35 wyłożyć papierem wysmarować tłuszczem. Masa jabłkowa: Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić na kawałeczki
Kuchnia Danusibiałkiem, albo położyć warstwę marcepanu. Beza natomiast będzie idealnie krucha jeśli upieczecie ją osobno i ułożycie na jabłkach tuż przed podaniem. Ciasto z tej strony, z małymi zmianami. Szarlotka z bezą Składniki na tortownicę 24 cm: Ciasto kruche: 100 g mąki pszennej 100 g mąki krupczatki 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 60 g cukru pudru(...)około 15 minut w 200 C. Na podpieczony spód wykładamy jabłka, wyrównujemy powierzchnię i wkładamy do nagrzanego do 180 C piekarnika na 25 minut. Po upieczeniu ciasto pozostawiamy w formie do ostygnięcia. Gdy ciasto stygnie przygotowujemy bezę. Jedynym mankamentem tej metody jest fakt, że należy poczekać, aż ciasto ostygnie, ostrożnie wyjąć je z formy, formę umyć i użyć
Mia Cucina Sofietaciast z jabłkami – na blogu znajdziecie ich kilka, a może nawet kilkanaście. Dziś mam dla Was przepis na ulubiona szarlotkę mojej mamy. Delikatne, kruche ciasto obficie pokryte dużą ilością jabłek z cynamonem i puszystą pianką. No i oczywiście duża ilość kruszonki, bez której szarotka nie mogłaby się obejść! Pycha! Ja też ją uwielbiam! A Wy jakie szarlotki
Ostra na SłodkoTotalnie sobie nie wyobrażam moich wypieków bez jabłek. Towarzyszyły mi od dziecka i każde ciasto z jego dodatkiem zawsze mi smakowało. Już nie raz opowiadałam Wam, że szarlotka była moim pierwszym wypiekiem jakie zrobiłam. I powiem szczerze, że z wiekiem nic się nie zmieniło - uwielbiam robić coś na jej kształt, ale ile można(...)Dobra, to nie właściwe pytanie :) Ale czasem mimo wszystko przyda się drobna odmiana i dlatego dziś mam coś podobnego, choć w wersji mini, babeczki z kruchego ciasta z karmelizowanymi jabłkami, podawane z bitą śmietaną i kawałkami orzechów. Prawda, że taki deser pasuje na każda okazję? :)Składniki:400 g mąki pszennej120 g cukru brązowego4 żółtka Jajko120 g masłaŁyżka ekstraktu
Słodkie Przyjemnościjabłek cukier do smaku 3-4 łyżki mąki ziemniaczanej masa bezowa 4 białka 1 szklanka cukru pudru 3 łyżki mąki ziemniaczanej dodatkowo: bułka tarta 1. Składniki na ciasto szybko wyrobić na jednolitą masę i włożyć do lodówki na pół godziny. Bardzo mała ilość cukru sprawi, że ciasto będzie bardzo kruche. 2. Jabłka rozgotować, dodać cukier do smaku
Jadło i czytadłoProponuję dziś pyszne ciasto na świąteczny stół. Pachnie pomarańczami i jabłkami, cynamonem i świętami, polecam. Kruche ciasto, aromatyczne i wilgotne wnętrze, będzie znakomitym uzupełnieniem menu świątecznego. Niech Wam smakuje. Szarlotka z budyniem pomarańczowo - dyniowym. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowanieilość porcji: 20 Najpierw wyrabiamy kruche ciasto, czyli przesiewamy mąkę ryżową i dodajemy proszek do pieczenia. Potem mąkę i proszek drobno siekamy z margaryną, ksylitolem i laską wanilii. Następnie dodajemy jajka oraz jogurt i wyrabiamy ciasto. Odcinamy 1/3 ciasta i wkładamy ją do lodówki aby się schłodziło. Z reszty ciasta formujemy na blaszce spód ciasta (blaszka musi być posmarowana olejem(...)tarce, dodajemy cynamon i laskę wanilii (ilość zależna od gustu). Jabłek nie gotujemy. Przygotowane jabłka układamy na kruchym spodzie. Wyjmujemy ciasto z lodówki i ścieramy na tarce robiąc kruszonkę (można też ciasto rozwałkować i przykryć nim jabłka). Ciasto wkładamy do rozgrzanego piekarnika (180 stopni) i pieczemy 50 minut. Po ostudzeniu posypujemy cukrem pudrem. Życzę smacznego! ***** First
Projekty ze smakiem