kruche ciasto z jabłkami - 2270 przepisów (strona:21/152)

Szarlotka na kruchym spodzie z bezą 230

Szarlotka na spodzie z kruchego ciasta z dużą ilością jabłek i cynamonu, pokrytych słodką waniliową bezą. Składniki: 5 jabłek cynamon cukier waniliowy na ciasto kruche: 200 g mąki pszennej                          100 g masła zimnego(...)cukier, sól, żółtko i masło pokrojone w kostkę. Ucierać ciasto mikserem, dodając w czasie mieszania wodę. Ciasto jest gotowe, gdy zaczyna odklejać się od boków misy.  Zawinąć je w folię i włożyć do lodówki na minimum 30 minut. Piekarnik nastawić na 180 stopni C. W międzyczasie obrać jabłka, zetrzeć na tarce o grubych oczkach i wymieszać z cynamonem

wyzwania kuchenne
Migdałowe ciasto z jabłkami i marcepanem (Torta di mele e marzapane) 128

jeść codziennie i chyba nigdy mi się nie znudzą. Wciąż szukam nowych przepisów, żeby nie piec na okrągło jabłek pod kruszonk ą ,  szarlotki na kruchym cieście lub jogurtowego ciasta  z jabłkami. Z pomocą przyszła moja przyjaciółka, która podzieliła się ze mną przepisem na migdałowe ciasto z jabłkami i marcepanem. M iękkie, aromatyczne, wilgotne ciasto

La grande e la piccola cuoca
Zbójcy w Pałacu i Tydzień Restauracji Groupon 150

ominie.Szalotka i sernik pojawiły się na stole.edit. wieeeeeelka szarlotka i jeszcze większy sernik.Czuć , że ciasta świeże , domowe …Szarlotka z dużą ilością jabłek na przepysznym kruchym cieście.Sernik jak dla mnie troszkę zbyt ciężki , zbyt zbity , ale to jest tylko i wyłącznie kwestia gustu.PODSUMOWUJĄC :Kuchnia tradycyjna , polska , ciężka , która ma swoje plusy i minusy.Ma wielu zwolenników

Ostra na Słodko
Szarlotka 185

żadnego ciasta z jabłkami..tak więc jest...szarlotka na kruchym cieście...pomysł zaczerpnięty  stąd. U mnie z braku czasu na odpowiednie schłodzenie ciasta musiałam zrobić ciut inaczej..Większa porcja ciasta nie nadawała się do tarkowania, więc po prostu odrywałam po małym kawałeczku i kładłam na blaszkę.. Ciasto: 4 szkl. mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 szkl.cukru pudru(...)kostki masła 6 dużych żółtek 2 łyżki gestej kwaśnej śmietany Nadzienie: 8-10 kwaskowatych jabłek, obranych pokrajanych na polplasterki 1/4 szkl. wody 1 szkl. cukru 2 łyżeczki cynamonu 2 łyżki maki ziemniaczanej 3 łyżki soku z cytryny Pianka 6 białek 1/2 szkl.cukru 1 budyń bez cukru (proszek) 3 łyżki tartej

Moje domowe kucharzenie
Jabłecznik z budyniem i orzechami 128

Kolejne ciasto raczej kojarzące się z jesienią. Kocham tę porę roku i jej smaki :) Orzechy włoskie, jabłka i fantastyczne kruche ciasto o orzechowym smaku, skusisz się?  Ciasto kruche: 5 żółtek 500 g mąki pszennej kostka margaryny 2 łyżeczki proszku do pieczenia pół szklanki cukru 70 g zmielonych lub bardzo drobno posiekanych orzechów włoskich 2 łyżki kakao Mąkę, proszek(...)gdyby ciasto było zbyt "sypkie" można dodać odrobinę śmietany). Ciasto podzielić na dwie części (jedna z nich powinna być większa). Włożyć do zamrażalnika. W między czasie przygotowujemy masę z jabłek. ok 1 kg jabłek 70 g posiekanych orzechów włoskich 1 op. budyniu śmietankowego 2 łyżki cynamonu 2 łyżki cukru Jabłka obieramy ze skóry i kroimy w dość

Słodka Kraina Wypieków
TARTA Z JABŁKAMI 243

TARTA Z JABŁKAMI - NAJPROSTSZA! Cieniutkie, kruche ciasto i pyszne, nieziemsko aromatyczne nadzienie jabłkowe – tak można opisać tę tartę. Prosta i szybka do wykonania, a do tego nie trzeba podpiekać spodu, dzięki czemu można zaoszczędzić wiele czasu ;) U mnie tarta wytrzymała najdłużej dwa dni, bo nie da się jej oprzeć. Najlepiej smakuje podawana na gorąco z lodami waniliowymi J SKŁADNIKI(...)się nie rozpadną. Zdjąć z palnika, lekko przestudzić. Płytką formę o średnicy 20 cm wysmarować masłem, oprószyć mąką. Ciasto kruche wyjąć z lodówki, podzielić na dwie części. Jedną część rozwałkować, wyłożyć na dno i boki formy. Ciasto oprószyć bułką tartą, wyłożyć jabłka, wyrównać. Rozwałkować drugą część, wyłożyć na wierzch jabłek, połączyć z ciastem na bokach formy. Ponakłuwać kilkanaście

Calzonella.com
Szarlotka z budyniem 267

Jesienne wypieki to jest coś co bardzo lubie ze względu na moje ulubione ciasta z jabłkami czyli szarlotki.Przepisów na nie jest po prostu mnóstwo wiec testujemy. Na początek przedstawiam ją z budyniem. Szarlotka jest smaczna i warta wypróbowania. Zapraszam... Kruche ciasto: - 500 g mąki - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 200 g  cukru - 1 op. cukru waniliowego(...)zależności od kwaśności jabłek - do smaku) Kruche ciasto: Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, cukrem i cukrem waniliowym. Dodać masło pokrojone w kostkę. Posiekać. Dodać żółtka i szybko zagnieść. Teraz stopniowo dodawać śmietanę, aż ciasto utworzy kulę (nie trzeba dodawać całej ilości, wystarczy tylko tyle śmietany, żeby się dobrze zagniotło). Ciasto podzielić na pół. Jedna połowę włożyć do lodówki

Kubki smaku
Francuska tarta z jabłkami i cynamonem 152

wypróbowałam francuską tartę z jabłkami i sosem. Francuska tarta z jabłkami to tarta z waniliowym sosem. Niektórzy nazywają taką tartę budyniową. Dla mnie jednak francuska tarta z jabłkami to tarta z sosem z prawdziwej śmietanki i jajek. Francuska tarta to również nieco inne ciasto. Spód do ciasta jest zawsze chrupiący i kruchy. Tarta z jabłkami , szarlotka

codojedzenia
Tort jabłkowy 144

pokojową. Kruche ciasto: Przełożyć wszystkie składniki na kruche ciasto do miski i zagnieść ręką. Ciasto odstawić na 15 minut do lodówki, aby łatwiej się wałkowało. Ciasto rozwałkować i przełożyć do tortownicy (forma o średnicy 28 cm). Ciasto lekko nakłuć widelcem i piec przez 15 minut w 220 stopnicach. Ciasto(...)minimum 3 h (najlepiej całą noc). Krok po kroku: 1. Przygotować budyń i wystudzić 2. Przełożyć składniki na kruche ciasto do miski 3. Zagnieść ciasto 4. Rozwałkować ciasto i przełożyć do formy 5. Upiec kruchy spód 6. Przygotować biszkopt: utrzeć białka z cukrem 7. Dodać żółtka 8. Przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia 9. Wymieszać delikatnie masę 10. Przelać

KuchniaWeDwoje.pl
SERNIK Z NADZIEWANYMI JABŁKAMI 200

innego , ale coś równie pysznego! Dziś mam dla Was przepis na jeden z najlepszych serników jakie robię i jakie jadłam! Niesamowicie delikatny , kremowy …. na kruchym cieście …. z dodatkiem nadziewanych żurawiną jabłek! Połączenie słodkiego sernika z kwaskowatym smakiem żurawiny tworzy nieziemską całość , której trudno się oprzeć! Spróbujcie! SKŁADNIKI: ( tortownica 26 cm ) KRUCHE CIASTO: * mąka pszenna(...)jajko – 2 szt * budyń waniliowy – 60 g * cukier – 50 g * cukier wanilinowy – 1 op DODATKOWO: * jabłka – 4 szt * żurawina w syropie – 4 łyżki SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: KRUCHE CIASTO: Mąkę przesiewamy z cukrem,dodajemy masło oraz jajka – wszystko razem dokładnie zagniatamy na gładkie ciasto. Zawijamy folię spożywczą i wkładamy do zamrażarki na ok.15-20 minut

Ostra na Słodko
Krucho-drożdżowe rogaliki z jabłkami 599

Krucho-drożdżowe rogaliki z jabłkami Dziś zapraszam na proste, szybkie i przepyszne rogaliki wypełnione soczystymi jabłkami. Ciasto jest elastyczne, mięciutkie i łatwo się formuje. Rogaliki robi się bardzo szybko, wystarczy zagnieść ciasto, nadziać jabłkami, zawinąć i już można piec, nic nie trzeba odstawiać do wyrośnięcia jak w przypadku klasycznego ciasta drożdżowego.     Składniki: 3 szklanki mąki(...)Zagniatamy ciasto, powinno wyjść elastyczne i dość miękkie *** *** Ciasta nie trzeba odstawiać do wyrośnięcia, więc od razu możemy podzielić je na pięć części *** *** Każdą część ciasta rozwałkowujemy na okrągły placek, który dzielimy na 6 trójkątów. Na szerszej części każdego trójkąta układamy łyżkę pokrojonych w kosteczkę jabłek *** *** Ciasto rolujemy zaczynając od szerszego końca z farszem ku węższemu, końcówka ciasta powinna

Blog z Apetytem
Jabłecznik z bezą 153

ogródka obrodziły nam w tym roku jak szalone, więc nie ma co narzekać tylko brać się za przetwarzanie, na przykład w taki jabłecznik z bezową pianką :) Delikatne kruche ciasto, lekko kwaskowe jabłka i słodziutka beza na wierzchu tworzą razem pyszne połączenie, nic tylko się  zajadać :) Składniki na blachę o wym. 22x33 cm: (inspiracja:" Daktyle w czekoladzie ") Kruche ciasto

Simply Food
Kruche ciasto z jabłkami i karmelem z orzechami 259

składników ciasta kruchego zagnieć jednolitą masę. Ciasto podziel na 3 równe części. Jeżeli nie wiesz jak podzielić ciasto, może pomóc Ci w tym ten film . Każdą z części ciasta należy rozwałkować na kwadrat o powierzchni takiej samej jak blacha do pieczenia i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 10-15 minut, do zarumienienia na złoto.  Jabłka należy obrać, zetrzeć na tarce i dusić kilka minut w dużym garnku. Do gorących jabłek należy dodać galaretki i dokładnie wymieszać. Wystudzić. Wystudzoną masą należy przekładać upieczone kruche blaty ciasta kruchego. Ciasto należy schłodzić w lodówce.  W rondelku należy podgrzać miód, cukier, mleko i masło do połączenia. Następnie należy wsypać orzechy, dokładnie wymieszać. Gotową masą należy udekorować

Mango Papaja
Trochę inne Apple Pie 163

czegoś z tym polskim owocem jest dla mnie prawdziwą przyjemnością. Wypróbowałam inny sposób na przygotowanie ciasta kruchego, które jest dużo wygodniejsze - ale nie jest tradycyjnym sposobem. Jeżeli macie ochotę, to słodko zapraszam na Trochę inne Apple Pie. " Składniki: (20sztuk)Ciasto kruche:4 żółtka160 g margaryny80 g cukru2 łyżki cukru waniliowego500g mąki + ewentualnie trochę do dosypaniaDodatkowo(...)połączy się z ciastem ). Do masy dodajemy partiami mąkę i dalej miksujemy.  Gdy ciasto będzie już zwarte, wysypujemy je na blat i ugniatamy. Ciasto owijamy folią spożywczą i wkładamy do zamrażalnika na około 1 h.Po upływie wymaganego czasu, ciasto dzielimy na dwie części - pierwszą większą od drugiej. Pierwszą cienko rozwałkowujemy i wycinamy kółka, następnie ciasto przekładamy do metalowych foremek

Słodkie Przyjemności
Jabłecznik pod pierzynką 146

Pyszny jabłecznik lub jak inni go nazywają szarlotka na kruchym cieście z duszonymi jabłkami ,bezą i delikatną kruszonką. Składniki - mąka pszenna 300 g (ja użyłam typ 650 ) - masło 170 g (min 82 % ) - śmietana 18 %  2 duże łyżki - cukier 100 g - żółtka 3 szt - olejek waniliowy 1 łyżeczka - proszek do pieczenia 1 łyżeczka Masa z jabłek - jabłka(...)zależy od "kwaśności jabłek" Beza - białka 3 szt - cukier 125g ( ok pół szklanki ) jak ktoś lubi można użyć więcej białek ale należy proporcjonalnie zwiększyć ilość cukru Przygotowanie Składniki na ciasto zagnieść ,można ręcznie ale najlepiej w robocie , ok 1/3 ciasta wkładamy do woreczka i dajemy do zamrażarki resztę ciasta również do woreczka i do lodówki , kruche ciasto im zimniejsze

Wypieki Rene