Skoro jutro Ostatki, skoro po Tłustym Czwartku niejednemu jakiś kilogram doszedł do dźwigania to dziś proponuję faworki pieczone, lekkie i pyszne. Wszystkim posmakują na pewno. ROZWIŃ
Moje Małe CzarowanieZapach korzennych przypraw czuć na całym piętrze. Usłyszeć można domową krzątaninę, stukanie garnków, dźwięki świątecznych melodii. Jeszcze tylko 5 dni do świąt.Gewürzduft riecht auf ganzem
W kuchni Karmel-itkiTahini – pasta na bazie sezamu służąca do przygotowywania wielu potraw zarówno obiadowych , jak i deserowych.Jest składnikiem hummusu i baba ghanoush – specjałów kuchni bliskowschodniej. Częstowałam
Ostra na SłodkoKiedy kilka lat temu odkryłem ciasteczka milanais, nie wiedziałem, jak wcześniej mogłem się bez nich obyć. Obok wszelkich pierniczków i cranberry noël jest to pozycja absolutnie
Food SquareCiasteczka z galaretką, to ciekawa alternatywa dla ciastek przekładanych dżemem. Możecie zrobić je w kilku kolorach, używając wielobarwnych galaretek.Składniki ( na około 35 ciastek
kolorowotorcikowoCzasami zdarza się, że mamy ogromną ochotę na coś słodkiego, a nie ma nic takiego pod ręką a i do sklepu daleko :-) Albo znajomi wpadają z
Kulinarny Pamiętnikmasa stanie się gładka i elastyczna jak plastelina. Białą rozwałkowaną masą pokryć cały tort. Z reszty masy formować potrzebne elementy, zabarwione na odpowiednie kolory. *Ja dodatkowo użyłam kruchych, ciemnych ciastek imitujących ziemię;) Inspiracja: Torty artystyczne
Z miłości do słodkościwyglądają moje foremki: Kupiłam je za około 5zł/komplet w sklepie z artykułami gospodarstwa domowego. Z ciasta można robić różne ciasteczka. Spokojnie możecie wycinać je zwykłymi foremkami. Ciastka są kruche - idealne do herbatki
kolorowotorcikowotakie ich smaki jakich nie ma w sklepie :-) Te dzisiejsze może są mało dietetyczne, w końcu mają sporo masła w sobie, ale za to jakie pyszne! Delikatne i kruche - jak wszystkie ciastka maślane, a do tego w wersji podstawowej wymagają naprawdę niewiele składników :-) Punktem wyjścia przy robieniu ciasta były dla mnie rogaliki trzyskładnikowe i chociaż efekt końcowy różni się
Czary - gary w kuchniSezon śliwkowy w pełni więc trzeba korzystać z tych pysznych owoców póki jeszcze są. Było już szybkie ciasto ze śliwkami , pulchne ze śliwkami , ze śliwkami i
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniaŚwiąteczne porządki w toku przyda się więc odrobina wzmocnienia. Do kawy dzisiaj zrobiłam migdałowe ciasteczka, Nie miałam za dużo czasu na ich zrobienie ale i
ciastkarnia na kruchym spodziePyszne, kruche ciasteczka to smaczne i szybkie w wykonaniu łakocie, idealne na co dzień i od święta :) Składniki: Na ok 60-70 sztuk: 5 dkg drożdży świeżych 1 szklanka kwaśnej śmietany 1 kostka margaryny ok 70 dkg mąki słoiczek marmolady np. deserowej z truskawką lub maliną Jamar Ponadto: 1 żółtko cukier kryształ Sposób wykonania: 1. Mąkę(...)wałkujemy (np przez folię spożywczą) na grubość ok 3 mm i kroimy na prostokąty ok. 7x3 cm. Na dłuższą krawędź nakładamy marmoladę i zwijamy w rulonik. 3. Wierzch ciastek smarujemy jajkiem i posypujemy cukrem kryształem. Pieczemy na rumiany kolor w temp. 200st. Efekt końcowy
Kuchnia w czekoladzieMigdałowe ciasteczka wielkanocne Kruche, maślane oraz przepyszne ciastka, które wykonamy w łatwy i szybki sposób, oczywiście z pomocą dzieci. Składniki: 200g mąki pszennej 50g zmielonych migdałów 70g cukru pudru 125g zimnego masła 1 jajko szczypta soli *** Przygotowujemy kruche ciasto. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy zmielone migdały i masło pokrojone w kostkę. Mieszamy wszystko rozcierając palcami(...)wykrawamy ciasteczka- ja użyłam foremek którymi można też wytłoczy wzór na ciasteczku *** *** Ciasteczka przekładamy na blachę wyłożoną papierem *** *** Piekarnik nagrzewamy do temperatury 220’C , wkładamy blachę z ciastkami i natychmiast zmniejszamy temperaturę do 180’C . Ciasteczka pieczemy z termoobiegiem przez około 12-15 minut , do zrumienienia. Po upieczeniu odkładamy do wystudzenia *** *** SMACZNEGO *** Polecam również: PRZEPISY
Blog z ApetytemCiastka dinozaury (bardzo kruche) Wiedzieliście, że dzisiaj dzień dinozaura? U mojego młodszego synka dinozaury cieszą się od dłuższego czasu niesłabnącą popularnością. Dlatego też zaznaczyliśmy ten dzień w kalendarzu i świętujemy. Oczywiście na słodko. Tym razem upiekliśmy bardzo kruche ciasteczka, które dodatkowo zostały pokryte lukrem. Ciastka są bardzo dobre również bez lukru, ale wiecie. To już nie to samo
Pełny talerz