cztery lata temu. Absolutnie bajeczna tarta wręcz uginająca się pod świeżymi figami - sami powiedzcie, czy można się temu oprzeć...? Ciągle jednak brakowało mi jednego, kluczowego składnika: dżemu figowego. Krem z mascarpone jest obłędnie pyszny i kremowy, ale jednocześnie dość konkretny; ciężki . Z łatwością mógłby przyćmić delikatny smak fig. Żeby temu zapobiec, potrzebny jest najlepszej jakości figowy dżem, który cały wypiek(...)Kremówkę przelać do rondelka, dodać tymianek i zagotować. Zdjąć z palnika, przykryć i odstawić na 30-60 minut. Odcedzić, schłodzić w lodówce przez noc. Kremówk ubić z mascarpone i miodem na sztywny krem. Kruchy spód posmarować dżemem, na wierzch wyłożyć krem. Schłodzić w lodówce przez 15 minut. Na kremie ułożyć pokrojone w ósemki figi, udekorować świeżymi gałązkami tymianku. Smacznego! Tymczasem
Pożeraczka, czyli raz adobrzePrzepyszna tarta na kruchym spodzie z pistacjowym kremem budyniowym i serkiem mascarpone. Tarta z pistacjami z roli głównej to dobra pozycja na słodkie stoły, krem wytrzyma kilka godzin nie tracąc swojej konsystencji. Z poniższego przepisu zrobimy około 4-5 sztuk mini tart wielkości około 12 cm średnicy, lub jedną większą o średnicy około(...)rondla. Gotujemy na średnim ogniu nieustannie mieszając, bardzo zgęstnieje i zrobi się budyń. Gotowy budyń pozostawiamy do przestygnięcia. Za pomocą blendera łączymy budyń z serkiem mascarpone. Tak przygotowany krem wykładamy na schłodzone ciasto. Dekorujemy pistacjami i gorzką czekoladą. Artykuł Tarta z pistacjami w roli głownej pochodzi z serwisu Rusty fork
Rusty Forkmąki tortowej 15 dag mielonych orzechów włoskich 15 dag cukru PONCZ: 3/4 szklanki przegotowanej wody 50 ml wódki o smaku orzecha laskowego sok z cytryny do smaku KREM: 50 dag serka mascarpone 25 dag masy kajmakowej z puszki 200 ml dobrze schłodzonej kremówki opakowanie zagęstnika do śmietany łyżeczka cukru z wanilią DODATKOWO: słoiczek 340 ml domowej konfitury z czarnej porzeczki(...)drobne pestki. Wszystkie składniki ponczu połączyć ze sobą. Posiekane orzechy wymieszać z płatkami migdałowymi. Ja orzechy wyłuskałam, uprażyłam na suchej patelni, otarłam ze skórki ściereczką i posiekałam. KREM: Serek mascarpone zmiksować z masą kajmakową. Kremówkę ubić na sztywno z cukrem waniliowym i zagęstnikiem, następnie delikatnie wymieszać z masą serowo kajmakową. SKŁADANIE TORTU: Pierwszy blat nasączyć 1/3 ponczu, posmarować połową konfitury
Kuchenne zapiski EdytyBISZKOPTU) ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 40 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 10-14 WYMIARY TORTOWNICY: 22 CM. Składniki podstawowe: Biszkopt o średnicy 22 cm. - 3 blaty Przepis tutaj :) Składniki kremu białego: 300 g mascarpone, 330 g śmietany 30%, cukier puder. Składniki kremu czekoladowego: 250 g śmietany 30%, 250 g mascarpone, 200 g gorzkiej czekolady, cukier puder. Składniki nasączenia: Mocna kawa (3 czubate(...)perełek. Przygotowanie: Każdy blat nasączam przestudzoną kawą. Przygotowuję biały krem: ubijam śmietanę z cukrem pudrem (ilość zależna od tego, jak słodkie lubicie), następnie stopniowo dodaję mascarpone, cały czas mieszając mikserem (na najmniejszych obrotach). Przygotowuję krem czekoladowy: czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej, odstawiam do przestygnięcia (aż będzie lekko ciepła, a nie gorąca). Mascarpone miksuję z cukrem pudrem (około 4 łyżek
JejKuchniaupiekłam sernik. Nie taki zwykły, to prawdziwy sernik w wersji de luxe! Pyszne, kruche ciasto na spodzie, masa serowa z dodatkiem serka mascarpone, masa krówkowa, banany oraz krem na bazie serka mascarpone zwieńczony płatkami migdałów. Wygląda wspaniale, smakuje - słyszałam - obłędnie:) Upiekę sobie podobny, gdy tylko będę mogła sama spróbować:D składniki: ciasto: 90 g zimnego masła 1 szkl mąki pszennej(...)łyżeczki proszku do pieczenia masa serowa: 1 kg trzykrotnie zmielonego twarogu 250 g serka mascarpone 1 szkl cukru 6 jaj budyń waniliowy łyżeczka ekstraktu z wanilii krem: 250 g serka mascarpone 250 ml śmietany kremówki 2 łyżki cukru pudru łyżka soku z cytryny ponadto: 1/2 puszki masy krówkowej 2 banany 2 łyżki płatków migdałów Masło posiekać z mąką. Dodać pozostałe
6nieboupuszczamy go razem z formą na podłogę z wysokości około 60 cm. Odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. Z biszkoptu odcinamy wierzch i kroimy na 4 równe blaty. Krem waniliowy Do śmietany dodajemy schłodzone mascarpone i ubijamy do momentu, aż krem będzie sztywny. Pod koniec ubijania dodajemy cukier puder i ekstrakt z wanilii. Krem malinowy Maliny przekładamy do rondelka, dodajemy cukier(...)cukier i mieszamy do rozpuszczenia się cukru. Dodajemy sok z cytryny oraz alkohol. Mieszamy i odstawiamy na bok. Krem waniliowy do tynkowania Do śmietany dodajemy schłodzone mascarpone i ubijamy do momentu, aż krem będzie sztywny. Pod koniec ubijania dodajemy cukier puder i ekstrakt z wanilii. Przełożenie Biszkopt dzielimy na 4 równe blaty. Pierwszy biszkopt układamy na podkładzie, zakładamy rant cukierniczy
Wędrówki po kuchniSZKLANKI CUKRU 2 JAJKA ŁYŻKA ROZPUSZCZALNEJ KAWY 3 ŁYŻKI KAKAO SZCZYPTA SOLI CZUBATA ŁYŻECZKA SODY OCZYSZCZONEJ 2 ŁYŻECZKI CUKRU WANILIOWEGO 1/4 SZKLANKI OLEJU 3/4 SZKLANKI MLEKA KREM: 150 G SERKA MASCARPONE 1/4 SZKLANKI CUKRU 5 ŁYŻECZEK KAWY ROZPUSZCZALNEJ 1/4 SZKLANKI WRZĄTKU 1 ŁYŻKA CUKRU PUDRU 300 ML ŚMIETANY KREMÓWKI 30 -36 % ZAPRASZAM RÓWNIEŻ DO OBEJRZENIA FILMU WYKONANIE: CIASTO: DO MISKI(...)KAWA ZACZNIE SIĘ PIENIĆ, ZA POMOCĄ MIKSERA UBIĆ JA NA SZTYWNA PIANE. TAK JAK UBIJAMY BIAŁKA NA BEZE. W OSOBNEJ MISCE UBIĆ ŚMIETANĘ WRAZ CUKREM PUDREM I SERKIEM MASCARPONE. OBA KREMY ZE SOBA POŁĄCZYĆ I DOBRZE WYMIESZAĆ. MOŻNA ODŁOŻYĆ TROCHĘ UBITEJ NA SZTYWNO KAWY DO OZDOBY CIASTA. GOTOWYM KREMEM PRZEŁOŻYĆ BLATY CIASTA. CIASTO POSMAROWAĆ RÓWNIEŻ KREMEM Z WIERZCHU I UDEKOROWAĆ
Pani M - kuchnia smakowitaTort orzechowy przygotowuje się na bazie kremu z mascarpone i nutelli oraz biszkoptu na roladę. Jest w miarę łatwy do przygotowania. Ciasto jest smaczne, delikatne i czekoladowo - orzechowe. SKŁADNIKI : BISZKOPT : 5 dużych jaj 100 g mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku(...)piecznia 3 łyżki cukru 1 cukier waniliowy KREM : 300 - 400 g mascarpone 300 g serka naturalnego, mielonego 300 g nutelli 3 łyżki cukru pudru DODATKOWO : 100 - 150 g orzechów laskowych mielonych ( kilka całych do zostawiamy do ozdoby
Kulinarne Fantazje Marioliprostu rozpływa się w ustach. Namiastka tortu - idealna na powitanie Nowego Roku. Świetna na wielkie i małe spotkania rodzinne. Biszkopt z dodatkiem kakao smakuje bardzo czekoladowo, a krem na bazie serka mascarpone aromatyzowany zredukowanym sokiem z pomarańczy i likierem Cointreau. Krem miały dodatkowo zdobić fileciki z mandarynki ( kawałki pomarańczy były za duże), niestety zostały na talerzyku, zapomiałam rozłożyć(...)biszkopt: 3 jajka L 50 g mąki orkiszowej jasnej 50 g mączki kukurydzianej 20 g kakao 110 g ksylitolu/cukru szczypta soli 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Składniki na krem: 250 g mascarpone 200 g śmietany kremówki 120 ml soku z pomarańczy 3 płatki żelatyny 3 łyżki cukru pudru/ksylitolu skórka otarta z pomarańczy 2 łyżki likieru Cointreau 1 mandarynka - opcjonalnie
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!ostatni weekend miała swoje święto z tej właśnie okazji powstał tort bezowy z musem malinowym. Delikatny, chrupiący i rozpływający się w ustach. Mus malinowy doskonale przełamywał słodycz kremu z serka mascarpone. Myślę, że chyba nie pozostaje Wam nic innego jak tylko przygotować ten pyszny tort . Jeśli nie macie ręki do pieczenia, kupcie gotową bezę w cukierni i przygotujcie sam krem(...)pamiętajcie to już nie ten sam smak :) Składniki – beza 8 białek odrobina soli 400g cukru 1,5 łyżeczki mąki ziemniaczanej Składniki – krem 500 ml śmietany 30% 500g serka mascarpone 2 śmietan fixy wanilia Składniki – mus malinowy 400g mrożonych malin 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki cukru Przepis na bezę Białka ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem szczypty
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!przez ok 35 minut. Krem: 2 opakowania kremu Toffi Terravita (360 g.) 500 g. mascarpone do nasączenia woda z cukrem waniliowym W misie miksera umieszczamy krem i mascarpone miksujemy przez chwilę aż się połączą i gotowe. Biszkopt kroimy na 3 części. Nasączamy wodą z cukrem waniliowym, wykładamy połowę kremu, przykrywamy kolejną częścią biszkoptu, który także nasączamy. Rozsmarowujemy resztę kremu
Cynamonowe szczęściezwiązku że pieczemy wirtualnie z dziewczynami ciasto na niedzielę tym razem muffinki , to ja teraz zapraszam na te pyszne słodkości z budyniem i kremem śmietankowo -mascarpone z malinami i borówkami . Muffinki podałam na Porcelanie Bogucice z kolekcji New Hollis Gold . Składniki na ciasto: 2 dowolnej wielkości filiżanki mąki 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)temperaturze 180 stopni około 18 minut do suchego patyczka . Po upieczeniu odstaw do przestygnięcia . Śmietanę kremówkę ubij z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Następnie stopniowo dodawaj serek mascarpone. Rękaw cukierniczy napełnij kremem i dekoruj babeczki. Ułóż dowolną ilość owoców , posyp kolorową posypką. Smacznego
Sama słodycz i szczypta chiliprawdę jest pyszny. Krem wykorzystałam do dekoracji babeczek jogurtowo-cytrynowych. Składniki: Krem truflowy: 200 ml kremówki 36% 180 g cukierków trufli 60 g czekolady gorzkiej 80 g mascarpone Przygotowanie: Krem truflowy: Dzień wcześniej podgrzać kremówkę wsypać drobno pokrojone trufle i czekoladę. Mieszając silikonową łopatką podgrzewać na średnim ogniu do momentu rozpuszczenia się cukierków. Zdjąć z ognia przykryć folią spożywczą(...)zrobił się "kożuch" i ostudzić. Zimną czekoladową kremówkę włożyć na kilka godzin do lodówki a najlepiej na całą noc. Do zimnej kremówki dodać zimne mascarpone i zmiksować na sztywny krem. Przepis na krem truflowy z bloga Słodki Pomysł
Ala piecze i gotujewart każdej minuty spędzonej w kuchni. Zapraszam wszystkich łasuchów. Składniki: biszkopt: 3 jajka 0,5 szklanki mąki 0,5 szklanki cukru 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia krem: 200 g serka mascarpone 100 ml śmietany 36 % 2 łyżki cukru pudru bezy: 6 dużych białek szczypta soli 320 g drobnego cukru 2 łyżki cukru demerara 1 łyżeczka octu winnego solony karmel(...)Ciasto wylej na papier do pieczenia dobrej jakości (ja używam zawsze Jana Niezbędnego). Piecz w 180 stopniach ok. 15 minut. Z biszkoptu za pomocą obręczy cukierniczej wytnij koła. Krem: Ubij mascarpone z cukrem, dodaj ubitą śmietanę i delikatnie połącz. Bezy: Białka ubij z dodatkiem soli, stopniowo dodawaj cukier. Gdy masa będzie już błyszcząca dodaj ocet i delikatnie wmieszaj mąkę. Bezy
Wielki apetytcukru ( 1 szklanka ) 150 g czekolady gorzkiej lub deserowej 10 g kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem z nutellą: 200 g nutelli 100 g serka mascarpone 50 g mlecznej czekolady Krem śmietankowy: 500 ml śmietany kremówki 36 % 150 g serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub 2 łyżeczki cukru wanilinowego Ponadto: 2 słoiczki(...)Schłodzony serek mascarpone zmiksować wraz z nutellą ( w temperaturze pokojowej ) na gładki, jednolity krem. Dodać czekoladę i zmiksować do połączenia. Włożyć do lodówki do lekkiego zgęstnienia. Krem śmietankowy: Śmietana kremówka oraz serek mascarpone powinny być porządnie schłodzone ( minimum 24 godziny w lodówce ). Śmietanę, serek, cukier puder oraz ekstrakt z wanilii/cukier wanilinowy umieścić w naczyniu i ubić razem do otrzymania sztywnego
Opowieści z piekarnika