stole już mamy A jeżeli jesteśmy już przy stole, to podam Wam co u nas się na stole znalazło. Zaczynamy od nieśmiertelnej sałatki warzywnej oraz sałatki z pieczarkami. Następnie zimne nóżki – nie zapomnijcie o occie w szklanej butelce! Kolejnymi przysmakami była zimna płyta (a na niej kiełbasa, pasztet, kaszanka i wędlina), ogórki kiszone, śledzik (rolmopsy, w oleju(...)kiełbaski, domowe pikle oraz tatar. Do zimnej płyty dodałam domowy chleb z chrupiącą skórką , który rozszedł się w mgnieniu oka ! Oczywiście nie odbyło się bez ciepłych dań. Kuchnia serwowała kotlety jajeczne , bigos , mielone i schabowe w panierce . Jeśli chodzi o słodkości był niezapomniany blok czekoladowy , babka oraz kolorowa galaretka z bitą śmietaną, o której zapomnieliśmy i jedliśmy ją wszyscy
CookYourselfstole już mamy A jeżeli jesteśmy już przy stole, to podam Wam co u nas się na stole znalazło. Zaczynamy od nieśmiertelnej sałatki warzywnej oraz sałatki z pieczarkami. Następnie zimne nóżki – nie zapomnijcie o occie w szklanej butelce! Kolejnymi przysmakami była zimna płyta (a na niej kiełbasa, pasztet, kaszanka i wędlina), ogórki kiszone, śledzik (rolmopsy, w oleju(...)kiełbaski, domowe pikle oraz tatar. Do zimnej płyty dodałam domowy chleb z chrupiącą skórką , który rozszedł się w mgnieniu oka ! Oczywiście nie odbyło się bez ciepłych dań. Kuchnia serwowała kotlety jajeczne , bigos , mielone i schabowe w panierce . Jeśli chodzi o słodkości był niezapomniany blok czekoladowy , babka oraz kolorowa galaretka z bitą śmietaną, o której zapomnieliśmy i jedliśmy ją wszyscy
CookYourselfstoisko, które mnie najbardziej interesuje mieści się przed jego bramami wejściowymi, więc nie jest tak źle:) Mowa tu o stoisku z grzybami różnej maści (które prowadzi sam producent), od pieczarek białych i brązowych, poprzez boczniaki i całą gamę grzybów azjatyckich, na leśnych kończąc. Dzisiaj zakupiłam sporo boczniaków, zatem zapraszam na pyszne kotleciki. Składniki : 6 dużych boczniaków 2 jajka bułka tarta(...)przygotowania: Grzyby przetrzeć papierowym ręcznikiem, ewentualnie mokrą gąbką, gdy są brudne, moje były idealnie czyste. Przekroić na pół, tak, aby były jak najbardziej płaskie. W miseczce roztrzepać jajka. Maczać kotlety w jajku, a potem panierować w bułce tartej. Na dużej patelni rozgrzać olej, dodać masło. Układać grzyby i smażyć z obu stron po około 5 minut, aż będą rumiane
Gosia gotujeZiemniaki 1kg Jajka 2 Mąka pszenna szklanka Sól łyżeczka Farsz: Kapusta kiszona 300 g Pieczarki 200 g Cebula mała Sól Pieprz Panierka: Jajko Bułka tarta Przygotowanie: Kapustę ugotować do miękkości. Na patelni podsmażyć pokrojoną w kosteczkę cebulę, dodać starte na tarce jarzynowej pieczarki i smażyć do odparowania wody. Doprawić solą oraz pieprzem, dodać ugotowaną kapustą kiszoną(...)być mniej lub bardziej klejące. W razie konieczności podsypać mąką. Ciasto podzielić na 14 równych części i rozpłaszczyć w dłoniach nałożyć farsz i skleić. Formować na podłużne lub okrągłe kotlety. Jeśli ciasto będzie klejące można obsypać mąką dłonie podczas formowania. Gotowe obtoczyć w jajku oraz bułce tartej i smażyć na rozgrzanej patelni na niewielkiej ilości oleju na złoty kolor
Kulinarne przygodypaseczki, papryczkę chili w paseczki. Cebulę obrać i pokroić w piórka, pieczarki w ćwiartki, korniszony w paseczki. Czosnek i cebulkę odcedzić z zalewy. W garnku rozgrzać olej, wrzucić pieczarki, cebulę, słodką i ostrą paprykę. Dodać przyprawy, podsmażyć, zredukować ogień i dusić pod przykryciem około 10 minut. Następnie dodać sok pomidorowy, ketchup, ajvar, przemieszać i dusić jeszcze przez 10 minut(...)doprawić jeszcze do smaku przyprawą do zup i sosów w płynie. Zdjąć z ognia. Schab pokroić w plastry i cienko roztłuc, oprószyć solą i pieprzem z obu stron. Na kotletach ułożyć po plasterku sera i posypać czosnkiem niedźwiedzim. Zwinąć w roladki, spiąć wykałaczkami, umoczyć w skłóconym jajku, obtoczyć w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym oleju z wszystkich stron
Nie tylko w kuchniChrupiące i smaczne krokiety naleśnikowe świetnie nadają się do podania z gorącym rosołem lub klarownym barszczem, ale i jako samodzielne danie z dodatkami typu ziemniaki, sos
Zielona KuchniaPierś z kurczaka bardzo często gości na moim stole. Jest przede wszystkim dietetyczna i łatwa w obróbce. Dlatego jest głównym składnikiem wielu potraw na moim blogu. Robię z niej kotlety i kotleciki oraz dodaję do sałatek. Pierś kurczaka jest także uniwersalną potrawą, którą możesz podać z wieloma dodatkami takimi jak: ziemniaki (gotowane lub pieczone), ryż, kasza, frytki lub kromka chleba(...)serem i warzywami. Piersi kurczaka wystarczy naciąć i nadziać porcjami żółtego sera oraz ulubionych warzyw. Wykorzystałam zwykły ser żółty, szpinak, paprykę. Możesz też użyć: innych odmian sera (feta, mozzarella), pieczarek, oliwek, pomidorki koktajlowe, salami, wędzonego boczku lub innych ulubionych wędlin. Pierś kurczaka z serem i warzywami – składniki: 400 g piersi kurczaka 70 g sera żółtego (ewentualnie feta lub mozzarella
Ania gotujeAldi! Tak wiec gdy już wiecie jakiego sklepu zdecydowanie unikać, przejdźmy do meritum. PRZEPIS NA MAKARON Z KALAFIOREM I PIECZARKAMI Makaron z kalafiorem i pieczarkami – składniki: Porcja na 6-8 osób: 1 kalafior (około 1,2 kg) 500 g pieczarek 2 cebule (około 300 g) 1 duża marchewka (około 150 g) 1 średniej wielkości czerwona papryka(...)czasie smażenia cebuli obieramy marchewkę, kroimy na plasterki i dodajemy do cebuli. Gdy cebula będzie zezłocona, zdejmujemy całość na talerz. Na tej samej patelni smażymy pieczarki. Dobrze by było gdybyśmy mieli same małe pieczarki, takie będą najlepsze. Bez takich wielkich. Smażymy je w całości. Potrwa to pewnie kilkanaście minut. Gdy uznacie, że już są miękkie i gotowe, to dodajecie
Marder&Marder Manufacturesztuk, szklanka 250 ml) Ciasto: Ziemniaki 500 g Jajko Mąka pszenna 1/2 szklanki Sól 1/2 łyżeczki Farsz: Pieczarki 250 g Cebula mała Natka pietruszki garść Sól 1/2 łyżeczki Pieprz 1/2 łyżeczki Panierka: Jajko Bułka tarta Przygotowanie: Cebulę pokroić i zeszklić na patelni. Pieczarki zetrzeć na tarce i podsmażyć do momentu odparowania wody. Całość doprawić solą pieprzem oraz natką pietruszki(...)być mniej lub bardziej klejące. W razie konieczności podsypać mąką. Ciasto podzielić na 7 równych części i rozpłaszczyć w dłoniach nałożyć farsz i skleić. Formować na podłużne lub okrągłe kotlety. Jeśli ciasto będzie klejące można obsypać mąką dłonie podczas formowania. Gotowe obtoczyć w jajku oraz bułce tartej i smażyć na rozgrzanej patelni na niewielkiej ilości oleju na złoty kolor
Kulinarne przygodypieprzem. Dodałam majonez i musztardę i dokładnie wymieszałam. Sałatkę nałożyłam do salaterek i schłodziłam w lodówce. Sałatkę można podać jako samodzielną przekąskę lub dodatek do mięsa pieczonego, kanapek czy kotleta. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Zapraszam do odwiedzenia innych moich przepisów na sałatki, np.: warstwowa sałatka z kurczakiem (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2020/01/warstwowa-saatka-z-kurczakiem.html), warstwowa sałatka z brzoskwiniami (link do przepisu(...)misz - masz (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/12/saatka-misz-masz.html), sałatka z ananasem (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/12/saatka-z-ananasem.html), sałatka z gotowanym kurczakiem (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/12/saatka-z-gotowanym-kurczakiem.html), sałatka jajeczna z groszkiem i pieczarkami (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/12/saatka-jajeczna-z-groszkiem-i.html), sałatka z białą fasolą (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/07/saatka-z-biaa-fasola.html), sałatka ryżowa (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/06/saatka-ryzowa.html) i wiele innyc h. SMACZNEGO
Waniliowe Improwizacjełyżki mąki 1/2 szklanki kaszki kukurydzianej jajko oliwa do smażenia pieprz, sól Sposób przygotowania Kotlety rozbić tłuczkiem, posolić, oprószyć pieprzem i odstawić na 10 minut. Następnie obtaczać w mące, roztrzepanym jajku kaszy kukurydzianej. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na złoty kolor. Podawać z ziem(...)myjemy i kroimy na plastry. Posypujemy lekko przyprawą lub solą i odstawiamy na ok 15 min. Powstały sok odlewamy. Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na złoto. ===PIECZARKI Składniki 0,5 dkg pieczarek 1 łyżka masła sól, pieprz Pieczarki umyć i dokładnie osuszyć. Większe przekroić na ćwiartki
w mojej kuchniSzybkie, pyszne i pasują do wszystkiego, takie są te placuszki. Można je zajadać z zupą kremem, można je zajadać same z jajem i sałatką, można je
Moje Małe Czarowanieczerwonej cebuli Pieczarki faszerowane płatkami owsianymi na ostro Pikantne pieczarki w mleku kokosowym Tartaletki z pieczarkami i jajkiem przepiórczym Tartletki z pomidorami i mozzarellą Tarta z pieczarkami Jajka faszerowane pieczarkami Jajka faszerowane suszonymi pomidorami Pikantny dip marchewkowy Pieczone pierożki ze szpinakiem i mozzarellą Zapiekane tortille z mozzarellą, pomidorami i pesto Zapiekany camembert Mozzarella z kiwi Skandynawska sałatka z buraczków(...)indyka na ogórku Sałatka Olivier Szybkie paszteciki z mięsa rosołowego Chrupiąca sałatka z black pudding Szaszłyki wieprzowe po tajsku Kebab drobiowy Lahmacun Dolma - papryka faszerowana Strogonow z wieprzowiny Kotlet schabowy "Cygan" Roladki z indyka z suszonymi pomidorami i oliwkami Cukinia faszerowana mięsem Rybne: Kulki z tuńczyka na ananasie Rafaelo z wędzonego łososia Sałatka z awokado i tuńczyka podana
Codzienne GotowanieKotlety mielone, pulpeciki czy może klopsiki? Mogą być koszmarem, jak te, które pamiętam ze stołówki w podstawówce, ale mogą być naprawdę pyszne. Wystarczy szczypta fantazji i trochę dobrych chęci. Dziś proponuję... Tymiankowe klopsiki w sosie śmietanowo-pieczarkowym Będziemy potrzebować: 500 g mięsa mielonego (u mnie, jak zwykle, z kurczaka) 1 jajko 2 łyżki bułki tartej + trochę do obtoczeni przyprawy: sól(...)pieprz, 1,5 łyżeczki tymianku + 1 łyżeczka do sosu ok. 0,5 l bulionu lub rosołu 500g pieczarek 200 ml śmietanki 30% 2-3 łyżki mąki 2 łyżki masła olej do smażenia 2 woreczki kaszy gryczanej Z mięsa mielonego, jajka, bułki tartej i przypraw formujemy niewielkie kulki. Obtaczamy je w bułce taryej i obsmażamy na patelni na złoty kolor. Pieczarki
Ratunku obiadadsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); SCHAB PO BAŁKAŃSKU Kiedy masz dość tradycyjnych kotletów schabowych na obiad, wypróbuj przepis na schab po bałkańsku. Jednogarnkowe, kolorowe danie, które nieco przypomina leczo, jest bardzo proste w wykonaniu wystarczy tylko wszystko pokroić i wrzucać po kolei do garnka. Danie można podawać z tym na co mamy ochotę z ryżem, kaszą, makaronem, ziemniakami lub zjeść po prostu(...)pieczywem. Warto wypróbować ten przepis i gwarantuję, że będziecie często do niego powracać. SCHAB PO BAŁKAŃSKU Składniki: 500g schabu bez kości, 2 czerwone papryki, 1 zielona papryka, 250g pieczarek lub grzybów leśnych, 2 cebule, 1-2 ząbki czosnku, 3-4 ogórki kiszone, 1 puszka pomidorów krojonych bez skórki, 1 łyżeczka słodkiej papryki, 1 łyżeczka majeranku, Sól, pieprz do smaku, Olej
Księga-Smaku