kotlety z pieczarek - 1871 przepisów (strona:34/125)

ROLADKI SCHABOWE Z PIECZARKAMI I SEREM DUSZONE W SOSIE WŁASNYM 208

Roladki schabowe z pieczarkami i serem duszone w sosie własnym to jedno z moich ulubionych dań. Kruche, delikatne roladki pełne pieczarek , które uwielbiam, a do tego pyszny, aromatyczny sos . Takie danie doskonale pasuje podane z ziemniakami, kluskami śląskimi, kopytkami czy ulubioną kaszą. Roladki schabowe to odmiana od tradycyjnych kotletów schabowych, smaczne danie na niedzielny lub świąteczny  obiad .  Roladki(...)pół szklanki wody do zagęszczenia sosu Wykonanie: Plastry schabu rozklepać bardzo cienko za pomocą tłuczka (na mięso kładę woreczek, aby nie "rozrywać" mięsa). Każdy kotlet oprószyć z obu stron solą, pieprzem i papryką słodką. Pieczarki drobno pokroić. Na patelni rozpuścić masło, podsmażyć pieczarki doprawiając je solą i pieprzem. Na każdy plaster schabu położyć po łyżce pieczarek i trochę sera. Mięso

Zrób to smacznie
Kotlety Mielone z Sosem Pieczarkowym 898

stron na złoty kolor (po ok. 5-7 min. z każdej strony). Kotlety mielone smażymy na niedużym gazie, tak aby mięso miało czas podsmażyć się w środku, a z zewnątrz było złociste i chrupkie. Sos Pieczarkowy:Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na maśle. Pieczarki kroimy w cienkie plasterki i wrzucamy na zeszkloną cebulę. Dusimy do zmięknięcia grzybów(...)całości i energicznie mieszamy do zgęstnienia sosu. Na końcu dodajemy ok. 2 czubate łyżki śmietany i dokładnie mieszamy. Nie doprowadzamy do wrzenia. Doprawiamy solą i pieprzem. Kotlety mielone wrzucamy do przygotowanego sosu i chwilę razem podgrzewamy. Gotowe "sznycelki" podajemy z ziemniakami w dowolnej postaci (lub z kaszą) oraz ulubionymi sałatkami.   Moje posty

Słodka Strona
Mielone z niespodzianką 154

interesujący. Składniki: 500 gram mięsa mielonego ( ja użyłam wieprzowo – wołowego ) 8 sporych pieczarek Sól, pieprz Wykonanie: Mięso przyprawiamy solą i pieprzem. W tak przygotowane mielone zawijamy umytą, pieczarkę z obciętą nóżką. Formujemy kotleta i układamy go w naczyniu do pieczenia. Pieczemy około 40 – 50 minut w piekarniku w temp. 190 o C. Podajemy z surówkami. SMACZNEGO

Smaki Ewy
Kotlety mielone w sosie musztardowym 204

kotlety mielone w sosie musztardowym. Pysznie smakują z ziemniakami i surówką. Polecam na obiad albo jako imprezową przekąskę na ciepło. Składniki na kotlety mielone w sosie musztardowym: 0,5 kg mięsa mielonego (dałam wieprzowo-wołowe) 6-7 pieczarek cebula 2 ząbki czosnku kajzerka bułka tarta jajko sól, pieprz Sos: łyżka mąki łyżka masła 0,5 szklanki bulionu (drobiowy) 2 łyżeczki(...)moczymy w mleku lub wodzie. Mięso mielone wkładamy do miski, dodajemy jajko, odciśniętą i rozdrobnioną kajzerkę, pieczarki, przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy. Mieszamy dokładnie. Jeśli masa jest zbyt luźna dodajemy bułkę tartą. Z masy formujemy kotleciki, które obtaczamy w bułce tartej. Kotlety smażymy na rozgrzanym tłuszczu z oby stron na złoty kolor. Odsączamy nadmiar tłuszczu na ręczniku papierowym. Przygotowujemy

e-PrzepisyKulinarne
Roladki schabowe z pieczarkami i natką pietruszki 112

przynajmniej na kilka godzin. Pieczarki kroimy w pół-plastry, 1 cebulę w piórka, a czosnek siekamy. Na patelni rozgrzewamy masło i smazymy na nim pieczarki z cebulą i czosnkiem przez ok. 7 minut. Natkę pietruszki siekamy. Wyłączamy palnik pod patelnią, dodajemy natkę do pieczarek i dokładnie mieszamy - przekładamy do wolnej miski. Kotlety schabowe rozbijamy tak cienko, jak się da - żeby(...)tylko nie było w nich dziur. Każdy kotlet posypujemy delikatnie z obu stron solą i po jednej stronie chili. Na stronie z chili kładziemy plaster żółtego sera i część pieczarek z cebulą i natką. Zwijamy ciasno, zawijając boki mięsa do środka - żeby farsz nie wypadł. Końce spinamy wykałaczkami. W misce roztrzepujemy jajka z 2 łyżkami mleka. Panierujemy roladki w jajkach

Prosto z Kotła
Młoda kapusta z pieczarkami i tymiankiem 201

duszoną z pieczarkami, marchewką i groszkiem. Smaku dodaje jej tymianek, który zmienia charakter całego dania. Kapustę podaję zwykle z młodymi ziemniakami i kotletami mielonymi. Składniki dla 2-3 osób: 1 młoda kapusta 2 młode większe marchewki 12 pieczarek ½ szklanki zielonego groszku (mrożonego) 2 szklanki bulionu (może być z kostki lub można go zastąpić wywarem z warzyw) 1 łyżeczka tymianku(...)Gotować jeszcze kilka minut. Kapustę warto przygotować wcześniej, ponieważ z czasem zyskuje na smaku. Zapraszam również na: Podkarpacka młoda kapusta na słodko Kotlety z młodą kapustą i kaszą manną w sosie koperkowym Gołąbki z młodej kapusty z pieczarkami Surówka z młodej kapusty po koreańsku

Trzeci talerz
Kotlety ziemniaczane z mięsem mielonym 129

Kotlety ziemniaczane z mięsem mielonym to pyszne wykorzystanie ziemniaków, co pozostały nam z obiadu. W poprzednim wpisie podawałam przepis na kotlety ziemniaczane z farszem z pieczarek, robiąc te przygotowałam w podobny sposób ciasto. Te kotleciki można faszerować mięsem co pozostało nam z rosołu, przekręcić tylko przez maszynkę i dodać zrumienioną na oleju czy maśle cebulkę. … Czytaj dalej Kotlety ziemniaczane

Pieprzyć z Fantazją
Jak zweganizować schabowego? || WEGAŃSKI SCHABOWY 165

tutaj kilka możliwości. Można użyć składników, które nie wymagają gotowania, specjalnej obróbki czy dodania np. mąki lub bułki tartej. Do takich składników można zaliczyć: tempeh, kotlety sojowe (można je namoczyć w gorącej wodzie), boczniaki, pieczarki portobello oraz tofu.  Jeśli mamy więcej czasu i chęci możemy użyć ugotowanego selera, przygotować seitan lub zrobić kotlety z ciecierzycy, fasoli(...)przypadku konsystencja nie do końca przypomina schabowego, ale są to ciekawe alternatywy. Na koniec zostawiłam boczniaki i pieczarki portobello. W tym przypadku konsystencja bardzo obiega od oryginału. Po obróbce termicznej oba rodzaje grzybów robią się zdecydowanie za miękkie. Mimo tego takie kotlety wychodzą bardzo smaczne, wyglądem i smakiem przypominają schabowe, dlatego zdecydowałam się załączyć je w tym zestawieniu

wegujemy
Schabowy po królewsku – przepis na obiad 355

Schabowy po królewsku to przepis na tradycyjne schabowe w nieco innej odsłonie, gdyż marynowane w musztardzie i miodzie oraz zapiekane z cebulą, pieczarkami, papryką i serem żółtym. Tak przygotowany jest bardzo pyszny, z pewnością zasmakuje nawet wybrednym podniebieniom. Palce lizać! Danie jest idealne na imprezę lub szybki obiad, gdyż wszystko można przygotować nawet dzień wcześniej, a w momencie podania tylko(...)podsmażamy na patelni, po chwili dodajemy pokrojone w plastry pieczarki, a po jakiś 3-4 minutach, pokrojoną w paski paprykę. Warzywa smażymy do miękkości. Kotlety przekładamy do naczynia żaroodpornego, na nich układamy po dużej łyżce pieczarek z papryką, a na wierzchu posypujemy startym serem żółtym. Całość zapiekamy kilka minut w piekarniku, aby ser się rozpuścił. [caption id="attachment_7603" align

e-PrzepisyKulinarne
Kotleciki Afrodyzjaczki 123

Kotleciki Afrodyzjaczki Gdy znudziły nam się tradycyjne kotlety mielone lub chcemy zrobić w bogatszym wykonaniu. Takie kotlety mogą gościć na naszym świątecznym stole. Składniki: ·        1 kg mięsa mielonego z łopatki ·        1 duża cebula ·        Jajko ·        Sól(...)czasie, co pieką się nam kotlety, kroimy drobną drugą połowę cebuli i prużymy na rozgrzanym oleju. 6.   Do cebuli dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki, doprawiamy pieprzem i solą. 7.   Na upieczone kotlety układamy po plasterku sera mozzarelli. 8.   Następnie na ser, grzyby. 9.   Ponownie wstawiamy do piekarnika na 10 minut. 10.   Danie gotowe

Kulinarna Chwila
Mięsne sakiewki 179

cebula -1 sztkoncentrat pomidorowy -2 łyżeczkisól i pieprzpieczarki -30 dagpapryka konserwowa kolorowa -3 paskitłuszcz do smażenia PRZYGOTOWANIE:Kotlety bardzo dobrze rozbić, oprószyć solą i pieprzem. FARSZ cebulę obrać pokroić w kostkę. Pieczarki umyć, osuszyć, pokroić. Paprykę również pokroić(...)kostkę. Na patelni rozgrzać tłuszcz, wrzucić cebulę, zrumienić. Następnie dodać pieczarki i paprykę, udusić na tłuszczu. Do uduszonych pieczarek i cebuli dodać koncentrat pomidorowy, sól i pieprz, dokładnie wymieszać. Na środku każdego kotleta nakładać farsz, zwijać w kształt sakiewek, zawiązać nitką. Sakiewki układać w naczyniu żaroodpornym. Włożyć do piekarnika, piec 60 minut

Kuchnia Danusi
KOTLETY MIELONE Z PIECZARKAMI 190

WYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 35 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 9 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 6-12 (WYSZŁO 12 KOTLETÓW) Składniki: 40 dag mięsa mielonego wieprzowo-wołowego, 5 dużych pieczarek, mała cebula, łyżka masła, mała bułka wcześniej namoczona w mleku (można zastąpić kromką chleba), łyżka bułki tartej + do panierowania kotletów, jajko, sól, pieprz cayenne, papryka słodka, majeranek, pietruszka suszona. Przygotowanie(...)Cebulę drobno siekam, podsmażam na maśle do momentu lekkiego zarumienienia. Pieczarki obieram ze skórki, ścieram na tarce o dużych oczkach. Mięso dokładnie łączę z warzywami, jajkiem, odciśniętą bułką, łyżką bułki tartej i przyprawami. Z przygotowanej masy formuję kotlety, obtaczam w bułce tartej. Smażę na niedużym ogniu, aż będą rumiane. Osączam na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu

JejKuchnia
Devolay ze schabu 199

Składniki: Devolay: Plastry schabu (grubość jak na zwykłe kotlety) - 8szt. ogórek kiszony, 2-3 plasterki sera żółtego, cebula, 4 pieczarki, 3 jajka, bułka tarta, mąka pszenna, olej do smażenia, sól, pieprz. Ponadto: 350-400g pieczarek, cebula, sól, pieprz, olej do smażenia. Przygotowanie: Schab rozbić na cienkie plastry, posolić i popieprzyć. Cebulę, pieczarki , ogórek i ser żółty pokroić(...)Zawinąć. Obtoczyć w roztrzepanym jajku, mące i bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu do zarumienienia z każdej strony. Nie smażyć na dużym ogniu, gdyż kotlety zbyt szybko się zrumienią, a w środku będą surowe. Pieczarki i cebulę pokroić i razem podsmażyć. Podczas smażenia posolić i popieprzyć.  Gotowe devolaje podawać z pieczarkami.           Przepis i zdjęcia

W kuchni u Moniki
Karkówka w pomidorach z pieczarkami 180

upływie tego czasu, karkówkę obtaczamy w mące i podsmażamy na oleju. Usmażoną układamy w naczyniu do zapiekania. Cebulę przekrawamy na połowę i na plasterki, pieczarki również na plasterki. Na patelni po smażeniu kotletów podsmażamy cebulę, wykładamy ją na karkówkę i później podsmażamy pieczarki, które równie wykładamy na mięso. Z podanych składników przygotowujemy sos ( dobrze jest go podgrzać aby rozpuścić cukier

Smaki Ewy
Kotlety mielone z pieczarkami 159

Pierwsze kasztany. Pierwsze kolorowe liście spadające z drzew. Jesień nadchodzi... :) Kotlety mielone w takiej wersji są przepyszne. Pieczarki doskonale podbijają smak mięsa i sprawiają, że zwykły klasyk nabiera charakteru. Rzadko zdarza nam się jeść mielone w wersji smażonej (zazwyczaj wolimy gotowane pulpety), jednak ta wersja jest na prawdę godna powtórki :) Składniki: 300 g mięsa mielonego(...)cebula 500 g pieczarek 1 mała bułka namoczona wcześniej w mleku 1 jajko sól, pieprz, słodka papryka, koperek 2 łyżki bułki tartej + do obtoczenia Pieczarki obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Przesmażamy na patelni i odstawiamy do wystudzenia. Cebulę drobno siekamy i smażymy na złoty kolor, studzimy. Do miski dodajemy mięso, usmażone pieczarki i cebulkę, wbijamy jajko oraz

My simple kitchen

Proponowane wyszukiwania