cebula 1 sztuka, smalec - ile potrzeba, woda 4 łyżki mielone mięso z kurczaka na pulpety włożyć do miski, dodać namoczoną w wodzie bułkę, pokrojoną cebulę, jajko, tartą bułkę, pieprz mielony, kucharka i wszystko dokładnie wyrobić ręką na kleistą masę na gorącym smalcu smażyć z każdej strony rumiane kotlety po usmażeniu wszystkie dać na patelnię, wlać z 4 łyżki wody(...)przykryciem dusić z 5 minut na średnim ogniu, następnie bez przykrycia na większym ogniu do odparowania wody, zimne są idealne do pieczywa - kupiłam mięso mielone z kurczaka na pulpety, zrobiłam jednak kotlety smażone i z pieczywem były na drogę pociągiem, dobre domowe mielone...........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięlekkim skosem, na półcentymetrowe, równe plasterki. Odkładamy. Piersi kurczaka oczyszczamy kolejno z błonek i – dociskając mięso dłonią do deski – dzielimy filety w poprzek na dwa cieńsze, równe kotlety. Niczego nie rozbijamy, zostawiamy kurczaka w takiej formie jak jest. Mięso skrapiamy oliwą, nacieramy mieszanką ziół włoskich, lekko solimy i pieprzymy, odkładamy. Bagietkę rwiemy na małe kawałki – takie na kęs, które można
Karo in the Kitchenszaszłyków souvlaki . Daleko mu do nudy! Piersi kurczaka oczyszczamy kolejno z błonek i – dociskając mięso dłonią do deski – dzielimy filety w poprzek na dwa cieńsze, równe kotlety. Niczego nie rozbijamy, zostawiamy kurczaka jak jest. Mięso nacieramy mieszanką ziół włoskich, lekko solimy i pieprzymy, odkładamy. Sos szykujemy w kąpieli wodnej – potrzebny nam do tego mały rondelek i szklana lub metalowa
Karo in the Kitchenłyżka masła - łyżka mąki - szklanka mleka - sól, pieprz, gałka muszkatołowa Pozostałe składniki: - 1 duża pierś z kurczaka - 250g zielonych szparagów (pół pęczka) - 3 duże młode ziemniaki (opcjonalnie) Kurczaka pokroić na 2-3 kotlety, lekko rozbić tłuczkiem, doprawić solą i pieprzem a następnie zamarynować i odstawić do lodówki na minimum 2h. Gdy kurczak się zamarynuje, przesmażyć go przez chwilę na patelni
Zgrabne GotowanieUwielbiam smak szpinaku i pomidorów suszonych. A jeżeli się je ze sobą połączy, to efekt jest jeszcze lepszy. Polecam je, tak dla odmiany, zamiast tradycyjnego kotleta schabowego :) SKŁADNIKI ( 2 os.) 2 piersi z kurczaka jedna paczka świeżego szpinaku, ok. 150 g 2 ząbki czosnku połowę słoika pomidorów suszonych 2 łyżki masła ser feta (opcjonalnie) sól pieprz DODATKI: ziemniaki w mundurkach(...)przyprawić solidnie pieprzem i solą i wszystko przesmażyć jeszcze parę minut, odstawić. Ja czasem dodaję troszkę pokruszonej fety, tak dla podbicia smaku. Piersi z kurczaka rozbić i przyprawić pieprzem i solą. Na tak przygotowane kotlety nakładamy farsz, najlepiej na środek filet. Zawijamy jak tradycyjne rolady i nabijamy wykałaczkami, żeby filety się nie rozleciały w trakcie smażenia. Smażymy na maśle
Calzonella.comznudzi Wam się tradycyjna panierka z jajka i bułki tartej, można trochę poeksperymentować :) Często robię kurczaka w sezamie- jest pyszny, a dzisiaj postanowiłam zrobić panierkę orzechową :) Jest bardzo dobra, jednak orzechy dość szybko się przypalają, więc nie można zbyt długo smażyć kotleta z jednej strony... Podajemy z młodymi ziemniaczkami z koperkiem i surówką. Przepis na taką surówkę(...)znajdziecie tutaj . Składniki: 2 piersi z kurczaka, 4 garście orzechów włoskich bez skorupek, 3 łyżeczki przyprawy do drobiu, 1 jajko. Przygotowanie: Piersi kurczaka myjemy w zimnej wodzie. Następnie kroimy na kotlety i rozbijamy. Przyprawiamy przyprawą do drobiu. Orzechy włoskie przepłukujemy wrzątkiem, by pozbyć się smaku gorzkiej skórki. Orzechy wkładamy do stojącego blendera i rozdrabniamy na małe kawałki
Aga w kuchninaszej ulubionej knajpce wietnamskiej każde z nas ma swoje ulubione dania. Mój Mąż zamawia(ł) zawsze "kurczaka specjalnego po chińsku", czyli kąski z piersi w chrupiącej panierce z sosem sojowo - warzywnym, stąd tytuł wpisu. Ja z kolei mam kilka dań - pewniaków. Ogólnie uwielbiam kuchnie chińską, wietnamską i japońską - generalnie wszelkie orientalne smaki są mi bliskie. I choć moja wiedza(...)wystarczyło zagęścić sosy mąką i gotowe. Niestety nie doszłam jeszcze jak w naszej knajpce przygotowują pyszną, chrupiącą panierkę do mięsa - dlatego mojego chińczyka podaję z typowo polskim kotletem "schabowym" z piersi kurczaka ;) Tyle tylko, że do przyprawienia mięsa oprócz soli i pieprzu używam sproszkowanego kokosa, żeby nadać mu delikatny smak egzotyki. Mój Mąż jest zachwycony - ja z resztą też. Teraz
Kuchnia po mojemuwielu dań tylko biorę podwójną ilość składników. Półprodukty! Po zakupach poświęcić pół godziny lub godzinę na przygotowanie półproduktów. Zamiast mrozić całą pierś z kurczaka kroję ją na kotlety lub w kostkę, żeby po rozmrożeniu mieć już pół pracy za sobą. Dynię na zupę lub do ciasta kroję wcześniej
KuchniaWeDwoje.plDługo duszona wołowina z pieczarkami wyszła przepyszna. Nie spodziewałem się, że długie, powolne duszenie wołowiny nada jej taki wyjątkowy smak. Odpowiednio doprawiona z pieczarkami i marchewką
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Proponowany przez nas kalafior może być wykorzystany do obiadu np. z kotletem mielonym, schabowym lub kurczakiem. Można też podać go jedynie z sosem czosnkowym i też smakuje rewelacyjnie. Składniki: -kalafior -2 łyżki płynnego masła -przyprawy harissa, do mięs l ub inne ulubione -sól Kalafiora kroimy. Układamy na blaszce z papierem do pieczenia. Delikatnie i tylko z jednej strony
Maminek kulinarnydodatkiem musztardy – tutaj znajdziecie przepis na żołądki w sosie musztardowo-chrzanowym . Podroby kocham od dziecka, uważam, że to pyszna alternatywa dla wszechobecnych grillowanych kurczaków czy już znudzonych kotletów schabowych czy mielonych. Żołądki zawierają bardzo dużo białka, co będzie istotne na pewno dla osób aktywnych. Jeżeli nigdy nie próbowaliście, szczerze Was zachęcam, w tej wersji, z kaszą smakują wyśmienicie. Podaje
Kuchnia Bazyliiprzyspieszone starzenie organizmu zawarta w botwince siarka reguluje gruczoły łojowe, dzięki temu bardzo korzystnie wpływa na wygląd cery Przepisy z botwiną 1) CHŁODNIK LITEWSKI 2) KOTLETY Z BOTWINKI I KURCZAKA 3) PIZZA Z JAJEM 4) ZUPA BOTWINKA
Kuchnia MagdaLenySurówka z czerwonej kapusty ze szczypiorkiem i marchewką Pyszna, prosta w przygotowaniu surówka do drugiego dania. U nas najczęściej w towarzystwie kotletów z piersi z kurczaka lub naszych ulubionych pulpecików w sosie pomidorowym (przepis znajdziecie tutaj ). Polecam Wam spróbować. Szukając innych przepisów na pyszne surówki zajrzyjcie tutaj . Do przygotowania surówki użyłam szatkownicy Hebel V5 PowerLine Borner Polska . Składniki: pół
Słodkie okruszkiprzyspieszone starzenie organizmu zawarta w botwince siarka reguluje gruczoły łojowe, dzięki temu bardzo korzystnie wpływa na wygląd cery Przepisy z botwiną 1) CHŁODNIK LITEWSKI 2) KOTLETY Z BOTWINKI I KURCZAKA 3) PIZZA Z JAJEM 4) ZUPA BOTWINKA
Kuchnia MagdaLenywlewamy niewielką ilość oleju i szklimy drobno posiekaną cebulę i przepuszczony przez praskę czosnek. Po chwili dodajemy szpinak i odparowujemy resztę płynu. Pozostawiamy do przestygnięcia. Filety z kurczaka rozbijamy na duże kotlety ( przez folię ). Przyprawiamy solą z każdej strony. Do przestudzonego szpinaku dodajemy pokruszony twaróg i jajko. Przyprawiamy solą i pieprzem. Widelcem wyrabiamy na jednolitą masę. Przygotowanym farszem smarujemy kotlety
Smaki Ewysię zarumienią. Z tego przepisu wychodzi do 15 ciasteczek. Zajrzyj również: 1. Pączki z serków homogenizowanych 2. Ciasto do pizzy 3. Piersi z kurczaka inaczej czyli siekane kotlety
My World by Dagmara Rekkurczaka wykałaczki ;) Przygotowanie: orzechy posiekać i uprażyć na suchej patelni - odstawić do miseczki pora posiekać i podsmażyć na 1 łyżeczce oliwy - dołożyć do orzechów pierś kurczaka rozbić jak na kotlety i z obu stron dokładnie wysmarować przyprawami na środek wyłożyć farsz z pora i orzechów zawinąć jak roladę i spiąć wykałaczkami, nitką bądź specjalnym przyrządem na patelni
Gotowanie z pasjąZazwyczaj mamy problem z tym co zjeść na kolację. Ja uwielbiam kolacje na ciepło, więc parówki, tosty czy jajka już mi się znudziły. Tym razem zrobiłam szybkie kotlety z piersi z kurczaka. Wyszły przepyszne! Składniki: pierś z kurczaka 2 łyżki majonezu 1 łyżka mąki 1 jajko ząbek czosnku (przeciśnięty przez praskę) pół łyżeczki musztardy kilka listków świeżej bazylii - posiekać
My World by Dagmara Rekblachę (22 x26 ) wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 17-20 minut w 160 ( z termoobiegiem ) , wyjmujemy, delikatnie odrywamy papier i odwracamy. Lekko studzimy. Filet z kurczaka kroimy na plastry ( kotlety ), rozbijamy, doprawiamy solą, pieprzem, chili i słodką papryką. Na maśle przesmażamy szpinak z drobno posiekaną cebulką oraz czosnkiem, studzimy, dodajemy posiekane suszone pomidory. Na lekko wystudzone ( ale nie całkiem
Ostra na SłodkoDuszony groszek z marchewką Duszony groszek z marchewką , jest świetną przystawką do obiadu , podawaną na ciepło . W naszym domu zjawia się zawsze w tym samym czasie co kotlet schabowy z piersi kurczaka , w towarzystwie pure z ziemniaków " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Bardzo stara i wypróbowana , delikatna przystawka , którą pamiętam jeszcze z dzieciństwa , smaczna i niezawodna
Ogrodnik w podróżywysokiej temperaturze, żeby podczas pieczenia bułki się "nadmuchały", tworząc w środku kieszonkę. A czym je napełnicie - zależy wyłącznie od waszych zachcianek. Może być to pulled pork , drobiowe kotlety albo kawałki pieczonego kurczaka, do tego sałatka, ulubiony sos... Zrobiłam się głodna... Idę do kuchni... popatrzeć:) Składniki (na 8 sztuk): 400g mąki luksusowej (lub na pół
Obiad gotowyKolejna moja propozycja na obiad to kotlety siekane z piersi kurczaka z pieczarkami i kukurydzą. Samo ich usmażenie zabiera trochę czasu ale są tego warte ;) Składniki: * 3 połówki piersi z kurczaka * 6-7 pieczarek * 4 łyżki kukurydzy konserwowej * pół pęczka świeżego koperku * łyżka majonezu * 4 jajka * 8-9 łyżek mąki * sól, pieprz
Zrób to smacznieUlubionym daniem mięsnym moich dzieci są kotlety mielone, albo kurczaczek. Kurczak najczęściej w formie udek pieczonych z różnymi dodatkami. Dzisiaj moja wersja kurczaka z różnorodnymi warzywami, którego nazwałam kurczakiem po cygańsku. Wykorzystałam marchewkę, pietruszkę i selera z rosołu, resztki kalafiora z lodówki i pół czerwonej cebuli. Danie wyszło pyszne, pachnące warzywami, a kurczaczek aż rozpływał się w ustach. 4 udka
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanieprostu taki wkład . Na prędce wymyślony i tak też zrobiony . na szczęście w smaku idealny . Moja rodzinka już od dawna przyzwyczajona ze nie ma u nas zwykłego kotleta cz to z kurczaka ,czy schabowego. Oczekują że coś tam w środku siedzi . Nie mogłam ich rozczarować. Skladniki 3 sztuki filetu z piersi kurczaka 3 plastry sera żółtego ( lub innego
Eli GotowanieJeżeli jesteście znudzeni tradycyjnymi kotletami schabowymi lub smażonymi piersiami z kurczaka, to zachęcam do przygotowania kotlecików drobiowych z zieloną pietruszką i serem feta. Uwierzcie mi na słowo, niby banalne połączenie składników - a kotleciki przygotowane w ten sposób skradły moje kubki smakowe :) Kotleciki drobiowe podałam z młodymi ziemniakami ugotowanymi w mundurach i plasterkami pomidora malinowego. Składniki na porcję
Ugotowaćwiele. Ten poniżej charakteryzuje się jednak dość dużą uniwersalnością – można go zastosować jako dodatek do szerokiego wachlarza potraw. Ja np. używam go do gołąbków, niektórych rodzajów mielonych kotletów czy fileta z kurczaka faszerowanego boczkiem i serem . W dodatku bardzo łatwo wprowadzać w nim modyfikacje dopasowujące go do jeszcze większej ilości dań – stosownie do potrzeb sos może być łagodny lub pikantny
Kulinarna Pokusaniezbyt zdrowe mięso! Jest przeciwnie! Mimo, że jest ono mięsem wieprzowym charakteryzuje się niską zawartością tłuszczu, kcal a sporo białka! Więc jako alternatywę dla filetów z kurczaka proponuję: Składniki: -> 1 kotlet schabowy ( około 200g) -> 5-6 Śliwek [ użyłem takich z nalewki co mi zostało] -> 5-6 plasterków szynki -> niewielka ilość śliwowicy -> Przyprawy: sól
Jedz zdrowo żyj zdrowo!Przepisy dostępne są po kliknięciu w nazwę :) Śniadanie: Jajecznica z pomidorami, cebulką, kiełbasą i szczypiorkiem, no i oczywiście z chlebkiem :) Do picia tradycyjnie zielona herbata :) Obiad: Chrupiący kotlet z fileta z kurczaka, w dipie ziołowo-czosnkowym i sałatka super szybka. Do picia sok jabłkowy. Deser: Koktajl owocowy ze zmrożonych truskawek i porzeczek z dodatkiem świeżego banana. Kolacja: Kaszanka lub bułczanka
Smakowy Rajkurczaka - mała czerwona papryka - ser feta ok. 140 gram - boczek wędzony ( 18 dłuższych cienkich plastrów ) - zioła przyprawowe : pomidory suszone + bazylia+czosnek - olej Wykonanie Każdą z piersi kurczaka dzielę na trzy kotlety, rozbijam przez folię tłuczkiem, posypuje delikatnie mielonym czosnkiem. W miseczce ugniatam widelcem ser feta, dodaję do niego pokrojoną w drobną kosteczkę czerwona paprykę i zioła, całość mieszam do połączenia
Kuchnia z widokiem na ogródDziś bardzo szybka i łatwa odmiana dla tradycyjnych kotletów z filetu z kurczaka. Takie roladki przygotowuje się dosłownie w kilka minut a efekt smakowy i wizualny jest ciekawy. Polecamy zarówno na codzienny jak i na odświętny obiadek. Roladki z kurczaka z serem feta i szpinakiem SKŁADNIKI: 2 filety z kurczaka 10 liści szpinaku 2 plasterki sera feta przyprawa do kurczaka
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiZwykłe sznycle mogą wiele zyskać jeśli podamy je gorące z dodatkiem masła smakowego. Do tej pory robiłam do sznycli z reguły masło czosnkowe, cytrynowe, pomarańczowe lub
Buniabaje w kuchniPrzyszło mi do głowy , że jeżeli robię kotlety schabowe w sosie ,,myśliwskim" to można podobnie zrobić sznycle drobiowe .Robiłam już takie sznycelki (Kotleciki drobiowe w
Buniabaje w kuchniDo czego to już doszło, żebym ja przepisy od swoich dzieci ,,ściągała". Córka uwielbia sznycle ( jak wszyscy w rodzinie ).I tak jak ja kombinuje różne
Buniabaje w kuchni