kotlety z jajek - 6082 przepisów (strona:99/406)

Roladki ze schabu z suszonymi śliwkami 232

śliwkami Składniki: 5 kotletów schabowych 5 plastrów parzonego wędzonego boczku 20 suszonych śliwek bez pestek świeżo zmielony pieprz sól Do panierowania: 1 jajko mąka pszenna tarta bułka Dodatkowo: olej do smażenia 1 łyżeczka masła wykałaczki Wykonanie: Kotlety rozbijamy na grubość około 5 mm, solimy i pieprzymy. Na każdym układamy plasterek boczku i 4 śliwki. Zwijamy dosyć ściśle w roladkę

Kulinarne przygody Gatity
kotlety z grochu 163

Coś na odmianę zamiast mięsa :) Bardzo pożywne kotlety z grochu. Gotujemy groch... Oprócz grochu potrzebujemy jajka, cebulę, przyprawy... Cebulę podsmażamy i dodajemy z jajkami i przyprawami do ugotowanego grochu... Z przypraw  zalecam dodać dużo majeranku, pieprz ziołowy lub czarny i sól. Połączone składniki mielimy w maszynce do mięsa lub blendujemy... Z przygotowanej masy lepimy kotlety... Panierujemy w bułce tartej

chleba naszego
Kotlety Schabowe z Pieczarkami i Serem (Schab z Pieczarkami i Serem) 741

czosnku (lub czosnek w proszku) sól (ewentualnie vegeta) pieprz ok. pół szklanki mąki ok. pół szklanki bułki tartej 2 jajka odrobina mleka olej ok. 50 g masła ok. 100 g żółtego sera do zapiekania (np. gouda, edamski itp.)  Kotlet Schabowy - Sposób przygotowania: Farsz: Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na niewielkiej ilości masła. Do zeszklonej cebulki dodajemy pokrojone(...)następnie rozbijamy na kotlety (możemy także w plastrach schabu zrobić "kieszonkę" i farsz umieścić we wnętrzu kotletów - wtedy nie rozbijamy ich). Przyprawiamy rozgniecionym czosnkiem (lub w proszku), niewielką ilością soli i pieprzu. Mięso obtaczamy w mącę, następnie maczamy w rozbełtanych jajkach z ok. 2 łyżkami mleka, a na końcu obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju

Słodka Strona
Kotlety z Kurczaka (Medaliony) 686

troszkę mniej tradycyjny sposób. "Medaliony" ładnie prezentują się na talerzu i polubią je w szczególności dzieci, ponieważ przywołują na myśl popularne nuggetsy.  Kotlety z Kurczaka (Medaliony) - Składniki: 2 filety z kurczaka mała cebula jajko  nieduża bułka namoczona w mleku 2 ząbki czosnku ok. pół łyżeczki vegety 2 łyżki bułki tartej przyprawy: słodka papryka, czosnek w proszku, kolendra, majeranek(...)można użyć gotowej mieszanki do kurczaka) sól  pieprz ponadto:  bułka tarta do obtaczania olej do smażenia Kotlety z Kurczaka (Medaliony) - Sposób przygotowania: Bułkę namoczoną w mleku dokładnie odsączyć. Cebulę i czosnek drobno posiekać. Wszystko to połączyć z mięsem, wbić jajko, dodać wszystkie przyprawy i bułkę tartą. Wyrobić.  Zaleca się odstawić na ok. godzinę w chłodne miejsce

Słodka Strona
Kotlety mielone po włosku 158

mielone pieczone , mielone wołowe , mielone z kurczaka , mielone z marchewka , mielone z groszkiem . PRZEPIS NA KOTLETY MIELONE PO WŁOSKU Składniki na kotlety po włosku: 500g mięsa mielonego 2 bułki kajzerki 1 szkl mleka 1 cebula mała 1 jajko 10 pomidorów suszonych z oleju 3 łyżki startego parmezanu sól pieprz 1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka bazylii szczypta rozmarynu oliw z oliwek(...)tarce o drobnych oczkach lub miksujemy malakserem. Potem do mięsa dodajemy zmiksowane bułki z mlekiem, całe jajko, startą na tarce cebulę, parmezan, posiekane pomidory suszone. Następnie doprawiamy: dodajemy przyprawy: oregano, bazylię, rozmaryn, sól, pieprze, wyrabiamy chwilę masę. Potem z masy formujemy kotlety, obtaczamy je w bułce tartej. Na końcu na patelni rozgrzewamy (niezbyt mocno) oliwę i układamy na niej kotlety

Dorota Smakuje
Devolay z piersi kurczaka 276

kurczaka w inny sposób , niż zwykłe kotlety z panierką . Smak masełka, który wypływa po przekrojeniu devolaya to jest coś przepysznego ;) Dodałam jeszcze pokrojony drobno koperek dla dodania intensywności smaku :)Pomysł zaczerpnięty z WŻ Składniki dla 4 osób: 2 duże piersi z kurczaka 2 ząbki czosnku 2 łyżki koperku 4 łyżeczki masła 3 jajka do panierki bułka tarta i mąka(...)filety nakładac po porcji sera żółtego , masło z czosnkiem i koperek. Zwijac od najszerszej części fileta. Trzeba tą czynnośc zrobic dośc zwarcie , aby podczas smażenia kotlet sie nie rozpadł. Przed smażeniem obtoczyc w jajku i w mące i smażyc na rozgrzanym oleju , do czasu az zarumienią sie na złoty kolor. Smacznego

Słodkości i nie tylko
Devolay z piersi kurczaka 611

kurczaka w inny sposób , niż zwykłe kotlety z panierką . Smak masełka, który wypływa po przekrojeniu devolaya to jest coś przepysznego ;) Dodałam jeszcze pokrojony drobno koperek dla dodania intensywności smaku :)Pomysł zaczerpnięty z klik Składniki dla 4 osób: 2 duże piersi z kurczaka 2 ząbki czosnku 2 łyżki koperku 4 łyżeczki masła 3 jajka do panierki bułka tarta i mąka(...)filety nakładać po porcji sera żółtego , masło z czosnkiem i koperek. Zwijać od najszerszej części fileta. Trzeba tą czynność zrobić dość zwarcie , aby podczas smażenia kotlet się nie rozpadł. Przed smażeniem obtoczyć w jajku i w mące i smażyć na rozgrzanym oleju , do czasu aż zarumienią się na złoty kolor. Smacznego

Różne smaki w kuchni
Kotlety pożarskie 135

pamiętam z dzieciństwa i uwielbiam do dziś. Kotlety są miękkie, soczyste oraz delikatne. Ich sekretem jest mięso drobiowe, masło i ubite białko. Doskonale sprawdzą się na obiad dla dziecka, ale dorosłym także posmakują! Polecam. 500g mięsa mielonego drobiowego 1 cebula (opcjonalnie) 1 ząbek czosnku 1 sucha bułka namoczona w mleku 1 jajko 1 łyżka masła (płaska) 1 łyżeczka majeranku sól(...)żółtkiem uprzednio utartym z masłem. Do masy dodać podsmażoną cebulę, posiekany czosnek, ubite na sztywno białko i przyprawy według smaku. Z mięsa uformować płaskie, okrągłe kotlety. Każdego z nich kolejno obtoczyć w mące, roztrzepanym jajku oraz bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na rumiano (na średnim ogniu). Przyprawy użyte w przepisie pochodzą ze sklepu Swojski Wyrób

Di gotuje
Kotlety serowo-czosnkowe 130

Kotlety serowo-czosnkowe Delikatne mięso drobiowe marynowane w cieście jogurtowo-serowym z czosnkiem i otulone w pyszną chrupiącą panierkę. Palce lizać! Kotleciki możemy podać z dowolnymi dodatkami, np. z ziemniaczkami i surówką, z bułką i sałatą w formie burgerów albo z ryżem jak u mnie. Przepis na moje risotto z warzywami znajdziecie TUTAJ (klik)     Składniki: 2 pojedyncze filety(...)szklanka bułki tartej sól i pieprz olej do smażenia       *** Mięso myjemy, osuszamy, kroimy na średniej wielkości plastry i rozbijamy na kotlety *** *** Ser żółty ścieramy na tarce o małych oczkach *** *** Do miski wbijamy jajko, dodajemy jogurt, przetarty czosnek, płaską łyżeczkę soli oraz dużą szczyptę pieprzu *** *** Dodajemy starty ser i wszystko razem dokładnie mieszamy *** *** W tak powstałym cieście moczymy

Blog z Apetytem
Kotlety mielone nadziewane pieczarkami 157

Składniki na ok. 4 porcje:  0,5 cebuli ok. 100-150 g pieczarek sól, pieprz 500 g mięsa mielonego 1 jajko 2 łyżki bułki tartej przyprawa do mięsa mielonego bułka tarta do panierowania kotletów   Cebulę i pieczarki pokroić w niewielką kostkę. Na rozgrzanym tłuszczu zeszklić cebulę, następnie dodać pieczarki, doprawić solą i pieprzem. Smażyć najpierw pod przykryciem(...)puszczą sok, a potem bez pokrywki odparować nadmiar wody. Odstawić do ostudzenia.   Do miski wrzucić mięso, dodać jajko, 2 łyżki bułki tartej oraz przyprawę, całość dokładnie wyrobić rękoma na gładką masę. Mięso podzielić na porcje, tyle ile ma być kotletów (u mnie było ich 9, po ok. 60 g każdy). Z każdej porcji oddzielić mały kawałek mięsa

Simply Food
Kotlety mielone z serkiem topionym 150

przypadku to rozpływający się w ustach ser wypełniający kotlety. Zamiast smażyć - piekę, kotlety są wtedy dużo smaczniejsze, bardziej miękkie, wytapia się z nich tłuszcz. Zapraszam na pyszny, domowy obiad. :-)  500g mięsa mielonego  200g serka topionego 1 nieduża cebula 3 łyżki bułki tartej 1 małe jajko 1 łyżeczka słodkiej papryki(...)łyżeczka ostrej papryki sól, pieprz 1. Cebulę drobno siekamy. Serek topiony kroimy na sporej wielkości kwadraty. 2. Mięso mielone mieszamy wraz z bułką tartą, cebulą, jajkiem i przyprawami.  3. Z mięsa mielonego formujemy kotlety preferowanej wielkości, w środek wkładając po dużym kawałku topionego sera. 4. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 35 minut

Szefowa kuchni
(Nie)zwykłe kotlety schabowe moczone w mleku 181

porcje: 2 plastry schabu bez kości (po ok 100 g) szklanka mleka 1 małą cebulę sól pieprz mielony 1 jajko bułka tarta olej lub masło do smażenia Przygotowanie: Mięso przygotuj dzień wcześniej wieczorem. Opłucz i osusz kotlety. Możesz zrobić też schabowe z kością, podobno są lepsze. Ja jednak nie dostałam w sklepie, a i przy gustach mojego męża nie miałoby(...)plastry były przykryte. Poprzewracaj kilka razy, aby lepiej pokryły się mlekiem. Owiń miskę w folię spożywczą i wstaw do lodówki na noc. Kotlety schabowe wyjmij z mleka krótko przed smażeniem, od razu panieruj i smaż. Jajko rozklep widelcem z odrobiną pieprzu i soli (opcjonalnie).  Namocz w nim schabowe z obu stron. Na dużym talerzu wysyp bułkę tartą i obtocz

Anioszek w kuchni
Kotlet schabowy w majonezie i słodkiej papryce 147

Kotlet schabowy w majonezie i słodkiej papryce Kotlet schabowy obtaczamy nieco niekonwencjonalnie w majonezie i papryce . Ta marynata sprawia ,że mięso pozostaje wyjątkowo soczyste i miękkie . Smakuje nawet lepiej niż klasyczny schaboszczak . Ostatnimi czasy w sklepach dość często jest promocja na schab więc tym bardziej warto poeksperymentować Polecam tym bardziej ,że to niesamowicie prosty i pyszny przepis ! składniki(...)gęstego majonezu 2 jajka 1 łyżka słodkiej , mielonej papryki sól , ewentualnie pieprz do smaku 2 szklanki bułki tartej Schab rozbijamy na średnio grube kotlety . Doprawiamy sola i pieprzem do smaku , odstawiamy . W misce łączymy ze sobą jajka , majonez i paprykę . Tą marynata pokrywamy grubo wszystkie kawałki mięsa , zakrywamy folią i wstawiamy na noc do lodówki . Następnego dnia wyjmujemy z marynaty

Ogrodnik w podróży
Kotlety Mielone 323

pysznych ziemniaczków (lub kaszy) i ulubionych sałatek. Potocznie nazywane "sznycle" to z pewnością świetny pomysł na prosty, niedrogi i smaczny niedzielny obiad. Kotlety Mielone - Składniki: 500 g mięsa mielonego (wieprzowego lub wieprzowo-wołowego) duża cebula łyżka musztardy jajko  bułka namoczona w mleku 2 duże ząbki czosnku ok. pół łyżeczki vegety 2 łyżki bułki tartej przyprawy: kolendra, majeranek, tymianek, gałka(...)muszkatołowa sól  pieprz ponadto:  bułka tarta do obtaczania olej do smażenia Kotlety Mielone - Sposób przygotowania: Bułkę namoczoną w mleku dokładnie odsączamy. Cebulę i czosnek bardzo drobno siekamy. Wszystko to łączymy z mięsem, wbijamy jajko, dodajemy po szczypcie przypraw, dodajemy sól, pieprz (ilość według uznania), musztardę i bułkę tartą. Dokładnie wyrabiamy mięso.  Z mięsnej masy formujemy wilgotnymi rękami

Słodka Strona
Swojski obiad czyli mielone, ziemniaki i sos 151

się dobrałam do kapusty to już prawie połowę zjadłam…he, he…Czyżby brak witaminy C… Przepis na mielone Składniki: na 12 kotletów 1 kg mięsa mieszanego, wołowo-wieprzowe 50/50 1 jajko 200 ml śmietanki 2 cebule średniej wielkości 2 łyżki pokrojonej natki pietruszki sól i czarny pieprz do smaku masło do smażenia Smażona kapusta 4 plastry boczku(...)posypania Dodatkowo ziemniaczane puree z 800 g ziemniaków Cebulę obierz i zmiksuj na puree. Przełóż do miski. Dodaj przyprawy, jajko, śmietanę, sól i pietruszkę, wymieszaj. Dodaj teraz mięso i wymieszaj dokładnie na farsz. Z farszu wychodzi 12 kotletów o wadze około 100 g. Rozgrzej masło i smaż kotlety po obu stronach na złoty kolor około 6 minut po każdej stronie

codojedzenia

Proponowane wyszukiwania