porcji: 6-7 niewielkich kotletów SKŁADNIKI: – 100 g kaszy bulgur – 1 średnia cukinia – pół małej cebuli – 1 ząbek czosnku – 2 jajka M – 3 łyżki bułki tartej + bułka do obtoczenia kotletów – 1 łyżka posiekanej natki pietruszki – sól i pieprz – olej do smażenia PRZYGOTOWANIE: Kaszę ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu, przez około 15 minut
nietylkopasta.plopłukać, doprawić (u mnie: czosnek granulowany, papryka słodka, pieprz, MAGGI – sekretny składnik, dodający pysznego smaku). Przygotować składniki tzn. pokroić, warzywa i ser uformować z mięsa kotlety i je usmażyć na oleju usmażyć jajka tak aby w środku były płynne – najlepiej na maśle podsmażyć pieczarki na maśle podpiec bułki Układamy warstwami (od dołu) bułka sałata lodowa pomidor ser mozzarella
Wasze Przepisyciepło do obiadu z ulubioną surówką i ziemniakami, jak i na zimno na kanapki. Nie jest trudna w przygotowaniu, a nie tak banalna jak zwykłe kotlety mielone. 600 g łopatki wieprzowej 4 jajka ugotowane na twardo 1 jajko surowe 1 bułka kajzerka 2 łyżki posiekanej natki pietruszki kilka gałązek świeżego rozmarynu 2 cebule 3 ząbki czosnku 1 łyżka musztardy
Krylowa Kuchniaok.230g serka topionego naturalnego/śmietankowego ( ja używałam trójkącików 13x17,5g), woda + mąka pszenna, porządna garść posiekanego koperku, majeranek, sól ( vegeta, przyprawa uniwersalna lub gotowa przyprawa do kotletów mielonych), pieprz. Przygotowanie: Mięso wymieszać z jajkiem, pokrojoną w kostkę cebulą, bułką tartą, mlekiem i przyprawami. Zagotować bulion. Z mięsa formować pulpety (w trakcie dłonie najlepiej delikatnie oprószać mąką). Pulpety wrzucać do bulionu
W kuchni u Monikipotrzebne składniki ok. pół kg ugotowanych ziemniaków 1 cukinia baby lub ok. 25 dag miąższu z dużej cukinii 1 cebula 1 jajko 1 ząbek czosnku pieprz i sól do smaku ewentualnie łyżka mąki lub bułki tartej Przygotowanie kotletów zaczynamy od ugotowania ziemniaków - jeżeli nie korzystamy z warzyw np. z obiadu. Następnie cukinię ścieramy na tarce, dodajemy utłuczone ziemniaki (lub przepuszczone(...)placuszki są smaczniejsze bez dodatku mąki. Przepisy z cukinią: pasta serowa z pieczonymi warzywami , kotlety z cukinii z serem i ziołami , pyszne leczo z cukinią i bakłażanem Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy małe kotleciki, które nakładamy łyżką. Do smażenia można także wykorzystać patelnię do jajek sadzonych. Pyszne kotleciki z cukinii i ziemniaków gotowe
Gotujemy i jemypotrzebne składniki ok. pół kg ugotowanych ziemniaków 1 cukinia baby lub ok. 25 dag miąższu z dużej cukinii 1 cebula 1 jajko 1 ząbek czosnku pieprz i sól do smaku ewentualnie łyżka mąki lub bułki tartej Przygotowanie kotletów zaczynamy od ugotowania ziemniaków - jeżeli nie korzystamy z warzyw np. z obiadu. Następnie cukinię ścieramy na tarce, dodajemy utłuczone ziemniaki (lub przepuszczone(...)placuszki są smaczniejsze bez dodatku mąki. Przepisy z cukinią: pasta serowa z pieczonymi warzywami , kotlety z cukinii z serem i ziołami , pyszne leczo z cukinią i bakłażanem Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy małe kotleciki, które nakładamy łyżką. Do smażenia można także wykorzystać patelnię do jajek sadzonych. Pyszne kotleciki z cukinii i ziemniaków gotowe
Korniszonkicałego zjeść. Następnego dnia pozostałą upieczoną rybę przerobiłam na pyszne kotlety. O ile dorsz , zwłaszcza ten suszony, portugalski, nie należy do moich ulubionych, to muszę przyznać, że w postaci kotletów sprawdza się znakomicie. Bardzo polecam! składniki ok 180 g dorsza, upieczonego, bez ości i skóry 1 cebula, pokrojona w kostkę 40 g bułki tartej 3 ząbki czosnku, posiekane(...)cebulę z czosnkiem, bułkę tartą, pietruszkę i koperek. Wymieszać aż wszystko dobrze się połączy.Spróbować i w razie potrzeby doprawić solą i pieprzem, płatkami papryki. Dodać jajko i wymieszać. Uformować 5 - 6 kotletów. Każdy obtoczyć w tartej bułce. Nadmiar bułki strząsnąć. Na patelni rozgrzać olej. Smażyć kotlety na złoty kolor. Usmażone osączyć na ręczniku papierowym. Podawać gorące
Stare GaryKotlety z kaszy jaglanej z dipem czosnkowym Kotlety z kaszy jaglanej z dipem czosnkowym Składniki na kotlety: szklanka kaszy jaglanej łyżeczka soli odrobina pieprzu jajko łyżka mąki kukurydzianej łyżka otrąb owsianych natka pietruszki ½ czerwonej papryki ząbek czosnku olej do smażenia składniki Składniki na sos jogurtowy: jeden jogurt naturalny sól odrobina soku z cytryny 3 ząbki czosnku Wykonanie: Ugotować kaszę jaglaną(...)podsmażyć do momentu aż cebula i czosnek zmiękną) Do ugotowanej wystudzonej kaszy dodać podsmażoną cebulę z czosnkiem, sól, pieprz, jajko, mąkę, otręby, posiekaną natkę pietruszki i pokrojoną w drobną kosteczkę czerwoną paprykę. Wszystko dokładnie wymieszać, doprawić sola i pieprzem . Artykuł Kotlety z kaszy jaglanej z dipem czosnkowym pochodzi z serwisu Pomysłowa kuchnia
Pomysłowa kuchniajedynie solą i pieprzem. Niczego więcej nie trzeba. Składniki: 1 kg schabu pokrojonego na porcje 3 jajka około pół szklanki bułki tartej sól, pieprz szklanka mleka 3,2% 3 średnie cebule pokrojone w cienkie piórka smalec do smażenia Wykonanie: Umyte porcje schabu na kotlety układam w miseczce, wlewam mleko i wrzucam cebule. Przyprawiam solą i pieprzem, przykrywam i zostawiam(...)całą noc w lodówce. jak nie macie czasu włóżcie chociaż na 15-30 minut do lodówki. Smażę na rozgrzanym smalcu: najpierw obtaczam w rozbełtanym jajku, potem w bułce tartej. Do ostatniej tury smażenia kotletów dodaję cebulę, która stanowiła nocną marynatę i delikatnie ją podsmażam do momentu aż zmięknie. Podaję kotlety posypane cebulką razem z ziemniakami i surówkami lub marchewką
Zasmakuj Kuchnipieprzu jako przypraw. Kotlety mielone w takiej formie to tradycyjny, polski obiad i z pewnością świetny pomysł na prosty, niedrogi oraz smaczny posiłek. Kotlety Mielone Magdy Gessler - Składniki: 500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego duża cebula jajko 1/2 bułki kajzerki sól pieprz 25 ml wody ponadto: ok. łyżka masła do smażenia cebuli mleko do namoczenia bułki bułka tarta(...)obtaczania olej do smażenia Kotlety Mielone Magdy Gessler - Sposób przygotowania: Bułkę namoczoną w mleku dokładnie odsączamy i mielimy. Cebulę siekamy w kostkę i smażymy na maśle. Mięso umieszczamy w misie wbijamy jajko, dodajemy przestudzoną cebulę, namoczoną, zmieloną bułkę, wodę oraz doprawiamy solą oraz pieprzem (po ok. pół łyżeczki lub ilość według uznania). Dokładnie wyrabiamy mięso. Z mięsnej masy formujemy
Słodka Stronakotlety (wzdłuż) rozbijam je tłuczkiem i przyprawiam je solą i pieprzem. Patelnie z olejem kokosowy rozgrzewam. Pierś najpierw obtaczam w bułce tartej później moczę w jajku znów obtaczam w bułce i kładę na patelnię. Kotlety smażę do uzyskania złoto-brązowego koloru. Po wystygnięciu kroję w kostkę. Następnie kroję sałatę lodową ( można też ją rwać ), pomidory w kostkę, ogórka obieram
Kuchnia Vikiziemniakami SKŁADNIKI: 0,5 kg mięsa mielonego 1 cebula 3 kromki chleba z amarantusem (może być bułka kajzerka) 1 jajko sól, pieprz, bułka tarta, olej ogórki gruntowe świeży koperek jogurt naturalny sól pieprz młode ziemniaki Mój mąż czekał na te kotlety prawie 6 lat:P Chleb bez skórki zalać wodą, odstawić do namoczenia na około 10 minut. Do większej miski(...)włożyć zmielone mięso, cebulę pokrojoną w kosteczkę, jajko, sól i pieprz oraz odciśniętym chlebem. Wszystko dobrze wymieszać aż nie będzie przywierać do dłoni. Im dłużej wyrabiamy, tym lepsze kotlety. Uformować kotlety, obtoczyć w bułce tartej i kłaść na dobrze rozgrzany olej na patelni. Smażyć do zarumienienia się z obu stron. Podać z mizerią i młodymi ziemniaczkami :) Smacznego
MarciochaKucharzyzdrowsza wersja od klasycznych mielonych. Do usmażenia kotletów najlepiej sprawdzi się patelnia z powłoką nieprzywierającą. Znacznie podniesie komfort pracy w kuchni. SKŁADNIKI na 10 kotletów: 400g mięsa mielonego z indyka 1 jajko 1 cebula bułka tarta natka pietruszki koperek majeranek sól, pieprz olej do smażenia PRZYGOTOWANIE: Mięso mielone z indyka przekładamy do miski. Dodajemy 2 łyżki bułki tartej, jajko
kulinarnyJaBezmięsne kotlety ryżowe z dodatkiem ryżu dzikiego, pokrojonych różyczek brokuła, suszonych pomidorów i startego żółtego sera. Składniki: 1 woreczek ryżu białego, 1 woreczek ryżu dzikiego, 1 brokuł (500g), 5-6 suszonych pomidorów z oliwy, 1 jajko, 1 łyżka mąki ziemniaczanej, 30 g startego żółtego sera, sól, pieprz, bułka tarta do obtoczenia. Przygotowanie: Ryż gotujemy w osolonej wodzie (ryż dziki(...)Pomidory odsączamy z oliwy i wycieramy ręcznikiem papierowym, siekamy w mniejsze kawałki. Do ostudzonego ryżu dodajemy pokrojone różyczki brokuła, suszone pomidory, żółty ser, mąkę ziemniaczaną i jajko. Przyprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy. Formujemy kotlety, jeśli nie chcą się lepić dosypujemy trochę mąki ziemniaczanej. Obtaczamy w bułce tartej i smażymy
Aga w kuchniłyżki sól olej do smażenia Wykonanie: Schab opłukać, obsuszyć i rozbić tłuczkiem. Następnie natrzeć solą z obu stron i posmarować masłem wymieszanym z startym oscypkiem. Kotlet zwinąć i spiąć wykałaczkami. Opanierować rozmąconym jajkiem , bułką tartą wymieszaną z mąką . Smażyć powoli na rozgrzanym oleju
Tradycyjna Kuchnia