kotlety z jajek - 6082 przepisów (strona:292/406)

Wegański PLACEK PO WĘGIERSKU 150

placki ziemniaczane :)  Od czasu do czasu chce mi się takie placki trochę podrasować i wtedy mamy placek po węgiersku, oczywiście w wersji vegan. Podstawowy przepis na placki bez jajek znajdziecie  tutaj . Żeby duży placek nie łamał się na patelni część ziemniaków ścieram tak samo na dużych oczkach, a część (powiedzmy 1/3) blenduję na papkę i mieszam wszystko razem(...)mięsnego gulaszu do środka świetnie pasują pieczarki podsmażane z cebulką, do tego obowiązkowo czerwona papryka, no i oczywiście przyprawy - papryka w proszku, pieprz, czosnek, sól.  Można dodać jeszcze kotlety sojowe pokrojone w kostkę, przygotowane wcześniej  w ten sposób , ale bez nich placek też jest dobrze napakowany i również pyszny. Tradycyjną śmietanę od lat zastępujemy "śmietaną" ze słonecznika

Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE
Kotlety z kalafiora 128

Składniki: 1 średni kalafior 5 łyżek mąki 2 łyżki sezamu 1 jajko 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego 1/2 łyżeczki słodkiej papryki sól bułka tarta do panierowania olej do smażenia Wykonanie: Kalafiora ugotować w osolonej i lekko posłodzonej wodzie. Odcedzić na sitku, a następnie zblendować. Dodać pozostałe składniki i dokładnie wymieszać. Masa nie powinna być gęsta , ale też nie powinna być płynna(...)Masę nakładać  łyżką i obtoczyć w bułce tartej, następnie w rękach formować płaskie kotlety. Na patelni rozgrzać olej i smażyć na rumiany kolor. Podawać gorące

O kuchni z uczuciem
Tatar wołowy. 315

Tatar to rewelacyjna przystawka przygotowana z mielonego lub siekanego mięsa, najlepiej z polędwicy. Przede wszystkim mięso powinno być świeże i to samo dotyczy jajek. Dlatego mięso na tatara zawsze kupujemy u zaprzyjaźnionego rzeźnika :). Tatar ma tyle samo zwolenników jak i przeciwników. Ja uwielbiam tatara i dlatego zapraszam Was na mojego klasycznego kotlecika :) który zaprowadził mnie do nieba(...)nadzieje że im Wam zasmakuje. Przepis jest podstawowy. Rewelacyjnie do tatara pasują grzyby marynowane, dodatek musztardy...każdy powinien tatara dopasować do swoich kubków smakowych :) Idealny klasyczny kotlet tatarski ma żółtko na wierzchu, ja z przyczyn osobistych :) żółtko mieszam wcześniej i na pół kilo mięsa daję tylko 1 lub 2. Polecam i zaczynamy: Składniki: 0.5 kg wołowiny ekstra 1-2 cebule

Smaki Edyty
Pulpeciki w sosie pomidorowym 227

zrobić, żeby było smaczne? Najpierw trafiłam na post o "Idealnym Pulpecie" w Fabryce Odkryć Kulinarnych .  Przemyślałam i stwierdziłam, że bułki tartej tam nie dodam, przecież nie chce kotleta mielonego. Chciałam jednak czymś ją zastąpić, więc pomyślałam o kaszy mannej, po prostu gdzieś, kiedyś słyszałam, że takie są dobre- nie wiem czy przypadkiem nie od mojej mamy, a mama na pewno(...)mylić ;) I znalazłam! :) Na stronie  Wielkie Żarcie , dokładnie to czego szukałam.  Dokładnie taki właśnie smak ;) Polecam! :)   Składniki: 500g mięsa mielonego 2-3 łyżki kaszy mannej 2 jajka przyprawa do mięsa mielonego cebula duża butelka lub mały karton przecieru pomidorowy ( wyjaśnienie dalej w tekście)* 2 marchewki mąka do obtoczenia pulpetów bulion z 1 kostki rosołowej i wody

Czerwona Porzeczka
Kotlety rybne z morszczuka. Smaczne nie tylko na piątkowy obiad. 343

Bardzo smaczne kotleciki mielone u mnie z morszczuka, ale może to być każda inna ryba, byle by tylko nie była za bardzo nawodniona.. Delikatne i

Kuchnia z widokiem na ogród
kotlety ziemniaczano-marchewkowe... 177

ziemniaków utłuc, mogą być grudki. Do masy dodać pieprz ziołowy, natkę pietruszki ( soli nie trzeba, gdyż były doprawione wcześniej na obiad ), wszystko ręką wymieszać - Masa dobrze się połączy bez jajka, jeśli jednak będzie za luźna dosypać trochę mąki ziemniaczanej. Zwilżonymi dłońmi formować nie duże kotleciki, obtaczać je wtartej bułce. Na gorącym oleju rzepakowym smażyć na rumiano z każdej strony kotleciki(...)rzepę obrać, zetrzeć na tarce grubsze oczka, posypać solą i zostawić na 30 minut, wycisnąć z rzepy sok ( gorzki ), wsypać do miski, wymieszać z cukrem, pieprzem, śmietaną, cytryną - doskonałe kotlety ziemniaczano-marchewkowe, doskonały na wykorzystanie pozostałych z obiadu gotowanych ziemniaków i marchewki duszonej na maśle.........SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Krojone kotleciki z kurczaka 132

Krojone kotleciki z kurczaka Puszyste i soczyste kotleciki z siekanej piersi kurczaka, sera i warzyw. Bardzo smaczne, lubiane zarówno przez dzieci jak i dorosłych. Proste i

Blog z Apetytem
Kotlet schabowy 109

jednej strony, pieprz kolorowy z drugiej. Wkładam do miseczki, przykrywam i niech nachodzi pod przykryciem smakami przez trzy godzinki. Obtaczam w jajku i bułce, dokładniej: w bułce tartej, jajku i jeszcze raz w bułce. Chyba  żadnej nowości nie napisałam Smażę na smalcu. Taki układ najlepiej mi pasuje. Pamiętam jak kiedyś mama smażyła schabowe. Tłuszczem z patelni krasiła później(...)też tak robię, chyba że mam akurat podrumienioną cebulkę na słonince. Podałam z pieczonymi ziemniakami i sałatką z buraczków i papryki ze słoika, własnej roboty oczywiście. Smacznego! Lidka Artykuł Kotlet schabowy pochodzi z serwisu Pieprzyć z fantazją

Pieprzyć z Fantazją
Kotleciki z pieczarkami 172

pieczarkami Smażone kotlety mielone, faszerowane pieczarkami i cebulką to ciekawa propozycja obiadowa. Grzyby nadają mięsu wspaniały smak i soczystość. Już nie pamiętam kiedy ostatnio zrobiłam na obiad zwykłe kotlety mielone. Ostatnio zawsze dokładam jakiś dodatek, i o dziwo moim domownikom bardzo takie kombinacje smakują. Jakiś czas temu zajadaliśmy się zrazami z mięsa mielonego, później kotlecikami z cukinią a także roladkami(...)farszem i wszystkie to pozycje przypadły nam do gustu. Dziś przyszedł czas na pyszne kotleciki z pieczarkami :)) Składniki: 0,5 kg mięsa mielonego wieprzowego 200g pieczarek 1 cebula 1 jajko 2-3 łyżki bułki tartej 2 łyżki wody Przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka oraz ostra, majeranek, gałka muszkatołowa, bazylia Olej do smażenia dodatkowa bułka tarta do obtoczenia   *** Pieczarki

Blog z Apetytem
Pieczone pulpety w meksykańskim stylu 145

Pulpety w sosie pomidorowym, ale w nieco innym wydaniu. Wychodzą aromatyczne i aksamitne, wprost rozpływają się w ustach. Składniki (4 porcje) -500 g mielonego mięsa wieprzowo

Zielona Kuchnia
Burgery wołowe – kotlet z mięsa wołowego z sosem sojowym. 209

świeżo mielony pieprz (wedle uznania), Przygotowanie: Cebulę drobno kroimy, mieszamy ją z mięsem mielonym, sosem sojowym i pieprzem, wyrabiamy tak długo aż uzyskamy jednolitą masę. Następnie formujemy z nich kotlety – delikatnie spłaszczamy, układamy na talerzyku, przykrywamy folią spożywczą i wkładamy na ok. 20 minut do lodówki. Smażymy bezpośrednio po wyciągnięciu z lodówki, na patelni z powłoki nieprzywierającej na dużym(...)każdej strony. W zależności od preferencji   Poniżej moja kompozycja: sałata, boczek, cebula, cheddar, ogórki, papryczki jalapeno (marynowane) i sos BBQ Smacznego   PS. Nie powinno dodawać się jajka do mięsa ale jeśli ktoś lubi to czemu nie przepis na bułki można znaleźć tutaj

rozgotowana
z szynki soczyste mielone kotlety... 166

Składniki: mięso mielone wieprzowe 70 dag, jajka 1 sztuka, bułka namoczona w mleku 1 sztuka, cebula 1 sztuka, bułka tarta 2 łyżki, kucharek 1 łyżka, pieprz mielony 1 łyżeczka, śmietana gęsta 1 łyżka, koperek 1 pęczek, smalec 3 łyżki mieloną świeżą szynkę dokładnie wyrobić ręką z pokrojoną w kostkę cebulą, pieprzem, kucharkiem, odciśniętą z mleka bułką, tartą bułką, śmietaną gęstą(...)posiekanym koperkiem na kleistą masę na gorącym smalcu smażyć kotlety mielone dość grube na rumiany kolor z każdej strony następnie kotlety przykryć pokrywka i dusić na mniejszym ogniu z 10 minut - kotlety będą delikatne, soczyste, potem bez przykrycia na większym ogniu odparować wodę smakują na ciepło na obiad i zimne do pieczywa...............SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Izmir Kofte 178

tureckiego dania. Składniki 3-4 porcje: na kofty: 400g mięsa mielonego wołowego 1 cebula 1 ząbek czosnku 1/3 natki pietruszki ¼ łyżeczki kminu rzymskiego ¼ łyżeczki ostrej papryki w proszku 1 jajko 4 łyżki bułki tartej mąka pszenna do obtoczenia olej do smażenia dodatkowo: 5 ziemniaków 2-3 czerwone papryki w zależności od wielkości na sos: 500 ml passaty pomidorowej 1/3 szklanki(...)proszku ½ łyżeczki oregano sól i pieprz do smaku szczypta cukru Przygotowanie: Kofty: Cebulę, czosnek i pietruszkę drobno posiekać. Dodać do mięsa wraz z pozostałymi składnikami. Formować owalne, płaskie kotlety. Obtoczyć je w mące. Obsmażyć na delikatnie złoty kolor z obu stron. Ziemniaki obrać, pokroić w łódeczki. Obsmażyć z obu stron. Wyłożyć na dnie naczynia żaroodpornego. Paprykę pokroić w grubą kostkę

Fabryka pomysłów
Muffiny mięsne z pieczarkami na młodej kapuście 178

Dzisiaj pyszna i lżejsza odmiana kotletów mielonych.  Upiekłam je w foremce na muffiny, nie są smażone a co za tym idzie, mniej kaloryczne, smakują doskonale.  Dodałam do nich podsmażone pieczarki i podałam na młodej kapuście.  Wyśmienite danie, polecam:)  Muffiny podałam na talerzu Gina od Porcelana Bogucice 50 dag mięsa z szynki ( można kupić gotowe(...)KLIK ) pieprz czarny mielony czosnek 40 dag pieczarek  masło cebula pieprz cytrynowy sól  1 jajko 2 łyżki otrąb lub bułki tartej 6 plasterków sera żółtego  główka młodej kapusty łyżka masła 2 łyżki koperku sól  pieprz cytrynowy 2 łyżki skrobi kukurydzianej + łyżka gęstego jogurtu Mięso myję i mielę. Pieczarki obieram, przepłukuję, osuszam , kroję drobno i przesmażam

Takie tam pichcenie
KLOPSY NADZIANE PIECZARKAMI 139

niestety praca wzywa. Ale jutro wolne :) SKŁADNIKI: na klopsy 500 g mięsa mielonego 1 czerstwa bułka (namoczona, odsączona) 1 cebula drobno posiekana 4 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę 1 jajko sól, pieprz ziarenka smaku mąka olej  bulion 2 sosy pieczeniowe jasne 2 łyżki śmietany na farsz 300 g pieczarek 1 szalotka sos sojowy A jak to zrobić: Pieczarki obrać(...)patelni razem z drobno pokrojoną szalotką i sosem sojowym. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Wszystkie składniki na klopsy dobrze wyrobić na jednolitą masę , dokładnie tak, jak na kotlety mielone. Z mięsa tworzyć placki na środku których układać po łyżeczce pieczarek, następnie zawijając boki formować kulki i obtoczyć je w mące. Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć na nim przygotowane

Kuchnia w opałach