kotlety z jaj - 454 przepisów (strona:21/31)

RACUCHY DROŻDŻOWE Z BORÓWKAMI GRANATEM I MIĘTĄ 83

CHILI     CHLEBKI NAAN Z BAZYLIĄ I OLIWĄ     SHAKSHUKA CUKINIOWO MARCHEWKOWA     GALETTE COMPLÈTE NALEŚNIKI PO BRETOŃSKU     NALEŚNIKI Z KARMELIZOWANYMI GRUSZKAMI     KOTLETY JAJECZNE Z PAPRYKĄ     NALEŚNIKI SIATKOWE Z OWOCAMI     SAŁATKA Z RZODKIEWKĄ I MOZZARELLĄ   Racuchy drożdżowe z borówkami granatem i miętą: – Są po prostu znakomite – Borówki nadają(...)łyżki – Szczypta soli – Mleko letnie – 200 ml – Jajko – Garść świeżych listków mięty – Cukier puder do posypania / opcjonalnie syrop klonowy, syrop z agawy / – Oliwa do smażenia PRZEPIS: 1. Mąkę, mleko, jajo, drożdże oraz szczyptę soli wymieszaj w większej misce tak aby ciasto miało jednolitą konsystencję. Dodaj borówki, nasiona granatu oraz syrop klonowy, ponownie dobrze wymieszaj. 2. Ciasto przykryj ściereczką i odstaw

globuskulinarny
Mielony smak dzieciństwa z suszonym pomidorem. 160

teściowa. Od tej pory rzadko robię "mieleniaki" - wolę zamówić te wymarzone u Mamy. A jeśli już robię to za każdym razem inaczej i lojalnie uprzedzam, że będą to kotlety mojej produkcji. Wczoraj tak właśnie było i nikt nie był rozczarowany :) Składniki (na ok 10 niewielkich kotlecików): 0,5 kg mięsa mielonego z indyka (udziec) 1 jajko 1/2 małej cebuli(...)Przyprawiłam solą, pieprzem i ziołami. Dorzuciłam wcześniej namoczoną i odciśnięta z wody bułkę. Wszystko to porządnie wyrobiłam na jednolitą masę. Żeby kolety były bardziej zwięzłe można dodać zamiast całego jaja samo żółtko. Następnie uformowałam kotleciki - tym razem małe i podłużne, obtoczyłam w tartej bułce, usmażyłam na rumiano i gotowe. Oto efekt końcowy: Smacznego

Kuchnia po mojemu
Paluszki rybne 107

Paluszki rybne domowej roboty Czy warto przygotowywać je w domu od podstaw? Oczywiście, że tak. Kupując paluszki rybne w sklepie ich cena jest niby w porządku

MamaOskarka
KOTLECIKI MARCHEWKOWE Z IMBIREM, CURRY I SEZAMEM 119

Dla poszukujących inspiracji na kolejny obiad...  Zanim zerkniecie na przepis - krótkie info o sezamie .  Jego ziarna dodają oryginalnego smaku i aromatu, a także wiele

wege i kropka
Chicken burgery 201

mąki pszennej;150 ml letniego mleka (u mnie 0,5%);8 g świeżych drożdży;25 g masła;1,5 łyżeczki białego cukru;0,5 łyżeczki soli;1 jajo;2 łyżki ziaren słonecznika.Mięso:2 filety z kurczaka;1 łyżeczka zmielonej, słodkiej papryki;1/2 łyżeczki czarnego pieprzu;1/2 łyżeczki soli;Przyprawa do kurczaka (u mnie firmy Prymat);50 g płatków kukurydzianych(...)główki, pokrojonej w paski sałaty lodowej.Sposób przygotowania:Link do przepisu na domowe bułki hamburgerowe.Filety z kurczaka przeciąć w poprzek na pół, uzyskując w ten sposób 4 cienkie kotlety. Każdy plaster mięsa natrzeć przyprawą do kurczaka.Płatki kukurydziane drobno pokruszyć. Ja używam do tego celu specjalnej nakładki do blendera (rozdrabniacza). Dodać do nich słodkiej papryki w proszku, soli i pieprzu

Gospodyni Miejska
Kotlety jajeczne z pieczarkami 130

Idealne danie na obiad na wielki piątek. Składniki: 10 jajek 2 białe cebule 1 słoik pieczarek w zalewie naturalnej sól i pieprz do smaku bułka tarta

Tradycyjna Kuchnia
pulpety w sosie koperkowo - śmietanowym 135

wydanie pulpecików jest nawet lżejsze niż w sosie pomidorowym. Przynajmniej dla mnie :P No....to chyba wypada napisać jak je robię :D * 50 dkg mięsa mielonego - miałam indycze * 1 jajo * 1 bułka kajzerka namoczona w mleku * 1 malutka cebulka * 2 ząbki czosnku * odrobina bułki tartej - opcjonalnie * mąka do obtaczania pulpetów * przyprawy: sól, pieprz ziołowy i kolorowy * masło do podsmażenia * śmietana(...)cebuli i czosnku. Zawsze jak dodaję namoczoną bułkę do mięsa nie wyciskam jej do sucha. Jest tylko odciśnięta. Mięso nie jest wtedy takie suche. Robię tak w przypadku pulpetów, kotletów, klopsa. Jak już wyrobiłam masę robiłam kulki średnicy 4 cm. i obtaczałam je w mące. Gotowe kładłam na patelni z rozpuszczonym masłem i podsmażyłam z dwóch stron. Jak już się

Pieprzyć z Fantazją
Klopsiki w sosie pomidorowym 226

Uwielbiam mięcho mielone w każdej postaci – klops, kotlety mielone, spaghetti… A dziś wymyśliłam sobie pyszne klopsiki z niespodzianką w sosie pomidorowym ☺ I wiecie co? Wyszły pyszne! A sos taki kremowy… mniam, aż mi ślinka cieknie na myśl, że zostało jeszcze na jutro ;) Klopsiki są dość proste do przygotowania, ale uwaga – na pewno jest to brudna robota. Za to nawet(...)oregano, papryka słodka i ostra   Przygotowanie: Pokroić mozarellę w średniej wielkości kostkę – będzie nam potrzebna gdy już zrobimy porządek z mięsem. Mięso wrzucamy do miski, wbijamy do niego jajo. Cebulę kroimy w drobną kostkę i dorzucamy do mięska, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i bazylią. Teraz trochę pobrudzimy rączki – wszystko trzeba wygnieść dłonią ;) Masa jest dość klejąca – to dlatego

Jak gotować i nie zwariować
Jak uratować przesoloną potrawę? Sprawdź najlepsze triki! 115

zadania. W przypadku gdy zupa nie jest mocno przesolona to wystarczy, że zabielimy ją delikatnie mlekiem bądź śmietaną, by zmniejszyć jej słoność. Dobrym pomysłem jest również dodanie dwóch surowych jaj. Ścięte jajka zaabsorbują sól, wyciągnij jajka po kilkunastu sekundach. Podobne zadanie spełnia surowy ryż, zawinięty w gazę bądź pieluchę włóż na kilkanaście minut, następnie wyciągnij woreczek z zupy(...)wyciągnąć po kilku minutach. Sposoby na przesolone mięso Sposoby są zależne od tego, w którym momencie pracy przesolimy potrawę. Jeśli np. wrzucimy za dużo soli do mięsna na kotlety to wystarczy, że dodamy większą ilość mięsa, by zniwelować smak. Jeśli kotlety są gotowe wystarczy dodać je do nieposolonego sosu, by mięso oddało nadmiar soli. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Kiedy najlepiej solić

To Musisz Wiedzieć
Drożdżowe paszteciki z mięsem. 129

wystarczają na przygotowanie około 22 sztuk pasztecików. Składniki na farsz: 500 g mielonego  mięsa  wołowo – wieprzowego 100-200 g mięsa gotowanego  lub pieczonego    1 kotlet z panierką 2 cebule   marchewka i pietruszka z zupy   1 jajko   1 łyżeczka oregano   sól, pieprz(...)dokładnie mieszamy. Przygotowujemy ciasto. Drożdże rozcieramy z cukrem i pozostawiamy na około 5 minut. Mąkę mieszamy z solą, wlewamy zaczyn z drożdży, ciepłą wodę i dodajemy bazylię oraz żółtko jaja. Mieszamy i wyrabiamy ciasto. Gdy będzie zbyt lepkie dodajemy jeszcze trochę mąki. Na koniec wlewamy olej i nadal wyrabiamy, aż ciasto będzie gładkie. Gotowe ciasto przykryte ściereczką odstawiamy

Symfonia smakowa
Wegetariańskie Kotleciki Gryczane 167

W mojej kuchni prym wiodą kasze. Kasza jaglana i kasza gryczana to moje ulubione. Dziś pomysł na wykorzystanie jednej z nich nieco inaczej. U nas podczas

IzaGotuje
Kotlety jajeczne / Cutlets with eggs 96

Składniki / Ingredients: 10 sztuk jaj ugotowanych na twardo / 10 piece of hard-boiled eggs 2 jajka / 2 eggs 150 g startego parmezanu / 150 g grated parmesan cheese 1 łyżeczka czosnku / 1 teaspoon garlic 1 łyżeczka czarnego pieprzu / 1 teaspoon black pepper 1 łyżeczka ostrej papryki / 1 teaspoon hot paprika 1 łyżeczka natki pietruszki / 1 teaspoon parsley bułka tarta(...)według gustu), 2 surowe jajka, przyprawy oraz bułkę tartą. Dokładnie mieszam wszystkie składniki. Z powstałej masy formuję kotleciki, które obtaczam w bułce tartej. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy kotlety na średnim ogniu na złoty kolor. ***** We must peel hard-boiled a eggs from shells and crush in a blender (possibly, grate on a grater). Then, we add the parmesan

Projekty ze smakiem
Pieczeń rzymska z prażoną cebulką 206

kanapek krojona w cienkie plastry. Pieczeń przygotowana została ze świeżej łopatki i boczku. Pieczeń rzymska (potrawa z pieczonego mięsa mielonego) jest u nas przygotowywana dosyć regularnie naprzemiennie z kotletami mielonymi. A w zeszłym roku pieczeń była przygotowana na świąteczny obiad. Nasze inne przepisy na domowe mięsiwa obiadowe to między innymi łopatkę pieczoną , karczek rolowany , szynka pieczona z żurawiną, szynka faszerowana(...)czekamy aż napęcznieje. Do doprawienia mięsa wykorzystujemy domową prażoną cebulkę, jeśli nie mamy to cebulę kroimy w drobną kosteczkę i szklimy na oleju. Mięso mielone przekładamy do miski, wbijamy jaja, dodajemy prażoną cebulkę, przeciśnięty przez praskę czosnek, przyprawy i namoczoną w mleku bułkę tartą. Dokładnie wyrabiamy masę mięsną. Żaroodporną keksówkę smarujemy tłuszczem i obsypujemy bułką tartą. Piekarnik nagrzewamy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Placuszki brokułowe z sosem czosnkowo-jogurtowym 85

Placuszki brokułowe z sosem czosnkowo-jogurtowym to propozycja na zdrowy i lekki obiad. Placuszki smażone są na lekko natłuszczonej patelni, więc idealne dla dbających o linię

Moja Delicja
Kotleciki z makaronu ze szczypiorkiem 271

kotleciki są dobrym wyjściem z sytuacji , dla tych którzy nie lubią wyrzucać jedzenia . Chrupiąca panierka , przekona nawet Tadka niejadka do , zjedzenia pysznej kulki . Wegetarianie , też nie powinni marudzić , bo kotlety nie zawierają mięsa . Dobre jako przystawka , dodatek do obiadu lub po prostu samodzielne danie Składniki : około 2 szklanek ugotowanego makaronu z dnia poprzedniego 1 jajko kawałek sera białego – około(...)height: 1em; max-height: 1em;" /> ) , podsmażoną cebulkę i ser równiez przepuszczamy przez maszynkę . Wszystko wkładamy do miski , dodajemy sól , pieprz, cukier, gałkę muszkatołową oraz posiekany pęczek szczypiorku i surowe jajo . Mieszamy dokładnie do połączenia składników . Teraz nabieramy łyżką naszą kleistą masę i obtaczamy w bułce tartej formując kulki . Smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor . Podajemy od razu , najlepiej

Ogrodnik w podróży

Proponowane wyszukiwania