Niby fast-food ale w wersji domowej. Wiemy, na jakim tłuszczu smażymy (polecam kokosowy) i jakich składników używamy. Polecam zaszaleć od czasu do czasu i przygotować
Gotowanie i blogowanieukładamy we wcześniej wysmarowanej tłuszczem blaszce bądź tak jak ja patelni Ambition (rozmiar mojej patelni to - 28 cm średnica). Dzięki pieczeniu w patelni ciasto ma przecudowną skórę, ciasto całe równomiernie się nagrzewa i w smaku jest po prostu przepyszne, przypomina mi pieczenie w garnkach żeliwnych. Ale tu jest zdecydowanie bardziej poręczne, bo łatwiej potem wyjąć blaszkę łapiąc za rączkę(...)patelnię o średnicy 28 cm. Jest rewelacyjna, ma nieprzywierającą powłokę, dzięki czemu możecie używać o połowę mniej tłuszczu niż zwykle. Sprawdza się do pieczenia naleśników, placuszków, mięs, kotletów, przygotowywania dań jednogarnkowych czy też do pieczenia. Jestem z niej bardzo zadowolona. Życzę Wam przepysznych bułeczek robionych z prawdziwą dbałością o bliskich! Taaaakiego smacznego! Przepis zgłaszam do konkursu: Trzymajcie z całych sił
SMYKWKUCHNIopakowaniu w aromatycznym bulionie warzywnym. Gotowe kotlety odcedzamy i zostawiamy do wystygnięcia. Po tym czasie kotlety kroimy w większą kostkę. Uwaga: Bulion w którym gotowały się kotlety, możemy użyć jako bazę do przygotowania sosu. Taki bulion możemy przechować w lodówce i wykorzystać później. 2. Cebule obieramy, myjemy i kroimy w kostkę. Paprykę myjemy oczyszczamy(...)tarce o małych oczkach. Do ziemniaków i cebuli dodajemy 4 łyżki mąki ziemniaczanej, sól i pieprz. Całość mieszamy. 2. Na rozgrzanym oleju, smażymy partiami placki rozprowadzając ciasto na całą patelnię. Na drugą stronę placek przewracamy, jak jedna już będzie dobrze spieczona, unikniemy wtedy rozwalenia się placka podczas przekładania. 3. Na usmażone placki wykładamy partię gulaszu i pozostaje
Mój pomysł naWitajcie po weekendzie :) Weekend był niezwykle gorący, mamy nadzieję, że spędziliście go gdzieś nad wodą, gdzie można było się schłodzić. My spędzaliśmy go na działce kosząc
vegetaniewołowe (w moim przypadku udziec) grzyby suszone pół cebuli ziele angielskie pieprz liście laurowe opcjonalnie kostka knorr mięso wołowe trochę oleju Mięso umyłam i pokroiłam w poprzek włokiem na kotlety ok 1 cm grubości. Następnie je zbiłam (jak to mam powiedziała "ale nie na tatar!" było to niemożliwe ponieważ nie miałam młotka i ubijałam mięso wałkiem). Później obtoczyłam w mącę(...)już są chłodne, "dociskamy" je w garnku tworząc równą powierzchnie. Kroimy1 ziemniaki na 4 cząstki, jedną wyjmujemy a w jej miejsce wsypujemy mąkę. Dodajemy jajko trochę soli i wyrabiamy ciasto (nie miętolmy zbyt długo, bo wtedy stanie się klejące i będzie trzeba dodawać jeszcze więcej mąki). Następnie posypujemy blat mąką formułujemy wałki, lekko je spłaszczamy i kroimy po skosie. Następnie
Brzuszki ŁakomczuszkiBASI za ten przepis Karkówka w sosie czosnkowym Składniki: 4 plastry karkówki, 4 duże pieczarki, 1 cebula, sól, pieprz, 8 łyżek sosu czosnkowego Folwark http://folwark.com.pl/produkty/sos-czosnkowy-d/ Sposób przygotowania: Kotlety rozbijamy tłuczkiem. Solimy i pieprzymy. Układamy na blaszce i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Pieczemy około pół godziny. W tym czasie pieczarki kroimy w plasterki, cebulę(...)gładką masę. Łączymy jedno z drugim i miksujemy razem jeszcze przez 2-3 minuty. 2. Maszynkę przecieramy pedzelkiem zanurzonym w oleju po czym podłączamy do sieci i nagrzewamy. Wylewamy ciasto i pieczemy przez ok 4-5 minut (po 2 można zwolnić zatrzask,żeby uszło trochę pary ;)) 3. Wszystkie składniki twarożkowe porządnie miksujemy. 4. Zimne już oponki przecinamy na pół
Z Kuchni Do KuchniHamburgera wymyślił w 1904 roku garncarz Fletcher Davis. Podejmował się on gotowania podczas wystaw garncarskich, a także prowadził bar w Teksasie. Zaproponował on swoim gościom mielony kotlet na grzance z sałatą, musztardą i majonezem… Podawanie hamburgera w bułce jest tak powszechne, że często tę nazwę odnosi się do takiego właśnie sposobu podania tej potrawy. ” Kto nie kocha hamburgerów? Pewnie znajdą(...)się roztopić). Następnie wbiłam 1 całe jajko oraz żółtko i dokładnie wymieszałam. Do mąki wlałam ciepłe mleko z jogurtem, masłem i jajkami oraz wyrośnięty rozczyn. Dodałam sól i wyrobiłam ciasto. Wyrabiałam ręcznie, nie dłużej, jak 10 minut. Ciasto przykryłam wilgotną ściereczką i odstawiłam w ciepłe miejsce, do wyrośnięcia, na 1,5 godziny. Wyrośnięte ciasto kilka razy zagniotłam i formowałam bułki
mojewypiekiinietylkoW moim domu rodzinnym ta pieczeń była obowiązkowa na każdą Wielkanoc. Nie było osoby, która by się nią nie zajadała. Aromatyczna, z pięknym jajecznym oczkiem pozostawiała
Czary - gary w kuchniCZULENT to tradycyjna potrawa kuchni żydowskiej. To bardzo wolno gotowany (duszony) gulasz, przyrządzany z koszernego mięsa, z fasolą,ciecierzycą, ziemniakami,cebulą, kaszą jęczmienną lub
potrawyregionalneLubię klasyczne potrawy, syte polskie obiady i naturalne sosy. Fajnie czasem odświeżyć dawne przepisy dodając do nich coś nowego. Dziś nie ma już jednego przepisu
Kuchnia PROzdrowotnawyrośnięcia. Po godzinie formujemy bułki ręce mocząc przedtem w wodzie albo jeszcze lepiej smarując olejem. Na wierzch sypiemy sezam. Pieczemy w 180 stopniach 25 minut. Ja z ciasta uformowalam 4 duże bułki. 2. Sos. Ja użyłąm ajvar z tego przepisu i sos czosnkowy. Do sosu czosnkowego odkroiłam górę z główki czosnku posmarowałam z góry masłem(...)Kompozycja. W piecu grilujemu lekko bułki, każda przekrojona i posmarowana oliwą. Po wyjęciu smarujemy je sosami (każdą połowę innym). Nakładamy sałatę pomidora, paprykę i kiszonego ogórka. na to kotlet i druga połówka bułki. I już. Burgery gotowe! PS. Na 2 zdjęciu na pierwszym planie bułka bezglutenowa, kukurydziana..... no cóż ... zdecydowanie lepsze były pszenne więc pólki co przepisu
Lubczyk i WaniliaZborovska 19 - polecam gorąco, przepyszne jedzenie trochę śmieciowego picia i dla równowagi duuużo zdrowego: sajgonki, makaron ryżowy z orzechami i sosem sojowym, warzywa i kiełki, sos do sajgonek kotlety sojowe panierowane (GENIALNE, nie mają nic wspólnego z tymi dostępnymi w polskich sklepach), frytki, keczup, warzywa bardzo smaczny baton sojowy Pomnik Ofiar Komunizmu na wyspie Kampa, ogromne niemowlęta z brązu(...)skomponować coś z dodatków: prażony ser oraz warzywa duszone na maśle na skutek pomyłki w tłumaczeniu menu, dostałam typowy czeski naleśnik z owocami jagodowymi i śmietaną, a nie kawałek ciasta, ale było bardzo smaczne menu Budvarki Dietery cold drink The heatwave's back so today something to cold drink: water + lemon and lime slices + fresh peppermint
Qlinarnie i QlinarnieJakiś czas temu Madzia była parę dni na urlopie zdrowotnym. Przewróciło się dziecko i zrobiło sobie z kolana kotlety mielone. Serio, dość paskudnie wyglądało. Tak trochę jakby sobie tarką do warzyw po kolanie przejechać. Ale miało to też dobre strony, pomijając te wszystkie złe. Otóż Madzia jest z tych, co to długo nie usiedzi na miejscu. I praktycznie w ogóle(...)mieszamy z proszkiem do pieczenia i przesiewamy do misy miksera wciąż miksując. Białka ubijamy na sztywno i delikatnie łączymy z resztą masy. Już nie mikserem tylko szpatułką, delikatnie. To ciasto dzielimy na 4 równe części. Do każdej z osobna dodajemy: kisiel cytrynowy, kisiel wiśniowy z odrobiną czerwonego barwnika spożywczego, kakao i mak. Delikatnie mieszamy. Formę do babki (taką z kominem
Marder&Marder Manufacturejednak dużo (mimo że zrobiłam z nieco mniejszej ilości składników), więc połowa nieusmażonych została na kolejny dzień. Mimo owinięcia folią spożywczą, w całej lodówce śmierdziało cebulą, za to w kotletach była ona prawie niewyczuwalna. Tak więc na drugi dzień smakowały mi o wiele bardziej. Dla tych o podobnym guście polecam smażenie na drugi dzień lub dodanie do mięsa podsmażonej wcześniej(...)Kuchni Polskiej Olbrzymia skarbnica wiedzy. Tak w skrócie mogę opisać tę książkę kulinarną. Zawiera kilkadziesiąt (lub więcej) bardzo zróżnicowanych przepisów podzielonych na kilka działów, m.in. dania z grzybów, zupy, ciasta i desery, napoje. Do każdego działu i do całej książki autorzy dodali wstęp, który przybliża czytelnikowi dany temat. Na początku znajdziemy też standardowy przelicznik miar i kaloryczność niektórych składników potraw
Anioszek w kuchnidżemu Łowicz 100% z owoców o smaku czarnego bzu. Cytrynowy hummus domowej roboty a do tego kremowe, pyszne awokado. Świetny pomysł zarówno na pierwsze, jak i drugie śniadanie. Bułki, kotlety, hummus czy sos można przygotować wcześniej. Świetnie smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno. Polecam :) Składniki na kilka burgerów (5-6 sztuk): Pszenne bułki na sodzie ze słonecznikiem(...)smaku opcjonalnie jeszcze więcej soku z cytryny do smaku Ponadto: 1 awokado rozgniecione sok z cytryny, świeżo mielony pieprz Pieczywo Składniki na bułki zagniatam, jeśli ciasto się klei dodaję więcej oliwy. Z wyrobionego ciasta formuję bułeczki, które układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch bułek smaruję jajkiem i posypuję sezamem. Blachę umieszczam w piekarniku nagrzanym
Mango Papaja