kotlety w cieście - 742 przepisów (strona:34/50)

ciasteczka czekoladowe- pieczenie z dzieckiem 145

frajda a dla mnie pomoc i poczucie dobrze zagospodarowanego czasu, w końcu takie połączenie przyjemnego z pożytecznym to bardzo edukacyjne przedsięwzięcie. Jedną z jej ulubionych czynności zaraz po klepaniu kotletów jest pieczenie ciasteczek. Dziś upiekłyśmy dwa rodzaje czekoladowych ciastek- nasze ulubione z czekoladą i wersję z jej ulubionymi lentilkami. Same ciasteczka to chyba najsmaczniejsze jakie jadłam. Mocno czekoladowe, dosłownie rozpływają(...)gorzkiej czkekolady rozpuścić w kąpieli wodnej i wlać do masy maślanej podczas ucierania. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i kakao przesiać, dodać do masy maślanej i dokładnie utrzeć. Ciasto wstawić do lodówki na minimum kwadrans. Po tym czasie z ciasta formować kulki, układać je na blaszce i spłaszczać ręką. Ciasteczka sporo się powiększą, dlatego należy zrobić duże odstępy

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Chleb musztardowo-miodowy 137

różnych ciekawych (czasami dziwnych :)) chlebów razem z Karoliną. Po odrzuceniu kilku żartobliwych propozycji takich jak np. chleb z wódką, chleb ze śledziem, czy np. chleb z ziemniakami, sałatką i kotletem, pozostał na polu boju właśnie chleb musztardowo-miodowy :) Połączenie w sumie całkiem ciekawe. Niestety Karolina unika musztardy jak ja modlitwy, więc tym razem nie będzie moim testerem. Trudno, niech żałuje(...)minut, niech zacznie rosnąć. W międzyczasie do dużej miski wrzucamy całą resztę składników. Jak zaczyn wyrośnie to dodajemy go do reszty i całość mieszamy w misce przez 20 minut (ciasto będzie dość rzadkie). Potem przykrywamy ściereczka i zostawiamy na godzinę do wyrośnięcia. Po godzinie przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia (najlepiej zmoczyć przy tym dłonie) i ponownie przykrywamy

Marder&Marder Manufacture
Chleb z kiszonym ogórkiem 96

zanim trafił do realizacji. No ale w końcu trafił, bo ja zawsze jak obiecam, że zrobię to zrobię. Tylko czasami to trwa trochę... Więc Macieju nie martw się, twoje kotlety ziemniaczane też się doczekają realizacji. Jak ich czas nadejdzie :) Ale wróćmy do chleba z kiszonym ogórem. Przepis Izy nieznacznie przerobiłem, dostosowałem do mąki, którą akurat posiadałem. Mam nadzieję(...)świeżych drożdży Drożdże rozpuszczamy w wodzie z ogórków, dosypujemy sól, cukier, koper, oliwę i bardzo drobno pokrojonego ogórka. Dodajemy mąki i wyrabiamy około 15 minut. Powinniśmy otrzymać ładne elastyczne ciasto. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 1 godzinę. Po tym czasie przekładamy do foremek (natłuszczonych lub wyłożonych papierem do pieczenia) i ponownie przykrywamy i zostawiamy

Marder&Marder Manufacture
Kotlety mielone z ciecierzyca i tzaziki z cukinii 160

mielone kotlety,szczegolnie ze daja tak ogromne pole do eksperymentowania.Byly juz na blogu pyszne ,dietetyczne kotleciki z pieczarkami,niezwykle delikatne kotlety z kasza jaglana.Dzisiaj powstaly pod wplywem chwili expresowe kotlety z dodatkiem gotowanej ciecierzycy z cukiniowymi tzazikami.Do kotletow nie ma potrzeby namaczania bulki i dodatku bulki tartej,bowiem zastepuje je ciecierzyca.Tzaziki z starta cukinia zamiast ogorka smakuja naprawde rewelacyjnie.Warto wyprobowac(...)puszki przed uzyciem dokladnie wyplukaccebule obrac,pokroic w kostke i zrumienic na masle do przyprawionego miesa mielonego wbic jajko,dodac rozdrobniona ciecierzyce,przysmazona cebulke,goraca wode i dokladnie wyrobic ciasto najlepiej reka.Wode dolewac stopniowo,na wyczucie,bo mieso nie moze byc zbyt zwiezle,ani zbyt luzne.Wigotnymi dlonmi formowac male kotleciki,obtaczac w bulce tartej i smazyc na rozgrzanym masle ghee

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Potrawy na Wielkanoc 122

Zakwas pszenny na barszcz biały Zupa pomidorowa Pieczone mięsa i potrawy na ciepło: Biała kiełbasa pieczona w cydrze Pieczona pierś gęsi Dietetyczny pasztet z kurczaka Kotlety à la Pożarski (kotlety pożarskie) Rolada z indyka z suszonymi pomidorami Pieczeń rzymska z białą kiełbasą Chrupiące polędwiczki kurczaka Pieczone pierożki z młodą kapustą i białą kiełbasą Chrupiące polędwiczki z kurczaka Bigos świąteczny Potrawy(...)Majonezowy sos tuńczykowy Na słodko: Mazurek kajmakowy z czekoladą Wielkanocny sernik gotowany Muffiny piernikowe Muffiny z nutellą Muffiny czekoladowe Kawowy tort bezowy Torcik bezowy z kremem malinowym i granatem Ciasto z owocami Smacznego

Codziennik Kuchenny
Piersi z indyka w sosie śmietanowo-czosnkowym ze świeżą bazylią 299

przepis powstał zupełnie przypadkowym przypadkiem:) Wiecie, coś komuś czasem wpadnie do ciasta albo do zupy i eureka!:)Ja zrobiłam na obiad pizzę:) Oj była pyszna i mało dietetyczna.. ciasto kupiłam gotowe, takie w ruloniku, bo zależało mi na czasie. Posmarowałam je sosem ze świeżych pomidorów z bazylią i oregano. Na to pokroiłam mnóstwo boczku, od groma cebuli, trochę wędliny(...)łyżka masła- sól, pieprz- kilka gałązek świeżej bazyliiPrzygotowanie: 1. Piersi z indyka delikatnie rozbijamy tłuczkiem. Posypujemy z obu stron solą i pieprzem. Na patelni rozgrzewamy masło i smażymy "kotlety" z obu stron.2. Kiedy już ładnie się usmażą dodajemy wodę i mieszamy.3. W między czasie w szklance mieszamy śmietanę z solą, pieprzem i suszonymi ziołami oraz wyciskamy do niej czosnek.4

Kraina Tysiąca Smaków
VADEMECUM Burgery wołowe – jakie mięso wybrać, jak je zmielić i jak uformować burgery? 289

stawiane na równi z hot-dogiem i mniej więcej w tej samej cenie, sprzedawane ze starych przyczep kempingowych przerobionych na punkty gastronomiczne porozstawiane najczęściej w mało reprezentacyjnych punktach miasta. Kotlet mielony (najprawdopodobniej cały pies mielony razem z budą), buła nie zawsze pierwszej świeżości, sos imitujący smak bliżej nieokreślony, 2,5 złotego mniej w kieszeni i szlus. Wyszukane dodatki typu(...)równo i przy dużych obrotach ostrzy w maszynkach tego typu – szybko się grzeje – zaczyna się mazać i rozpuszczać.   FORMOWANIE Mielone mięso naszykowane do zrobienia kiełbasy trzeba wyrobić jak ciasto, przepracować – po to żeby uwolnić połączenia włókien kolagenowych i uzyskać spoistość i kleistość masy mięsnej. Jak to jest w burgerach?   Im dłużej będzie wyrabiane mielone mięso tym bardziej będzie

Karo in the Kitchen
Kotleciki drobiowe z groszkiem 196

blogu znajdziecie przepis na kotleciki drobiowe z dodatkiem kukurydzy , sera feta i zielonej pietruszki . Dzisiaj zachęcam do przygotowania kotletów siekanych wraz z dodatkiem groszku. Pomysł na urozmaicenie dań z wykorzystaniem piersi z kurczaka. Poniższe kotleciki są proste do przygotowania i bardzo smaczne :) Polecam! Składniki na porcję dla 4 osób: 0,5 kg piersi z kurczaka 250-280 g groszku(...)trzepaczki składniki połączyć ze sobą. Na sam koniec dodać pokrojone piersi z kurczaka, cebulkę oraz groszek. Całość przyprawić i wymieszać. Na patelni rozgrzać olej. Za pomocą łyżki nakładać porcje ciasta. Smażyć z obu stron, aż do uzyskania złotego koloru. Usmażone kotleciki przełożyć na papier, aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Przygotowane kotleciki podawać, np. z warzywami ugotowanymi na parze i ryżem

Ugotować
Bułki do hamburgerów 190

tych bułkach popularnej sieci fast foodów. A skoro mowa o fast foodach to hamburger zupełnie niepotrzebnie zyskał miano niezdrowego śmieciowego jedzenia. To pełnowartościowy zdrowy obiad. Wielki soczysty kotlet w 100% składający się z pysznej wołowiny. U nas w domu hamburger zagościł na stałe i raczej już go nie opuści. Najpopularniejsze są bułki z sezamem, ale można je robić z wieloma(...)mąki 300 ml wody 35 g miękkiego masła 7 g drożdży instant (lub 25 g świeżych drożdży) 10 g soli Wszystkie składniki łączymy ze sobą i zagniatamy ciasto przez 15 minut, aż będzie elastyczne i nie będzie się kleiło do dłoni. Odkładamy do miski, przykrywamy ściereczką i pozwalamy odpocząć przez 30 minut. Po tym czasie dzielimy na 6 części

Marder&Marder Manufacture
Knedle z morelami i "Tylko ciebie chcę" 144

roku wyjątkowo mam ochotę na ziemniaki. Ale nie w postaci pure, lecz jako baza na kotlety czy kluski. Dodatkowo na bazarze morele kuszą swoimi rumieńcami i nie sposób się im oprzeć ;) W przepisie wykorzystuję proporcje z bloga Pani Kowalskiej . Istotne jest zatem, ile mamy (objętościowo) ugotowanych ziemniaków np. z wczorajszego dnia. Dzielimy je na 4 porcje, dodajemy porcję mąki pszennej(...)półkulę na ćwiartki. Wyjąć jedną ćwiartkę ziemniaków i uzupełnić mąką ziemniaczaną. Wyjąć drugą ćwiartkę ziemniaków i uzupełnić mąką pszenną. Wbić jajko. Połączyć wszystkie składniki i wyrobić krótko, ale dokładnie. Ciasto uformować w zgrabny wałek. Pokroić wałek na części. W moim przypadku 8. Każdą z części rozpłaszczyć. Ułożyć na niej po dwie połówki moreli i skleić. Wrzucić knedle na wrzątek. Można

Weekendy w domu i ogrodzie
Przepis na pierogi z kapustą i grzybami 320

moim farszu jest dość pokaźna ilość grzybów suszonych, zwykle podgrzybków i prawdziwków, bo takie lubimy najbardziej. Farsz z tego przepisu idealnie nada się na krokiety, paszteciki, nadzienie do kotletów ziemniaczanych i co Wam jeszcze wyobraźnia podsunie. Znam osoby, które do farszu dają jajko, suszone śliwki czy więcej rozmaitych przypraw. Tutaj jest tylko sól i pieprz i jak dla mnie jest(...)mieszkali w Warszawie a my już w Krakowie, to uwielbiałam dostawać te pierogi w pudełku i wieźć pół Polski, żeby potem ze smakiem wcinać. Tym razem przepis będzie na ciasto pierogowe postne, czyli w naszej wersji bez jajek, ale jeśli nie jesteście przekonani, to możecie zawsze skorzystać z przepisu na najlepsze ciasto pierogowe . Drukuj Pierogi z kapustą i grzybami window.ajaxurl

Mieszam w Garnku
Hamburgery wołowe z domowymi bułkami z olejem rzepakowym. 126

sobą w misce i odstawiamy na ok godzinę. Do podwojenia swojej objętości. Następnie wyrabiając ciasto podsypujemy je mąką i dodajemy sól. Ciasto nie powinno się lepić. Z gotowego ciasta formujemy babeczki i układamy na wyłożonej papierem blaszce. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok półtorej godziny. Do rozgrzanego piekarnika do 200 stopni wkładamy a sam spód naczynie żaroodporne/ blaszkę wypełnioną szklanką(...)wlewamy wodę. Mocno je wybijamy, co sprawi, że nasze burgery będą idealne :). Gotowe mięso dzielimy na 4- 6 części ( w zależności od tego jakiej wielkości chcemy uzyskać) i formujemy kotlety Mocno je dociskając ( ja użyłam pudełeczka po serku mascarpone. Wyłożyłam je folią, włożyłam mięso mocno docisnęłam i zawinęła w folię i wyjęłam gotowe kształtne burgery.). Średnica uformowanego mięsa musi być

Malinowe Pocałunki
Kotleciki z piersi kuczaka z pieczarkami i serem żółtym 262

Dzisiaj przygotowałam dla Was coś bardzo szybkiego, a do tego pysznego;) Jeśli jesteście zabiegani, zapracowani, czy zwyczajnie nie macie ochoty stać przy kuchni, a macie ochotę

Kuchnia Pełna Pasji
Siekany drobiowy 263

Takich siekanych drobiowych na blogu już jest kilka..tzn.takie same to one nie są ..bo te są bez żadnych dodatków takich jak papryka, cebula, ser , nawet

Moje domowe kucharzenie
CHLEBEK PITA Z NADZIENIEM 170

Zaczęło się od tego, że z wczorajszego obiadu zostały mi 2 wielkie kotlety. Zastanawiałam się jak je wykorzystać, bo wiadomo, że odgrzewane już nie smakują. I wymyśliłam, że zrobię z nich nadzienie do chlebków pita :)Nigdy nie piekłam chlebków pita, z prostej przyczyny: można je kupić u nas za niewielkie pieniądze w każdym markecie. Dziś postanowiłam upiec(...)ciepłą wodą (pół szklanki) i odstaw na parę minut w ciepłe miejsce. Mąkę i sól wsyp do miski, wlej rozczyn, resztę wody i olej, wszystko dokładnie wymieszaj łyżką. Przełóż ciasto na blat posypany mąką i wyrabiaj, często podsypując mąką, aż będzie lśniące i gładkie, z widocznymi pęcherzykami powietrza. Wysmaruj je olejem, włóż do miski i odstaw pod przykryciem w ciepłe

Walijskie Pichcenie
Kluski dyniowe z serem pleśniowym 251

Dynia jest wspaniałym warzywem. Ma wszechstronne zastosowanie. Można ją wykorzystać zarówno w daniach słodkich np. w muffinkach, sernikach, ciasteczkach czy w daniach wytrawnych jako sos, dodatek do placków, kotletów czy farsz do naleśników. Dopiero po upieczeniu lub ugotowaniu dynia zyskuje inny wymiar smakowy. Przy okazji kupienia dyni, możemy również wykorzystać jej pestki, które wysuszone nadadzą się do różnych sałatek. Jednak(...)cytryny 1 łyżeczka tymianku 1/2 łyżeczki gałki muszkatałowej 1/2 łyżeczki suszonej bazylii 120 g sera pleśniowego brie/camembert Przygotowanie: Wszystkie składniki na kluseczki wymieszać w misce i zagnieść na gęste ciasto. Formować kluseczki i wrzucać na osoloną, wrzącą wodę. Gotować do momentu wypłynięcia i odcedzić. Czosnek, por drobno posiekać. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić czosnek, por i podsmażać. Dodać cukier

Jaglusia