kotlety ser - 500 przepisów (strona:23/34)

Muszelki makaronowe nadziewane mięsem mielonym 178

mielonego mięsa. Zrobiłam wersję z serem żółtym i bez sera - dla starszego dziecka. pół paczki dużych muszelek makaronowych ( u nas makaron żytni razowy) pół kg łopatki wieprzowej pół cebuli kawałek ugotowanego królika (opcjonalnie - ja użyłam mięsa z  rosołu z królika ) puszka pokrojonych pomidorów kilka listków świeżej bazylii 2-3 ząbki czosnku kawałek żółtego sera sól pieprz czarny pieprz ziołowy(...)Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie, odsączyć. Łopatkę razem z cebulą zmielić w maszynce do mięsa. Doprawić solą, pieprzem czarnym i pieprzem ziołowym, wyrobić jak na kotlety mielone. Przygotować sos - puszkę pokrojonych pomidorów wlać do garnuszka, dodać posiekaną bazylię, czosnek przeciśnięty przez praskę, sól i pieprz. Gotować kilka minut, aby sos się troszkę zredukował. Do każdej ugotowanej makaronowej muszelki

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Roladki na zielono z kalafiorem 272

olej do smażenia Sposób przygotowania: Filet myjemy, dzielimy na cztery kotlety, delikatnie tłuczkiem rozbijamy przez woreczek foliowy, oprószamy solą i ziołową przyprawą.Odstawiamy do lodówki na 15 minut. Kalafiora blanszujemy 5 minut w osolonym wrzątku, odcedzamy, zostawiamy do wystygnięcia.  Na mięsie układamy po liściu sałaty, pokrojonego kalafiora i ser mozzarella, posypujemy szczypiorem zawijamy ciasno w roladki. Obtaczamy mięso

Wanilia i Kardamon
Burgery teksańsko - meksykańskie 197

Wielki soczysty kotlet, pikantny sos i ciepłe warzywa. A wszystko to pomiędzy dwiema połówkami lekko zgrillowanej paprykowej bułki. Niebo w gębie. A wy co macie dzisiaj na obiad? bułki do hamburgerów (z TEGO przepisu) mielony antrykot (150 g na osobę) czerwona papryka żółta papryka cebula 1-2 ząbki czosnku 2 łyżeczki papryki sos chili (z TEGO przepisu) ser cheddar(...)robimy wgłębienie. W trakcie smażenia kotlety się wybrzuszają więc wgłębienie zniknie i burgery będą idealnie płaskie. Smażymy na dobrze rozgrzanej suchej patelni przez 4-5 minuty z każdej strony. I odkładamy na talerz na 3-4 minuty żeby mięso odpoczęło. Połówki bułek smarujemy sosem chili. Na spodzie układamy podsmażone warzywa. Na nie kładziemy burgera, ser i znowu warzywa. Przykrywamy górą

Marder&Marder Manufacture
Zapiekanka z warzywami i kurczakiem 1189

małe 5 suszonych pomidorów 1 jajko 4 łyżki jogurtu naturalnego 1/2 kulki mozzarelli (jeżeli lubicie dużo sera, to możecie użyć całą) świeża bazylia sól i pieprz słodka papryka czosnek granulowany zioła prowansalskie 1. Pierś z kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy na cienkie kotlety, doprawiamy solą, pieprzem, czosnkiem i słodką papryką. Odstawiamy na 30 minut do lodówki, żeby nabrało aromat przypraw(...)paseczki. 6. W ten sposób układamy składniki w zapiekankę na dnie naczynia i jego ścianki smarujemy masą jogurtowo-jajeczną. Układamy plasterki ziemniaków, część marchewki, suszone pomidory, kurczaka, marchew, kalafiora, ser. Na całość wylewamy masę jogurtowo-jajeczną. Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza przez 20 minut

Perfect home life
Schabowy pod pierzynką cukiniowo musztardową 186

schabowego od czasu do czasu można sobie zaserwować go w nowej odsłonie :) Składniki (na 2 -3 kotlety schabowe) 2-3 kotlety schabowe 1/2 cukini 1 cebula 1/2 papryczki chilli 2 średnie ząbki czosnku 1/4 szklanki białego wina (opcjonalnie) 1 garść startego żółtego sera sól, pieprz 1/2 łyżeczki curry, papryki słodkiej 2 jajka (1 do panierowania) 1 łyżeczka musztardy z gorczycą

Piekielna Kuchnia Pati
Kotlety z pieczarek (smażonych) 158

www.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com   Przepis autorski (mój).  Kotlety smakują rewelacyjnie - są soczyste i aromatyczne. Idealnie nadają się do świeżej bułki lub podane do obiadu z ulubionym sosem. (około 5 kotletów) 200g pieczarek 1 cebula 1 jajko 3 łyżki bułki tartej szczypiorek (opcjonalnie) posiekana natka pietruszki sól, pieprz Dodatkowo: bułka tarta do obtaczania olej do smażenia     Cebulę(...)miski, wbić jajko, dodać szczypiorek, natkę pietruszki i bułkę tartą. Całość dokładnie wyrobić i doprawić do smaku. Uformowane kotlety obtoczyć w bułce tartej. Smażyć na rumiano z obu stron. Bułkę tartą można wymieszać z sezamem a do farszu dodać starty ser

Di gotuje
Koktajl jaglany z truskawkami i jablkiem 214

była wczorajsza improwizacja! pierwsze śniadanie razowy chleb, żółty ser i wielgachny pomidor z oliwą, a na drugie koktajl.  Przyznam, że znowu powstał z potrzeby zrecyklingowania kaszy jaka została mi z kotletów buraczanych. Nie lubię marnować... napój jest bardzo treściwy, w smaku odrobinę poziomkowy. Niestety tym co kasza nie przepadają raczej zasmakuje :( Koktajl jaglany z truskawkami

Dzieje kuchennej Wiewióry
Siekane kotleciki drobiowe z serem + RECENZJA Wielkiej Księgi Kuchni Polskiej 219

przepisie jest tarty ser żółty, jednak w domu miałam go resztkę i tylko ser żółty w plastrach. Żadna przeszkoda! Chociaż struktura kotlecików przed pieczeniem nie był zbyt pewna i bałam się, że się rozpadną przy smażeniu, nic takiego się nie stało. Wyszły naprawdę pyszne. I powiem Wam jedno. Nie lubię, wręcz nienawidzę surowej cebuli w żadnych kotletach. W roladzie(...)przeszkadza. Tutaj dodaje się surową i gdy jadłam kotlety po raz pierwszy, bardzo mi jej smak przeszkadzał. Kotlecików wyszło mi jednak dużo (mimo że zrobiłam z nieco mniejszej ilości składników), więc połowa nieusmażonych została na kolejny dzień. Mimo owinięcia folią spożywczą, w całej lodówce śmierdziało cebulą, za to w kotletach była ona prawie niewyczuwalna. Tak więc na drugi dzień smakowały

Anioszek w kuchni
Kieszonki drobiowe w cieście naleśnikowym 152

ciasto było bardzo gęste Sposób przygotowania: Filety rozbijamy przez woreczek. Posypujemy ulubionymi przyprawami, na środek kładziemy ser, następnie kawałek papryki i pieczarki. Zwijamy, uważając by nic nie wypadło. Jajka z mlekiem, mąką i przyprawami roztrzepujemy na gęstą masę. Obtaczamy kotlety i smażymy na dobrze rozgrzanym oleju na małym ogniu. Po usmażeniu pozostawiamy na chwilę na papierowym ręczniku, żeby odsączyć nadmiar

Kuchnia w czekoladzie
Proste roladki schabowe w sosie pomidorowym /pomidorowe inspiracje - mięso 213

potrawy. Tutaj, robi to niezastąpiony koncentrat pomidorowy pudliszki i... "tajemnicza" przyprawa... :) 0,5kg świeżego schabu wieprzowego 1 duża cebula 2 ząbki czosnku polskiego 50g koncentratu pomidorowego pudliszki 100g żółtego sera 1 łyżeczka suszonego oregano 1 łyżeczka suszonej bazylii 1 łyżeczka rozdrobnionego kuminu rzymskiego 2 pełne kubki bulionu drobiowo-warzywnego (może być z kostki/esencji) kilka plasterków chudego boczku pęczek pietruszki(...)Plastry mięsa rozbijamy tłuczkiem, uważając by ich nie porwać. Każdy z przygotowanych kotletów oprószamy z obu stron solą oraz pieprzem i odstawiamy do lodówki na przynajmniej godzinę. Po tym czasie mięso wyjmujemy z lodówki i pozwalamy mu nabrać temperatury pokojowej. Tworzymy roladki. Na plasterku mięsa układamy plasterek sera ulubionej grubości oraz boczek. Całość zawijamy ścisło i odkładamy na bok, zwinięciem

Kuchenna Kontrrewolucya
Kotlety jajeczne 669

Składniki: (na 8 kotletów) 8 jaj (7 ugotowanych na twardo i 1 surowe), 3 łyżki mleka, bułka tarta, duża garść natki pietruszki, sól, pieprz, olej, 30g startego sera żółtego, 1 łyżeczka tartego chrzanu. Przygotowanie: 7 jajek ugotować w osolonej wodzie - gotować 7-8 minut od zagotowania się wody. Po ugotowaniu ostudzić, obrać ze skorupki i pokroić w kostkę. Dodać

W kuchni u Moniki
Szarpańce z polędwiczek drobiowych. 441

Chicken tenderloin. Składniki. 40 dag polędwiczek z kurczaka 3 jajka 3 łyżki majonezu 1,5 łyżki mąka ziemniaczana 12 dag ser żółty pełnotłusty 2 łyżki posiekanej pietruszki sól pieprz chilli w proszku olej do smażenia Wykonanie. Do przygotowania naszych kotlecików, wykorzystamy polędwiczki z drobiu. Dla mniej zaawansowanych, wyjaśniam. Polędwiczkami popularnie nazywa się te luźne kawałki przy kurzej piersi. Czasami(...)miski wybić jajka, roztrzepać, dodać majonez, mąkę ziemniaczaną, osolić i całość wymieszać. Następnie dodać starty żółty ser, pokrojone polędwiczki i natkę pietruszki. Całość jeszcze raz wymieszać. Smażyć na średnio nagrzanej patelni, nakładając  łyżką  na rozgrzany olej. Formujemy na patelni kształt kotleta jaki chcemy. Ja formowałem moje szarpańce  w obręczach

Kulinarny karnet Christophera
Kotlety mielone z imbirem i śmietaną 181

mnie na blogu przepisów na kotlety mielone jest sporo, ale tak jak już pisałam kilka razy nie lubię robić takich samych potraw, za każdym razem staram się coś zmienić, dodać, odjąć lub zamienić jakiś składnik..tym razem są kotleciki z imbirem, na blogu w sumie też są [ klik] , ale te są bez sera, ale z dodatkiem śmietany..takie kotleciki

Moje domowe kucharzenie
Kotlety z kalafiora i brokuła 179

Propozycja koletów w innym wydaniu, brokuł z kalafiorem i mozzarellą zachwyci najbardziej wybredne gusta. Kotlety z kalafiora i brokuła Składniki: - 1/2 brokuła - 1/2 kalafiora - 1 kulka mozzarelli - 1 jajko - 150 g wędzonego boczku - zielona pietruszka - bułka tarta - olej - sól - pieprz Przygotowanie: Kalafior i brokuł gotujemy w posolonej wodzie tak by sie nie rozgotowały. Po ugotowaniu i ostudzeniu ugniatamy delikatnie tłuczkiem(...)Boczek kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni. Ser trzemy na tarce o grubych oczkach, dodajemy do ubitych warzyw. Ostudzony boczek, jajko i około 2 łyżek posiekanej natki pietruszki dodajemy do masy. Wszystko razem dokładnie mieszamy, jeżeli masa jest za rzadka dodajemy trochę bułki tartej. Doprawiamy solą i pieprzem. Formujemy kotlety, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na oleju

Kulinarne życie
Hreczanyki – kresowe kotlety z kaszy gryczanej i mięsa 153

Hreczanyki to danie pochodzące z Kresów Wschodnich. Są to niewielki kotlety z ugotowanej kaszy gryczanej i mięsa mielonego, doprawione solą, pieprzem i czosnkiem. Wydaje się, że takie połączenie składników to nic specjalnego, a jednak! Kotlety są bardzo smaczne i aromatyczne. I nie tylko kasza nadaje im smak, ale przede wszystkim czosnek, który idealnie pasuje do takiego połączenia składników. Hreczanyki(...)stałe do swojego menu :) Hreczanyki tradycyjnie podawano z sosem śmietanowym z czosnkiem, doprawionym solą i pieprzem. Nazwa kotletów pochodzi od słowa gryka, inaczej hreczka. Na Lubelszczyźnie w podobny sposób przyrządza się hreczniaki, z tym że zamiast mięsa do kaszy dodaje się biały ser (twaróg). Składniki:  300 g mięsa mielonego (u mnie wieprzowo-wołowe) 300 g kaszy gryczanej (waga przed

Trzeci talerz