potrzeba: 500 g dobrego mięsa mielonego wieprzowo-wołowego, 1 średnia cebula, 1 średnia główka czosnku, 1 jajko, 1 namoczona czerstwa bułka, 1 łyżeczka soli, ale nie czubata, 1/2 łyżeczki mielonego pieprzu, sporo bułki tartej olej rzepakowy do smażenia, patyczki do szaszłyków Wykonanie: Mięso przekładamy do miski, dodajemy posiekaną drobno cebulę, czosnek wyciśnięty przez praskę, jajko, odciśniętą(...)trochę mięsa i formujemy z niego kotlety w kształcie walca, nadziewamy go na patyczek do szaszłyka, a następnie ściskamy na końcach, obtaczamy z każdej strony w bułce tartej. Tak wyrabiamy kotlety z całego mięsa i układamy na desce. Na patelnię wlewamy sporo oleju, rozgrzewamy i układamy tyle kotletów, ile zmieści się na patelni. Smażymy
Bułka z Chlebemnaturalnego 3 średnie ząbki czosnku 3 spore łyżki skrobi ziemniaczanej 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki, większa szczypta ostrej papryki, sól, pieprz PRZYGOTOWANIE: Mięso z piersi kurczaka myję pod zimną, bieżącą wodą, osuszam lekko ręcznikiem papierowym. Mięso oczyszczam z żyłek i chrząstek, kroję w poprzek na cienkie kotlety. Łącznie wyszło mi 10 kotlecików. Ilość zależy od wielkości kupionej piersi(...)żółtka jajek 3 łyżki oliwy/oleju rzepakowego/oleju z pestek winogron/oleju ryżowego 2 łyżki jogurtu naturalnego 3 średnie ząbki czosnku przepuszczone przez praskę 3 spore łyżki skrobi ziemniaczanej 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki, większa szczypta ostrej papryki, sól, pieprz Składniki marynaty mieszam za pomocą rózgi kuchennej. Gdy marynata jest gotowa obtaczam w niej każdy kawałek mięsa. W tym celu układam
Zasmakuj Kuchnisamodzielnie. Do czego podać surówkę z białej kapusty? Kolorowa surówka z białej kapusty sprawdza się najlepiej w towarzystwie gulaszu, kotletów, kluseczek, schabowych itd. Ja najczęściej podaję ją do schabu w sosie własnym, kopytek z sosem pieczeniowym, placka po węgiersku, tradycyjnych mielonych lub pysznych pulpecików w sosie pomidorowym. Ten dodatek zawsze cieszy się u mnie popularnością. Jest kolorowy i prosty
Słodkie okruszkibazie młodej kapusty z dodatkiem kuleczek mięsnych, bez potrzeby robienia drugiego dania. 10 porcji 40 minut czas przygotowania Składniki na kuleczki mięsne: · ½ kg mięsa mielonego · 1 jajko · 2 łyżki bułki tartej · 2 łyżki śmietany(...)Sól · Pieprz Sposób przygotowania: 1. Mięso mielone przekładamy do miski, wbijamy jajko, wsypujemy sól, paprykę ostrą, majeranek, bułkę tartą, wlewamy śmietanę i wyrabiamy masę mięsną. Robimy małe kotlety wielkości orzecha włoskiego i smażymy na rozgrzanym oleju. 2. Ziemniaki obieramy, myjemy, kroimy w małą kostkę, przekładamy do garnka
Kulinarna ChwilaSkładniki: Kasza jaglana surowa 200 g Mięso mielone drobiowe 400 g Cukinia średnia ok 400 g Bułka kajzerka czerstwa Mleko szklanka Jajko Cebula mała Czosnek ząbek Sól Pieprz + jajko i bułka tarta do obtaczania Przygotowanie: Kajzerkę namoczyć w mleku i odstawić do namoczenia na ok. 10-15 minut. Kaszę ugotować w osolonej wodzie do miękkości zgodnie(...)czasie odcisnąć z nadmiaru wody. Cebulę i czosnek drobno pokroić. Do miski przełożyć ugotowaną kaszę, odciśniętą cukinię, mięso mielone, bułkę odciśniętą z mleka, czosnek i cebulę. Całość doprawić sporą ilością soli oraz pieprzu. Masa nie wychodzi dość zwarta. Uformować kotlety zwilżonymi dłońmi . Z podanej porcji wyszło mi 25 sztuk. Gotowe obtoczyć delikatnie w jajku i bułce tartej. Usmażyć
Kulinarne przygodyindyka w sosie koperkowym : * około 700g piersi z indyka (u mnie były już pocięte w plastry jak na kotlety) * pęczek koperku * około 4 łyżki mąki pszennej+ około 3 łyżek do zagęszczenia sosu * olej do smażenia * sól i pieprz czarny mielony * około 400 ml wody * 200 ml śmietany 18% * 2 liście laurowe * 4 ziarenka ziela angielskiego Wykonanie: Mięso z indyka
Zrób to smaczniewody bułką, kucharkiem, przyprawą węgierską, pieprzem mielonym czarnym, tartą bułką, wodą. Na gorącym smalcu smażyć rumiane kolety mielone z każdej strony. Na koniec pod przykryciem dusić z 5 minut i bez przykrycia na większym ogniu z 3 minuty. Kotlety są delikatne, puszyste, aromatyczna i smakują na ciepło na obiad i na zimno do pieczywa.........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubiębułka tarta albo panier olej do smażenia WYKONANIE: 1. Bułkę namoczyć w mleku. 2. Do miski włożyć mięso mielone, dodać bułkę, natkę pietruszki, cebule pokrojoną w drobną kostkę, jajko, doprawić solą, pieprzem, czosnkiem granulowanym. Całość dokładnie wymieszać. 3. Formować kotlety, oprószyć bułką tartą albo panierem, smażyć na oleju z obydwóch stron
Dziś Ja gotujejeszcze chwilę pod przykrycie, następnie wystudzić. Cebulę pokroić w drobną kostkę, zeszklić na smalcu. Do wystudzonego ryżu dodać mielone mięso, cebulę z tłuszczem, jajko, bułkę tartą, koperek. Przyprawić pieprzem. Wymieszać. W razie potrzeby dosypać bułki tartej. Formować niezbyt duże kotlety, obtaczać w bułce tartej, po czym smażyć na oleju, na złoty kolor
Praktyczna plKomu jeszcze nie znudziły się mielone, zapraszam do zapoznania się z nową wersją.😀 Pulpety 4 składnikowe plus dobry dip i zdrowy, szybki obiad gotowy
Zdrowie i pysznie na talerzuschabu z dzika, 500 g kurek (pieprznik jadalny), 2 cebule, mąka do oprószenia, sól, pieprz czarny świeżo mielony, 8 jagód jałowca, 150 ml wina białego wytrawnego, tłuszcz do smażenia (u mnie gęsi) Bitki, zrazy – to po prostu bite kotlety, uformowane a następnie smażone. Mięso oczyścić z błon, pokroić na grube kotlety. Kotlety ze schabu z dzika delikatnie roztłuc. Oprószyć
królestwo garówSkładniki na pulpeciki : około 30 dag mielonego mięsa wieprzowego 1 jajko bułka tarta, sól, pieprz czarny mielony Przygotowanie : Do mięsa dodać jajko, sól i pieprz oraz bułkę tartą w takiej ilości by uzyskać konsystencje mięsa jak na kotlety, wyrobić dokładnie Mokrą ręką formować małe ( wielkości dużych orzechów włoskich ) pulpeciki, wkładać do wrzątku z ziemniakami
Proste Potrawysól, pieprz (świeżo mielony) dodatkowo: tłuszcz i bułka tarta do formy 4 jajka gotujemy na twardo, pozostałe zostawiamy surowe. Bułki moczymy w wodzie. Cebule kroimy w kostkę i podsmażamy na rozgrzanym oleju. Następnie mielimy w maszynce mięso, odciśnięte z wody bułki i cebule, doprawiamy solą, pieprzem, dodajemy surowe jajka i wyrabiamy masę jak na kotlety. Foremkę keksówkę wykładamy papierem
Czary - gary w kuchnisól, pieprz do smaku bułka barta do obtoczenia olej do smażenia Cebulę posiekać i usmażyć na oleju. Mięso mielone połączyć z cebulą, jajkiem, majonezem oraz paprykami. Doprawić solą i pieprzem. Wyrobić masę i uformować kotleciki. Na patelni rozgrzać olej. Kotlety obtoczyć w bułce tartej i usmażyć z obu stron. Kotlety podałam z kaszą jęczmienną i surówką z marchewki
Moja Galeria Smakukukurydzy z puszki 2 łodygi selera 300 gram mięsa lub wędliny wędzonej ( wykorzystane były kawałki wędlin oraz kotlety drobiowe które zalegały w lodówce :) ) 100 gram tartego sera żółtego 0,5 szklanki bulionu sól, pieprz świeżo zmielony, papryka czerwona mielona słodka, oregano. Wykonanie: Kasz ę wrzucamy do wrzącej wody gotujemy ok 10 -15 minut, tak aby była półtwarda, wyciągamy
kgwjanczewo