Kotletów mielonych nie wyobrażam sobie bez jednej z dwóch rzeczy - buraczków podawanych na ciepło lub bez mizerii. Z racji chłodniejszych dni buraczki wydaja się opcja zdecydowanie bardziej rozgrzewająca nasze podniebienia. Lubicie? Składniki: 1 kg buraczków szczypta cukru szczypta kwasku cytrynowego sól, pieprz łyżka masła Przygotowanie: Buraczki obieramy, myjemy i kroimy na ćwiartki. Gotujemy w lekko osolonej wodzie do miękkości
ChilliJemyCzęsto u nas robimy marchewka na gęsto zwłaszcza zimą i zwłaszcza do kotletów mielonych, jakoś z nimi ona najlepiej nam smakuje :) Zaczyna się jesień i robi się coraz chłodniej więc marcheweczka na gęsto będzie gościć teraz u nas coraz częściej. Zachęcam do ugotowania takiej marcheweczki, można zrobić ją też z groszkiem, a w tedy to już raj dla podniebienia
Gotowanie...to proste !owsiane można zastąpić zwykłym mlekiem. *po wierzchu można posypać startym żółtym serem. Sos wyszedł nieco gęsty, ale to w niczym nie ujmuje smaku :) Propozycja podania - z ziemniakami i kotletami mielonymi z kaszą jaglaną
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanieDziś zapraszam Was na pulpety. Bardzo lubię i wydają mi się mniej kaloryczne niż zwykłe kotlety mielone smażone na tłuszczu, ale raczej tak nie jest ;-) to tylko złudzenie. Mimo to od czasu do czasu kaloryczne dania również są w cenie ;-) Składniki; 50 dag mięsa mielonego wieprzowo - wołowego 1 jajko 1 mała czerstwa bułka sól, pieprz 2 łyżki
Radość kipiąca uśmiechem.Posiekana pietruszka. Olej do smażenia. Do miski wsypać wszystkie składniki i wymieszać, jeżeli ciasto się nie klei dodać trochę wody. Uformować z ciasta spłaszczone kuleczki (takie, jak do kotletów mielonych tylko mniejsze). I każdy z nich rozwałkować na placek. Na patelnię wlewamy olej i smażymy placuszki. Można jeść je na zimno, ale lepiej smakują ciepłe
Smaki Przyprawy i Kolorytarce marchew. Wrzucić oba składniki do dużej miski, dodać 2 jajka, kromkę namoczonego chleba, trochę bułki tartej i czubrycy. Wszystko wymieszać, aby powstała konsystencja masy (jak na kotlety mielone). Uformować kotleciki, zamoczyć je w jajku, następnie w bułce tartej i usmażyć na patelni z dwóch stron. Nie potrzebują długiego smażenia wystarczy chwila. Można ja podać z surówką
Smaki Przyprawy i KoloryCavapcici to moje ulubione danie kuchni chorwackiej i moja obowiązkowa pozycja w menu zawsze kiedy jestem w tym kraju. Cavapcici to małe "kotlety mielone" w kształcie cylindrów o długości około 5 centymetrów, które swój charakterystyczny smak zawdzięczają mięsu baraniemu i odpowiednim przyprawom. Można je jeść bez dodatków jako ciepłą przekąskę, można dodać do nich pieczone ziemniaki
Milion Smakówsałatek szczerze polecam. Najbardziej lubię jego dodatek do sezonowych warzyw: sałaty, ogórka, pomidora, rzodkiewki. Można dodać trochę startego sera, pokrojonej w paski szynki. Na zdjęciu akurat w towarzystwie kotleta mielonego i warzyw. Do samego sosu można użyć octu balsamicznego (jego kolor będzie wtedy ciemniejszy) albo soku z cytryny zamiast octu jabłkowego. A jeśli zamiast jogurtu dodacie musztardę, powstanie
bistro mamaściąć wierzchy i wyjąć miąższ nie uszkadzając skórki. Połowę miąższu rozkruszyć, dodać do sosu razem z gruszkami, dokładnie wymieszać. (Reszty miąższu nie wyrzucać tylko wysuszyć, przyda się do kotletów mielonych, pasztetu….) Odstawić do przestudzenia. Bułki wypełnić farszem, przykryć ściętymi wierzchami bułek i zawinąć mocno folią. Włożyć do lodówki do zastygnięcia
królestwo garówbułek ściąć wierzchy i wyjąć miąższ nie uszkadzając skórki. Połowę miąższu wraz z pesto, suszonymi pomidorami, kaparami, oliwą zmiksować. (Reszty miąższu nie wyrzucać tylko wysuszyć, przyda się do kotletów mielonych, pasztetu….) Paprykę opalić na gazie, włożyć do torebki (zaparzy się i łatwiej będzie zdjąć skórkę) i odstawić na 5 minut. Następnie obrać ją ze skórki i wyjąć pestki. Mozzarellę
królestwo garówkotleciki i obtoczyć w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Można je jeść z czym tylko się chce. U mnie na talerzu wylądowały razem z kotletami mielonymi i ketchupem. Smacznego
Motylkowa Kuchniacebulowa (SYS) z grzankami Składniki: zupa: - zupa cebulowa SYS - 1/3 małego kubeczka śmietanki 30% dodatki: - grzanki (mięso wieprzowe, jajko, bułka namoczona w mleku, posiekana cebula, sól, pieprz) - mini kotlety mielone - świeża natka pietruszki Przygotowanie: Wszystkie składniki zupy wsypuję do garnka z zimną wodą. Gotuję około 22 minuty, dodaję łyżkę oleju rzepakowego. Pod koniec gotowania wlewam śmietankę. Następnie
Kuchnia co dniaKotlety z soczewicy Super alternatywa dla zwykłych kotletów mielonych. Smaczny, pożywny posiłek bezmięsny, bogaty w białko oraz wiele składników odżywczych. Smakują wybornie, polecam przyrządzić pikantnie, ja nieco ostrość redukuje, ze względu na moją córkę. Składniki: szklanka czerwonej soczewicy 2 małe marchewki 1 cebula 2 ząbki czosnku 3 łyżki mąki kukurydzianej mały pęczek natki pietruszki sól pól łyżeczki zmielonej kolendry
na moim stole...Mielone wcale nie muszą być nudne. Składniki 500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego 2 serki śmietankowe Hochland 1 szkl otrąb pszennych 1 jajko 5 łyżek mleka 1 cebula 2 ząbki czosnku bułka tarta sól, pieprz Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Mięso wyrabiamy z jajkiem, otrębami, mlekiem, posiekaną cebulą, przeciśniętym(...)przez praskę czosnkiem. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Serki dzielimy na pół, wyrobioną masę na 4 części. Serki obtaczamy w bułce tartej, każdy „otulamy” jedną częścią mięsa mielonego. Kotlety obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow
R'n'G Kitchenpół, do tego sos czosnkowy i...zniknęły w oka mgnieniu. Polecam, bo świetnie się prezentują, są miłą odmianą i co najważniejsze, są po prostu przepyszne!!! Składniki na kotlety mielone z jajkiem 8 jajek ugotowanych na twardo 500 g mięsa mielonego 1 spore surowe jajko 1 bułka namoczona w mleku 1 mała cebula pokrojona w drobną kosteczkę
Rozpustne gotowanie