kotlety kapusty - 500 przepisów (strona:24/34)

Mega kotlety a’la gołąbki 96

false false MicrosoftInternetExplorer4 Kapustę szatkujemy, sparzamy. Grzyby kroimy na mniejsze kawałki. Na patelni przysmażamy drobno pokrojony boczek, dodajemy drobno posiekaną cebulę, szklimy. Mieszamy w misce z ugotowanym ryżem i mięsem, doprawiamy farsz papryką, majerankiem, tymiankiem, cząbrem, solą i pieprzem. Wszystkie składniki przekładamy do miski, wbijamy jajka, dodajemy bułkę tarką i dokładnie wyrabiamy. Z farszu formujemy kotlety, podsmażamy na rozgrzanym oleju

R'n'G Kitchen
Surówka z kapusty pekińskiej z porzeczkowym dressingiem 113

adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Kapustę posiekać drobno, paprykę pokroić w kostkę. Wymieszać, wsypać czarny sezam. Składniki dressingu połączyć ze sobą, czosnek przecisnąć przez praskę, rozmieszać z sosem. Zalać nim surówkę, wymieszać. Jeśli sos jest zbyt gęsty dolać więcej oliwy. Doprawić solą i pieprzem, jeśli potrzeba. Odstawić na około godzinę, by smaki się przegryzły. Podawać np. z kotletami z kaszy gryczanej - KLIK

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Kotlety selerowo-ziemniaczane z kaszą jaglaną 120

oliwie z oliwek. Kotlety gotowe :) Na dodatek proponujemy kaszę jaglaną z blanszowaną papryką. My kasze gotujemy najczęściej w ziołach i bulionie warzywnym, ale możecie oczywiście zrobić klasycznie, wyłącznie w lekko osolonej wodzie. Dodaliśmy też paprykę, którą wcześniej przesmażyliśmy delikatnie na oliwie. Oczywiście do obiadu musi być jakaś surówka :) To co widać na zdjęciach to mieszanina roszponki, kapusty pekińskiej, kukurydzy, pomidorów

vegetanie
A'la gołąbki z pekinki, ryżu i soczewicy (bez zawijania) 151

surowe jeszcze kotlety ugotować w sosie (ale wtedy śmietanę dodajemy na sam koniec, po około 25-30 minutach gotowania gołąbków w sosie). Co więcej - nadmiar (bez sosu) możemy zamrozić i wyciągnąć w leniwy lub zabiegany dzień, gdy się nie chce lub nie ma czasu na gotowanie :) Składniki: Gołąbki: 3 szkl. ryżu 2 szkl. soczewicy zielonej 1/2 kapusty pekińskiej 3 jajka

Kolorowy Przepisownik
Kotlety mielone ze szpinakiem i fetą 173

  Inspiracją dla mnie był przepis na blogu Pyzy. Muszę Wam powiedzieć, że wyszły bardzo smaczne i już wiem, że niebawem je powtórzę ... choć nigdy nie

Aga w kuchni
Ryba smażona z patelni 199

smażymy kotlety rybne . Jednak najwięcej przepisów na blogu znajdziecie na śledzie , jemy je pod różną postacią. Dziś propozycja najprostsza, ryba smażona z patelni – miruna smażona z patelni doprawiona sola i pieprzem, a obtoczona jedynie w mące. Smażona miruna jest bardzo delikatna, ale najważniejszą jej zaletą jest smak, polecam. Do smażonej ryby obowiązkowo musi być surówka z kiszonej kapusty np. taka

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Kotlet z kurczaka zapiekany z oscypkiem i pieczarkami 256

posolić. Kotlety panierować w mące, jajku i bułce tartej. Smażyć do zarumienienia. Pieczarki pokroić w paski i podsmażyć na patelni. Przełożyć usmażone pieczarki na filety znajdujące się na rozgrzanej patelni, nałożyć po trzy plasterki sera i przykryć. Smażyć pod przykryciem 2 - 3 minut do rozpuszczenia sera. Ja zaserwowałam kurczaka z frytkami (których dawno nie jadłam) i sałatką z kapusty kiszonej

Karola gotuje
Oszukane gołąbki w sosie pomidorowym z warzywami 205

białej kapusty 1 cebula 1 jajko sól, pieprz, słodka papryka 1/2 selera 1 korzeń pietruszki 2 marchewki 1 kostka warzywna 2 łyżki koncentratu pomidorowego sól, pieprz, chilli 2 łyżki mąki + pół szklanki zimnej wody Sposób przygotowania: 1. Ryż ugotować na sypko. Odstawić do wystygnięcia. 2. Do mięsa dodać pokrojoną cebulę, jajko, ryż. Doprawić. 3. Z gotowego farszu uformować kotlety, lekko

A Ty Smakuj Mnie
KOTLECIKI RYBNE Z CHIPSAMI 212

miski. Koperek myjemy, osuszamy, drobno siekamy i dodajemy do ryby. Następnie dodajemy przyprawy, 1 jajko, otręby, len mielony, 2 łyżki mąki pszennej i wszystko dokładnie mieszamy ręką (jak kotlety mielone). Pozostałą mąkę wysypujemy na talerz. Na drugim talerzu roztrzepujemy jako. Płatki kukurydziane mielimy na miałko i wysypujemy na trzeci talerz. Z masy rybnej formujemy kotleciki, obtaczamy w mące, następnie(...)jajku, a na końcu w płatkach kukurydzianych. Gotowe kotleciki odkładamy na talerz i przystępujemy do robienia chipsów. Chipsy: Ziemniaki obieramy, myjemy, osuszamy i ścieramy je na szatkownicy (do kapusty). W misce mieszamy oliwę z przyprawami. Do miski wrzucamy poszatkowane ziemniaki i obtaczamy je w oliwie z przyprawami. Następnie wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego

Kuchnia MagdaLeny
Kieszonki schabowe ze świeżymi śliwkami i wędzonym boczkiem 191

majerankiem.Na patelni rozgrzać odrobinę tłuszczu i obsmażyć obtoczone w mące kotlety. Cebulę obrać i pokroić w półplasterki. Czosnek obrać i posiekać.Do obsmażonych kotletów dodać cebulę i czosnek - wszystko razem udusić do miękkości mięsa, podlewając bulionem lub wodą.Kiedy mięso będzie miękkie wyjąć je i doprawić sos. Ja nie dodawałam już mąki, lecz(...)zagotowałam z wytworzonym podczas duszenia sosem.Sos doprawić do smaku solą, pieprzem i majerankiem.Takie kieszonki podałam dziś ze zwyczajną kaszą jęczmienną ugotowaną na sypko oraz z zasmażoną kapusta kiszoną. Pokrojone w cząstki świeże śliwki idealnie pasowały do tego zestawu :)Smacznego

Codzienna kuchnia niecodzienna
Bitki wołowe w sosie własnym 235

ligawy (to tak na rodzinę 2+1 :)) 2 ziela angielskie liść laurowy pół kostki rosołowej (lub sól i pieprz) łyżeczka maki ziemniaczanej Wykonanie: 1.Mięso rozbić nieco jak na kotlety. Rozgrzać olej na patelni i obsmażyć mięso do zamknięcia włókien i lekkiego przyrumienienia. W żadnym wypadku nie solić! 2. Następnie podlać wrzątkiem, dodać liść laurowy, ziele angielskie i dusić godzinę(...)wyparuje dolewać wrzątek. Kiedy mięso zmięknie dorzucić kostkę rosołową. Chwilkę podgotować a na koniec doprawić i zagęścić sos mąką ziemniaczaną. Gotowe! Można podawać z młodymi ziemniakami i surówką z kapusty

Mama z miasta
Sznycle wieprzowe duszone z cebulką 2096

tłuszcz do smażenia Wykonanie: Mięso umyć i pokroić na plastry Kotlety można delikatnie rozbić tłuczkiem, jeśli jednak pokroiliśmy mięso dość cienko nie jest to konieczne Teraz można ewentualnie obtoczyć kotlety w mące  Sznycle obsmażamy na rozgrzanym tłuszczu, dosłownie chwilkę aby mięso zbielało Obsmażone mięso przekładamy do garnka, podlewamy wodą i dodajemy przyprawy Na pozostałym tłuszczu podsmażamy cebulę pokrojoną(...)godziny. Najlepiej sprawdzić czy już są gotowe widelcem - po wbiciu powinny łatwo się rozpadać.  Podawać z dowolnymi warzywami, doskonale smakują z ogórkiem kiszonym lub kiszoną kapustą Smacznego

Marta próbuje
Kotlety mielone z kaszą gryczaną i żółtym serem 160

oleju po kilka minut z każdej strony na mocno brązowy kolor. Jeśli mięso było wyjęte prosto z lodówki, potrzebują nawet 8-10 minut z każdej strony na średnim ogniu. Kotlety, które mają temperaturę pokojową, powinny dojść w 5 minut. Najlepiej sprawdzić jednego pod koniec pieczenia, przecinając na pół. Nie może być różowy.   Pasują do ziemniaczków, ale ja wyjątkowo podałam(...)już nie miałam możliwości pójścia do sklepu, oraz z sosem pomidorowym . Już wcześniej wiedziałam, że dobrze skomponują się z sosem pomidorowym, bo niespełna rok temu przygotowałam gołąbki z młodej kapusty z mielonym mięsem i kaszą gryczaną i oczywiście w sosie pomidorowym. To był mój debiut, jeśli chodzi samodzielne przygotowanie gołąbków (zawsze robiłam je z babcią:)) i o kaszę gryczaną, którą

Anioszek w kuchni
Tatrzańska kwaśnica na żeberku 103

wielu turystów, tak wiele tzw. podróbek. W samym Zakopanem obok prawdziwego góralskiego jadła, jest bardzo wiele potraw pospolitych, które jednak starają się promować region góralski. Spotkać tu możemy np. kotlet harnasia,  szaszłyk juhasa, czy nawet góral burger- będący po prostu pospolitym hamburgerem niczym nie wyróżniającym się od tych spotykanych wszędzie indziej. Jak widać z wszystkiego można zrobić danie "tradycyjne(...)traktowanym niemalże na równi z tymi potrawami prawdziwie góralskimi takimi jak np. moskole... a przecież tradycyjna kuchnia góralska w istocie jest dość uboga, składa się przede wszystkim z kapusty, ziemniaków, mleka i baraniny. W dawnych czasach w tych rejonach nie piekło się nawet własnego chleba, ziemie są tu mało żyzne, pieczywo zastępowano więc wspomnianymi wcześniej moskolami

Kuchenne aromaty
LAHMACUN – TURECKA PIZZA 255

każdy placek smarujemy farszem, bardzo cienko, troszkę więcej niż jakbyście smarowali je masłem. Chodzi o to, aby uzyskać cienką warstewkę mięsa, które ładnie się przyrumieni, a nie placek z kotletem mielonym Radzimy też przejechać po całości już posmarowany farsz widelcem – powstałe rowki jeszcze bardziej pozwolą na smaczne zarumienienie się mięsa. Jeśli wam się chce, możecie uformować lekko boki każdego placka(...)placki wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok. 10-15 min do zarumienia boków i farszu. 8. PODANIE: placki smakują świetnie w akompaniamencie śmietany czy jogurtu greckiego i sałaty lub kapusty pekińskiej – my wybraliśmy ostrą w smaku rukolę dla kontrastu. OM NOM NOM! Post LAHMACUN – TURECKA PIZZA pojawił się poraz pierwszy w NERDS' KITCHEN

Nerds Kitchen

Proponowane wyszukiwania