Zdrowa wersja kotleta na lekki obiad. Jako dodatek idealnie nada się mizeria z ogórków i ziemniaki. Można również placki jeść jedynie z dodatkiem kwaśnej śmietany. SKŁADNIKI 100 g kaszy jaglanej 1 duża cukinia 1 średnia marchewka 2 jajka 40 g otrębów owsianych natka pietruszki (wg uznania) koperek (wg uznania) 4 łyżki bułki tartej 2 łyżki mąki ziemniaczanej do smaku sól(...)tartą, wbić jajka i doprawić solą i pieprzem. Całość wymieszać. Na patelni rozgrzać olej i z gotowej masy lepić niewielkie klopsy, przełożyć na patelnię i lekko spłaszczyć do wyglądu kotleta. Smażyć na średnim ogniu z obu stron na ładny złoty kolor
Passions hobbies lifeKotlety mielone to drugie ulubione zaraz po kotletach schabowych danie Polaków.Nie ma chyba domu gdzie mielony nie znalazłby się na talerzu.Mój mielony nie jest tradycyjny ,pachnie i smakuje cudownie kardamonem i gałką muszkatołową. 0.5kg.zmielonej piersi indyka 1 jajko 1 bułka namoczona w mleku i odciśnięta sól pieprz 1 łyżeczka gałki muszkatołowej szczypta kardamonu bułka tarta ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Mięso wyrabiamy
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkiwołowinę, dodajemy posiekane korniszony i cebulkę oraz musztardę, całość doprawiamy solą oraz czarnym pieprzem i wszystko wyrabiamy dłonią na gładką masę. Z tak przygotowanego mięsa formujemy niezbyt duże, płaskie kotlety. Czerwoną cebulę oraz pomidora kroimy w plastry. Następnie przygotowujemy sos, do miski przekładamy ketchup dodajemy majonez i całość odkładnie mieszamy. Kotleciki smażymy na patelni grillowej bez dodatku tłuszczu(...)pół, umieszczamy w formie do pieczenia i zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do 180 st.C około 5 minut. Ciepłe spody bułek smarujemy przygotowanym sosem, na wierzch kładziemy liście sałaty, kotleta, plaster żółtego sera, pomidora, oraz czerwoną cebulę. Wierzch burgera przykrywamy drugą połową bułki. Artykuł Domowe burgery + film pochodzi z serwisu Smakowite Dania
Smakowite DaniaAlternatywa dla tradycyjnego kotleta z kurczaka. Pomysł podsłuchany, ale koncepcja i wykonanie własne i do tego udane i smaczne. Użyłam serów raczej nie wyróżniających się smakiem, ale można spróbować różnych wersji. Roladki doskonale skomponowały się z ryżem i lekką sałatką z pomidorami. Proporcje na 6 sztuk. 500 gram filetów z kurczaka 100 gram serka topionego 80 gram sera żółtego(...)łyżki mąki 1 łyżka masła olej, wykałaczki Liście umyć i posiekać drobno. Wymieszać je z serkiem topionym i pieprzem. Ser żółty pokroić w słupki. Fileta umyć, przekroić na kotlety. Delikatnie rozbić. Mięso posmarować serkiem topionym. Na każdym kawałku położyć 2-3 słupki sera żółtego i zawinąć. Przekłuć wykałaczką aby utrzymać formę roladki. Panierować kolejno w mące, rozkłóconym jajku i bułce
Czerwony GupikBurgerem nazywam kotlet mięsny czy niemięsny przyrządzony w celu podania w burgerze, czyli całemu zestawowi bułka + burger + dodatki. Jakby trochę incepcja, więc dziś dwa posty o tej samej nazwie, jeden o mięsie, drugi o reszcie , a gdzieś tam jeszcze coś o bułkach . Burger z mięsa wołowego z dodatkiem papryki. Kotletem tu nie jest samo mięso, co uważam za bardzo
Czerwony Gupikbłyskawiczny piątek będzie kanapka z mięsem a właściwie z kotletem wołowym. Dobrze doprawione mięso to podstawa. Oczywiście dodatki też robią swoje - jedna to kotlet jest tutaj kluczowy. Spróbujcie koniecznie i dajcie znać jak Wam smakowało. Składniki : * ulubione pieczywo * 300g mięsa mielonego wołowego * łyżka śmietany * cebula szalotka * ząbek czosnku * sól himalajska * pieprz czarny świeżo mielony * sałata, pomidor, ogórek, cebula * łyżka
Magiczne Życie Martyszybki letni obiad z wykorzystaniem cukinii – placki z cukinią i szynką , oraz natką pietruszki. Polecam też przepisy na kabaczka w cieście , placki z cukinii i polędwicy sopockiej, kotlety mielone z cukinią , kotlety z kurczakiem i cukinii . Placki z tartej cukinii przygotowuje się w iście ekspresowym tempie, najwięcej czasu zajmuje starcie cukinii i pokrojenie szynki. Przepis na pyszne placki
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięwrzątku. Gotować przez 10-15 min, sprawdzając, czy ziarenka są miękkie. Wystudzone kolby przekroić na pół i odkroić ostrym nożem paski z ziarenkami. Filety z kurczaka rozbić jak na kotlety, oprószyć przyprawą do kurczaka, pieprzem czarnym i solą. Mozzarellę pokroić na plasterki i rozłożyć na kotletach. Ułożyć paski kukurydzy, starając się żeby ziarenka się nie rozpadły. Zwinąć ciasno w roladkę
https:KKuchniaMniamMąka Wykonanie: Mięso mielone przyprawiamy solą i pieprzem. Dzielimy na części i rozwałkowujemy przez folię na cienkie kotlety. Papryki ścieramy na tarce warzywnej od strony wewnętrznej papryki ( nie ścieramy skórki ). Paprykę odkładamy na sitko i lekko solimy. Odsączonego płynu z papryk nie wylewamy. Na każdy rozwałkowany kotlet układamy paprykę i zawijamy w ruloniki ( boki również lekko do środka ). Roladki obtaczamy
Smaki Ewyprzyda taki pomysł na kurczaka. Polecam! Składniki 1 podwójna pierś z kurczaka 2 łyżki soku z cytryny 100 g startego zółtego sera sól pieprz Piersi z kurczaka podzielić na kotlety. Każdy z nich skropić lekko sokiem z cytryny, oprószyć solą i pieprzem. Ułożyć kurczaka na tacy aluminiowej na grilla lub na patelni grillowej, a następnie zrumienić z jednej strony(...)obrócić i zrumienić na drugiej stronie. Na koniec każdy kotlet posypać startym serem i przykryć folią aluminiową. Grillować do rozpuszczenia się sera. grillowany kurczak pod serową kołderką
O kuchni z uczuciemNiedawno był drób z cukinią, a dziś mięso wieprzowe. Polecam te kotlety z dodatkiem cukinii - warzywo dodaje im soczystości. Składniki: 500 g mięsa mielonego 250 g cukinii 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 jajko sól, pieprz suszony majeranek kasza manna do zagęszczenia masy mięsnej bułka tarta do obtoczenia kotletów olej do smażenia Sposób przygotowania: 1. Cukinię zetrzeć na tarce jarzynowej
Kuchnia domowa Anitakże i ja) zastanawia się, co by tu zrobić na obiad. Jeśli lubcie cukinię a nie jedliście jej w takim wydaniu jak powyżej, to zachęcam do zrobienia kotletów z cukinii. Wprawdzie jest z nimi troszkę pracy ale jestem pewna, że smakowo Was zaskoczą :) A może już takie przyrządzaliście? :) Nie podaję dokładnych proporcji, gdyż moim zdaniem są one zbędne :) Możecie(...)mące, następnie w rozbełtanym jajku a na końcu w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor z obu stron (należy uważać, aby zbyt szybko nie przypalić naszych "kotletów"), aż cukinia będzie al dente
My simple kitchenmusztardy 4 łyżki sosu sojowego 1 łyżka sosu Worcester 2 rozgniecione ząbki czosnku słodka papryka w proszku szczypta ostrej papryki szczypta curry sól i pieprz Mięso podzielić na kotlety. Wszystkie składniki marynaty dokładnie wymieszać. Pokrojone w plastry płaty mięsa zalać marynatą, przykryć i odstawić na kilka godzin do lodówki. Kotlety grillować do zrumienienia z obu stron
Czerwień i błękit