ryż, ale można go zamienić na kaszę lub użyć pół na pół. Podałam z sosem pomidorowym. Składniki: 500 g mięsa z rosołu obranego z kości (miałam akurat kurczaka, indyka i królika) 3/4 szklanki ryżu kawałek białej kapusty kilka pieczarek 300 g mięsa mielonego 1/2 cebuli 2 ząbki czosnku 2 jajka sól pieprz słodka i ostra papryka tłuszcz do smażenia(...)Czosnek i cebule posiekać. Ryż ugotować, kapustę posiekać i osobno ugotować i odcedzić. Wszystkie te składniki razem wymieszać,dodać mięso mielone, wbić jajka, doprawić przyprawami. Formować placuszki wielkości kotletów mielonych i smażyć z obu stron na złoto. Podawać z sosem pomidorowym i surówką
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaWczoraj były tradycyjne kotlety schabowe. Dzisiaj też jest schab, ale aby danie urozmaicić postanowiłam zrobić kotleciki z siekanego schabu z dodatkiem papryki, cebulki i musztardy z wędzoną papryką. Bardzo lubimy takie kotleciki. Takie średnio przyrumienione. Te kotleciki przypominają trochę kotleciki z kurczaka i cukinii, które czasami przygotowuję, ale są bardziej bogate.Można również przygotować te kotleciki zastępując schab kurczakiem, można(...)wykorzystać piersi z kurczaka lub mięso z udek, mięso z indyka też się nadaje. Przedstawiam Wam mój pyszny pomysł na smażone kotleciki z siekanego schabu. Składniki: 8 plastrów schabu 1 mała czerwona papryka 2 łyżeczki musztardy z wędzoną papryką 1 cebula 2 łyżki jogurtu greckiego 2 jajka 2 łyżki mąki kukurydzianej 2 łyżki mąki ziemniaczanej sól i pieprz kolorowy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięZainspirował mnie przepis, który znalazłem tutaj, ale oczywiście pulpeciki zrobiłem po swojemu. Były pyszne! Nawet moja żona, która brukselki nie lubi, w takim połączeniu chętnie ją
Gotuj z Misiemjego smacznych odsłonach. Dzisiaj prezentuje Wam ubity sznycel, który obtoczony w ziołach ma bardzo wyrazisty smak i aromat w towarzystwie tak zacnym jak marchewka :) Składniki: Pół kilo sznycli z indyka ziemniaki (ilość według uznania) 5 dużych marchewek mąka pszenna (do obtoczenia) łyżka mąki ziemniaczanej jajko odrobina mleka sól, pieprz papryka ostra, oregano, zioła prowansalskie, bazylia, majeranek natka pietruszki Przygotowanie: Sznycle(...)mące z dodatkiem soli, pieprzy, papryki, bazylii, majeranku, oregano i ziół prowansalskich. Ponawiam te ruchy. Mięso wykładam na rozgrzany tłuszcz i duszę na małym ogniu z obu stron,aż kotlety będą rumiane. Ziemniaki obieram, myje i gotuje w osolonej wodzie. Tłuczemy kiedy będą odcedzone i miękkie Marchewkę skrobie, myję i kroję w kratkę. Zalewam wodą (tak aby przykryła marchewkę delikatnie
ChilliJemysię złożyło bo w zamrażalniku miałam duży filet z indyka... Oto moja interpretacja: Składniki (na dwa lub trzy solidne obiady dla modelu 2+1): ok 1,5 kg filetu z indyka po 1/3 papryk w różnych kolorach (u mnie z braku asortymentu skończyło się na czerwonej(...)Przygotowanie: Umyte mięso pokroiłam w plastry grubości ok 1 cm. Stłukłam jak na kotlety. Nasoliłam, oprószyłam pieprzem. Posypałam przyprawami. Kurkumy użyłam, żeby nadać mięsu i sosowi ładną barwę. Z ziołami prowansalskimi byłam ostrożna jako, że mają intensywny smak, a z papryką dlatego, że chciałam nakarmić tym daniem także Maksia . Bitki wstawiłam do lodówki na całą noc. Następnego dnia rano obsmażyłam
Kuchnia po mojemujeden z dodatków do mielonych kotlecików. Sprawia, że kotleciki są bardziej syte, jest ich też przede wszystkich więcej, bo po ugotowaniu pęczaku jest dość dużo. Nafaszerowane warzywami i kaszą kotlety to alternatywa dla popularnych mielonych. Kotleciki mielone z pęczakiem przygotowałam w dwóch wersjach - smażonej i pieczonej. Na zdjęciach na białym talerzu znajdują się kotleciki smażone - bardziej rumiane, na talerzu niebieskim(...)smaku tym smażonym). Zobacz również przepisy na ------> MIĘSO MIELON E Kotleciki mielone z pęczakiem - przepis: Składniki: (około 10-12 kotlecików) 0,5 kg mięsa mielonego z indyka 3/4 szklanki pęczaku średniej wielkości czerwona papryka średniej wielkości czerwona cebula pęczek natki pietruszki 1 duże jajko 2-3 łyżki bułki tartej sól, pieprz do smaku 1/2 łyżeczki słodkiej mielonej papryki
Moje QulinariaSkładniki: 0,5 kg mielonego indyka 2-3 łyżki bułki tartej 1 jajko pęczek pietruszki estragon 1 cebula 3 ząbki czosnku sól,pieprz 30-40 dag fasolki maslowej olej, WYKONANIE Oczyszczone mieso ,myjemy i mielimy.Cebulę siekamy w kostkę i wraz z posiekanym, utartym z odrobiną soli czosnkiem podsmażamy na łyżce oleju.Dodajemy do zmielonego mięsa. Wbijamy jajko dodajemy estragon(...)sól, pieprz, oraz drobno posiekaną natkę pietruszki. Na koncu dodajemy 2-3 łyżki bułki tartej . Całość wyrabiamy i formujemy kotlety Obtaczamy je z obu stron w płatkach kukurydzianych Na grillowej patelni wlewamy troche oleju i gdy będzie gorący, ukladamy kotlety i smażymy po kilka minut z każdej strony. Gotowe kotlety polewamy sosem porzeczkowo.W między czasie gotujemy w osolonej
w mojej kuchniburaczki i fetę, postanowiłam go wypróbować. Kotleciki udały się wspaniale, choć odrobinę zmodyfikowałam przepis Malwiny, są delikatne, lekkie i dietetyczne, a jednocześnie niesamowicie smaczne. Składniki : 250g mięsa mielonego z indyka 1 średni burak (gotowany lub pieczony, ja kupuję gotowe) garść pokruszonej fety 2 łyżki posiekanego koperku 1 łyżka posiekanej natki pietruszki pół małej czerwonej cebuli 1 mały ząbek czosnku wyciśnięty(...)czosnek oraz sól i pieprz (z solą należy uważać ponieważ feta jest dość słona). Dodać fetę, a jeżeli masa mięsna jest zbyt sucha dodać odrobinę wody. Wilgotnymi rękoma formować kotlety. Ponieważ nadal staram się nie jeść nic smażonego upiekłam moje kotlety na grillu, jeżeli wolicie możecie je tradycyjnie usmażyć na patelni. Smacznego
Codzienne Gotowaniezapewniam Was, że gdy raz zrobicie sobie burgera w domu, to już nigdy nie będziecie nęceni wizją reklamowej buły. Składniki: Bułka pełnoziarnista lub np. kukurydziana Mięso mielone z indyka Ser żółty Ogórek zielony Pomidor Cebula biała Musztarda, chrzan tarty, majonez Ananas z puszki Sól, pieprz Przygotowanie: Składniki zaproponowane przeze mnie były jak zwykle kwestią przypadku. Obowiązkowym zestawem do burgera domowej(...)plasterki, bułę w całości wkładamy do piekarnika, a na rozgrzanej patelni grillowej układamy mięso, z którego robimy wcześniej sporych rozmiarów kulkę i którą rozgniatamy między dłońmi, by uzyskać kotleta. Smażymy 3-5 minut z pierwszej strony, gdy odwrócimy na drugą, to solimy i pieprzymy, a po chwili na patelnię wrzucamy plaster pomidora i cebuli. Dajemy im chwilkę na grillowanie
Karczma HonoriettySkładniki: 500 g mięsa mielonego z indyka 1 średniej wielkości cebula (drobno posiekana) 1 jajko 2 ząbki czosnku (przecisnąć przez praskę) 1 sucha bułka (należy namoczyć w wodzie i wycisnąć) 2 łyżeczki przyprawy do mięsa mielonego sól, pieprz bułka tarta do panierowania olej do smażenia Świeża natka pietruszki i koperek (wedle uznania ) Przygotowanie: Mięso wymieszać z przyprawą(...)oraz drobno posiekaną cebulą i odstawić na ok. 30 minut do lodówki. Po wyjęciu dodać sól, pieprz, jajko, bułkę oraz natkę pietruszki i koperek Wszystko dokładnie wymieszać. Uformować kotlety i obtoczyć w bułce tartej (lekko spłaszczamy dłonią). Kotlety smażymy na rozgrzanym oleju na złoto-brązowy kolor. Jeżeli wszystkie nie zmieszczą się na patelni, po wyjęciu jednej partii, należy wymienić
The Sweet DamselZapach pieczonego pasztetu kojarzy mi się ze świętami i choć daleko jeszcze do nich - to postanowiłam go dziś upiec. Żaden kupiony pasztet nie zastąpi
potrawyregionalnePadam na twarz. Odzwyczaiłam się mocno od rannego wstawania i teraz oczy mi się same zamykają - mimo 2-3 kaw dziennie. Mam nadzieję, że to tylko
Kuchnia po mojemuDzisiaj na obiad będzie mięsko - a dokładnie kulki indycze podawane z dipem. Kulki są zrobione z chudego mięsa z dodatkiem warzyw, także moje kochane czytelniczki o
pieprzny smaczekSKŁADNIKI: 500 g mięsa mielonego z indyka 1 jajko 3 garści posiekanego jarmużu 1 marchewka utarta na tarce 1 drobno posiekana szalotka 2 łyżki otrąb orkiszowych 1 ząbek czosnku- przeciśnięty przez praskę sól i pieprz do smaku 1 łyżka oleju lnianego 2 marchewki 1 łyżka nasion chilli 2 łyżki miodu PRZYGOTOWANIE: Do mięsa dodajemy jajko, jarmuż, marchewkę, otręby, czosnek, szalotkę(...)Marchewki myjemy i oczyszczamy szczotką. Jest to młoda marchew więc nie ma sensu jej obierać. Kroimy w plastry. Mieszamy w miodzie i chilli. Smażymy na patelni na której smażyliśmy kotlety. Będzie super słodka i ostra
ClauditteMissCookingmięsa z uda indyka, 1 kolba kukurydzy – można użyć kukurydzy z puszki (ok. 180 g), 2 cebule, masło, papryczka jalapeno, 2 jajka, sól, cukier, bułka tarta, olej do smażenia Kukurydzę ugotować – ja kupuję słodką kukurydzę i gotuję ją 5 minut, we wrzącej lekko osolonej i ocukrzonej wodzie. Ostudzić, ściąć ziarna. Cebule pokroić w niezbyt małą kostkę. Poddusić lekko na maśle(...)Formować kule, obtaczać w bułce tartej i spłaszczać. Smażyć na rozgrzanej, ale nie bardzo gorącej patelni na rumiany kolor z obu stron. Gdy będziemy smażyć na za silnym ogniu kotlety z wierzchu się spalą a w środku będą surowe. I nie naciskamy/spłaszczamy kotletów w trakcie smażenia! zastawa
królestwo garów