filetów śledziowych solonych a'la Matjas 1 czerwona cebula 180 g jogurtu naturalnego 2 łyżki musztardy sarepskiej 2 łyżki musztardy francuskiej 2 łyżki majonezu sól, świeżo mielony pieprz kolorowy opcjonalnie świeży koperek lub natka pietruszki WYKONANIE Filety śledziowe przełożyć do głębokiego talerza, zalać mlekiem i wodą w proporcji pół na pół. Przykryć folią spożywczą i odstawić do lodówki na minimum(...)ilością soli i pieprzu. Rybę dobrze odsączyć na sitku, pokroić na mniejsze kawałki i dodać do sosu. Wymieszać, nałożyć folię i włożyć do lodówki na co najmniej jeden dzień. Sałatkę można posypać przed podaniem posiekanym koperkiem lub natką pietruszki
Passions hobbies lifesałatce są idealne, ale na ciepło też genialne. Dużo je z makaronem przygotowuję, bo w kilka minut smaczny obiad wyczarowuję. Tym razem żółte z cebulą, czosnkiem wysmażyłam, ziołami, przyprawami doprawiłam, koktajlowych pomidorków dodałam, z pysznym makaronem pełnoziarnistym zmieszałam, z serem, miętą, papryką wędzoną podałam i z całą rodzinką zajadałam. Danie szybko się przygotowuje, wiele nie kosztuje, wygląda kolorowo
Moniki SmakołykiSałatka ta jest prosta do wykonania z łatwo dostępnych składników. Jeśli macie dostęp do większych ogórków i nie wiecie co z nimi zrobić, ten przepis jest dla Was! Składniki: 4 kg ogórków 4 duże cebule 4 papryki czerwone 1 szklanka soli morskiej Zalewa octowa: 1 litr wody 2 szklanki octu 10% 2,5 szklanki cukru 1 łyżka kolorowego ziarnistego
Wanilia i Kardamonżółtka. Sałatkę odstawiamy do lodówki do schłodzenia (najlepiej na całą noc). Przed podaniem posypujemy ją posiekanym szczypiorkiem.Można odrobinę doprawić solą i pieprzem poszczególne warstwy ale z tym uważajcie bo krakersy są już słone!! Smacznego !! udało mi się jeden kawałeczek do zdjęcia zachować -bo resztę zjedli goście -hihi:) pięknie się prezentowała na stole -bo zależało mi żeby było kolorowo
Swojskie jedzonkomoże zabraknąć przekąski PASZTECIKÓW DROŻDŻOWYCH z kapustą i grzybami lub podobnej, ale szybszych w przygotowaniu PASZTECIKI Z CIASTA FRANCUSKIEGO Jako przystawkę proponuje sałatkę tym razem z WARZYW KORZENIOWYCH Z MUSEM Z MAKRELI Kolejną potrawą która jest szybka w przygotowaniu i pasuje do tej kolacji to ZAPIEKANKA ZIEMNIACZANA(...)taka porcja starczy dla całej rodziny. Aby tradycji stało się za dość na stole musi pojawić się ryba. Proponuje POLĘDWICZKI Z DORSZA W KOLOROWEJ PANIERCE . Dorsz jest bardzo smaczną i delikatną rybą zasmakuje nawet najmłodszym uczestnikom waszej kolacji. Na deser proponuje przepyszną i błyskawiczną w wykonaniu SZARLOTKĘ
kuron.com.plpieprz kolorowy, słodka mielona papryka, wędzona mielona papryka) czy też posiekanym drobniutko czosnku. Takie kulki układa się w słoiczkach i zalewa oliwą z oliwek. Po zakręceniu słoiczki przechowujemy w lodówce. Smaku nabierają po mniej więcej 2 dniach, a na dobre "znikają" u nas po maksymalnie 4-5 dniach. Potem taką oliwę można wykorzystać ponownie lub zużyć np. do sałatek
Codzienna kuchnia niecodziennajednych cukier puder, do drugich chili dodałam. Ostre i delikatne, jak kto woli, a można ich przygotować ile kto chce, dowoli. Takie chipsy można same zajadać lub do sałatek, różnych dań dodawać. Trochę długo się na nie oczekuje, ale jeśli ktoś je lubi i kupuje, to lepiej samemu przygotować i smakami świeżych chipsów się delektować. ŁAGODNE Składniki(...)pomidorów podłużnych np. limo suszony czosnek w proszku lub w płatkach świeżo mielony, suszony lubczyk ogrodowy, cukier puder. PIKANTNE Składniki: ½ kg pomidorów podłużnych np. limo, pieprz kolorowy świeżo mielony, suszona bazylia, sól himalajska, suszona papryczka chili świeżo mielona. Przygotowanie: Pomidory myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, usuwamy szypułki i kroimy w plastry. Pomidory doprawiamy i układamy na suszarce. Łagodne posypujemy czosnkiem
Moniki SmakołykiSkładniki: pół piersi z kurczaka 100 g kaszy Jaglanej cebula 3 ząbki czosnku marchewka, pietruszka, ćwiartka selera 2 łodygi selera naciowego 100 g fasolki szparagowej szczypta
Gaździnka warzykolorowy do smaku Pomidory umyć i odciąć część pomidora na 2/3 wysokości pomidora. Z pomidorów wydrążyć środek i zużyć go np. do zupy. Odcięte kapelusiki bez miąższu pokroić w kosteczkę, szpinak posiekać. Różyczki brokuła drobno posiekać, cebulę pokroić w kostkę. Do miseczki wrzucić pokrojone składniki, dodać posiekany szczypiorek oraz majonez i przyprawy i wszystko wymieszać. Tak przygotowaną sałatką napełniać
Ewa w kuchnisałatki. Newella jest wygodna w użyciu i gotowa do spożycia co zaoszczędzi czasu zabieganym. Moim zdaniem z powodzeniem może zastąpić jajka w niektórych potrawach.Składniki na 4 porcje:1 szklanka kaszy jaglanej200 g Newelli naturalnej (1 opakowanie)6 rzodkiewek1 papryka czerwona100 g startego sera żółtego2 łyżki posiekanej natki pietruszki1 duży ząbek czosnku1 łyżka majonezusól himalajska, świeżo mielony kolorowy pieprz(...)posiekać.Ząbek czosnku zetrzeć i dodać do majonezu.Do przestudzonej kaszy dodać pokrojone warzywa, newellę, natkę pietruszki, starty ser i majonez z czosnkiem, doprawić do smaku solą i świeżo zmielonym kolorowym pieprzem
Ze smakiem i z pasjąkolorowych pomidorków 1 mały burak (kupuję gotowe ugotowane) 3 małe oscypki owcze 100 g szynki jamon curado PRZYGOTOWANIE: Rokolę i pomidory dokładnie umyć i osuszyć. Pomidorki przekrój na pół. Buraka pokrój w małą kostkę. Oscypki pokrój w kostkę. Każdy plaster szynki pozawijaj w rulonik i przekrój na pół. Wymieszaj delikatnie składniki i polej sosem. SKŁADNIKI na sos do sałatki
ClauditteMissCookingsałatek. Ponadto zawiera sterole roślinne i jest cennym źródłem kwasów tłuszczowym omega-3. Polecam :) Składniki: 250g makaronu np. penne 2 łyżki oleju rzepakowego rafinowanego 2 ząbki czosnku 2cm korzenia imbiru 3/4 czerwonej papryki 1 duża marchewka 1/2 pora 1/2 szklanki ciecierzycy konserwowej 120ml mleczka kokosowego 1/2 pęczka natki pietruszki 1 łyżka soku z cytryny (może być limonka) sól, kolorowy
Kuchnia w czekoladziesoli. My jednak lubimy mocne akcenty, które w tym przypadku wcale nie zaszkodziły, a wręcz podniosły walory smakowe tego cudownego mięsa. Jako dodatek do polędwicy wołowej przygotowaliśmy wspomnianą już sałatkę z ogródkowej rukoli, kwiatków i pomidorków koktajlowych. Dzieła dopełnił grillowany ser camembert z czosnkiem i ogródkowym rozmarynem. Jakby tego było mało, zaserwowaliśmy jeszcze grillowany boczek własnej roboty. Identyczny jaki razem(...)chyba najlepszy grill w naszym życiu. Niebiańska uczta. STEK Z POLĘDWICY WOŁOWEJ SKŁADNIKI stek z polędwicy wołowej – 200 gram 2 łyżeczki oliwy z oliwek 1 łyżeczka ziaren kolorowego pieprzu 2 liście laurowe 3 ząbki czosnku – bardzo drobno posiekany 1 gałązka świeżego rozmarynu 4 cm chilli – posiekane sól WYKONANIE W moździerzu tłuczemy ziarna pieprzu i liście laurowe
OstryKęssoli. My jednak lubimy mocne akcenty, które w tym przypadku wcale nie zaszkodziły, a wręcz podniosły walory smakowe tego cudownego mięsa. Jako dodatek do polędwicy wołowej przygotowaliśmy wspomnianą już sałatkę z ogródkowej rukoli, kwiatków i pomidorków koktajlowych. Dzieła dopełnił grillowany ser camembert z czosnkiem i ogródkowym rozmarynem. Jakby tego było mało, zaserwowaliśmy jeszcze grillowany boczek własnej roboty. Identyczny jaki razem(...)chyba najlepszy grill w naszym życiu. Niebiańska uczta. STEK Z POLĘDWICY WOŁOWEJ SKŁADNIKI stek z polędwicy wołowej – 200 gram 2 łyżeczki oliwy z oliwek 1 łyżeczka ziaren kolorowego pieprzu 2 liście laurowe 3 ząbki czosnku – bardzo drobno posiekany 1 gałązka świeżego rozmarynu 4 cm chilli – posiekane sól WYKONANIE W moździerzu tłuczemy ziarna pieprzu i liście laurowe
OstryKęswith rosemary 5. Placuszki z cukinii z wędzonym serem / Zucchini fritters with smoked cheese 6. Wegeburgery z kotletami sojowymi / Veggie burgers with soy protein 7. Sałatka grecka z cornbreadem / Cornbread with Greek salad Makaron/Pasta 8. Amore pomidore / Penne in tomato sauce with olives 9. Spaghetti od Nicole / Nicole's spaghetti 10. Spaghetti(...)Spaghetti z cukinią / Spaghetti with zucchini 15. Pesto szpinakowe / Spinach pesto Ryż i kasze/Rice and grains 16. Basmati z imbirem / Basmati rice with ginger 17. Kolorowy talerz / Colourful veggie plate 18. Jarskie risotto / Non-meat risotto 19. Warzywa w mleku kokosowym / Vegetables in coconut milk 20. Pieczone warzywa z kuskusem / Baked veggies served with
Qlinarnie i Qlinarnie