Podczas moich wakacji we Włoszech, przez zupełny przypadek miałam okazję skosztować Piadinę. Jest to placek przygotowany z mąki i smalcu z rozmaitym nadzieniem. Farsz może
Kolizje SmakówKilka dni temu staneło przed nami trudne zadanie. Mianowicie miałyśmy przygotować tort dla przedszkolaków na festyn rodzinny. A jak wiadomo, dzieci są największymi smakoszami i krytykami
Kolizje Smaków„Jajecznica powinna mieć formę miękkich grudek – im delikatniej i wolniej będziemy ją smażyć, tym będzie pyszniejsza i bardziej miękka” – tak przygotowanie jajecznicy opisuje Julia Child w
Kolizje SmakówWracając z pracy doszedł nas wspaniały słodki zapach... tak to były one, truskawki! Sezon na nie wreszcie się rozpoczął! Długo i z ustęsknieniem go wypatrywałyśmy. Teraz
Kolizje SmakówZostają Wam czasami resztki z obiadu i nie wiecie co z nimi zrobić? Za mało na obiad na następny dzień. Za dużo by wyrzucić. Czasami też
Kolizje SmakówNaszą dzisiejszą propozycją są fantastyczne cieniutkie naleśniki z kuchni francuskiej znakomitej Julii Child. Fantastyczne dlatego, że z odpowiednim farszem mogą stać się eleganckim daniem obiadowym, wykwitnym
Kolizje SmakówNiedzielny obiad w naszym domu, zawsze był okazją do spotkania całej rodziny przy suto zastawionym stole. Był to taki dzień, kiedy każdy miał czas ze
Kolizje SmakówProsty i szybki przepis na obiad po dniu ciężkiej pracy, kiedy nie mamy ani czasu, ani siły gotować? Nic prostszego. Wystarczy trochę ugotowanego kurczaka i zbiór
Kolizje SmakówPyszna, lekka rolada z delikatnym musem truskawkowym, a że na truskawki akurat jest sezon... nic tylko robić i zajadać! Czas przygotowania: ok 40 min + chłodzenie Ilość
Kolizje SmakówRównie smacznym mięsem jak kurczak, może się poszczycić indyk. Warto zaznaczyć, że ma przy tym mniejszą zawartośc tłuszczu, za to większą zawartość białka. Indyk jest również
Kolizje SmakówKoniec roku szkolnego zaskoczył mnie z nienacka. W ostatnich dniach było strasznie dużo pracy i załatwiania rozmaitych formalności. Ani się nie obejrzałam, a tu już zakończenie
Kolizje SmakówTeż tak macie, że w takie upały jak dziś nie chce Wam się jeść? Ale za to pić... jak najbardziej. Z tego powodu dzisiaj na naszym
Kolizje SmakówLekka, smaczna i pożywna przekąska na letnie upały? A w dodatku zdrowa, którą można dowolnie transportować? Naszym rozwiązaniem są spring rolls’y... sałatka zawinięta w papier
Kolizje SmakówNareszcie nadszedł sezon na kolejne letnie owoce: jagody, maliny, poziomki, czereśnie, agrest i porzeczki. My osobiście nie mogłyśmy się doczekac by wykorzystać je do przygotowania obiadów
Kolizje SmakówDzisiaj chciałyśmy Wam zaproponować przepyszne ciasto z orzechami. Jego wykonanie jest wprawdzie dość pracochłonne, ale nie spotkałyśmy jeszcze osoby, która nie stałaby się jego fanem po
Kolizje Smaków